TEST: Test av Apple Imac 2009
Test

Test av Apple Imac 2009

Testresultater

Apple iMac 2009

Positive ting Fornuftig priset, God lagringsplass, god skjerm, iLife
Negative ting Mangler Blu-ray, kun Mini DisplayPort og ingen overganger0
Vårt testeksemplar av iMac var 24-tommers versjonen, med en 2,66 GHz Intel Core 2 Duo prosessor og 4 gigabyte DDR3 SDRAM. Harddisken er på 640GB. Hvis du skal kjøpe deg en, så er dette den billigste av 24-tommerne av iMac, med en prislapp på 12 990 kroner

De to øvrige modellene skiller seg fra denne hovedsakelig med bedre prosessor og grafikk i tillegg til at toppmodellen leveres med 1 terabyte harddisk. For dem som ikke ønsker en 24-tommer, finnes det også en 20-tommers versjon til en billigere penge.

Enkel og elegant
En av de store fordelene med Imac er at det ikke er noe tøv med disse maskinene. Det er med ganske god margin den peneste av «alt i ett»-maskinene på markedet. Den er stilren og alle tilkoblinger er lett tilgjengelig. Imac har gjort en endring siden siste modeller og det er en ekstra USB-port, noe som fører det totale antallet opp ifire.

I tillegg har Apple skiftet ut tilkoblingen for en ekstra skjerm fra den tidligere Mini DVI til Mini DisplayPort. Forøvrig inneholder tilkoblingspanelet nettkontakt, FireWire samt hodetelefonutgang og en optisk minijack for tilkobling mot større anlegg.

Overgangen til Mini DisplayPort er ikke akkurat overraskende. Dette har vi sett i alle de nye maskinene fra Apple. Problemet oppstår ikke før du vil sette den opp med en ekstra skjerm. Så lenge du holder deg til Apple går det greit, men skulle du føle deg fristet til å bruke en modell som ikke har Mini DisplayPort, og det er stort sett alle, må du benytte overganger. Apple selger selvsagt disse selv og prisen er sjeldent spesielt hyggelig.Vi skulle gjerne sett at Apple hadde kostet på seg en HDMI-tilkobling på denne maskinen. Dette gjør tilkobling av spillkonsoller langt enklere. Vi stiller også et spørsmålstegn ved Apples valg av optisk enhet. Imac har en dobbelsidig DVD-brenner, men det burde etter vår mening vært en Blu-ray brenner også. Apple er imidlertid en ivrig motstander av Blu-ray og det er ingenting som tyder på at selskapet kommer til å tilby dette med det aller første. Dette frarøver iMac først og fremst muligheten til å bruke skjermen til å vise HD i form av standrd Blu-ray filmer. Det er synd, men du kan kjøre HD fra fil uten problemer.

Meget god skjerm
Skjermen på 24 tommer som sitter i denne maskinen er en meget god skjerm. Du skal ha ganske høye krav før denne ikke holder mål. Oppløsningen er på 1920 x 1200 og den støtter 1080p. Apple har ikke falt for fristelsen til å lage dette til en trykkfølsom skjerm. Her skiller den seg fra mange andre i Windows-verdenen som har gjort nettopp dette. Apple understreker med dette at Imac først og fremst er en normal datamaskin. Vi er på mange måter enig i dette valget.

Vi kjørte skjermdelen gjennom en rekke tester og vi er meget fornøyd. Dette er en glimrende arbeidsskjerm som gjengir små skriftstørrelser både skarpt og klart uten problemer. Størrelsen på skjermen er også såpass at du fint kan ha flere arbeidsoppgaver på skjermen samtidig. Fargegjengivelsen er også meget god, så denne maskinene egner seg godt til bildebehandling. Vi kjørte også flere videotester på maskinen. Både standard video og HD-materiale. Sortnivået er meget godt og den har ingen tempoproblemer som gir følgeskygger eller andre forstyrrelser.

Ytelse og programvare
Vi har ingen problemer med ytelsen til denne billigste modellen og det er vår mening at denne holder for de aller fleste oppgaver. Hvis du gjør mange oppgaver knyttet til tung videoredigering vil det nok kunne lønne seg å se på noen av modellene med litt kraftigere konfigurasjon. Det er stort sett også den eneste grunnen til at vi ville brukt mye penger på dette.Skulle vi komme med et generelt tips for deg som vil kjøpe en slik maskin så må det være to hovedsaker. Maskinen leveres med kablet tastatur og mus. Tastaturet er Apples minste og har ikke den numeriske delen som normalt sitter i tastaturets høyre del. Vi ville foretrukket et fullverdig tastatur. Vi ville også foretrukket at begge deler var trådløse. Dette er en opsjon du kan velge når du kjøper maskinen. Det koster litt ekstra, men det er definitivt verdt de ekstra hundrelappene.

Det andre tipset dreier seg om minne. Maskinene leveres med 4 gigabyte minne. Skulle du ha behov for å øke dette så er alternativet 8 gigabyte. Hos Apple selv koster dette 8 500 kroner ekstra. Det vil spare deg en god del penger å kjøpe dette minnet fra en vanlig nettbutikk. Kjøp med andre ord standardkonfigurasjonen fra Apple og 2x4 gigabyte brikker fra en annen leverandør. Vi snakker tusenlapper i innsparing.

Foruten det som normalt ligger i Mac OSX følger også Apples egen Ilife 09 med. I denne programpakken finner du blant annet Iphoto for bildebehandling, Imovie for å redigere video. I tillegg inneholder Ilife også Iweb for å lage egne hjemmesider samt IDVD og GarageBand. Dette er en nyttig programpakke og da sikter vi spesielt til Iphoto, Imovie og Iweb.

Konklusjon
Dette er etter vår mening en meget god maskin som gjør det aller meste meget godt. Den er lekker å se på, den har en meget god skjerm og den er overraskende tynn. I og med at Apple standardiserer, som eneste produsent, på Mini DisplayPort synes vi det vill vært rett og rimelig at overgangene til DVI og VGA fulgte med når du kjøper skjermen. Vi stiller også et spørsmålstegn ved Apples motstand mot Blu-ray.

Likevel er dette en maskin som gir deg ganske mye for pengene. Den er fornuftig priset og den leverer varene med god margin.


Internett: www.apple.no
Pris: 12 990 kroner 

Bildeeksempler


Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen