Test

Test av Canon Digital Ixus 500Se flere og større bilder i prisguiden

Kamerahus

Vurdering:

Prisguiden:
Billigste priser
Brukererfaringer
Linker
Prishistorikk
Produktbilder
Spesifikasjoner

Canon Digital Ixus 500 er omtrent like stort som et tykt kredittkort. Kameraet er lekkert og solid bygget i metall. Byggekvaliteten er god, men vi skjønner ikke at Canon ikke har fjernet det kritiserte gummidekslet til USB-utgangen. Ikke bare er dette en skjemmende detalj, dekslet sitter også dårlig slik at det likevel kan komme rusk og rask inn i utgangen.

Vi liker heller ikke remfestet, dette stikker ut av kamerakroppen og tar mye plass. Stativfestet er også malplassert. Kameraet er OK å holde, størrelsen tatt i betraktning, men for å bruke menyene må man bruke to hender.

Optikk

Vurdering:

Objektivet har en brennvidde tilsvarende 36-108 mm. Zoomen er upresis, man har bare 7 brennvidder å velge mellom. Vi skulle også gjerne sett en noe bedre vidvinkel.

Lysstyrken er middels, med største blender F2.8 på vidvinkel, F4.9 på tele. I svakt lys er LCD-skjermen merkbart mørkere på tele.

Se flere og større bilder i prisguiden

I forhold til størrelsen på kameraet er de optiske egenskapene på objektivet gode. På vidvinkel er det noe tønnefortegning, vignettering og uskarphet i hjørnene, men mot tele forsvinner fortegningen og vignetteringen helt - og objektivet tegner også skarpere. Alt i alt bra.

Funksjoner

Vurdering:

Ixus 500 er et pek-og-klikk kamera, og fotofunksjonaliteten er begrenset.

Vi har lagt ut et eksempel på videofunksjonen i galleriet.

Man kan stille inn ISO-verdier, hvitbalanse, bildestørrelse og velge effekter som sort/hvitt og sepia. Manuelle modi glimrer med sitt fravær, men man kan stille inn lengre lukkertider til nattfotografering hvis man ønsker det - dog er denne funksjonen svært kronglete å aktivere.

Videofunksjonen er noe bedre enn normalt, siden den har VGA-oppløsning. Dessverre har filmen bare 10 bilder i sekundet, og man kan verken zoome eller fokusere underveis i filmen.

Skjerm og søker

Vurdering:

LCD-skjermen er på stusselige 1.5 tommer, men oppløsningen er forholdsvis god med 118000 piksler. Det vertikale sideinnsynet er som vanlig dårlig; en vridbar LCD-skjerm ville gjort seg.

Se flere og større bilder i prisguiden

LCD-skjermen er OK i svakt lys. Skjermen har et glimrende antirefleksbelegg, som gjør det fullt mulig å bruke skjermen i solskinn.

Man får ikke oppgitt eksponeringsdata som blenderåpning og lukkertid, og hvis ikke ISO er valgt manuelt ser man heller ikke hvilken ISO-verdi kameraet vil velge. Det finnes heller ikke sanntidshistogram.

Batteri

Vurdering:

Ixus-serien er ikke kjent for å ha god batterikapasitet, og til tross for et noe sterkere batteri enn eldre modeller er kapasiteten fremdeles dårlig på Ixus 500. Batteritesten vår varte i 1 time og 3 minutter, og på den tiden hadde vi klart å presse 420 bilder ut av kameraet.

Se flere og større bilder i prisguiden

Pluss for at det følger med ekstern lader, dette gjør det enkelt å kjøpe et ekstra batteri.

Se en sammenlikning av batterikapasiteten mot andre kameraer her.

Autofokus

Vurdering:

Canons kompakte kameraer har relativt treg autofokus, og Ixus 500 er ikke noe unntak. Tabellen under viser fokushastigheten på en del kameraer angitt i sekunder:

  Canon 500 Canon G5 Canon S50 Casio R51 HP 945 Konica 510 Olympus C-50 Sony V1 Sony T1
Vidvinkel 0.94 0.99 0.92 0.33 0.45 0.88 0.75 0.28 0.26
Tele 1.58 1.6 1.51 0.46 1.69 1.18 0.83 0.57 0.33
Full oversikt

Hadde autofokusen vært spesielt god på andre områder, kunne vi sett gjennom fingrene med hastigheten. Det er dessverre ikke tilfelle. Riktignok viste makrotestene våre at fokusen fungerte presist i nærheten av fokusgrensene for objektivet, men under praktisk fotografering fikk vi flere bilder der autofokusen bommet - både i dagslys og i svakt lys.

Kameraet har hjelpelampe til autofokusen, og i teorien kan kameraet fokusere i bekmørket. Dessverre er hjelpelampen svak, og til liten nytte hvis motivet er lenger unna enn noen meter. Hjelpelampen slår også inn veldig tidlig, i forhold der kameraet ikke har noe problem å fokusere uten. På vidvinkel fungerer autofokusen fint uten hjelpelampe i ganske svakt lys, men på tele får kameraet fort problemer.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Autofokusen til Ixus 500 bråker også langt mer enn normalt for et så lite kamera.

Under testingen brukte vi Canons automatiske nipunkts autofokus, der kameraet selv velger fokuspunkt(er). Denne funksjonen fungerer fint, men kan også skrus av hvis man ønsker at fokuspunktet alltid skal være i midten.

Kameraet har ikke manuell fokus.

Hurtighet

Vurdering:

Kameraet er middels raskt klart til bruk. Tabellen under viser oppstarten i sekunder:

Canon 500 Canon G5 Canon S50 Casio R51 Konica 500 Konica 510 Olympus C-5060 Olympus C-50 Sony T1 Sony V1
3.12 4.79 4.89 1.76 2.35 3.01 4.57 5.08 1.71 3.92
Full oversikt

Som ventet kunne vi ikke registrere noen utløserforsinkelse uten blits, mens utløserforsinkelsen med blits var målbar. Grunnen til denne utløserforsinkelsen er trolig forhåndsblinket kameraet sender ut for å beregne eksponeringen. Tabellen viser utløserforsinkelse i sekunder:

  Canon 500 Canon G5 Canon S50 Casio R51 HP 945 Konica 510 Olympus C-50 Sony T1 Sony V1
Uten blits 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.09 0.00 0.00
Med blits 0.16 0.23 0.24 0.21 0.03 0.00 0.16 0.08 0.17
Full oversikt

Ixus 500 er raskt klart til å ta neste bilde under normale forhold. Kameraet presterte godt også med blits, men hvis blitsen blir helt utladet under fotografering tar det ca. 9 sekunder før kameraet er klart til bruk igjen. Det er selvsagt for lenge, men alternativet er å kjøpe et større kamera med støtte for ekstern blits. Tabellen under viser hvor mange bilder man kan ta på 10 sekunder henholdsvis med og uten blits:

  Canon 500 Canon G5 Canon S50 Casio R51 Konica 510 Nikon 5700 Olympus C-50 Olympus C-5060 Sony T1 Sony V1
u/blits 6 6 5 3 4 8 3 5 4 7
m/blits 4 3 4 2 4 4 2 5 3 2
Full oversikt

Vi brukte et Sandisk Ultra II minnekort under testingen. Vi prøvde oss også med et rimeligere, tregere minnekort, og forskjellen var svært liten. Bufferen på kameraet gjør at man trygt kan kjøpe et rimelig minnekort uten å være redd for ytelsen.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Som testen hittil har vist, er Ixus 500 slett ikke perfekt. Likevel viser tilbakemeldingene på eldre Ixus-modeller at folk er kjempefornøyde. Hvis målet er et pek-og-klikk kamera som er lett å betjene, vil de aller fleste finne seg vel til rette med Ixus 500.

Canons menyer er blant de bedre, men vi foretrekker menyene på Canons G-serie fremfor Ixus-menyene. Ixus-menyene bruker mer eller mindre uforståelige ikoner i stedet for tekst, og man må skrolle til det aktuelle menyelementet for å få en forklaring i stikkordsform. Canon, og de fleste andre produsenter for den saks skyld, har mye å lære av HP når det gjelder brukervennlighet i menyer.

Se flere og større bilder i prisguiden

Vi tror også at en del brukere i begynnelsen er forvirret over at det finnes to separate menysystemer; en meny for fotografiske innstillinger og en for andre innstillinger. Men etterhvert som man lærer kameraet å kjenne er dette fint. Et pluss for at menyene er på norsk. Dette er Canon foreløpig alene om.

Vi liker ikke at man må skyve en knapp tilbake til fotostilling for å kunne fortsette fotograferingen etter å ha sett på bilder. Et lett trykk på utløseren burde være nok ("fotoprioritet").

For å få fullt utbytte av kameraet kan det nok være fornuftig å ta en titt på bruksanvisningen, og det burde egentlig vært unødvendig i denne kameraklassen.

Canon Digital Ixus 500   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen