Test

Test av Canon Digital Ixus 40

Kamerahus

Vurdering:

Canon Digital Ixus 40 er uten tvil den mest elegante Ixusen til nå. Kameraet er vesentlig tynnere enn f.eks. Ixus 430, men små designdetaljer bidrar også til at kameraet fremstår som svært lekkert. Mest fornøyd er vi med at det gamle gummidekslet til USB-utgangen er borte; denne luken er nå så elegant integrert i designet at luken nesten er usynlig.

Kameraet er solid bygget i metall, men metallet er ikke tykkere enn at det gir litt etter når man klemmer på kameraet. Likevel får man en solid og god følelse når man holder i det.

Stativfestet er i metall, og langt bedre plassert enn på eldre Ixus-modeller.

Ergonomien er tilfredsstillende for å være på et så lite kamera, og alle kameraets funksjoner kan betjenes med én hånd - i motsetning til eldre Ixus-modeller der man måtte bruke begge hender for å bruke menyene.

Optikk

Vurdering:

Objektivet har en 3x optisk zoom tilsvarende 35-105 mm. Dette er et fornuftig zoom-område på et slikt kamera. Lysstyrken er middels, med F2.8 som største blender på vidvinkel, F4.9 på tele.

Casio, Konica Minolta og Sony har brukt ukonvensjonelle løsninger for å få plass til objektivene sine i deres tynneste kameraer, mens Canon-objektivet er av en mer tradisjonell type.

Dessverre har ikke Canon klart dette uten begrensninger; objektivet er sjeldent uskarpt over store deler av bildeflaten - og ikke overraskende særlig mot kantene. Dette kommer vi tilbake til på siden for bildekvalitet.

Funksjoner

Vurdering:

Ixus 40 er et ganske typisk pek og klikk-kamera, og det mangler eksponeringsmodi som lukkerprioritet og blenderprioritet.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Man kan stille inn lang lukkertid inntil 15 sekunder til nattfotografering, men dette gjøres på en tungvint måte - og man har liten kontroll over det ferdige resultatet. Det er likevel fint å ha muligheten til å eksperimentere med dette.

Canon har lagt til noen programmoduser som "Innendørs", "Barn & Dyr", "Nattbilder" og ikke minst "Under vann". Man kan få kjøpt undervannshus til kameraet som ekstrautstyr.

I helt automatisk modus kan man nesten ikke stille inn noen ting som helst, men i "Manuell" modus kan man stille inn ISO, eksponeringskompensasjon, hvitbalanse (også helt manuell), fargeeffekter og bildestørrelse.

Man kan legge til lydkommentarer til bildene og stille inn lyder og oppstartstbilde selv. Ellers er det få ikke-fotografiske funksjoner.

Pluss for at videofunksjonen er svært god, med høy oppløsning, 30 bilder i sekundet og ikke minst ganske god lyd. Dessverre er videoen lite komprimert, og tar dermed hele 2 MB plass per sekund. Vi har lagt ut en liten videosnutt tatt med kameraet i galleriet.

Skjerm og søker

Vurdering:

Endelig har Ixus fått en stor LCD-skjerm - hele 2 tommer. Dessverre har ikke oppløsningen økt tilsvarende; og 118 000 punkter er ikke nok til at skjermen virker sylskarp.

Skjermen virker heller ikke like skarp som skjermen til Canon PowerShot G6, selv om selve LCD-panelet er identisk. Kanskje Ixusen har et ekstra beskyttelsesbelegg eller liknende fordi skjermen ikke kan beskyttes ved å snus slik som på G6.

Fargegjengivelsen på skjermen er noe blass i forhold konkurrentene, kanskje antirefleksbelegget må ta noe av skylden for dette. Til gjengjeld kan skjermen fint brukes utendørs - også i sollys.

I mørket fungerer skjermen noe bedre enn gjennomsnittlig, men særlig på tele blir skjermen litt mørk. Canon G6 klarer seg bedre i mørket fordi objektivet er mer lyssterkt, men dette hadde vi forventet.

Vi savner angivelse av lukkertid og blenderåpning - man kan jo påvirke disse verdiene ved å sette eksponeringskompensasjon eller ISO. Kameraet har heller ikke sanntidshistogram, men i denne kameraklassen synes vi ikke at det gjør noe.

Batteri

Vurdering:

Batterikapasiteten har vært et av våre største ankepunkter mot tidligere modeller i Ixus-serien. Batterikapasiteten har blitt forbedret på Ixus 40, men fremdeles er kapasiteten godt under snittet.

Batteritesten vår favoriserer kameraer med rask bildelagring, og Ixus 40 er raskere enn gamle Ixus 500. Dette kan forklare at forskjellen i batterikapasitet ble svært stor i batterikapasitetstesten vår:

Batteriet holder til i overkant av en times kontinuerlig fotografering.

Pluss for at det følger med ekstern batterilader; dette gjør det praktisk å kjøpe inn et ekstra batteri.

Autofokus

Vurdering:

Canon har hatt treg autofokus på alle kompaktkameraer vi har testet til nå - og Ixus-modellene har vært blant de verste.

Derfor er det gledelig å se at Canon jobber med å forbedre dette - Ixus 40 har den raskeste autofokusen på et Canon-kompaktkamera til nå. Ixus 40 er det eneste kompaktkameraet vi har testet fra Canon som har raskere autofokus enn gjennomsnittet.

Grafen under viser resultatene fra hurtighetsmålingene vi fikk på autofokus på vidvinkel. Tallene er angitt i sekunder, og inkluderer utløserforsinkelse:

På tele er faktisk Ixusen blant de raskere kompaktkameraene på markedet:

Dessverre har kameraet dårlige fokusegenskaper i svakt lys. Riktignok har Ixusen en hjelpelampe til autofokusen, så hvis motivet er på svært nært hold vil det av og til kunne fokusere i stummende mørke. På langt hold vil imidlertid ikke hjelpelampen ha effekt, og Ixusen krever sterke kontraster for å kunne fokusere skikkelig. Problemet er klart størst på tele.

Hurtighet

Vurdering:

Endelig et Canon-kompaktkamera som starter raskt! Tallene er angitt i sekunder:

Utløserforsinkelsen er som ventet knapt målbar når blitsen ikke er aktivert. Med blitsen aktivert har de fleste kompakte Canon-kameraer hatt noe lang utløserforsinkelse, men på Ixus 40 er også dette betydelig forbedret.

Tallene er i sekunder:

Digital Ixus 40 lagrer også bildene meget raskt til minnekortet. Hurtighetstesten vår måler hvor mange bilder man kan ta på 10 sekunder, og på denne testen fikk Ixus 40 svært bra resultater. Målingene er gjort med et Sandisk Ultra II minnekort:

Med blits er imidlertid bilde-til-bilde ytelsen middelmådig. På blitstesten vår blir ikke blitsen helt utladet, så tallene under må regnes som nær det beste man kan oppnå i praksis:

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Ixus 40 markerer forhåpentligvis et kommende generasjonsskifte i Canons kameraserie.

Canon har nemlig forbedret en rekke ting som har kjennetegnet Canons kompakte kameraer - som treg autofokus, treg oppstart og stor utløserforsinkelse når man bruker blits.

At Canon har flyttet "Set"-knappen til midt blant menyknappene - slik mange andre produsenter har hatt i årevis - markerer også en betydelig forbedring i brukervennligheten. For første gang kan man betjene menyene til et Ixus-kamera med én hånd uten å anstrenge seg.

Endelig ser vi også en Ixus-modell med stor LCD-skjerm. På LCD-skjermen ser man også gigantiske ikoner når man stiller inn f.eks. blitsen - svært brukervennlig og oversiktlig. Som den eneste kameraprodusenten har Canon kameramenyer på norsk - også det et pluss.

Det er ikke vanskelig å se hvor Canon har fått inspirasjon fra i forbindelsene med forbedringene som er gjort; forbedringene er egenskaper vi lenge har sett i Casios Exilim-serie.

Canon Digital Ixus 40   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen