Test av ACDSee 4.0

Annonsør­innhold
Les hele saken »

ACDSee 4.0 har mange artige funksjoner. Men først og fremst er det et ypperlig bildevisningsprogram, det kan vise bilder av de fleste formater. Man kan velge å vise mapper med bilder som småbilder (thumbnails), slik at man lett får oversikt over mange bilder. Det er lett å åpne bildet, zoome inn på de deler av bildet man ønsker for så å returnere til småbildevisningen igjen. Man kan velge å vise bildene slik at bildene er tilpasset størrelsen på skjermen, og dette gjøres i ypperlig kvalitet. Man kan også programmere sine egne "lysbildeshow".

I venstre hjørne av bildene vises en grønn "i". Dette er nytt i versjon 4. Når man trykker på denne får man opp mer informasjon om filen, bla. nyttige Exif-data. Dessverre vises ikke alle Exif-data, bare et lite utvalg. Det burde være en opsjon for å vise alle Exif-data. Her kan man imidlertid ty til gratisprogrammet Exif Reader.

En del kameraer støtter såkalt "voice annotations". Dvs. at man kan legge til en muntlig kommentar til hvert enkelt bilde man tar. Hvis det er lagt til en slik kommentar, vises også et lydikon i øvre venstre hjørne. Man kan spille av slike kommentarer fra ACDSee, og man kan til og med redigere og legge til nye kommentarer til bilder, eller legge til lydklipp hentet fra andre steder.

Thumbnailene til ACDSee legges i en sentral database. Her kan man også legge til kommentarer til hvert bilde. Man kan også legge kommentarer i selve Exif-headeren på hvert enkelt bilde. Hvis man nøyer seg med å legge inn kommentarer i Exif-headeren, vil alle kommentarer beholdes selv om databasen skulle bli ødelagt. Man kan imidlertid ikke se og endre IPCT-data. Hvis det er kommentarer i databasen, vises et ikon helt til venstre øverst i bildet. Det gjør det ikke ved kommanterer i Exif-headeren.

Man kan legge databasen der man vil, slik at det skulle være mulig å kopiere denne over nye databaser som opprettes hvis du skulle foreta en formatering av maskinen el. Jeg ville imidlertid ikke banne på at dette vil forløpe uten problemer. Det er ingen eksport/import-muligheter av databasen.

Man har en rekke avanserte valgmuligheter i "options". Man kan konfigurere programmet på utallige måter, slik at de fleste burde kunne tilpasse programmet etter egen smak.

Med på kjøpet følger det med Fotocanvas Lite 1.1, som er et enkelt bildebehandlingsprogram. Dette er et bildebehandlingsprogram av den helt enkle sorten, blant annet finnes det ikke noe markeringsverktøy slik at endringer kan utføres på et et avgrenset område. Her er det alt eller ingenting. Her kan man endre "levels", kontrast, lysstyrke, meget enkelt fjerne røde øyne, korn i bildet mv. Anti-røde-øyne verktøyet fungerte meget bra, mens "despekle" (fjerning av korn) var så effektiv at hår ikke lenger kunne skilles fra hverandre - det ble en ensfarget masse. Programmet kan ikke engang sammenliknes med f.eks. Adobe Photoshop. Det er litt tungvint å skulle editere bilder i andre programmer enn Fotocanvas.

ACDSee egner seg ikke bare til bildevisning, det har også en del arkiveringsfunksjoner. Utgangspunktet for ACDSee er "Folders", som tilsvarer utforskeren i Windows. Med denne kan man enkelt se småbilder av bilder etter hvordan bildene er lagret fysisk på disken. Personlig synes jeg det er kjekt å lagre bildene fordelt på år og måned, men av og til ønsker man kanskje å kunne finne bilder sortert på emne i stedet. Med ACDSee kan man lage virtuelle "album", slik at man enkelt kan samle alle fiskebildene i et "Fiskealbum" uten at bildene flyttes vekk fra sin opprinnelige kronologiske plassering. Disse virtuelle Albumene vil ACDSee at man skal lagre under "My Pictures" i "Mine dokumenter"-folderen, men det går an å legge albumene hvor som helst - de dukker da bare ikke opp under "Albums"-fanen.

ACDSee har også en "Favorites"-fane, som også er et slags virtuelt album. Her kan man legge inn de bildene, albumene mv. man liker aller best. Dette fungerer på samme måte som et album.

En meget nytt funksjon, nytt i versjon 4, er "Photo Discs" funksjonen. Mange har så mange bilder etterhvert at man ikke har plass til harddisken, og brenner bildene til CD-plater. ACDSee skanner CD-platen for deg, og bygger opp en småbildedatabase som programmet lagrer lokalt på datamaskinen. Når du leter etter et spesielt bilde slipper du da å finne frem CD-platen, når du endelig har funnet bildet i databasen vil ACDSee fortelle deg hvilken CD-plate du skal sette inn.

Søkefunksjonen i ACDSee gir også mange muligheter. Her kan man bla. også søke i Metadata (Exif-headeren).

En uvurderlig funksjon i ACDSee er rotasjon av bilder. Denne funksjonen er godt gjemt, men man får opp rotasjonsmenyen ved å trykke "CTRL+J". Det geniale er at man her kan rotere JPEG-bilder uten tap av kvalitet på bildet. En rotasjon i Adobe Photoshop vil normalt ødelegge en del bildeinformasjon, samt endre på Exif-data. I ACDSee må man huske på at valget for "lossless" kompresjon er valgt i denne menyen.

Det er en rekke funksjoner i ACDSee jeg ikke omtaler her. Veldig mange av funksjonene har jeg ikke engang prøvd selv, det vil nemlig ta en god stund å gå gjennom alt. Selv om ACDSee nok er myntet på vanlige forbrukere, kan programmet ha en høy læreterskel. Det tar tid å sette seg inn i funksjonaliteten, men til gjengjeld vil du kunne få desto større glede av programmet.

Jeg anbefaler på det sterkeste å laste ned prøveversjonen man kan laste ned gratis fra nettet. På denne måten vil du finne ut om programmet passer for deg. Programmet koster 49,95 dollar, hvilket jeg mener at det er verdt.

Du kan laste ned programmet her.

Positivt:

  • Ypperlig småbildevisning
  • Visning av elementære Exif-data
  • Editering av visse Exif-data mulig
  • Virtuelle album
  • Rotasjon av JPEG uten datatap
  • CD-plate database
  • Avansert søkefunksjon

Negativt:

  • Ikke visning av alle Exif-data
  • Tungvint å endre lagringssted for album
  • Mangel på eksport av database

ACD Systems ACDSee 4

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen