Test

Test av AOpen XRecorder VX2000

Innledning

VHS-spilleren er definitivt på vei ut, digitale videolagringsløsninger er fremtiden. Det har i flere år eksistert bokser tilsvarende VHS-spillere med innebygd harddisk for lagring av video, men prisen på disse enhetene har vært lite fristende. I den siste tiden har det kommet en mengde løsninger på markedet fra en rekke produsenter som gjør det mulig å bruke datamaskinen til opptak av video og TV-sendinger. Dette finnes både i form av PCI-kort og nå USB-baserte løsninger.

AOpen XRecorder VX2000 konverterer det analoge videosignalet i sanntid i maskinvare, og videostrømmen som overføres til datamaskinen er ferdig komprimert. Fordi signalet er komprimert kan man få tilfredsstillende resultat også på eldre PC-er med USB 1.1, og det stilles ikke store krav til selve datamaskinen (600 MHz).

Selve boksen er på størrelse med en liten bok, og fordi den kan stå på høykant tar den liten plass på bordet.

Det medfølger fjernkontroll, USB-kabel, og composite-kabler. Boksen styres via programvaren Ulead Video@home, men det følger også med spesialversjoner av Ulead PhotoImpact 7 og Ulead Videostudio 7 DVD. Sistnevnte programmer brukes til henholdsvis bilderedigering og videoredigering.

AOpen enheten krever en del strøm, og dermed separat strømforsyning. En del andre liknende enheter nøyer seg med den begrensede strømmen den kan få fra USB-kontakten. Heldigvis er strømadapteret relativt lite.

En del av strømmen går med til å holde en innebygd vifte i gang, også det et minus ved enheten. Viften bråker nemlig en del; omtrent like mye som strømforsyningen til en PC. I stua vil dette være irriterende i lengden. Derfor er det litt irriterende at man ikke kan skru av boksen med fjernkontrollen. Fjernkontrollen er forøvrig unødvendig stor.

Videokonvertering

Foruten innganger for Composite og S-video var det på vårt testeksemplar også inngang for DV (Firewire). Enheten finnes imidlertid også i versjoner uten DV-inngang. Det følger ikke med DV-kabel.

Hvis man kobler kameraet rett til Firewire-inngangen skal man teoretisk slippe unna kvalitetstapet som skjer når DV-filmen konverteres til en analog videostrøm i kameraet.

I praksis virket imidlertid konverteringen rett fra DV dårlig. Bildekvaliteten ble bedre når man konverterte fra videokamerats analoge Composite utgang. Den eneste fordelen ved å bruke DV-inngangen på VX2000 er at enheten oppdager når det er pause mellom videopptakene, slik at videofilen ikke blir unødig stor. Man kan ikke styre kameraet fra enheten slik man kan med programvare når videokameraet er koblet rett til datamaskinen.

Når man tar opp video må man være oppmerksom på at enheten starter å ta opp noen sekunder etter at man har startet filmen. Dette gjelder både om man bruker DV-inngangen, analog inngang eller tar opp via TV-tuneren.

Bildekvaliteten når vi tok opp analoge videostrømmer var tilfredsstillende, selv om dyrere mer profesjonelle enheter har enda bedre kvalitet. Til filmer der bildekvaliteten er kritisk ville vi foretrukket andre løsninger.

Man kan velge at videoen lagres i formatene "VCD", "SVCD" og "DVD". Man kan sette bitrate og oppløsning manuelt. MPEG2-filene kan enkelt brennes ut på en DVD-R og spilles av på de fleste DVD-spillere. Man kan ikke velge andre formater som MPEG4.

TV/Videoopptaker

Vi prøvde selvsagt også hvordan enheten fungerer som TV. Dessverre låste den medfølgende programvaren seg når vi forsøkte å koble VX2000 til USB 2.0 adapteret på vår bærbare PC. Adapteret var en OEM USB 2.0 Cardbus med NEC-chip. Vi var derfor nødt til å nøye oss med å nyte TV via USB 1.1 grensesnittet. Vi tror imidlertid ikke at dette skal ha særlig mye å si for bildekvaliteten.

Under installasjonen oppga vi at vi holdt til i Norge, men merkelig nok ble ikke denne informasjonen brukt til automatisk å velge PAL. Når vi skulle velge TV-modus var ikke Norge et alternativ, så vi måtte velge Tyskland. Og dette var ikke nok, vi måtte manuelt velge PAL i tillegg. Upraktisk.

Enheten fant raskt alle kanalene på kabelen, men vi fant ikke noen måte å sortere kanalene på. Bruksanvisningen var også svært dårlig, og ga ikke noe pekepinn på hvordan dette eventuelt kunne gjøres. Enheten spredde TV-kanalene med en rekke tomme kanaler imellom, og resultatet var at det var nær umulig å huske hvilke kanaler som var hvor. Hvis man valgte "neste" eller "forrige" hoppet enheten likevel over de "tomme" kanalene, så i praksis går det an å leve med dette - selv om det ikke er ideelt.

Vi ble positiv overrasket over bildekvaliteten. Seeropplevelsen var kanskje ikke særlig bedre enn på VHS, og fargene var litt blasse. Men høyst godkjent.

Som videopptaker er AOpen XRecorder VX2000 genial. At video tas opp digitalt er en stor fordel i forhold til å ta opp på VHS, men en rekke enheter tilbyr jo dette. Det som skiller AOpens løsning seg fra mengden er "timeshift"-funksjonen. Hvis man setter i gang denne mens man ser på TV vil enheten cache video på harddisken. Man kan senere spole tilbake og velge når videoopptaket skal starte. Man kan altså starte et videoopptak en god stund etter at sendingen har startet.

Også funksjonen for å programmere enheten til å ta opp en eller flere sendinger i fremtiden var meget bra. Den støtter imidlertid ikke show view koder.

En annen artig funksjon er muligheten for å ta "bilde" både fra video-og TV-sendinger. Nytteverdien av dette i praksis kan sikkert diskuteres, og når det er levende bilder blir resultatet også normalt dårlig. I stillegående sekvenser blir imidlertid kvaliteten meget bra, noe bildet under demonsterer. Bildet under er også ørlite forminsket.

Konklusjon

Alt i alt synes vi AOpen XRecorder VX2000 var en artig enhet. Boksen gir en alt-i-ett-løsning for både TV, videopptak og videokonvertering til en overkommelig pris. AOpen XRecorder VX2000 er laget for hjemmemarkedet, og kvaliteten er nok god nok for de aller fleste.

For konvertering av videoopptak i spesielt høy kvalitet, og konvertering av DV-video, ville vi imidlertid valgt andre løsninger.

AOpen XRecorder VX2000S   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen