Test

Test av Apple Time Capsule

Testresultater

Apple Time Capsule 2GB

Positive ting Ekstremt rask, flere ting i én boks, dobbelt bånd, brukervennlig
Negative ting Dyrt, fungerer dårlig med PC, ustabil nettverksprinting0

Testresultater

Apple Time Capsule 2GB

Positive ting Ekstremt rask, flere ting i én boks, dobbelt bånd, brukervennlig
Negative ting Dyrt, fungerer dårlig med PC, ustabil nettverksprinting0
Time Capsule er en av Apples mest spennende bokser. I prinsippet høres den kanskje kjedelig ut, siden en av hovedfunksjonene er sikkerhetskopiering, som de aller fleste har et litt problematisk forhold til. Fordelen med Time Capsule er imidlertid at den også har innebygd trådløs ruter. Det vil si at den gir deg det trådløse nettverket du behøver samtidig som den tar seg av sikkerhetskopieringen. To kjedelige, men utrolig viktige oppgaver, i en liten pakke.

Enkelt fra Apple
Noe av det Apple fokuserer mest på er at ting skal være enkelt. Deres produkter skal ha så få knapper som mulig. Alt skal være så automatisert som mulig. Samtidig som du skal få gjort alt du trenger skal du også få så få valgmuligheter som mulig. Målet er selvsagt at du skal slippe å tenke på ting som ikke har direkte betydning for din bruk av maskinen.

Dette er selvsagt også grunntanken bak Time Capsule, siden oppgavene til boksen tross alt er blant de kjedelige tingene som en datamaskin trenger for å fungere bra. Derfor skal det nesten bare være å koble til strøm og kabel fra modemet for å at den skal være opp og gå. En lampe på fronten er eneste indikasjon på hvorvidt ting fungerer som forventet.Ved oppstart blinker denne som besatt, mens den prøver å koble seg til nettet. All tilkobling skjer automatisk og så fort den har fått kontakt skal lampen lyse grønt. Vi måtte imidlertid slå av og på vårt modem før dette fungerte ordentlig.

Selv om ruteren finner internett og får tilgang er det allikevel flere ting som må settes opp før ditt trådløse nettverk er oppe og går. Dette gjøres via Airport-verktøyet som følger med i pakken. Her er det bare å følge stegene som applikasjonen ber deg om og i løpet av noen få minutter er nettverket oppe. Den gir deg muligheten til å sette opp et nytt nettverk, koble deg til et eksisterende nettverk eller bytte ut en annen ruter. Så er det stort sett bare å fylle inn nettverksnavn og passord før alt fungerer som ønsket.En bonus ved Time Capsule og Airport-verktøyet er at den også åpner for at du kan stille inn et gjestenettverk. Dette for at de som er på besøk kan få tilgang til nettet uten at de har tilgang til det personlige nettverket. Alt av filer og maskiner holdes adskilt og sikkerhetsrisikoen er derfor langt mindre. Innstillingen av dette gjestenettet gjøres også i det første oppsettet. Det eneste problemet vi har med denne funksjonene er at det ikke er mulig å styre hvor mye båndbredde som gjestenettet har tilgjengelig. Da vil det i teorien være mulig for noen å ta i bruk all båndbredden på gjestenettet. Ikke en essensiel funksjon, men det ville allikevel gitt en ekstra trygghet.

Endelig bra hastighet
Det vi er mest overrasket over er den ekstreme økningen i hastighet i forhold til forrige versjon av Time Capsule. Tidligere har vi vurdert USB-nøkkel for å kopiere data mellom flere maskiner innenfor det trådløse nettverket på grunn av at hastigheten har vært altfor dårlig.Da snakker vi også om et nettverk som bare benyttet Apples egne n-kompatible produkter. I teorien burde dette være optimalt. Vi opplevde imidlertid rundt 13 minutter på gigabyten i overføringshastighet, så spesielt bra kan vi ikke kalle det. Nå er det imidlertid snakk om gjennomsnittlig overføring av over fire gigabyte på samme tid, noe som føles som en ekstrem forbedring.

Selv når vi kjører nettverket for fullt, både på 2,4 GHz-båndet og 5 GHz-båndet som denne er utstyrt med, med overføring av store filer mellom det som er av maskiner i nettverket er det lite å klage på. Vi kan derfor trygt legge USB-nøkkelen langt ned i skuffen. Nå går det jo nesten like raskt å overføre det trådløst.
Den store forskjellen har selvsagt med det at det nå er mulig å kjøre samtidig på begge frekvensbåndene. På forrige versjon av Time Capsule var det bare mulig å velge ett av båndene, selv om begge var tilgjengelig. Nå som begge kan brukes samtidig blir den potensielle hastigheten mye større.

Endelig sikkerhetskopiering
De aller fleste skjønner poenget med sikkerhetskopiering. Problemet er at få gidder å gjøre noe med det før de står med en korrupt harddisk i hendene. Det fører ofte til frustrerte telefoner til datakyndige familiemedlemmer og endeløse tårer over de mange årene med bilder som har forsvunnet. Neida, jeg kan ikke si jeg har opplevd dette. Ikke mer enn noen få ganger i hvert fall.

Sikkerhetskopiering blir som regel for mye avansert oppsett for at vanlige folk bryr seg. Det er også grunnen til at Apple har gjort et såpass stykke grundig arbeid i forbindelse med dette. For her er den sedvanlige brukervennligheten. Sikkerhetskopiering settes nemlig også opp i det første oppsettet. I utgangspunktet er det så enkelt at det bare er å svare ja eller nei på spørsmålet om sikkerhetskopiering. Deretter tar den sikkerhetskopi hver eneste time.

Dette er selvsagt koblet opp mot Mac-programmet Time Machine som gir en enkel og elegang oversikt over eventuelle forandringer som har skjedd i det siste. Slettet du for eksempel feil bilde i iPhoto for et par uker tilbake er det bare å bla seg gjennom de siste ukene for å se hvilke endringer som har skjedd. Når du har kommet til dagen det aktuelle bildet var tilgjengelig er det bare å gjenopprette det.Det er selvsagt mulig å velge bort eventuelle områder som ikke skal sikkerhetskopieres. Dette kan være greit for kataloger der det er mye data som ikke er veldig viktig. Lagringsplass har jo litt med dette å gjøre.
Dagens Time Capsule kommer i så måte i to versjoner, med én eller to gigabyte. Disse koster henholdsvis 2 490 kroner og 4 190 kroner. Her er jo også vårt største ankepunkt mot produktet. Uavhengig av det stilige designet og brukervennligheten blir over fire tusen kroner veldig mye for den versjonen vi har testet. Et kjapt søk på norske nettbutikker viser tross alt at det ikke er noe problem å få tak i en trådløs ruter og en harddisk på to terabyte til drøyt 2 500 kroner.

Annen funksjonalitet
Apples boks har også et par andre viktige elementer som vi må nevne. Først og fremst må vi påpeke at det selvsagt er mulig å koble inn andre nettverksenheter via tre ordinære Ethernet-porter. Videre er Time Capsule utstyrt med en USB-port. Denne kan brukes til å koble til en USB-skriver eller en ekstern harddisk. Sistnevnte gjør det jo mulig å kjøpe den billigste modellen, for så å kjøpe en stor ekstern harddisk som kobles på. Når det gjelder printeren har vi slitt med å koble på noen typer printere. Noen søk på nettet får oss imidlertid fort til å innse at dette ser ut til å være et kjent problem.Et annet problem med Time Capsule er PC-støtten. Den kan riktignok brukes både som trådløs ruter og som nettverkslagring, men Apple har ikke laget noe PC-program i nærheten av det Time Machine gjør på Mac-plattformen. Det vil si at disken som er i Time Capsule brukes på lik linje som all annen lagringsplass som kobles til en PC.

For dedikerte Apple-brukere er det imidlertid en annet viktig funksjon. Selskapet har nemlig åpnet for at Mobile Me-abonnenter kan få tilgang til all data på Time Capsule-disken fra hvor som helst i verden, uten at det er nødvendig med komplisert oppsett.

Konklusjon
Apple Time Capsule er utvilsomt et spennende produkt. Det er utrolig nyttig med et produkt som i praksis tar seg av all den kjedelige sikkerhetskopieringen uten at du trenger å tenke på det. Hverken det initielle oppsettet eller det rutinemessige vedlikeholdet. Kombinert med en ekstremt rask trådløs ruter som går på to bånd er dette produktet en flott «alt-i-ett-boks».

Riktignok er produktet litt i overkant dyrt, men det er jo kjent for alle Apple-brukere fra før. Samtidig er PC-støtten litt vilkårlig, men igjen er dette et kjent problem. Synd er det også at printerstøtten er litt ustabil.

Det hindrer oss uansett ikke i å anbefale dette produktet på det sterkeste. Vi har i løpet av den siste måneden blitt ekstremt glad i produktet, og den suverene overføringshastigheten. Endelig har vi også funnet en flott løsning får slitsomme familiemedlemmer som er redde for å miste bildene sine.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen