TEST: Test av Apple Macbook Pro
Test

Test av Apple Macbook Pro

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Testresultater

Apple Macbook Pro

Positive ting Svært solid og pen, pen skjerm og god grafikk.
Negative ting Styreflaten behøver en del innlæring. Skjermen er utsatt for reflekser. Mangler minnekortleser.0

Testresultater

Apple Macbook Pro

Positive ting Svært solid og pen, pen skjerm og god grafikk.
Negative ting Styreflaten behøver en del innlæring. Skjermen er utsatt for reflekser. Mangler minnekortleser.0
Det skal mye til for å toppe den følelsen av solid kvalitet som møter deg når du har ditt første møte med Macbook Pro. I og med at denne 15-tommeren er laget som et solid stykke støpt aluminium, ser den ikke bare svært godt ut, den er omtrent like solid som den føles.

Grunnen til soliditeten er at Apple ikke lenger setter sammen maskinene sine med flere deler og separate skiller. Hele maskindelen freses ut fra ett stykke aluminium. Dette er faktisk ganske imponerende, selv om det er vanskelig å se forskjellen fra tidligere modeller.

Høyglanset kraftgrafikk

Det andre som slår en umiddelbart er at skjermen nå går helt ut i kantene. Riktignok ikke den synlige skjermflaten, men selv glasset. Skjermflaten er 15,4 tommer og er laget i høyglansglass. Når det gjelder denne glansingen skulle vi gjerne sett at det også var et matt alternativ. Den glansede flater er nemlig ganske mottakelig for reflekser. Personlig ville vi foretrukket en matt overflate. Nå er det delte meninger om akkurat dette så nettopp derfor ville det kanskje vært lurt med et matt alternativ.

Skjermen kjører en oppløsning på 1.440 x 900 punkter. Dette er identisk med den forrige modellen i samme serie. Det hele drives av et Nvidia-brikkesett som er en bedre integrert grafikkløsing enn den Intel-løsningen Apple har i andre maskiner. For å få en enda bedre grafisk ytelse er dette brikkesettet paret opp med et dedikert Nvivia Geforce 9600M GT. Dette kan slås av og på avhengig av om du ønsker å øke batterilevetiden.

Vår erfaring er at dette fungerer svært godt, men det har etter vår mening en stor ulempe. Å slå den ekstra grafikkytelsen av og på er svært enkelt. Ulempen ligge i at du er nødt til å logge av og på for å aktivere valget. Her kunne Apple med fordel laget en mer fleksibel og automatisert løsning.En stor kjempeknapp
Den nye styreflaten er i sitt utgangspunkt hentet fra Macbook Air, men her har den fått flere viktige endringer. For det første er den nå en eneste stor museknapp og i grunninnstillingen er den satt opp slik at du museklikker uansett hvor på flaten du trykker. Du kan fremdeles stille den inn slik at du klikker ved å tappe på flaten.

Den nye styreflaten og dens funksjoner krever en del tilvenning og du kan regne med en del feiltrykking i begynnelsen. Poenget er imidlertid at du kan gi funksjonalitet til styreflaten som øker brukervennligheten vesentlig. Du kan blant annet gjemme alle applikasjonene ved å dra fire fingre oppover. I tillegg vil du ved å dra fire fingre fra venstre eller høyre hente opp applikasjonsvelgeren. Du kan også konfigurere styreflaten slik at trykking i ett hjørne fungerer som høyreklikk. Alt i alt fungerer dette glimrende, men det tar som sagt litt tid å bli vant til.

Tilkoblinger
Apple har nå meldt seg inn i Displayport-leieren for fullt. Den eneste muligheten for skjermtilkobling er nå en mini-Displayport. Dette betyr i praksis at man må ha adaptere for tilkobling til alt annet enn Apples egen eksterne LED Cinema Display.

Dette er i utgangspunktet ikke noe problem bortsett fra at Apple ikke legger ved så mye som en eneste adapter når du kjøper Macbook Pro. Dette liker vi dårlig i og med at disse adapterne koster minst 250 kroner. Apple kunne kostet på seg å legge ved overgang til DVI og VGA som et minimum.Du har også to USB-tilkoblinger. Dette er i og for seg greit, men tatt i betraktning at de fleste maskinere på denne størrelsen skilter med fire slik tilkoblinger burde kanskje Apple vurdert om ikke to blir i minste laget. På den positive siden har den Firewire som en opsjon og selv om det stadig blir færre enheter for vanlig bruk som benytter dette, kan det være praktisk å ha.

Vi savner virkelig en minnekortleser i denne maskinene. Det er litt underlig at Apple ikke benytter sjansen til å legge inn en slik. Mange vil påstå at de har gjort det ved å integrere en port for halvstørrelses Expresscard. Denne porten gjør det mulig å sette inn en kortleser, men da er du nødt til å kjøpe deg et eget expresscard som er laget for dette, og det koster også noen ekstra hundrelapper.

Ingen evighetsmaskin
Apple oppgir batterilevetiden på maskinen til rundt fem timer. Dette er en sannhet med modifikasjoner. Kjører du den med full grafikk ender du opp med en levetid rundt 3,5 timer. Deaktiverer du Geforce 9600M blir det langt bedre, og med normal bruk burde du kunne tyne ut rundt 4,5 timer av maskinen. Ikke fem timer, men tross alt ikke så langt unna. Ser du film på den blir disse tidene fort ganske mye kortere.

Macbook Pro har også en egen optisk enhet. Dette er en kombinert spiller/brenner som fungerer svært bra. Vi testet den litt sammen med noen utvalgte filmer. På dette området får man også se litt av hva den LED-bakbelyste skjermen er verdt. Bildet var en sann fornøyelse med svært rike farger og et sortnivå som virkelig imponerte. Vi hadde heller ingen problemer med responstiden og bildet var støtt og uten tegne til etterslep. Kort sagt en sann fornøyelse.

Konklusjon
Dette er ingen billig maskin, men vi synes vel nesten den er verdt prisen. Apple har laget et produkt som er både lekkert og ikke minst solid. Det er et par ting å sette fingeren på, men med sine 2,5 kilo er dette en meget god maskin med svært mange funksjoner som PC-verdenen burde se nærmere på.

De som synes prisen blir noe stiv bør vurdere å kikke på den 13 tommer store Apple Macbook, som er et meget interessant alternativ.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen