Test

Test: Apple Aperture 3

Apple har sluppet Aperture 3, programpakken for fotoentusiaster, etter ikke å ha oppdatert programvaren siden Aperture 2 i februar 2008. Vi kan si en ting med en gang: dette var verdt ventetiden. Hvis man leser skrytepapirene fra Apple selv vil man se at programmet har fått over 200 nye funksjoner. Ikke så spektakulært hvis det ikke hadde vært for det faktum at Apple har tatt grensesnittet til nye høyder.

 

Grensesnitt

Hvis du er kjent med iPhoto, Apples enkle men brukervennlige fotoprogram, vil du kjenne deg igjen både i deler av brukergrensesnittet og ikke minst i hvordan programmet fungerer. 

 

Dette betyr egentlig ikke annet at Aperture 3 vil være det naturlige steget for deg som vil gjør flere ting og ikke minst mer avanserte ting enn det du var vant til i iPhoto.

En annen ting man skal være klar over er at dette er et meget avansert fotoprogram som også vil passe svært bra for profesjonelle.

 

Hvis vi sammenlikner med Aperture 2 har det kommet svært mange iPhoto-liknende funksjoner som du vil sette pris på. Selv om mange av dem ligger i brukergrensesnittet og egentlig handler om å få gjort ting lettere, er det ikke tvil om at Aperture 3 er et langt mer tilgjengelig program enn forgjengeren. Til ganske mye er Aperture 3 et program som du kan bruke uten alt for mye spesialkunnskap.


 

Nye funksjoner

En av de åpenbare funksjonene finner du i bibliotekfunksjonen, og her vil du kjenne deg igjen fra iPhoto. Ved hjelp av Faces vil du kunne katalogisere bilder basert på menneskene som befinner seg i dem. Places kan gjøre det samme, men nå katalogiserer du bildene ut fra stedene bildene er tatt. Dette kan du for så vidt gjøre manuelt, men ved hjelp av GPS-data er det en langt enklere jobb.

Hvis du ikke har et kamera med GPS kan du bruke en annen GPS, f.eks. i en mobiltelefon som iPone eller en tradisjonell GPS, ta ut GPS-loggen fra denne etterpå og deretter tilegne denne til bildene. Du kan da se nøyaktig hvor bildene ble tatt enten på kart, satellittfoto eller terrengkart. Brukt på riktig måte er dette en meget kraftig og ikke minst nyttig funksjon.

 

Å finne igjen bilder i en stor samling er ikke bare nyttig, det er også helt essensielt. På dette området er det store forbedringer i Aperture 3. På samme måte som du kan navngi kataloger og filer i Finder, kan du nå også gjøre det med bildene dine. I tillegg kan du utstyre dem med et eget flagg. Du kan også slette bilder til en søppelkasse. Spesielt med denne er at den vil holde bildene du slettet til du gir beskjed om å tømme den. Åå denne måten slipper du å slette bilder ved en feil. En tur inn i søppelkassen lar deg kopiere bilder tilbake der de kom fra.

 

Nå også video

Stadig flere kamera kommer med muligheten til å ta opp video. En del kameraer, spesielt innen speilrefleks, kan også ta opp video i HD. Disse kan du nå legge inn i Aperture-biblioteket på samme måtte som bilder. Denne funksjonen virker såpass bra at du kan spille dem av inne i selve programmet uten bruk av plug-ins som Quicktime. 

 

Slideshow er også sterkt forbedret. Disse kan spilles av med mye samme funksjonaliteten som du finner i iPhoto. Det er også en rekke forhåndsdefinerte overganger du kan bruke, og de som er fotointeresserte vil kjenne igjen Ken Burns-effekt blant masse annet. En av funksjonene som nå er lett synlige fra menylinjen er muligheten til å laste opp direkte til Flickr, Facebook, e-post eller MobileMe. 


 

RAW

Det som vil glede mange er at håndteringen av RAW er helt ny. Det er en langt større fleksibilitet i den nye, inkludert muligheter for objektivkorrigering, og i tillegg støtte for Micro Four Thirds-kameraer. RAW er faktisk allerede oppgradert i løpet av de siste dagene til nå å støtte Panasonic Lumix GF1, for å nevne ett eksempel. I samme åndedrag kan vi også opplyse om at første oppgradering til selve programmet allerede er ute.

 

Kraftig verktøy

Muligheten til å bearbeide bildene var allerede en av styrkene til Aperture. I versjon 3 er disse styrket ytterligere. En av tingene som er nytt er introduksjonen av «Brushes». Ved hjelp av disse, og du kan selv bestemme omfanget av dem, kan du gjøre endringer til deler av bildet eller hele bildet. En av fordelene er at alle endringer ikke vil ha effekt på det originale bildet, så du kan herje med dem så mye du vil. «Brushes» har langt flere anvendelsesområder som endring av kontraster, polarisasjon etc. I tillegg kan det selv detektere grenser i bildet som en horisont eller fjellkjede som er avtegnet mot himmelen. 

 

En annen mulighet du vil sette pris på er at du kan arbeide med flere biblioteker på flere maskiner som kan settes sammen på en hovedmaskin. Du kan også ha flere biblioteker på samme maskin og skifte mellom dem uten å måtte starte maskinen på nytt slik som tidligere. 

 

Konklusjon

Apple har med Aperture 3 laget et bildeprogram som er både billig, kraftig og ekstremt brukervennlig. Bildeprogrammer har stort sett vært et slit å bruke, og jo mer avanserte de er ja mindre tilgjengelige blir de. Aperture 3 er et godt eksempel på at det går an å lage et svært kraftig program uten å gå på bekostning av brukervennligheten. 

 

Aperture 3 koster ikke mer enn 1690 kroner hvis du kjøper det nytt. Du kan også få en oppgradering hvis du har tidligere Aperture for 849 kroner. Er du usikker på om du vil ha programmet, men er nysgjerrig på om det er noe for deg, kan du laste ned en 30 dagers testversjon fra Apple.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen