TEST: Test av Apple Ilife '09
Test

Test av Apple Ilife '09

Testresultater

Apple Ilife 09

Positive ting Flott ansiktsgjenkjenning, bra musikkleksjoner, stabilisering av video, mye for pengene
Negative ting Tar litt tid å gå gjennom bilder og video, mangler musikkinnhold, litt tungvint geotagging0

Testresultater

Apple Ilife 09

Positive ting Flott ansiktsgjenkjenning, bra musikkleksjoner, stabilisering av video, mye for pengene
Negative ting Tar litt tid å gå gjennom bilder og video, mangler musikkinnhold, litt tungvint geotagging0
For Apple har kommet ut med en ny versjon av sin kritikerroste programpakke Ilife. Dette var kanskje høydepunktet på Macworld-lanseringen til selskapet i januar, noe som av mange ble sett på som et svakhetstegn fra Apple. For et selskap som er kjent for produkter som Ipod, Imac og Iphone kan vel ikke imponere med en liten programpakke?

Tre av de viktigste programmene i pakken, Iphoto, Imovie og Garageband har imidlertid fått ny funksjonalitet som virkelig hever nivået. Denne testen er ikke en grundig gjennomgang av hele programpakken, men mer en titt på det som har kommet til av ny funksjonalitet. Det er som sagt ikke lite. Vel, kanskje antallet oppgraderinger virker litt beskjeden, men viktigheten av dem er det vanskelig å overvurdere.

Iphoto vet hvem du er
Det programmet de aller fleste vil være interessert i er nok Iphoto 09. Dette er Apples nær geniale programvare for å holde kontrollen med dine digitale bilder. Nå er den oppgradert med to viktige funksjoner, nemlig ansiktsgjenkjenning og geotagging. I praksis betyr det at du kan få sortert bildene dine på hvem som er med på dem og hvor de er tatt.

Dette har selvsagt vært mulig tidligere ved bruk av nøkkelord, men nå er prosessen vesentlig forenklet. Spesielt ansiktsgjenkjenningen er ekstremt enkelt. Den største jobben er vel egentlig å gå gjennom alle bildene dine ved oppstart. Da begynner nemlig Iphoto å analysere bildene for å finne ansikter. På vårt testbibliotek var det snakk om fire timer med analysering. Riktignok et stort bibliotek, men allikevel. Regn derfor med litt venting før du kan sett i gang med ansiktsgjenkjenningen.

Når denne jobben er gjort er det bare å sette i gang. Velg et bilde som Iphoto har analysert og legg inn de riktige navnene. Deretter vil du få en rekke forslag om andre bilder som kan inneholde de samme personen. Så er det bare å bekrefte eller avkrefte forslagene.
Dette er selvsagt den teknologien det er knyttet mest spenning til, og vi må si at resultatet er litt varierende. Vår testperson som er en mann på 36 har blitt sammenlignet med stort sett det som er. Gutter, jenter, treåringer, femtiåringer og ikke minst duker. Derfor skal vi vel ikke si at funksjonen er feilfri. De aller fleste forslagene er imidlertid riktige og programmet lærer etter hvert. Samtidig er det ekstremt raskt og ekstremt enkelt å avkrefte eller bekrefte forslagene som dukker opp.

Ansiktsgjenkjenningen er en helt fantastisk funksjon og forståelig nok den Apple har fått mest skryt for.

Iphoto vet hvor du er
Den andre funksjonen det er knyttet spenning til i Iphoto er geotaggingen. Dette er kobling av bilder mot en geografisk posisjon, slik at du senere kan gå tilbake for å se hvor et enkelt bilde er tatt. I ytterste konsekvens er det snakk om at GPS-koordinater logges og knyttes opp mot en kartfunksjon. men få kameraer er utstyrt med GPS og ikke mange har en GPS-logger liggende. Derfor er det viktig at det er enkelt å knytte en geografisk posisjon til et bilde manuelt.

Det er dette Apple har forsøkt å få til i Iphoto. Her har de imidlertid ikke lyktes på samme måte som med ansiktsgjenkjenningen. Grensesnittet er langt fra like brukervennlig og intuitivt. Det er heller ikke like raskt å bruke. Problemet vises spesielt i Norge hvor de aller fleste små steder ikke ligger i den innebygde listen. Da må du manuelt inn og logge posisjonen på et kart. Dette er en relativt sett knotete affære og tar en god del mer tid enn ansiktsgjenkjenningen.

Muligheten for å legge inn egne steder, med forskjellig rekkevidde og geografisk nedslagspunkt er allikevel bra, men vi kunne ønske oss en litt bedre versjon. Det virker også som om satellittkartene ikke er spesielt imponerende for Norge.Vi må allikevel trekke frem muligheten til å lage proffe reisebøker. Ved å velge et par steder kan du enkelt dra over bilder og legge inn tekst som gir deg en reisebok som ser ekstremt lekker ut. Den må selvsagt bestilles og trykkes, men boken du ender opp med fra Norges-ferien fra i fjor sommer er virkelig et minne for livet.

Imovie fikser videoene
Imovie er et program som gjør det enkelt å redigere videoklipp. Med få grep kan du lage profesjonelle videoer. Et problemområde for de aller fleste som tar opp video er imidlertid bilder som rister. De aller færreste klarer å holde videokameraet stødig over lengre tid, noe som ofte betyr at hjemmevideoene blir slitsomme å se på.Det har lenge eksistert teknologi som gjør det mulig å stabilisere videoklipp i etterkant. Til nå har dette imidlertid vært så godt som utilgjengelig for vanlige mennesker, men nå har Apple lagt denne teknologien inn i Imovie ’09.
Etter at et videoklipp er lagt over kan det analyseres for å bli stabilisert. Det tar sin tid. Våre forsøksklipp viste mellom tre og fire ganger lengden på selve klippet. Klippet på to minutter under tok blant annet åtte minutter å analysere.

Resultatet er relativt bra, selv om den selvsagt er hjelpesløs i de aller verste områdene. Stabiliseringen påvirker også oppløsningen, siden klippene forstørres for å få dette til. Forstørrelsesgraden kan justeres i etterkant. Har du lav kvalitet på originalklippet kan det bety at resultatet ikke blir veldig bra. På HD-video blir imidlertid resultatet mer enn akseptabelt.

Kanskje på tide å investere i et nytt HD-kamera. Les vår store HD-videotest.

Totalt sett er vi uansett veldig fornøyd med den nye funksjonen. Den er veldig enkel å sette i gang og resultatet blir som regel veldig bra, selv om den kanskje er litt tidsmessig krevende.

Garageband lærer deg gitar
Garageband er Ilife-programmet for å lage musikk og lydklipp. Mange har blant annet brukt det til å lage såkalte podcasts. I den nye versjonen har imidlertid Apple fokusert på noe som er viktig for mange, nemlig å lære å spille et instrument.Med på kjøpet følger det nemlig med en rekke leksjoner både på piano og gitar. Vi snakker åtte basisleksjoner på hvert instrument. De går grundig gjennom det som trengs og får oss til å føle at vi kan lære det. Det mest imponerende er vel faktisk at Apple endelig har fått oss til å plukke opp gitaren.

En av de mest interessante funksjonene forbundet med dette er imidlertid artistleksjonene, der kjente artister lærer deg å spille kjente låter. Sting kan for eksempel lære deg å spille klassikeren Roxanne. Disse følger riktignok ikke med, men kan kjøpes enkelt via den innebygde butikken. Det var i hvert fall det vi trodde.Apple har imidlertid ikke åpnet for at nordmenn kan kjøpe disse leksjonene enda. På spørsmål om når dette vil dukke opp i Norge får vi selvsagt ikke noe svar. Apple bryr seg jo døyten om å informere om slikt.

Konklusjon
Totalt sett gir vi uansett tommelen opp for Apple Ilife ’09. De viktige oppgraderingene er stort sett veldig bra gjennomført og gir merverdi for brukerne. Iphoto har de mest imponerende forbedringene, men også Imovie og Garageband gjør det bra. Det er som dere ser over selvsagt en del å plukke på, men dette blir detaljer. Alt i alt er dette en positiv oppgradering.

Apple skal også ha det for at de på en eller annen måte klarer å få oss til å gjøre noe kreativt med Mac-en. Enten ved å behandle bilder, redigere filmer eller få oss til å spille et instrument. De setter fokus på hvordan du faktisk skal bli bedre, og det på en enkel måte.

Prisen på 790 kroner er helt klart akseptabel, spesielt for de som har lyst til å drive med musikk, bilder eller film.

Internett: www.apple.no/ilife
Pris: 790 kroner

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen