Test av Canon A640 og A710IS

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I bruk

A-serien er Canons rimelige modeller med AA-batterier. Den har alltid ligget litt etter G-, S-, og Ixus-seriene når det gjelder finesser. Canon lanserte disse modellene noen uker før G7 og de siste Ixus-modellene kom med ny Digic III prosessor. A-serien har fortsatt forrige generasjon (Digic II) og mangler dermed blant annet ansiktsgjenkjenning og siste versjon av støyreduksjonen. A-serien leveres heller ikke med li-ion batterier. Om det er en fordel eller ulempe er avhengig av hva man foretrekker.

A640 og A710IS er de to nye toppmodellene i denne serien og oppgraderer henholdsvis A620 og A700. Akam har ikke testet disse, men de største forskjellene er kort fortalt:

  • A640: Oppgradert sensor med 10 megapiksler (8 tidligere) og større LCD-skjerm på 2.5 tommer (2 tommer tidligere)

  • A710IS: Her er endringene noe større. Viktigst er bildestabilisator, men også antall megapiksler er endret (fra 6 til 7).

Det er selvfølgelig også en rekke andre mindre justeringer på begge modeller, blant annet støttes SDHC-kort med kapasitet på over 2GB.

Se bildene vi har tatt med A640 og A710IS i galleriet.

Kamerahus

Canon A640 :
Canon A710IS :

Størrelse

Begge modeller er middels store kompaktkameraer. A640 er litt bredere, først og fremst for å få plass til fire AA-batterier. A710IS er litt mindre siden det klarer seg med to og ikke har vridbar skjerm. Bruk av AA-batterier gjør at ingen av modellene blir noe typisk lommekamera, men fordelen er at de er store nok til at det er lett å få et godt grep. De går greit ned i en jakkelomme. Vekt er 365 gram for A640 og 265 gram for A710IS, begge deler med SD-kort, rem og batterier (Ni-Mh).


Bildet over viser kameraene ved siden av hverandre og det er lett og se at de er nært beslektet. Plassering av utløser (med zoomknapp rundt), optisk søker, blits og objektiv er veldig likt.

Canon A640: Venstre side er tom bortsett fra hengslet for skjermen som sitter i bakre hjørne. Høyre side domineres av håndgrepet som også inneholder batteriene. Bakerst er luken for tilkopling av batterieliminator, USB og video ut. Denne luken er forøvrig en av de minst solide delene og er ikke hengslet, men henger fast i kamerahuset med to plasttapper.

Canon A710IS: Igjen ligner A710IS mye på A640, men grepet er litt mindre og luken for tilkobling av batterieliminator, USB og video ut har byttet side. Vi likte utformingen av A710IS sin luke litt bedre enn den på A640. Festet for bærestroppen sitter litt lenger nede på A710IS.

Canon A640: Baksiden av A640 domineres av LCD-skjermen på 2.5 tommer. I motsetning til nesten alle konkurrerende modeller kan man vri skjermen i nesten alle retninger. Bildet til høyre viser skjermen vridd inn mot kamerahuset som gir en veldig god beskyttelse ved transport.
Til høyre for skjermen sitter de fleste knappene for styring av kameraet. Øverst er det en bryter hvor man velger mellom opptak og avspilling. Under dette er knapper for eksponeringskompensasjon og utskrift. Fireveiskontrolleren styrer blits og type fokus, så lenge man ikke er i menymodus og brukes til å navigere i menyene når disse er fremme. Midt i fireveiskontrolleren sitter FUNC/SET knappen. Denne gir tilgang til en veldig nyttig meny for styring av viktige bildeparametere. Når man er i en meny brukes den for å bekrefte menyvalg. Nederst er DISP-knappen som bestemmer hva som vises av tilleggsinformasjon på skjermen og helt i høyre hjørne er knappen som aktiverer menyen.

Toppen av kameraet har et hjul som brukes for valg av modus, av/på knapp og utløser med zoombryter.

 

Canon A710IS: Bortsett fra at skjermen ikke er vridbar og bryteren for valg mellom opptak og avspilling er vridd 90 grader fungerer A710IS akkurat som A640, og vi skal ikke repetere det.

Toppen av A710IS har samme utforming som A640.

 

Undersiden er også ganske like. Lokk for batterier og SD-kort på høyre side og stativfeste lenger til venstre. Ingen av stativfestene er sentrert i forhold til optisk akse, men A710IS (bildet til høyre) ”utmerker” seg ved å ha stativfestet helt ute til venstre på kameraet. Faktisk så langt ute at det ble litt skjevt når vi satte kameraet på stativet.

Byggekvalitet

Konstruksjonsmessig er det lite som tyder på at dette er modeller fra Canons rimelige serie, men de er da heller ikke veldig billige. Kamerahuset er laget i plast og metall og gir et veldig godt inntrykk.

Ergonomi

Som nevnt over er både A640 og A710IS middels store modeller. Størrelsen og utforming med et grep på høyre side gjør at kameraene ligger godt i hånden. Overflaten er ganske glatt og litt mer ruglete overflate (eller bruk av materiale med større friksjon) ville gitt et ennå sikrere grep. Begge modeller er store nok til at det er plass til å bruke venstre hånd i tillegg hvis man ønsker det.

Optikk

Canon A640 :
Canon A710IS :

A640 er utstyrt med en 4x zoom med brennvidde fra 7.3-29.2mm. Det tilsvarer 35-140mm på et 35mm kamera. Blender er 2.8 på full vidvinkel, mens ved maksimal tele er største blender 4.1. Dette er ganske typiske verdier for kameraer i denne klassen.

A710 har et vesentlig mer interessant objektiv med 6x zoom og bildestabilisator. Dette er samme spesifikasjon som i Canons topp kompaktmodell G7. Brennvidden er 5.8-34.8mm som tilsvarer 35-210mm, og blenderen er 2.8-4.8. Ganske bra med tanke på at dette er et objektiv som trekkes helt inn i et relativt kompakt kamerahus.

Ringen rundt objektivet kan fjernes på begge modeller. Da kan man via et adapter sette på vidvinkel- eller telekonverter. Dette er ekstrautstyr som Akam ikke har hatt tilgjengelig for test.

Skal vi si noe negativt må det være at 35mm ikke spesielt mye vidvinkel og mange brukere ville nok hatt mer glede av 28mm vidvinkel enn litt ekstra tele. Vi synes også justeringsmuligheten ved zooming var litt dårlig med litt for få skritt mellom full vidvinkel og maksimal tele.

Funksjoner

Canon A640 :
Canon A710IS :

A640 og A710IS er nesten identiske med tanke på tilgjengelige funksjoner. Unntaket er bildestabilisatoren til A710IS. Vi starter med gjennomgang av felles funksjonalitet.

Både A640 og A710IS imponerer med et ganske komplett sett av funksjoner. Mens kameraer som Fujifilms populære F-serie har liten kontroll over bildeparametere gir Canon-kameraene kontroll over oppskarping, kontrast og fargemetning i flere nivåer. Hvis man vil ha litt mindre kontroll kan man også velge Intense farger, Nøytral farger eller et av mange andre alternativ fra My Colors. Motivprogram er også tilgjengelig hvis man ønsker ennå enklere alternativ.

Oppløsning og komprimering kan justeres individuelt, og ISO kan velges fra 80 til 800. Hvitbalanse står som standard på auto, men man kan også velge en spesiell type lys eller måle et hvitt (nøytralt) område hvis man ikke finner noe som passer.

Blitskompensasjon er tilgjengelig i menyen, mens eksponeringskompensasjon er tilgjengelig på en egen knapp. Lysmåleren er matrisemåling som standard, men gjennomsnittsmåling og punktmåling også kan velges. Histogram er kun tilgjengelig i avspillingsmodus og da kan man også få markert overeksponerte områder i bildet.

Autofokus er standard (som på alle Canons kompaktkameraer) AiAF. Det vil si at kameraet prøver å gjette hvilke målepunkt som er viktigst. Man kan endre dette i menyen til kun å bruke senterpunktet eller ”flexi” som betyr at man kan velge det punktet man ønsker.

Manuell fokus er tilgjengelig, og man får da forstørret senter av bildet. Fokus endres med fireveiskontrolleren og en skala øverst i bildet viser avstanden kameraet er innstilt på. Den lave oppløsningen på skjermen gjør at det er vanskelig å bruke skjermen for å vurdere fokus veldig nøyaktig.

Normalt tar kameraet enkeltbilder, det vil si at man må trykke på nytt for hvert enkelt bilde. Det er også mulig å sette det opp slik at det tas bilder så lenge man holder utløseren nede. Selvutløser er tilgjengelig med to eller ti sekunders forsinkelse.

Modusrattet øverst styrer eksponeringstypen. Man kan velge mellom manuell, blenderprioritering, lukker-prioritering og programstyrt automatikk. I tillegg finnes Canons ”grønne” innstilling hvor kameraet bestemmer alt selv.

Det er også mulig å velge en innstilling for motivprogram (hvilket program velges med fireveiskontrolleren). Tre program er tilgjengelig direkte fra modusrattet, det er portrett, landskap og nattbilder. Bildet til høyre er A710IS, fyrverkeriprogram og håndholdt med IS skrudd på. Eksponeringen kameraet valgte var 2 sekunder og blender 8.0. Iso settes til auto av fyrverkeriprogrammet og Exif-dataene inneholder ikke informasjon om valgt verdi.

Siste valgmulighet er video. Begge modeller har mulighet for VGA-kvalitet (640x480) og 30 bilder i sekundet, noe som er mer eller mindre standard i dag. Det er ikke mulig å bruke optisk zoom mens man filmer. Digital zoom er mulig, men det gir dårligere kvalitet. Begge modeller har også mulighet for dårligere kvalitet, men litt spesielt er A710Sis QVGA video med 60 bilder per sekund.

Brukergrensesnittet er naturlig nok nesten identisk. Canon kunne kanskje kostet på et par ekstra knapper eller utnyttet fireveiskontrolleren litt bedre for å gi direkte tilgang til flere funksjoner. I hvert fall burde knappen for direkte utskrift vært brukt til noe mer nyttig. Når det er sagt så fungerer menysystemet veldig bra. De viktigste funksjonene ligger på knappen midt i fireveiskontrolleren, mens ting man skrur på sjeldnere ligger i hovedmenyen. Menyen for fargevalg var den enste vi synes ble litt uoversiktlig med så mange valgmuligheter at menyen må scrolle og har ennå et undernivå.

Trykt brukerhåndbok fulgte med, men det var kun en veldig enkel versjon. Fullstendig versjon fantes kun på CD i PDF-format.

Optisk bildestabilisator

Det er på dette området den store forskjellen ligger. A710IS har bildestabilisator, mens A640 mangler. Nå er stabilisator viktigere med 6x zoom enn med 4x så til en viss grad forstår vi Canons valg, men A640 er det dyreste kameraet og vi mistenker Canon for å også tenke litt posisjonering på dette området. En A640 med stabilisering ville ligget fryktelig nærme G7 i funksjonalitet.

Tilbake til A710IS. Som sagt har det stabilisering, og vi kan bekrefte at det virker. Vi greide å håndholde kameraet og få rimelig skarpe resultat på lengre lukkertider med stabilisator på enn uten. Vi har ikke gjort noen formell test av funksjonen og vil derfor ikke si noe mer eksakt om hvor mye hjelp den gir. Man kan velge mellom kontinuerlig stabilisering, kun stabilisering mens bildet tas og panorering. I tillegg kan den skrus av.

Bildene under er utnitt av det over, tatt på maksimal tele og selvfølgelig håndholdt. Det venstre med IS på (kontinuerlig) og det høyre uten stabilisering. Vi tok flere bilder med hver innstilling og tar med disse som representative for effekten av IS.

A710IS, 1/13s, 210mm, ISO 80, IS på A710IS, 1/13s, 210mm, ISO 80, IS av

Makro

Igjen er kameraene veldig like. Begge har en oppgitt nærgrense ved bruk av makro på en centimeter. I praksis kom vi ennå et par millimeter nærmere og fikk fokusbekreftelse, men objektivet begynte da å skygge for belysningen.

A640 A710IS

A640: Bildet over til venstre er tatt med A640 og motivet omtrent en centimeter fra frontlinsen. Området bildet viser er 2.3x1.7cm. Ved full tele er makronærgrensen 25 cm. Uten makro er nærgrense oppgitt til 45 cm, men kameraet ga fokusbekreftelse på noe kortere avstand.

A710IS har i følge Canon også en cm nærgrense i makromodus. Bildet til høyre er tatt på omtrent denne avstanden. Igjen kom vi litt nærmere, men da med skygger fra objektivet. Området vist på bildet er 2.5x1.8cm. Vi målte nærgrensen for makro ved full tele til ca 50cm. Canon oppgir nærgrensen uten makro til 55cm. Vi kom en god del nærmere ved vidvinkel.

Skjerm og søker

Canon A640 :
Canon A710IS :

Canon er en av produsentene som fortsatt tilbyr optisk søker på de fleste modellene. Plusspoeng for det selv om søkerene ikke er spesielt bra. De viser ikke 100% av bildet og man får ingen informasjon i søkeren, så det er en fordel å bruke senterpunktet for autofokus. To lysdioder ved siden av søkeren gir litt informasjon om fokus, blitsstatus osv. A640 har markering av senter av søkerene, men det mangler i A710IS.

LCD-skjermen er et område hvor Canon har kuttet litt kostnader. Begge modeller har i følge brukerveiledningen samme spesifikasjoner på skjermen.

Størrelsen på 2.5 tommer kan man ikke klage på, men oppløsningen på 115000 piksler er dårlig på en så stor skjerm. Det var spesielt problematisk når vi prøvde å fokusere manuelt, men det er også synlig når man prøver å vurdere om autofokusen har truffet riktig.

Mens A710IS var best på funksjoner takket være bildestabilisatoren tar A640 det igjen på LCD-skjermen. Den store forskjellen er selvfølgelig at den kan vris i alle retninger. Det er først og fremst viktig når man bruker kameraet i litt sære situasjoner som på stativ, over hodet, nede ved bakken osv, men det kan også være en fordel i vanskelig lys hvor man gi vri den til optimal posisjon i forhold til lyskilder.

Skjermen virket litt mørkere på A640, men også litt mindre plaget av reflekser. Spesielt i motlys så vi forskjell. Ingen av dem var perfekte, men mens det var nesten umulig å komponere bildet på A710IS med en lav vintersol rett imot (så bare et speilbilde av mitt eget ansikt) var det fortsatt mulig å bruke A640-skjermen.

Skjermene fungerte greit i dårlig lys med A640 marginalt bedre.

Svakeste lys der man ennå ser nok detaljer – Vidvinkel, EV

A640 har litt større blenderåpning ved full tele og forskjellen blir dermed større.

Svakeste lys der man ennå ser nok detaljer – tele, EV


Batteri

Canon A640 :
Canon A710IS :

A640 A710IS

Begge modeller bruker AA-batterier. Mens A640 har fire, greier A710IS seg med to. Til tross for at AA-batterier ikke gir like mye effekt som et Li-Ion-batteri med samme størrelse og vekt synes vi kameraer med standardbatterier er en god løsning. Strømforbruket i de fleste av dagens kameraer er så lavt at et sett med fire alkaliske AA-batterier holder ganske lenge. Så råker du opp for strøm er det bare å finne nærmeste kiosk eller butikk for å få tak i et nytt sett.

Tar du mye bilder vil det likevel raskt lønne seg å investere i et (par) sett med oppladbare batterier. Det gir også bedre batterilevetid. For øyeblikket er det 2500-2700 mah som er beste kapasitet for oppladbare Ni-Mh-batterier. Begge disse Canon-kameraene blir kun levert med et sett alkaliske batterier, så oppladbare må kjøpes i tillegg. Vi brukte først opp de medfølgende batteriene. A710IS greide 130. A640 har hittil gitt 425 bilder og et par videosnutter under til dels kalde forhold. For å få testet litt med oppladbare batterier måtte vi til slutt ta ut de alkaliske, men nå er de på plass igjen og fungerer fortsatt. Vi er imponert, med A640 kan man faktisk greie seg med alkaliske batterier hvis man ikke tar alt for mye bilder.

Grafen under viser batterikapasitet ifølge CIPA-standarden med Canon NB-3AH oppladbare Ni-Mh batterier. Begge modeller gjør det rimelig bra, bedre enn for eksempel Canons eget G7 med Li-Ion-batterier, og bedre enn Fujifilm E-900 som bruker to AA-batterier.

Batterikapasitet - CIPA

Med alkaliske batterier (fortsatt CIPA-standard) er verdiene 280 bilder fra A640 og 100 for A710IS.

Hvis man velger å kun bruke optisk søker får man dramatisk flere bilder på hvert batterisett. Canon oppgir 1200 med alkaliske batterier og 1500 med Ni-Mh for A640 og henholdsvis 500 og 900 for A710IS.

Vi tviler ikke på at CIPA-tallene er korrekte (testene utføres i romtemperatur), men spesielt ved utendørs bruk med et par kuldegrader opplevde vi at batterikapasiteten til A640 var veldig mye bedre enn A710IS. Vi brukte flere sett batterier med kapasiteter fra 1800 til 2700mah og kameraet ga opp ganske raskt når batteriene ble kalde. Når batteriene var varme igjen og vi ladet så vi at det var mye ladning igjen (kjører alltid en utladning før ny ladning). Det virker som spenningen fra to oppladbare AA-batterier rett og slett blir litt for lav i kulde. Man kan omgå problemet ved å holde kameraet og/eller batteriene varme, men det er merkelig at Canon har valgt to batterier i kameraet med bildestabilisator (som nødvendigvis bruker litt ekstra strøm) mens det uten har fått fire.

Forøvrig var det bedre plass til hvert batteri i A710IS. I prinsippet skal AA-batterier ha standardmål, men for å få noen ekstra mah ut av et batteri øker noen produsenter diameteren noe. Våre 2700mah batterier gikk fint inn og ut av A710IS, mens det var vanskelig å få dem ut igjen av A640 som åpenbart har marginalt mindre diameter på batterirommene.

Autofokus

Canon A640 :
Canon A710IS :

Canon har valgt å sette AiAF som standard autofokusmetode. Det betyr at kameraet selv velger hvilke(t) av ni punkter som brukes. Vi har målt tider med standardoppsett. Resultatet er ganske typisk for denne gruppen kameraer, og A710IS er litt bedre enn A640.

Autofokus, vidvinkel

Ved 100mm tele er resultatene litt dårligere enn ved vidvinkel, men fortsatt litt bedre enn snittet.

Autofokus, tele - 100mm


A640 har 4x zoom og A710 6x zoom, men A710IS er fortsatt et lite hakk bedre. Igjen et relativt typisk resultat, og marginalt bedre enn de fleste av kameraene vi sammenligner med.

Autofokus, tele – maks tele

Vi testet autofokus uten hjelpelampe i svakt lyst og målte når kameraene ga opp å fokusere. Begge greide seg eksakt likt ved vidvinkel. Selv om de her er litt dårligere enn mange av de vi sammenligner med er dette et helt OK resultat. EV 1.5 er et ganske lite lys, mye mørkere enn et vanlig opplyst rom.

Autofokus i svakt lys - vidvinkel, EVVed tele er A640 et hakk bedre, ikke uventet siden det har mindre zoom og litt større blenderåpning ved full tele.

Autofokus i svakt lys - tele, EV

I svakt lys ble autofokusen tregere. Skal du ta bilder under virkelig mørke forhold må kameraene (gjelder begge) over på manuell eller lukkerprioritet automatikk for å få lukkertider lengre enn et sekund.

Hurtighet

Canon A640 :
Canon A710IS :

Både A640 og A710IS ga ganske typiske oppstartstider. Alle kameraer hvor objektivet ligger inne i kamerahuset når det er av bruker litt tid på å starte. A710IS var raskest til tross for et det har større zoomområde.

Oppstartstid


Utløserforsinkelse er tiden det tar for kameraet å reagere på at utløseren trykkes ned når fokusering allerede er gjort. Uten blits er tiden så kort at den er mindre enn feilmarginen i testen. Med blits gir de fleste modeller noe lengre forsinkelse. A710IS er marginalt raskere, og begge har ganske typiske verdier.

Utløserforsinkelse med blits

Vi gjør en del tester som påvirkes av hvor raskt kameraene kan lagre bildene til SD-kortet. Begge kameraer ble testet med et Sandisk Ultra II 1GB kort.

Alle tester er gjort med kameraene satt i enkeltbildemodus. Det betyr at utløserne må trykkes ned på nytt for hvert bilde. Mange modeller reagerer ikke på nytt trykk før kameraet er ferdig med å jobbe (lagre forrige bilde). Det gjør det vanskelig å få tatt bilder i rask rekkefølge fordi man risikerer at neste trykk ikke blir registrert av kameraet. Heldigvis gjelder det ikke A640 og A710IS. Begge oppfatter neste trykk og tar bildet så raskt det er klart. Så selv om seks bilder på ti sekunder ikke er noe ekstremt bra resultat virker kameraene i praksis mer raskere enn mange andre modeller med omtrent samme ytelse.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Med blits ser vi at A710IS sliter med kun to AA-batterier. De klarer rett og slett ikke å levere nok effekt til å lade blitsen like raskt som modeller med fire batterier eller Li-Ion-batterier. Vi ser at Fujifilm E-900 har samme problem.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Canon har fått taket på filoverføring. Vi ser at de tre Canon-modellene i diagrammet ligger et godt hakk foran de andre modellene med USB2. Nå er ikke dette noen veldig viktig egenskap, det spiller sjelden noen stor rolle om en filoverføring tar to eller tre minutter. Vi lurte litt på hvorfor A640 var raskere enn A710IS. begge ble testet med det samme Sandisk Ultra II kortet. For å sjekke satte vi kortet med bilder fra A640 inn i A710IS – og fikk da samme resultat som for A640. Årsaken er sannsynligvis at A640s større filer er litt raskere å overføre siden det blir mindre overhead med bytting av filer. G7 er ennå litt raskere, men det sitter en nyere generasjon elektronikk i dette kameraet så det er vankelig å sammenligne direkte.

Filoverføringshastighet i MB/s

Betjening / Brukervennlighet

Canon A640 :
Canon A710IS :


Vi nevnte god ergonomi lenger oppe på siden, mye takket være passe store kameraer med godt grep for høyre hånd. Det Canon har spart litt på er knapper og kommandohjul (som mangler). Det gjør at man må litt oftere inn i menyene enn ønskelig, men til gjengjeld er menyene godt organisert.

Siden brukergrensesnitt er tilnærmet identisk sier vi ikke noe om de ulike modellene, men konstaterer at begge gjør et meget bra inntrykk. Vi brukte engelske menyer, men en rekke språk er tilgjengelige, inklusiv norsk. Canon leverer også med en relativt omfattende programvarepakke.

Selv om ingen av modellene har blitssko har Canon en blits (HF-DC1) som kan festes på siden av kameraet med en skinne som festes i stativfestet, og som nevnt under optikkpunket finnes det forsatslinser for både tele og vidvinkel.

Canon PowerShot A640

Canon PowerShot A710 IS

Canon PowerShot A640

Canon PowerShot A710 IS

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen