Test

Test av Apple iTunes 4


Informasjon om programmet:
Hjemmeside: www.apple.com/no/itunes
Pris: Gratis. (Kan også kjøpes som en del av iLife, for kr. 499,-
Systemkrav: Mac OS X 10.1.5 eller nyere, G3 prosessor på 400mhz eller raskere anbefales, Quictime 6.2 for å kode AAC-lydfiler (kan lastes ned gratis), 256 MB RAM anbefales.
Type Program: Musikk/radio-avspiller

Etter en enkel og grei installasjon, enten gjennom software update eller fra Apples internettsider, er programmet klar til bruk. Brukergrensesnittet er ikke mye forandret fra den gamle iTunes 3. Nytt i versjon 4 er imidlertid mulighet for å legge til et bilde til hver sang. (Den fjerde knappen nede til venstre.)

Men, det som er mest åpenbart i iTunes 4, og som har fått mest oppmerksomhet fra pressen, er iTunes Music Store, som du finner med grønt ikon til venstre. Her får du tilgang til over 200 000 sanger, med 30 sekunders prøver av hver sang. Dessverre er det kun i USA man har mulighet til å kjøpe sangene i Music Store, for 99cent pr. stk, eller omkring 7-8 kr. Her i Norge må man foreløpig nøye seg med å lytte til sangene. Men med tanke på at iTunes Music Store solgte 275 000 sanger det første døgnet i USA, så burde det kanskje være et marked også utenfor Amerikas grenser. Uansett all honnør til Apple som har klart å få til en nettbasert musikksjappe som er så enkel å bruke. Dobbelklikk for å høre sangen, og klikk på "buy song" for å betale og laste den ned. (Ikke testet, siden det kun er mulig å kjøpe sanger i USA.) Foruten å lytte til musikken, finner man her også videoklipp, og linker til artistenes nettsider. Les mer om iTunes Music Store på www.applemusic.com.


iTunes Music Store, integrert i iTunes 4.


Men forbedringene i iTunes 4 slutter ikke her. For i forbindelse med lanseringen av iTunes Music Store, har Apple delvis gått bort fra mp3. Alle sangene fra Music Store er kodet i 128kbps AAC-format (Advanced Audio Coding, en stor del av MPEG-4-spesifikasjonen), og iTunes 4 er også som standard innstilt til å kode CDplater du importerer, i AAC-format. Dette går det imidlertid an å forandre i valg-panelet.

Men så er da det store spørsmålet om kvaliteten på musikk kodet i AAC-format er bedre enn musikk kodet i MP3. Apple hevder at du kan tenkte på AAC-lydformatet som CD-kvalitet med mindre filstørrelse. Mens noen sier at de ikke vil kjøpe musikk via Music Store før kvaliteten på musikkfilene blir bedre, mener andre at en AAC-lydfil på 128kbps kan tilsvare en mp3fil på 192kbps, og at du dermed vil spare plass ved å kode i AAC. Uansett vil nok musikkutstyret ditt også spille en stor rolle, så det er ikke sikker du hører så stor forskjell på AAC og mp3 med vanlige høyttalere.

Vi lar være å anbefale det ene foran det andre, men vi tør påstå at AAC-lydformatet i hvert fall ikke er dårligere enn mp3. I forbindelse med dette nye musikkformatet, har også Apple kommet med en programvareoppdatering på den bærbare mp3-spilleren, iPod, slik at denne får støtte for AAC.

Under avspilling av musikk ble plutselig volumet redusert, for deretter å skrue seg opp igjen etter et sekund. Detter har ikke hendt i tidligere versjoner av iTunes, og det forekom bare et par ganger rett etter installasjonen. Etter dette har det ikke vært problemer med lyden i iTunes.

En annen ny funksjon i iTunes 4 det er verdt å merke seg, er mulighet for å dele musikken din med andre maskiner. Dette er mulig ved hjelp av Apples Rendezvous-teknologi, og virker på den måten at du velger den musikken (spillelistene) du vil dele, og et eventuelt passord i valg-panelet.

Så er det mulig for andre maskiner med iTunes på det lokale nettverket å streame musikken fra din maskin. Vi understreker at dette kun er beregnet for privat bruk. Ingen konfigurering er nødvendig, Rendezvous-teknologien til Apple finner og kobler seg til Macintosh-maskinene på nettverket automatisk. Det er også mulig å koble seg til andre maskiner på internett ved å koble seg til IP-adressen til den maskinen, og på den måten dele musikken din over internett. Denne funksjonen fungerte veldig bra, men som sagt så er dette kun beregnet til privat bruk.

iTunes 4 gjør det også mulig å arkivere musikken din på DVD-plater om du har en DVD-brenner i maskinen din, i motsetning til tidligere versjoner av iTunes som kun hadde mulighet for brenning til CD. Siden testmaskinen var en Powerbook G4 uten DVD-brenner har vi ikke hatt mulighet til å teste det, men å brenne til CD er som i tidligere versjoner enkelt og greit gjort ved et par tastetrykk. Den eneste forskjellen hvis man vil brenne på DVD, er at man setter i en DVD-plate isteden for CD. Ellers er fremgangsmåten den samme. I valg-panelet i menyen kan du stille inn om du vil brenne musikk-CD, mp3-CD eller data-CD.

iTunes 4 er foreløpig bare tilgjengelig for Mac, men Apple jobber med en versjon av iTunes for Windows, men denne kommer nok ikke til å lanseres før tidligst i høst.

Alt i alt er iTunes 4 en veldig bra oppgradering på et allerede veldig brukervennlig program. Det var veldig få negative opplevelser ved iTunes 4. Det eneste var problemet med lyden i begynnelsen, men det var som sagt bare et par ganger dette forekom. Ellers er det veldig beklagelig at det bare er i Amerika man har muligheten til å kjøpe musikk via iTunes Music Store. Likevel, vil Apple se 6ern, vi får bare håpe at en lansering av iTunes Music Store i Norge og kommer om ikke for lenge.

Fordeler Ulemper

-gratis
-
meget brukervennlig
-norsk utgave

-iTunes Music Store er ikke tilgjengelig i Norge


Karakter:

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen