Test

Test av Avid Free DV - lokkemat for massene

Programmet kan lastes ned fra Avid sine sider, men jeg tror at programmet snart vil finnes på mange cd-rom plater som du finner i diverse magasin.

På slaktebenken!

Trykk på bildet for å se større versjon

Det er umiddelbart fristende å kalle programmet for Avid Ufree DV. For alle oss som har redigert på flere ulike programmer, og som daglig bruker de dyre versjonene av Avid, så tar det ikke mange minuttene å innse at programmet har klare begrensninger.

Programmet er - stort sett - beregnet på alle de som raskt vil sette sammen feriefilmen uten å legge ned alt for mye arbeid, eller som vurderer fullversjonen.

Men for å prøve å yte programmet full rettferdighet lastet jeg inn noen billige programmer som blant annet Ulead VideoStudio 6 SE, - som koster (!) 500 kr., og jeg prøvde ut Windows Movie Maker som følger med på Windows XP. Avid Free DV er i det minste helt gratis!

Nedlasting og installering

Det gikk helt fint å laste ned programmet og installere det. Nøkkelen kom raskt i e-posten, men brukere må være oppmerksom på at de også får en egen id sammen med nøkkelen.

Installeringen gikk raskt og vi fikk med en gang tilbud om å kjøpe de dyrere versjonene. Det skjer hver gang vi åpner programmet og blir fort irriterende! Prisen på fullversjonen ligger på rundt 10 000 kr!

Programmet er en sterkt strippet versjon av Avid Xpress DV. Avid har ikke falt for fristelsen til å lage et brukergrensesnitt som er enkelt og kanskje mer visuelt. De fleste andre billige programmer som Ulead har ofte et grensesnitt som er filminspirert. Windows Movie Maker har en typisk filmremse som tidslinje. Det fungerer jo bra for de som har redigert Super8 filmer, men de som vokser opp nå vet jo snart ikke hvordan film ser ut! Det eneste de vet om er brukergrensesnittet til Windows og Mac.

Innstillinger

Hver gang programmet startes kan du så velge mellom ulike prosjekter, eller starte et nytt prosjekt. Allerede nå merkes at det ikke er fullversjon da vi kun kan velge privat. I de fulle versjonene kan mange personer jobbe på samme prosjekt på ulike maskiner i et nettverk.

Når Avid starter vil alltid hovedbingen (SuperBin) komme frem. Den inneholder de ulike underbingene, ”Settings”, effekter og Info.

Det første vi må gjøre er å gå inn på de ulike innstillinger(settings) for at programmet skal fungere optimalt.

Siden nesten samtlige brukere vil hente inn materialet via et dv-kamera eller en videospiller, må vi koble oss til via Firewire-porten. Avid har de fleste driverne til ulike kameraer liggende i programmet og det går lett å få kontakt når vi har klikket på Deck Configuration. Raskt finner programmet frem til mitt kamera som under testen er et Sony PD-150 DVCAM. Programmet har ikke ”hot swap” så det er ikke lurt å slå av kamera under innspillingen.

Etter at jeg har forsikret meg om at kamera og pc kommuniserer går jeg gjennom de ulike ”Settings.” Det er et møysommelig arbeid, men det er viktig for at det ikke skal skje ubehageligheter under jobben.

Under ”Capture” stiller jeg inn på 60 minutter. Dermed kan jeg ta opp en hel mini-dv kassett på 60 minutter uten at det stopper. Lyden på kameraet er 48000 Hz og jeg stiller da lyden til det.

Jeg ønsker at alt skal lagres automatisk etter 15 minutter i tilfelle en krasj eller at strømmen går. Det er kjedelig å ha redigert i flere timer og da miste alt ved et strømbrudd! Ved bruk av monitor eller tv vil synkroniseringen på lyden bli feil, men dette kan rettes ved å justere ”Desktop Delay.”

Avid Free DV har mange innstillinger, men etter hvert ser jeg at mange innstillinger kun virker i fullversjonen. For nybegynnere kan det være bra for det er mange ord og uttrykk som vil forvirre om en ikke kjenner de.

Fra kassett til harddisk

Nå var jeg klar til å hente inn videoen min. Materialet skal legges i ulike binger og ett godt råd er å holde orden. Har du fem timer med video fra en ferie og de ulike bingene er merket ”New Bin 1”, ”New Bin 2” får du raskt problemer. Det er da viktig å sette navn på de ulike bingene med: ”kassett 1”,”kassett 2”, musikk, sekvenser, bilder osv.

Trykk på bildet for å se større versjon

I Avid er det også lett å flytte materialet mellom ulik binger, og det kan være smart å i mest mulig grad organisere materialet.

I de ulike bingene bør en også i mest mulig grad navnsette alle klipp osv. Er det flere som skal jobbe på prosjektet kan det være en ide å klikke på Script og skrive en melding.

Etter å ha lagret en binge som heter råfilm, klikket jeg på Toolset og Capture. Her var det å gå gjennom de ulike innstillingene og se at råfilmen havnet i rett binge og at materialet havnet på rett harddisk. Batch Capture virker ikke på AFD, men i dag, med harddisker på 250 GB trenger en ikke dette verktøyet lenger. Nå var det bare å klikke på den røde knappen og sette seg til å vente.

En time senere var alt lagt inn på harddisken og det var på tide å begynne å redigere.

Jeg gjorde akkurat det samme i Ulead VideoStudio, men det har en funksjon som heter Dropped Frames(mister frames/bilder). Det har ikke Avid, for der skal det aldri skje, og det skjer heller ikke! I Ulead mistet jeg mange frames!

Klippe, klippe

Under redigering er det flere stadier. Først er det å hente inn materialet. Så er det å klippe det opp og bruke de delene du ønsker, for så å jobbe med lyden, effekter, titler osv.

Trykk på bildet for å se større versjon

Avid har hurtigtaster for rask og effektiv redigering, og det er sterkt å anbefale å lære seg de om du har tenkt å bruke mange timer til redigering. Musesyke er et stort problem, og når en redigerer går timene fort, og da glemmer vi å ta fornuftige pauser. For de som har råd anbefales det å kjøpe et spesialisert tastatur (bildet).

Avid har da flere ulike oppsett (Toolset) for de ulike oppgavene. Selve klippingen skjer i ”Source/Record Editing:” Her gå du gjennom materialet ditt i venstre vindu. Setter Inn og Ut og legger og legger det ned på timeline og du ser det da i høyre vindu. På denne måten bygger du da opp en sekvens av mange biter som tilslutt skal bli et mesterverk for familie eller andre.

Trykk på bildet for å se større versjon

I Avid kan du redigere på flere måter, så hver enkelt bruker må finne sin metode. Selv så bruker jeg å grovklippe i ”Composer” og legger de ulike klippene ned på tidslinjen etter hvert. Når jeg er ferdig med grovklippingen begynner jeg å fintrimme mellom klippene.

Klippingen går raskt da jeg vet omtrent hvordan resultatet skal bli. Det skal bli en liten snutt på ett minutt med en tekstplakat foran og bak.

Alle som ikke har redigert før skal prøve seg frem, men alle erfarne redigerere har som regel på forhånd en klar formening om sluttproduktet. Ellers kan det bli mange timer med prøving og feiling, og det er ikke populært om andre betaler for moroa.

Frem til nå har AFDV fungert veldig bra og begrensningene har ikke vært sjenerende mange, men nå var det på tide å gjøre noe ekstra.

Hit, men ikke lenger! Lyd på sparebluss!

Trykk på bildet for å se større versjon

På Avid Free DV har du to lydspor og to videospor. I fullversjonene kan du velge mellom åtte av hver pluss at du kan ”neste”, det vil si at du kan slå sammen ulike spor.

I Audio Mix Tool kan du heldigvis panorere lyden, slik at du kan skape en følelse av stereo. Det er også smart å lage flere kopier av sekvensene du jobber med. Dermed kan du eksportere og importere lyden, og legge lyd på lyd i et annet lydprogram. Det store minuset er at det er tungvint å angre når du har slått sammen to spor til ett spor.

Heldigvis har Avid ”rubberband”, slik at det er lett å finjustere lyden opp og ned.

Trykk på bildet for å se større versjon

Særlig mangelen på flere lydspor gjør at de som også vil jobbe med lyd møter en vegg som er høy, men ikke uoverkommelig. Problemet er at du må ty til andre programmer og det vil bli veldig tungvint å få stereolyd. Selv så bruker jeg av og til et lydprogram som heter Goldwave som er ”shareware.”

Lydprogrammer med flere spor koster som regel flere tusen kroner, og da må brukerne vurdere hvilke programmer de egentlig trenger. De som ønsker flere lydspor og ønsker å jobbe kjapt og enkelt, bør da se på redigeringsprogrammer som har det.

På dette prosjektet eksporterte jeg lyden til Goldwave, der jeg overførte lyden til ett spor, før jeg hentet det inn i AFDV. (Bedre og billige(!) løsninger som kan kombineres med Avid Free DV mottas med glede!)

Effekter og titler

Sammenliknet med alle andre billige løsninger så har AFDV svært få effekter, og alle de som må ha en effekt på hvert bildeskifte, så er det bare å styre unna! Ulead VideoStudio SE 6 er da mye bedre for det har minst 50 effekter.

Selv så ser jeg på meg selv som en ”proff” redigerer, så jeg styrer unna de fleste effekter. For mange effekter gjør at seerne fort kan bli sjøsyke og ødelegger produktet. En liten overtoning på en 6-8 bilder(frames) kan gjøre at overganger blir mykere, og særlig om kuttet føles hardt.

Det er veldig enkelt å lage titler. Du klikker på T på tidslinjen og så er det bare å skrive en tittel. Den lagrer du så i en egen binge for titler. Titlene legges så på videospor V2.

I Avid Free DV virker ikke Roll og Crawl. Det er litt synd, men de fleste kan vel klare seg uten. Det nytter heller ikke å legge en effekt på titteleffekten!

”And the Oscar goes to...”(Video fra Rauma.)

I sommer var familien på tur til Åndalsnes. Rauma var så innbydende at gutta måtte prøve fiskelykken. I denne lille snutten prøver jeg å vise litt av effekter etc.

Jeg prøvde å eksportere små videofiler med Avids interne innstillinger. De er sterkt redusert i forhold til fullversjonen. Jeg måtte gi opp da filene ble for store, og jeg måtte ty til Cleaner som er et spesialprogram for streaming av absolutt alle typer videofiler.

Konklusjon

Trykk på bildet for å se større versjon

Det er ikke tvil om at Avid Free DV slår ”knock-out” på alle andre gratisprogrammer. Dette er profesjonelt og forholdsvis dyrt program som er blitt strippet for mange funksjoner.

Under hele testen fungerte det uten problemer. Det kan jeg ikke si om Ulead VideoStudio 6 der jeg mistet ”frames”, og avspillingen var preget av rykk og napp.

En viktig grunn til at jeg bruker Avid Xpress DV 3.5, er at det fungerer uten problemer. I ett år prøvde jeg Matrox RT2000, men etter 6-7 servicepakker gav jeg opp og gikk over til Avid.

Brukergrensesnittet til Avid har en bratt læringskurve, men tar en bryet så er programmet verdt innsatsen.

Programmet er lokkemat for den dyre versjonen, så spørs det hvor mange som lar seg lokke til å bla opp 10 høvdinger. Snart kommer Adobe Premiere Pro bundlet med ulike produsenter til en garantert lavere pris, og Premiere Pro har nå så godt som alle funksjonene til Avid Xpress DV.

  • Gratis
  • Fungerer hele tiden uten problemer
  • Strippet, men profesjonelt redigeringsprogram
  • For få lydspor
  • Brukergrensesnitt med høy nybegynnerterskel
  • For få effekter
  • Ingen support
  • Fullversjon for dyr for "ferie-redigereren"

Linker:

http://www.avid.no
Her kan en finne forhandlere av fullversjoner.

http://www.avid.com
Avid gir ikke support, men på forumet kan brukere legge inn spørsmål og muligens få svar.

http://www.avid.com/freedv/faq.asp
Her får du svar på det meste og nederst på siden ser du hva som ikke er med i Avid Free DV.

Avid Free DV   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen