Test ZTE Nubia Z5

Alt du vil trenge til en rimelig penge

ZTE Nubia Z5 innfrir forventningene.

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 137.9 x 69.1 x 7.6 mm
Vekt: 126 gram
Skjerm: 5 tommer, HD 1080, 441 ppt, kapasitiv, ripesikker.
Snarveistaster: Volum opp og ned, av/på/skjermlås
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Android 4.1.2 Jelly Bean 
Pris: Ca.3 600 kroner

Kort sagt:
En meget god skjerm
 Ligger godt i hånden
Raske og gode menyer
Velbygget
 Lav pris for en toppmodell.
 
 Ingen symboler på menytastene.
 Ingen port for minnekort.
Telefonen er tynn, men ikke av de aller tynneste,.
Telefonen er tynn, men ikke av de aller tynneste,.
LInjene er rene.
LInjene er rene.
Her er en egen verktøygruppe.
Her er en egen verktøygruppe.

Det finnes antakelig noen som fremdeles er skeptisk til kinesiske mobilprodusenter som ZTE. Men selskapet har gang på gang bevist at de behersker å utvikle produkter for telebransjen, enten det gjelder basestasjoner, modemer eller mobiltelefoner.

Selskapet klatret nylig opp som verdens femte største produsent av mobiltelefoner, noe som selvsagt i stor grad må tilskrives suksess i det betydelige kinesiske hjemmemarkedet.

Tilpasset et europeisk marked

Her på berget har ZTE ikke hatt den samme suksessen. Nordmenn er tradisjonelt mer opptatt av at mobiltelfonen skal være av høy kvalitet med mange funksjoner, enn at den skal være billig å produsere.

Med Nubia Z5 har ZTE kommet med en telefon som er spekket med teknologi, og som kan konkurrere med toppmodellene til Samsung, Sony, HTC og Apple. Som vi skal komme tilbake til er det ikke mye som hindrer den i å klatre helt til topps på rangeringen vår.

Minimalistisk design

Designen på telefonen er det delte meninger om. Den har en ramme i metall, og en bakside i matt plast. hverken rammen eller baksiden skiller seg fra hva vi har sett tidligere. Den eneste detaljen som bryter ensformigheten på baksiden av mobilen, er den lille humpen der kameraet stikker litt ut.

Fronten på telefonen er i samme minimalistiske stil.

Rammen på telefonen er litt skrå, så telefonen er en anelse bredere i bakkant enn i front. På venstre side er en smal volumkontroll i metall, mens av/på-tast sitter på høyre side. På toppen av telefonen finner du lydutgang og plass for SIM-kort, mens ladekontakten av typen MicroUSB er plassert i bunnen av telefonen. Bakdekselet er ikke til å ta av.

Kommer med begrenset minne

Så hva mangler vi da? ZTE Nubia Z5 kommer uten plass for minnekort. Den har heller ikke noen fysisk tast på fronten, slik Samsung har på sine modeller. I stedet er det en virtuell tast markert med en rød sirkel. På hver side av den røde sirkelen er det en liten rød prikk. Denne prikken markerer hvor du skal ta for å åpne menyer (venstre) eller gå tilbake ett trinn (høyre).

Denne menyen hentes fra toppen av skjermen.
Denne menyen hentes fra toppen av skjermen.

Rekkefølgen på tastene under skjermen er med andre ord motsatt av hva du finner på nyere modeller fra Sony, men den samme som på Samsungs modeller.

Nydelig skjerm

Skjermen på Nubia Z5 er av de bedre du kan få. Her er det 5 tommer full HD (1080 x 1920) med en pikseltetthet på 441 ppm. Det er flere punkter enn øyet ditt er i stand til å skille fra hverandre, og bildet blir følgelig svært skarpt og godt. Fargegjengivelse, innsynsvinkel og kontrast er i toppklasse, mens vi gjerne skulle sett at skjermen fungerte noe bedre i sollys.

En svært blank overflate kombinert med litt lav lysstyrke gjør at det kan være vanskelig å se skjermen i sollys. 

Nubias skjerm er på 5 tommer, men skjermen går godt ut mot kantene på telefonen, slik at denne likevel ikke blir seende ut som en brettmobil (phablet).

Et brukergrensesnitt litt utenom det vanlige

Låseskjermen har snarveier.
Låseskjermen har snarveier.

Låseskjermen på ZTE Nubia Z5 har tre funksjoner – Lås opp på vanlig måte, eller gå direkte til kamera eller musikk. Du låser opp ved å holde på lås-symbolet til telefonen har tegnet en brennende sirkel rundt fingeren din. Det tar et drøyt sekund. Alternativet er å låse opp telefonen ved å trekke en av snarveiene oppover på skjermen. Da går du samtidig direkte til funksjonen du har valgt.

Når du har låst opp telefonen kommer du til en startskjerm med applikasjonsikoner på. I utgangspunktet har du tre slike, men dette kan utvides etter behov. Det spesielle med menyene er at du ikke har en funksjon for å åpne en oversikt over alle applikasjoner. I stedet må du ha alle appene på hjemmeskjermene, slik det også er på Apples iPhone.

I motsetning til på iPhone kan du fremdeles kjøre Widgets på hjemmeskjermene, men har du mange apper på telefonen kan det bli litt rotete. Det hjelper å være flink til å organisere, for programmene kan samles i grupper med ett felles ikon.

Første hjemmeskjerm på Nubia Z5.
Første hjemmeskjerm på Nubia Z5.

Løsningen ZTE har valgt er litt uvant, med mindre du tidligere har hatt en nyere Huawei-telefon, eller du kommer fra iPhone-verdenen.

Skriv med strøk

Skjermen på telefonen reagerer lynraskt på berøring, og det samme gjør skjermtastaturet. Her har ZTE lagt inn en funksjon som lar deg skrive ved å stryke fingeren fra bokstav til bokstav i et ord. Det leser skrivemønsteret, og finner ut hvilket ord du antakelig mente å rable ned. På noen mobiler kalles dette Swype eller SlideIT, mens det her heter Curve.

Det fungerer utmerket så lenge du holder deg til vanlige ord i ordboka, men skal du "klemze" eller bruke andre mindre vanlige ord, må du taste dette bokstav for bokstav.

Kjekke snarveier

Screenshot_2013-09-12-10-03-43.

Hurtigvalgmenyen gir deg tilgang til mange av de sentrale innstillingene uten å gå veien om innstillingsapplikasjonen. Her kan du kjapt skru av eller på funksjoner som Wi-Fi, Bluetooth, mobildata, GPS, lyd, synkronisering, mobildata og så videre. Bare fem funksjoner er synlige om gangen, men du kan rulle bortover listen ved hjelp av fingerstrøk. Du kan organisere rekkefølgen selv, så du får de funksjonene du bruker oftest fremst på listen.

I pakken

Nubia Z5 kommer med øreplugger med mikrofon på ledningen, Ørepluggene er slett ikke de dårligste vi har hørt, noe vi kommer tilbake til senere i testen. Ellers får du med lader og USB-kabel, samt den obligatoriske papirsamlingen med liten skrift.

ZTE Nubia Z5   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen