TEST: Test av Apple Macbook Pro 17"
Test

Test av Apple Macbook Pro 17"

Apple har oppgradert hele sin bærbare linje det siste halvåret. Sist ut er flaggskipet, en 17-tommers versjon av Macbook Pro. Dette er en maskin som oser eksklusivitet på alle måter, både når det gjelder innhold, utseende og ikke minst pris.

Lekkert design
Først og fremst må det sies at denne maskinen er hinsides lekker. Nå kommer for så vidt ikke dette som noe stort sjokk. Apple har alltid vært flinke på design og det skal de fortsatt ha det for. Første gang vi så bilder av denne maskinen må vi innrømme at vi var en smule skeptisk. Vi hadde litt følelsen av at Apple gikk i feil retning med tastaturet og skjermen på den nye maskinen. Når den dumpet ned på testpulten måtte vi imidlertid krype til korset. Dette var ”bærre lækkert”. Apple har en unik evne til å ta tidsånden på kornet, nesten før resten av verden vet det. Det er da også grunnen til at de fleste kopierer designet til Apple og ikke omvendt.

Den nye maskinen har da også et par spennende og nær kontroversielle designendringer. Maskinen har det omtalte unibody-designet, som gjør at maskinen er laget av et stort stykke aluminium. Dette er skjært ut til å inneholde de elementene som maskinen trenger, som optisk stasjon, tastatur, på-knapp og porter. Forskjellen mellom den nye og gamle 17-tommeren er sånn sett enorm, og får den gamle til å se ut som en litt sliten mastodont.Det mest interessante med det nye designet er imidlertid at det ikke lenger er mulig å bytte batteri, noe som er gjort for at Apple skal få mer ut av batteriet. Selskapet markedsfører den nye maskinen med at det er mulig å få opptil åtte timer batterilevetid.

Nå klarte vi aldri å få så mye ut av maskinen, men vi er uansett fornøyd med batteriet. Vi kjørte ganske tøffe tester på maskinen og selv på maks bruk endte vi opp med over tre og en halv time levetid. Det er mer enn én time mer enn det vi har fått ut av den forrige modellen og noe av det beste vi har opplevd fra slike kraftige maskiner.

At batteriet ikke kan byttes ser vi uansett på som et relativt begrenset problem. Vi bytter aldri selv aldri batteri på den bærbare, og når batteriet er fysisk tomt tar uansett Apple jobben med å bytte det for deg. For de som eventuelt reiser langt med fly og pleier å ta med seg et par ekstra batterier vil dette selvsagt være problematisk, og i så måte har nok Apple diskvalifisert seg selv fra et par interessante kundegrupper.

Mye på innsiden
At maskinen er en kraftplugg er det ingen tvil om. Standardkonfigurasjonen på Apple Macbook Pro 17” er en 2,66 GHz Intel Core Duo-prosessor, 4 gigabyte minne (kan oppgraderes til 8 gigabyte), 320 gigabyte harddisk og en skjermoppløsning på 1920 x 1200 punkter. Dette viser helt tydelig at Apple her går mot de som er ute etter en maskin som kan hamle opp med selv kraftige stasjonære maskiner.Skjermen på de nye Macbook-ene er vel det punktet der juryen fremdeles er ute. Apple har nemlig valgt å gå for en glanset overflate. Dette er det mange som har problemer med. Det gir et utrolig lekkert bilde, men får mange blir det mye refleksjoner i skjermen. Vi synes imidlertid problemet er relativt lite, og ble uhyre sjeldent forstyrret av dette. For de som har dette som en dealbreaker er det uansett mulig å bytte ut den glansede skjermen med en matt versjon for noen hundrelapper ekstra.

Det viktigste er uansett at skjermen har en oppløsning på 1920 x 1200 punkter. For de av oss som er opptatt av skjermplass er dette faktisk essensielt, og det er egentlig alt for dårlig at dette er den eneste bærbare maskinen til Apple der det er mulig å få så høy oppløsning. Konkurrentene har flere mindre modeller der dette er mulig. Det er riktignok en måte får Apple å differensiere maskinene sine på, men skjermplass er veldig viktig for mange.

Apple har også valgt en litt bisarr grafikkløsning på den nye Macbook Pro-maskinen sin. De har en integrert grafikkrets som kan gjøre de fleste basisoppgavene helt greit, mens den også har et innebygd grafikkort med 512 MB videominne til de tøffere oppgavene. Dette er gjort for å spare batteriet, men du må hele tiden huske på å skru av og på grafikkortet før du går i gang med de forskjellige oppgavene. Det fungerer for så vidt greit, men vi synes løsningen i prinsippet er helt håpløs. Vi vil nok velge ett modus og gå for den i alle tilfellene, uavhengig av hva det vil gjøre med batteriet.Det er også gjort en stor oppgradering av styreflaten i den nye maskinen. I stedet for at det er en styreflate og en stor knapp er det nå bare en klikkbar styreflate. Dette er for så vidt også gjort på de andre Macbook-ene som har kommet i det siste. Dette fungerer veldig bra, og gir mye plass til alle de andre mulighetene som denne flaten har, som blant annet å rotere bilder og forminske websider. Når du skal trykke kan du enten trykke som vanlig, ved å bruke tommelen, eller den fingeren du styrer med. Det er morsomt hvordan Apple hele tiden prøver å utvikle og utfordre oss i hvordan datamaskinen brukes, i stedet for å tro at alt virker optimalt fra før av. Riktignok fungerer det ikke altid like bra, men det er uansett bra at noen prøver å ta dataverdenen videre.

Må ha den, bare må ha den
Apple Macbook Pro 17 tommer har som sagt vært undertegnedes arbeidsmaskin nummer én i lang tid og det har vært vanskelig å se noe som skulle kunne ta over denne oppgaven. Nå har det imidlertid kommet en avløser. 2009-utgaven av maskinen er ikke overraskende mer velutstyrt enn noensinne, og den er også lekrere enn noensinne.

Det overskygger det faktum at den har et par pinlige elementer. Grafikkløsningen er som sagt helt meningsløs. At batteriet heller ikke kan byttes er ikke bra, selv om det for mange sannsynligvis ikke vil ha noe å si. Batteriet i seg selv er bra, og skal visstnok ha en levetid som langt overgår det som finnes i andre bærbare maskiner, så det skal gå lang tid mellom hver gang du må investere i nytt batteri.Vi har ikke nevnt skjermutgangen i maskinen tidligere, men dette er også et kapittel for seg selv. At Apple går får en lite utviklet standard uten å levere overganger til alle vanlige skjermstandarder viser arrogansen til selskapet. Riktignok er standarden fremtidsrettet, men langt fra utviklet nok til at du kan regne med at folk har utstyr som støtter den. Siste kapittel er selvsagt prisen, som med en startpris på 22 990 kroner er nær hårreisende.

For den prisen får du selvsagt en av de lekreste bærbare PC-ene på markedet og ikke minst en kraftig maskin som du kommer til å få mye glede av, både på jobb og fritid.


Internett: www.apple.no
Pris: 22 990 kroner

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen