Test

Test av Aftenposten på mobilen

Vi har tidligere tatt et første øyekast på VG Mobil og Dagbladet på mobilen. Nå føyer vi til Aftenposten, i det som til slutt vil bli en stor samletest av nyhetssider på mobilen til neste år. I testen av VG Mobil og Dagbladet på mobilen har vi dannet oss et førsteinntrykk, men ikke testet alle tjenester – blant annet video. Dette, og andre ting vi har utelatt eller glemt, vil bli vurdert på nytt i forbindelse med samletesten.
Som tidligere har vi brukt iPhone 3GS, Samsung Omnia HD og Sony Ericsson Yari som testtelefoner. Vi har også kontrollsjekket Aftenpostens mobilside på en Nokia E52.
Likt for alle
I motsetning til VG Mobil og Dagbladet på mobilen, har ikke Aftenposten spesialtilpassede sider for ulike telefoner; Utseende er temmelig likt på alle telefonene, med en meny øverst, toppsak med stort bilde og deretter seks saker med mindre bilde, tittel og ingress. Videre finner du en rekke saker uten bilde, men med tittel og ingress. Nederst på siden finner du et par flere kategorier enn i toppmenyen, samt link til Aftenpostens nettutgave.
En stor fordel med Aftenpostens mobilutgave, spesielt for touch-telefoner, er at tittel og ingress (+evt. bilde) er spleiset sammen til én knapp, slik at det er lett å trykke riktig. På Sony Ericsson Yari og Nokia E52 må du trykke på selve teksten, men dette fungerer også bra. Navigering på mobilsiden er derfor meget enkel. Det er også meget positivt at Aftenposten har funnet en dugelig måte å presentere både tittel og ingress uten at det ser rotete ut (ved hjelp av skyggelegging, samt fet skrift på tittel) – også på de noe enklere mobilene. WAP-utgaven til VG Mobil kan for eksempel noen ganger by på intetsigende titler som ”Rykte om 2,9 milliarder!”.
Ryddig og fin, men kanskje litt trist?
Som sagt oppleves Aftenpostens mobilside som ryddig og ordentlig, og svært lite tabloidisert. Vi finner dessuten kun én annonse, og det er på forsiden. Teksten i artiklene er like lettleste som de andre nyhetssidene vi har sett på, men igjen virker Aftenpostens mobilside særdeles ryddig. Det passer bra med ”imaget” til en snart 150 år gammel blodseriøs avis, og mange vil nok foretrekke det på denne måten.
Aberet er imidlertid at det kan blir litt trist og kjedelig i lengden. VG Mobil og Dagbladet – begge med rød logo – er klart flinkere enn Aftenposten til å bruke farger for å fange brukerens oppmerksomhet og interesse. Aftenposten har på den annen side svart toppmeny, mørkegrå faner, teksten står svart på hvitt, og som nevnt har de brukt grå skyggelegging bak titlene lenger ned på siden. Hver sin smak, men for min del blir det litt som å se på en grå sky i regnvær. Jeg forbinder dessuten Aftenposten med blått – i tillegg til svart –, men denne fargen er totalt fraværende i designet, og det er synd.

(Artikkelen fortsettes.)
Tjenester
I toppmenyen finner du lenker til Nyheter, Sport, Oslopuls, Reise og Annet. Trykker du på en av dem får du frem en liste over artikler som passer i kategorien. I tillegg får du frem undertitler i hver kategori, eksempelvis Meninger, Kultur, Pengene dine og Forbruker i kategorien Annet. Trykker du på en av disse, får du igjen frem mer relevante artikler på siden.
I fanen på forsiden finner du kategoriene Jobb, Skattesøk, TV, Været og E24. Vi er fornøyd med hvordan værmeldingen vises på et tastetrykk. TV funket derimot ikke like bra: ”The system encountered an error (507). Please try again in a few moments”. Vi gikk tilbake flere ganger og prøvde ulike videoer, men fikk samme feilmelding på Samsung Omnia HD. Min kollega med iPhone 3GS hadde imidlertid ingen problemer med å vise Aftenpostens videosnutter.
Ingen spesialutgave
Vi har tidligere hevdet at både VG Mobil og Dagbladet har "urettferdig bra” iPhone-utgaver av sine nyhetssider. Bra fordi de ser strålende ut, og er svært brukervennlige. Urettferdig fordi vi på langt nær oppnår den samme brukerfølelsen på for eksempel Samsung Omnia HD. På HTC Hero fungerte derimot VG Mobils iPhone-utgave utmerket, så det varierer selvsagt fra telefon til telefon.
Aftenposten har derimot én mobilversjon som ser ganske lik ut på de aller fleste mobiltelefoner, så dette er på ingen måte urettferdig. Det blir likevel en slags kompromissløsning, og resultatet er at Aftenposten ser bedre ut enn forventet på enklere mobiltelefoner, mens vi samtidig føler at de ikke har utnyttet særlig touchmobilenes fulle potensial når det gjelder mobilsurfing.
En forumdeltaker oppfordret oss til også å sjekke sidene via mobilnettleseren Opera Mini når vi skrøt iPhone-versjonene av VG Mobil og Dagbladet opp i skyene, og det synes vi var et godt forslag. Dessverre får vi ingen betydelige fordeler ved å åpne Aftenpostens mobilutgave via Opera Mini på Samsung Omnia HD; Skriftstørrelsen er noe større og tydeligere, men samtidig sklir menyene litt ut slik at det ikke lenger ser så ryddig ut. Vi trykker oss videre til nettutgaven – stadig via Opera Mini –, og blir møtt med nettopp nettutgaven bare i miniatyr. Dette oppleves som kronglete når vi prøver å navigere oss rundt, så mobilversjonen er å foretrekke på denne telefonen i alle fall.

(Artikkelen fortsettes.)
Konklusjon
Hvis du er lei tabloidavisenes økende fokus på alt annet enn nyheter, er Aftenposten utvilsomt et meget godt alternativ til deg også på mobilen. Når vi ser på innholdet på forsiden, er det lite – om noe – som ikke har en solid nyhetsverdi. Siden er meget brukervennlig og enkel, men kanskje noe i tristeste laget hva gjelder design. Fargevalget – eller fraværet av farger – på menyer og faner gjør siden litt kjedelig, men fordelen er at du slipper å få epilepsi light av fargesprakende toppbannere og glorete annonser.
Alt i alt er mobilutgaven av Aftenposten bra, men de har potensial til å gjøre noe mer ut av dette. Det skal ikke så mange forbedringer til før denne nyhetssiden for mobil er på høyde med VG Mobil og Dagbladet hva gjelder design og tjenester, men den er ikke helt der ennå. Særlig iPhone-brukere vil nok foretrekke nyhetssider som er spesialtilpasset telefonen. På noe enklere mobiler, og for så vidt også på Samsung Omnia HD – som har en svært avlang skjerm –, er imidlertid mobilutgaven av Aftenposten et godt alternativ.
 
Aftenposten(mobil)
Ryddig oppsett, klar tekst, enkel navigering, seriøst innhold, nesten ingen annonser.
 
Kjedelig design, trist fargebruk, utnytter ikke smarttelefoners egenskaper for mobilsurfing.
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen