TEST: Amobil griller kundeservice

Hver helg i hele sommer vil vi ringe kundeservicen til syv norske mobiloperatører og stille typiske spørsmål kunder kan ha. Det beste svaret hver uke blir premiert med et smilefjes, mens det dårligste svaret får et tilsvarende surt fjes.

Ukens spørsmål: Hva er HSDPA?

Fasiten: HSDPA er en oppgradert versjon av mobilnettet som gir enda raskere internett når du surfer med mobiltelefonen eller et datakort - typisk 1-2 Mbps. Telefonen din må ha støtte for 3G og HSDPA.

Operatør Svar Amobils kommentar

– Jeg er litt usikker. Skal sette deg over til dataavdelingen.

Dataavdelingen:
– HSDPA er det man kaller super-3G, og er raskere enn vanlig 3G. Det kan sammenlignes med bredbånd på mobilen.

Minuspoeng for 11 minutters ventetid på dataavdelingen. Fikk imidlertid et bra svar når de først tok telefonen. Det kommer fint frem at det dreier seg om raskere internett.
– 3G-nettet har en viss grense på overføringshastigheten når du surfer på internett. HSDPA er en oppgradert versjon av dette, som gjør at det går raskere å surfe med mobilen. Dagens beste svar. Så enkelt kan det sies.
– Det er en standard som går ekstra raskt i forhold til 3G. Hvis du er i et område som har dekning for dette, får du en nedlastningshastighet på mellom 1Mbit og 2 Mbit. Helt ok svar, men ikke til mye hjelp dersom du ikke vet hva 3G er.
– Det aner jeg ikke. Neivel. Dagens dårligste svar. Kanskje på tide å gi kundeservice litt bedre opplæring?
– Det er en standard som ikke finnes i Norge enda. Det er noe lignende UMTS, 3G og EDGE, forskjellen er at det går raskere. Litt rot med uttrykkene her, og NetCom har strengt tatt lansert dette enkelte steder i Norge.
– Det var nye uttrykk på mobiltelefonfronten. Men jeg skal notere det ned og sjekke det opp, i tilfelle vi får flere slike spørsmål. Takk for tipset! Ikke noe fornuftig svar å få her heller. Vi kan gi et lite pluss i margen for høflighet og vilje til å forbedre kunnskapene.
– Det er hurtigoverføring av data. Beskjeden vi har fått er at det gir raskere overføringer enn vanlig GPRS og 3G når du surfer på internett. En helt grei forklaring.

 

Så hva kan vi si? Her var det mye ymse. Medarbeiderne til Tele2 og Ipea har ikke engang hørt om HSDPA, og klarer ikke å gi oss et svar. Netcom gir oss det beste svaret, som er å forvente når de er den eneste operatøren som har lansert HSDPA. Telenor, Chess, One Call og Nutel klarer å gi oss et okay svar.

* Det er forskjellige grunner til at vi har valgt ut akkurat disse sju operatørene. Telenor, NetCom, Chess og Tele2 er valgt fordi de sitter på de største kundemassene. One Call, Ipea og Nutel er valgt fordi de for tiden er de billigste småoperatørene på Telepriser.no.

** Dette er ingen vitenskapelig test, og vi vil advare mot å trekke noen slutninger om operatørenes kundeservice ut fra enkeltoppringninger. Vi håper allikevel at flerfoldige uker med spørsmål etterhvert vil tegne et bilde over hvor kunnskapsrike operatørenes kundebehandlere er. Vi ønsker også at denne artikkelserien skal hjelpe til å kvalitetssikre kundeservicen, og holde mobiloperatørene på tå hev gjennom sommeren.

Følg med neste helg, da kommer neste spørsmål.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen