Test

Test av Canon Digital Ixus 400

Trykk på bildet for å se flere produktbilder av ixus 400 i galleriet vårt.
Førsteinntrykket av Ixus 400 er meget godt. Kameraet er er etter min mening betydelig lekrere enn forgjengeren Ixus V3. Kameraet er laget i solid børstet stål, og er blant markedets minste.

Kameraet er relativt tungt, og alle detaljer med unntak av et teit gummilokk gir en ubetinget følelse av kvalitet.

Ixus 400 er den første Ixusen som kan måle seg med andre kameraer på funksjonalitet. Selv om kameraet er like lite som Ixus V3 har Canon nå klart å få et objektiv med 3x optisk zoom inn i kamerahuset. Ixus 400 har også 4 Megapiksler oppløsning, slik at større forstørrelser på papir teoretisk skal være mulig. Det er også et par andre endringer i forhold til V3, de fleste positive.

I bruk

Til tross for at Ixus 400 har lite avansert funksjonalitet har ikke Canon klart å gjøre kameraet svært brukervennlig. Blant annet er ikke menyene blant de beste. Etter min mening har Canons mer avanserte modeller menyer som er enklere å forstå.

Trykk på bildet for å se flere produktbilder av ixus 400 i galleriet vårt.
Enkelte småting som at man ikke kan tvinge blitsen til å avfyres i automatisk modus irriterer. Dette kan være nyttig i motlys eller for å myke opp skygger i skarpt sollys. For å få til dette må man først vri et menyhjul til en "avansert" modus der man også kan sette kamerainnstillinger som ISO, hvitbalanse mv. Aller helst burde kameraet i helautomatisk modus selv avfyrt blitsen i motlys og andre forhold der dette gir bedre bilder.

Man har mulighet til å sette lukkertiden til mellom 1 og 15 sekunder hvis man skal ta bilder om natten, men denne funksjonaliteten er usedvanlig dårlig. Kameraet burde også vist lukkertid på LCD-skjermen mens man tar bilder, slik at man selv kunne hatt en mulighet til å vurdere om bildene kan bli bli uskarpe pga. bevegelse i motivet.

Autofokusen til Ixus 400 skuffer. Den er usedvanlig treg, bråkete og ikke alltid pålitelig. 9 fokuspunkter og hjelpelampe til autofokusen gjør imidlertid at kameraet kan fokusere i de fleste forhold.

Kameraet har dårlig blitsytelse. Hvis blitsen er skrudd på blir utløserforsinkelsen betydelig lengre, og man må vente et par sekunder ekstra før neste bilde kan tas. Uten blits er ellers Ixusen meget rask til å ta mange bilder etter hverandre.

Batteriene lades raskt opp i den medfølgende laderen, men batterikapasiteten er skuffende. Kjøper man et Ixus 400 bør utgifter til et ekstra batteri være med i regnskapet.

Til tross for de negative momentene jeg har trukket frem her tror jeg de fleste vil være godt fornøyd med hvordan kameraet er å bruke.

Bildekvalitet

Ixus 400 har kraftig forbedret makrofunksjonalitet i forhold til eldre Ixus-modeller. Det gjør det mulig å ta flotte bilder som dette. Trykk på bildet for å se bildegalleriet.

Objektivet til Ixus 400 er lite, og vi var derfor skeptiske til hvor skarpe bildene ville være. Vi fikk imidlertid bakoversveis når vi analyserte bildene, kameraet tar sylskarpe bilder som fint kan sammenliknes med kameraer med langt større objektiver.

Det er også lite støy i bildene, og etter vår mening kan man derfor forstørre bildene tatt med Ixus 400 minst like mye som konkurrentenes "proff"-modeller med 5 Megapiksler.

Fargegjengivelsen er også meget god, og selv med blits blir bildene ofte delikate med varme farger.

Blitsen til Ixusen er ikke bare treg, men også svak. Må man bruke blits bør ikke motivet være lenger unna enn 2 meter, men dette er et generelt problem for så små kameraer. Blitsen gir dessverre også lett røde øyne. Når det gjelder bildekvalitet er blitsen kameraets svakeste punkt.

Ixus 400 har fått videomodus med lavere oppløsning enn gamle Ixus V3. 320x240 piksler er ikke nok til å gi video med god kvalitet.

 

Konklusjon

Canon Digital Ixus 400 har sine klare svakheter, men noe må jo også Canon kunne forbedre til Ixus 500, 600 eller hva nå de neste generasjonene skal hete.

Det viktigste med et kamera er at det tar gode bilder, og det gjør Ixus 400 mye bedre enn de konkurrentene vi har prøvd i denne klassen. Faktisk vil Ixus 400 kunne ta minst like gode bilder som de fleste langt større og dyrere kameraer på markedet.

Med mindre man har spesielle behov som manuell kontroll over resultatet eller lynkjapp autofokus vil vi uforbeholdent anbefale Canon Digital Ixus 400. Men husk å kjøpe ekstra batteri.

Spørsmål? Tilbakemeldinger?
Diskutèr artikkelen i forumet.

 

 • Skarpt og godt objektiv med 3x zoom
 • Lite bildestøy
 • God fargegjengivelse
 • God eksponering
 • Kraftig forbedret makrofunksjon
 • Solid, lite og elegant
 • Dårlig batterikapasitet
 • Stygt og dårlig gummideksel til utganger
 • Svak og treg blits
 • Blits gir lett røde øyne
 • Ikke blant de mest brukervennlige
 • Usedvanlig treg og støyete autofokus

Canon Digital Ixus 400   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen