TEST: ZTE Nubia Z17S

Test ZTE Nubia Z17S

(Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Nubia Z17S tar opp kampen med Samsung og Apple

Her får du en uvanlig og svært ålreit telefon uten å betale for mye.

I norske butikkhyller er det stort sett Huawei vi ser, om vi ser en mobiltelefon fra Kina. Men både Xiaomi og ZTE, for å nevne et par, er store konkurrenter i andre markeder. Og dagens bekjentskap har vi hentet fra nettopp ZTE.

Nubia Z17S er det litt usjarmerende navnet den blå testtelefonen lyder.

Heldigvis er selve telefonen langt mer ålreit enn navnet antyder.

Heftig toppmodell

ZTE Nubia Z17S

Størrelse: 14,75 x 7,27 x 0,85 cm
Vekt: 170 gram
Skjerm: 5,73 tommer, 2040 x 1080 piksler, LCD IPS, Gorilla Glass
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 835, åtte kjerner, 4xKryo@2,45GHz + 4xKryo@1,9 GHz, Adreno 540, 6 - 8 GB RAM
Lagringsplass: 64 eller 128 gigabyte, ikke plass for minnekort
Operativsystem: Android 7.1 + Nubia UI
Teknologi: USB-C, ikke hodetelefonkontakt, hurtiglading
Kamera: 12 + 23 MP (f/1.8 + f/2.0), dual pixel / fasedeteksjonsfokus, EiS (ikke OiS)
Batteri: 3100 mAh
Pris: 5800 - 6900 kroner

Vi snakker om en helt toppspesifisert telefon her, som har nyeste maskinvare under skjermen.

Du får forholdsvis mye lagringsplass - enten 64 eller 128 gigabyte - men det kan strengt tatt fort bli behov for denne plassen, siden telefonen ikke har minnekortplass.

Dette er forøvrig telefon nummer to fra ZTE som følger moten med mindre eller helt fraværende skjermrammer. På Z17S er skjermrammene forholdsvis store over og under, men helt vekke på langsidene. Totalt er dette uansett en telefon der skjermen opptar større andel av forsiden enn vi er vant til.

Hvorfor 17:9 i 2017?

Nubia Z17S er lekker å se til både foran og bak. Vi snakker om en lynende rask toppmodell med ålreit kamera og design. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men aspektet ZTE har valgt seg ut er litt rart. For i en tid der mobilprodusenter flest virker å standardisere innsatsen på 18:9-skjermer, er Z17S en sjelden fugl med sin 17:9-skjerm. Dette er det samme aspektet som Xiaomi Mi Mix hadde i fjor. Men siden knapt noen satser på det i år, er det sannsynlig at relativt lite video fremover vil passe som hånd i hanske på Z17S-skjermen.

Du kan imidlertid likevel jukse det til ved å maksimere videostørrelsen slik at du heller kutter av litt innhold for å utnytte hele skjermen. Dette fungerer greit i tjenester som Netflix og HBO Nordic, mens Viaplay ikke lot seg maksimere på akkurat denne skjermen.

En ting jeg virkelig liker ved denne telefonen er hvor annerledes menysystemet er å bruke sammenliknet med vanlig Android. Og en del av idéene som er å finne i menysystemet her er like oppfinnsomme som de er smarte og nyttige.

Bytt app med et sveip

Eksempelvis går det kjempekvikt å bytte app når alt man må gjøre er å sveipe opp og ned langs skjermkantene. Sveiper du opp og ned langs begge skjermkantene samtidig justerer du lysstyrken.

Sveipeløsningen som lar deg sveipe flere ganger raskt opp og ned på telefonen for å gjøre den raskere virket hverken spesielt nyttig eller spesielt lur å prøve ut på kollektivtransport.

Kameraet er helt ålreit, men advarer merkelig nok om at man holder telefonen for nærme hvis man tar portrettbilder med selfie-kameraet. Hvem i Kina er det som har mer enn to meter lange armer, lurer vi på? Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men alle nye løsninger kan ikke bli til gull. Heldigvis er det med en del gode og etablerte funksjoner her. Og viktigst av dem er kanskje muligheten til å la telefonen skru seg av og på automatisk, slik at den ikke bruker opp strømmen sin i dvalemodus om natten.

Jeg har likevel et par viktige klager her. For det første er kameraet ikke mer enn helt ålreit her, og gitt at prisen plasserer denne telefonen på linje med Galaxy S8 er det ikke småtterier telefonen har å leve opp til.

Når ikke heeeelt opp

Samsungs vanlige toppmodell har nemlig kvassere kameradel, selv om den ikke kan skilte med dobbelkamera foran eller bak. Her får du faktisk dual pixel-teknologi, som gjør at telefonen jevnt over gir gode bilder. Men til høyere pris enn Galaxy S7, og av og til S8, burde linsene foran sensorene være stabiliserte, og kanskje ørlite grann mer lyssterke. Galaxy S8 er også vanntett - nok en mangel for en såpass påkostet telefon som Nubia Z17S.

Den siste mangelen det er greit å ta med er fraværet av oppdatert Android. Etter hva vi hører skal Nubia Z17S få Android 8 litt innpå nyåret. Men for akkurat Android-oppdateringer er det omtrent like vanlig å treffe som å ikke treffe lovede tidspunkt, så for øyeblikket er det greiest å se på Z17S som en Android 7-telefon.

Når Android 8 kommer vil antakeligvis bugs som at telefonen ikke viser medieinnhold som spilles av på låseskjermen bli vekke, og det er lov å mistenke at også batteritiden vil bli bedre, siden Android 8 er en røver på å holde kontroll over appene som kjører i bakgrunnen.

Alternativene

Alt i alt er dette en særdeles ålreit telefon, men den mangler ørlite grann polish her og der til å rykke helt opp i absolutt toppklasse. Vil du ha noe som nesten ingen andre har, samtidig som du får et knallbra verktøy til de daglige mobilgjøremålene?

I så fall er denne Nubiaen en sterk kandidat.

Hvis du ser etter andre alternativ enn de tre vi tar med her, kan du ta en titt på vår toppmobilguide der vi fremhever hver modells kvaliteter »

Her er noen andre gode alternativ til Nubia Z17S:

Samsung Galaxy S8

Standardvalget

Samsung Galaxy S8

Javisst er det kjedelig å ha samme telefon som alle andre. Men så er det også en grunn til at enkelte produkter blir standarddingser. For Galaxy S8 er det en herlig kombinasjon av flott skjerm, flott kamera, vanntett telefon og noenlunde spiselig pris. Her får du telefonen som ga rammeløs design til folk flest, og bryr du deg ikke om motegreier får du stadig ett av de beste mobilkameraene som er å oppdrive.

LG G6

LGs rimelige helskjermtelefon

LG G6

LG G6 ble lansert omtrent samtidig med Galaxy S8, men har likevel hatt ufortjent lite hell med seg på salgslistene. Kanskje er det derfor den er så rimelig nå? Uansett er 4500 kroner for en vanntett telefon, med heldekkende HDR-skjerm og super kameradel absolutt en god deal. Du får fjorårets heftigste mobilprosessor på innsiden av G6, men hva gjør vel det?

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Billig og godt verktøy

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Motorolas Moto G-serie har vært supre telefoner så lenge serien har eksistert. Og årets utgave av G5-modellene er særdeles gode. G5 Plus-utgaven har alt, med helt ålreit maskinvare og et kamera som nesten er hentet rett ut av fjorårets Galaxy S7 - mindre lyssterkt glass og fravær av optisk stabilisering er de to viktigste forskjellene til Samsungs gamle toppmodell. Her får du også nanobelegg som sikrer telefonen mot fukt. Men pass på! Motorola forvirrer markedet med S-modeller i G5-serien nå. Disse er dyrere, men dårligere på noen egenskaper - det er G5 Plus uten S som er den virkelige vinneren i dette utvalget.

ZTE er ikke noe utbredt merke her på berget, selv om de gjorde noen spede forsøk omtrent samtidig med at erkekonkurrent Huawei dukket opp.

Og det er egentlig veldig synd. For vi vet at den kinesiske mobilprodusenten kan. Det har vi visst lenge. Men problemet har ofte vært at selskapets sneisne toppmodeller ble forbeholdt et digert hjemmemarked, mens Europa ble avspist med nedgraderte smuler.

Men ZTE holder fortsatt på, og undermerket Nubia stikker støtt og stadig av med glansen fra morselskapet. Nubia er på sett og vis for ZTE som Honor er for Huawei - begge disse underbrukene jobber med det man kan kalle prisgunstige toppmodeller, eller det man gjerne kaller super-midrange. Altså strekker disse seg sjelden helt opp i 10 000-kronersklassen, men trives gjerne godt rundt halve prisen - av og til enda mindre.

På en måte er Nubia Z17S en ganske ordinær representant for toppmodellene mot slutten av 2017, men samtidig har den små designvrier som skiller den ut over det meste. Som den frekke røde linjen rundt kameralinsene på baksiden. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nubia Z17S koster rundt 5800 kroner om du skal kjøpe den her til lands, men vår testmodell er den litt dyrere utgaven som har 8 GB RAM og 128 GB lagringsplass over den vanlige som har 6 GB RAM og 64 GB lagring.

Forskjellen burde imidlertid ikke være merkbar i annet enn ekstreme brukssituasjoner - 6 GB er fortsatt mer enn tilstrekkelig når mobiler flest sjelden leveres med mer enn 4 GB.

Så hva er Nubia Z17S?

Vi snakker om det som i praksis er det heftigste flaggskipet fra ZTE akkurat nå. Morselskapet selv har sin Axon 7S som er en litt oppdatert Axon-modell med mindre skjermrammer, men den kjører fortsatt på fjorårets maskinvare.

Nubia Z17S har litt lavere skjermoppløsning og kommer med halvparten av lagringsmengden sammenliknet med flaggskipet fra ZTE, men er ellers krangler den med toppmodellen om det meste.

Under ser du Nubia Z17S mot ZTE Axon 7S og to tydelige konkurrenter fra Huawei og Samsung.

  Nubia Z17S ZTE Axon 7S
Mate 10 Pro Galaxy S8
Skjerm        
Type LCD IPS AMOLED AMOLED Super AMOLED
Størrelse 5,73 tommer 5,5 tommer 6 tommer 5,8 tommer
Oppløsning 2040 x 1080 2560 x 1440 2160 x 1080 2960 x 1440
Aspekt 17:9 16:9 18:9 18.5:9
         
Maskinvare        
Prosessor Snapdragon 835 Snapdragon 821 Kirin 970 Exynos 8895
Kjerner 8 4 8 8
GPU Adreno 540 Adreno 530 Mali G72MP12 Mali G
RAM 6 - 8 GB 6 GB 6 GB 4 GB
Lagring 64 -128 GB 128 - 256 GB 128 GB 64 GB
SD-kort Nei Ja Nei Ja
         
Kamera        
Oppløsning 12 + 23 MP 12 + 20 MP 12 + 20 MP 12 MP
Stabilisering Digital Digital Optisk Optisk
Glass f/1.9 f/1.7 f/1.6 f/1.7
Selfie 5 + 5 MP, f/2.2 8 MP 8 MP, f/2.0 8 MP, f/1.7
         
Vanntett Nei Nei Ja Ja
Batteri 3100 mAh 3400 mAh 4000 mAh 3000 mAh
Pris 5800 - 6800 -- 8000 kroner 6000 kroner
         
Testet   Ikke testet Les testen Les testen

Design, design, design

I utgangspunktet er alle appene samlet på hjemmeskjermene, uten mulighet for en appskuff bak, slik det ofte er på kinesiske mobilmodeller. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nubia Z17S er en glinsende blank affære. Som veldig mange andre telefoner har den metallfolie under glass som viktigste designgrep. Baksiden på vår testmodell er en dyp blå metallic, nokså pent satt opp mot en rød liten stripe rundt kameramodulen, og den karakteristiske Nubia-logoen i sølv midt på baksiden.

Telefonen er hakket spissere i kantene enn mobiler flest akkurat nå, uten at den blir skarp eller uhåndterlig av den grunn. Det litt kantete designet setter i utgangspunktet bare et litt større særpreg på den mot de mange sterkt avrundede telefonene der ute. Slik sett minner den om en mer kompakt Galaxy Note 8 – Samsungs pennetelefon er også litt mer kantete enn sine mindre brødre.

Skjermen er også meget god, om enn hverken AMOLED eller fullt så høyoppløst som resten av utvalget av denne typen telefoner. Den holder seg imidlertid såvidt på riktig side av full-HD-oppløsning, og da er vi noenlunde greit fornøyde.

Det som er hakket mer pussig er at ikke ZTE har satset fullt ut på 18:9-aspektet som begynner å bli etablert for rammeløse telefoner. Her er risikoen stor for at man vil ende opp med svarte striper rundt videoinnhold også når det har gått en stund. 17:9-aspektet ble såvidt utprøvd av Xiaomi i fjorårets Mix-modell, før det ble erstattet av 18:9 i årets utgave.

En kunne rettet samme klage mot Apples iPhone X-modell, som oppgis å ha 19,5:9-aspekt, men i realiteten er den nærmere 18,5:9 om man ser bort fra skjermleppen øverst. I tillegg har de fleste apper her allerede ganske gode muligheter til å tilpasse seg og innholdet sitt rundt eller «over» skjermleppen.

Brukeropplevelse og menyer

Kjapp og ålreit brukeropplevelse hører til. Både Chrome og en navnløs nettleser som kun heter Browser følger med. Stort sett funker de like bra, men Chrome er mest stabil av de to. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På Nubia Z17S er det en svært tilpasset utgave av Android 7.1 som pryder skjermen. ZTEs Nubia-modeller har alltid hatt litt sær menydesign, der de røde Nubia-ringene står sentralt. Og nå er de samme ringene flyttet inn på skjermen som skjulbare Android-snarveier.

Som kinesiske mobiler flest kjører telefonen uten noen vanlig appskuff. Her legges alt utover hjemmeskjermene i stedet. Det forutsetter litt ryddighet, men telefonen oppretter automatisk mapper til lite brukte apper, så ikke hjemmeskjermene skal fylles helt opp av skrot. En grei mellomting, men jeg hadde nok helst ønsket meg valget mellom bare hjemmeskjermer og mulighet for appskuff. Det får man både hos Huawei og LG, som også har gått for bare hjemmeskjermer som standardløsning.

Trekker du fingeren ned hvor som helst på hjemmeskjermene dropper varslingsmenyen ned. Det er en praktisk løsning for telefoner med store skjermer, som denne – og igjen en vri som er ganske vanlig på kinesiske telefoner. Hvis du trekker fingeren opp på skjermen vil søkefeltet åpenbare seg. Det søker både i telefoninnholdet og på nett.

Hastigheten på menyene er det ingenting å si på. Dette er en telefon som svært sjelden tar seg pauser - og det har den i grunnen til felles med de fleste andre Snapdragon 835-telefoner vi har testet.

Som standard er Android-snarveiene lagt opp med appvelgeren på høyre knapp i feltet, og tilbake på venstre knapp i feltet. Er man høyrehendt blir det fort litt slitsomt å bruke telefonen med én hånd på denne måten, men man kan heldigvis bytte om på rekkefølgen selv.

En ting som bør nevnes her er språkstøtten. Her har vi en telefon som er en slags mellomting mellom norsk og engelsk. Enkelte ting er oversatt, mens store deler av menysystemet ikke er det. Det vil derfor være litt inkonsekvent hva slags språk du får opp på skjermen, og enkelte vil kanskje foretrekke engelsk menyspråk for å slippe blandingen.

Endelig fornuftig bruk av skjermkantene

Ved å dra fingeren opp og ned langs kantene på Nubia Z17S-skjermen kan du bytte mellom apper eller stille på lysstyrken, for å nevne noe. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selv om Samsung har laget gode telefoner med kantskjermer i flere år nå, har koreanerne aldri egentlig fått meg til å bruke kantmenyene i særlig grad. I praksis er de jo bare dobbelt-opp-funksjonalitet til det jeg alt har på skjermen.

Pussig nok er det Nubia Z17S som introduserer en løsning for kantmenyer det er åpenbar nytte i. Og det på en telefon som ikke har kantbøyer.

Men det den heller ikke har, er rammer på langsidene av skjermen, så et kjapt sveip nedover langs en av skjermkantene bytter til forrige brukte app. Superpraktisk! Og animasjonen som lager et ark som ruller vekk appen fra skjermen er lynrask og stilig. Løsningen er heller ikke så ambisiøs at det varierer om den virker eller ikke.

Sveiper du opp og ned på begge skjermkanter samtidig justeres lysstyrken i skjermen. Også dette veldig responsivt og feilfritt.

En funksjon som ikke har like høy hurra-faktor er muligheten til å dobbeltappe langs en av skjermkantene for å hente frem funksjonsballen kinesiske mobilprodusenter er så glade i. Denne fungerer som en kjapp ekstrameny for en rekke funksjoner, og du kan tilpasse innholdet i den slik at den blir nyttig for deg. Som regel er disse ganske irriterende når de konstant bor oppå innholdet ditt. Her henter du den frem ved behov.

Jeg har spart den merkeligste løsningen til slutt. For, altså...! Det finnes ikke så mange måter å få fingergnukking opp og ned langs sidene på en telefon til å se stuereint ut.

Men gjør man dette kan telefonen sette igang akseleratorappen som tømmer gammelt slagg fra minne og fjerner bakgrunnsapper som ikke trenger å kjøre.

Hvor ble hurtigvalgene av?

Hurtigvalgene har funnet veien helt til bunns i Nubia-menyene. Trekk fingeren opp fra bunnen av skjermen for å få opp hurtigknapper for Bluetooth, WiFi og mye annet. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Jeg skal innrømme både at det er noen måneder siden jeg sist sveipet fingrene innom en Nubia-modell, og at jeg brukte irriterende lang tid på å finne frem til hurtigvalgene på Nubia Z17S.

Mot normalt finner du dem ikke som en del av nedtrekksmenyen på toppen av skjermen. Nedtrekksmenyen er en ren varslingsoversikt, så alt du får derfra er en grå og tom meny hvis ingen har sendt deg noe.

Hurtigvalgene bor derimot i bunnen av mobilskjermen, og sveipes frem akkurat som kontrollsenteret på en iPhone med hjem-knapp. Valgene du finner under denne menyen er de du vanligvis finner om du trekker fingeren ned fra toppen av skjermen på en hvilken som helst annen Android-telefon.

Obligatorisk tilgang på flymodus og WiFi- eller Bluetooth-innstillinger finner du her. Og det sammme gjelder stillemodus. Men siden dette er en ZTE er ikke alt gjort på samme måte som ellers.

Du kan forresten stille på mye i disse menyene, inkludert rekkefølgen på hurtigtastene og hvilke funksjoner kantsveipene skal ha. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For eksempel finner du snarveier direkte til populære WeChat-funksjoner i denne menyen. Pussig nok har du to knapper her som skal lede til kodelesere. Den ene gjør det den skal - den andre virker bare å være en forlengelse av WeChat-funksjonen for kodelesing. Og siden WeChat ikke er spesielt utbredt i Norden forblir den knappen forholdsvis unyttig for de fleste av oss.

Heldigvis kan du tilpasse innholdet i hurtigverktøyoversikten selv, slik at det er lett å fjerne de WeChat-spesifikke knappene. Forøvrig er det imponerende lite unødvendig tredjeparts skrot installert på denne telefonen. Nyhetstjenesten News Republic og skjermtastaturet Kika Keyboard er de to eneste tredjepartsappene som følger med. Ellers kommer alle ikonene her fra ZTE eller Google selv.

Målt hastighet

Nubia Z17S overrasker ikke så mye hverken i ytelsesmålinger eller opplevd ytelse. Den er så kjapp som vi har lært å forvente oss fra andre Snapdragon 835-telefoner. Resultatene her legger seg omtrent på linje med de vi har hentet fra andre og tilsvarende bestykkede telefoner.

De grønne stolpene viser andre telefoner med samme type maskinvare på innsiden:

Grafer: Grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett (Exynos, Kirin, Apple Ax etc).

Som telefon

Noen ørsmå bugs er det å melde om. Mest merkbart er småkluss som at ikke all teksten passer et gitt sted. Men i det aller minste har Nubia Z17S en kalkulator der 1 + 2 + 3 blir 6 og ikke 21 (Ps! Apple kurerte tilsynelatende den buggen i iOS 11.2). Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Her får du plass for to minnekort, du får rimelig bra batteritid per opplading - et sted opp mot to døgns bruk - og du får masse skjermareal til å jobbe på. På den skjermen er det Googles Gboard-tastatur som kjører. Ett av de greieste skjermtastaturene du kan laste ned i dag.

Lyden under samtale er helt ålreit - den er hverken spesielt god eller dårlig. Men telefonen har bare opp til rundt middels volumressurser å gå på både når det gjelder ringehøyttaler og samtalehøyttaler. Dette er ikke telefonen man hører på metervis lang avstand på anleggsplassen.

En litt praktisk funksjon her er muligheten til å be telefonen og alle dens applikasjoner om å holde munn. I motsetning til Android-telefoner flest har Nubia Z17S en egen bryter som kutter av absolutt alle former for varsling og lyd fra telefonen. Denne bryteren vil til og med sperre for musikkavspillere og videostrømming.

Men så betyr den også at du kan være helt bombesikker på at det ikke kommer lyd fra telefonen. I motsetning til hva du kan med Androids ordinære og sånn passe rotete arsenal av volumbrytere for enhver anledning.

Hurtiglader er inkludert i eska med Nubia Z17S, men det er ikke den sedvanlige Quick Charge-støtten du finner her - snarere ZTEs egen variant. Så ta vare på laderen som følger med.

Som underholder

Det er dobbelt kamera også på forsiden av telefonen. Men funksjonen krever sitt, og jeg har ikke to meter lange armer - eller selfiestang - med meg. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ytelsen her er knall, og den store og ålreite skjermen gjør ZTE Nubia Z17S til en flott filmpartner. I hvert fall inntil videre, nå som mobil- og strømmemarkedet fortsatt lider av lett forvirring om akkurat hva slags skjermaspekt vi tar med oss inn i fremtiden.

Dermed er det foreløpig litt likegyldig om det står 16:9, 18:9 eller som med Nubia Z17S, 17:9 på skjermaspektet. Alle aspektene betyr potensielle problemer med svarte striper rundt videovisning. Men på sikt virker 18:9 rimelig etablert som standard videoaspekt, og i løpet av et år eller to vil nok 17:9-skjermen her kunne irritere litt, ettersom den er midt mellom de to vanligste aspektene.

En trend Nubia Z17S imidlertid følger er at hodetelefonkontakten er vekk, og erstattes av en overgang fra USB-C til minijack. Den funker helt ålreit, men den innebærer at det er upraktisk å lade telefonen mens man lytter til kablet musikk - slik det jo strengt tatt også er for andre modeller med samme løsning.

En liten irritasjon er at telefonen ikke har muligheter til å styre musikk fra låseskjermen. Hva dette kommer av er uvisst - men det påstås at dette vil være rettet opp i når telefonen oppdateres til Android 8, noe som skal skje en gang i januar. Akkurat hvorfor den ikke allerede kjører nyeste Android-versjon er er likevel et åpent spørsmål. Flere mobiler på markedet, inkludert Huawei Mate 10 Pro og Sony Xperia XZ1-modellene er allerede på Android 8, og endelig utgave av operativsystemet er omkring tre måneder gammel alt.

Uansett virker også strømmetjenestener som Spotify og Netflix utmerket på Nubia Z17S. For videoavspilling som fyller skjermen helt kan vi også ta med HBO Nordic, som funker bra, men ikke Viaplay, som lager konstante svarte striper på skjermens kortsider, tilsynelatende uten noen sveipe-, knipe- eller dobbeltappløsning for å zoome inn.

Ålreit kamera

Kameraet er helt ålreit, men advarer merkelig nok om at man holder telefonen for nærme hvis man tar portrettbilder med selfie-kameraet. Hvem i Kina er det som har mer enn to meter lange armer, lurer vi på? Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

De to kameralinsene på baksiden jobber i tospann for å kunne gi deg best mulig bildekvalitet fra telefonen. Hovedkameraet tar bilder på 12 megapiksler, mens ekstrakameraet har smått ekstreme 23 megapiksler.

I korte trekk tar denne telefonen forholdsvis gode bilder. Vi skulle gjerne sett at den hadde optisk stabilisering og mer lyssterkt glass foran kamerasensorene sine, ettersom det hadde forbedret kameraegenskapene i mørket.

Her er det lite konkret å ta Nubia Z17S på likevel, for kameraet gjør en dugandes jobb. Men selve kameraappen er en smule rotete. Akkurat hvordan man skal dra nytte av ekstralinsene foran og bak sier det ikke så veldig mye om. Blanding mellom store og små bokstaver i brukergrensesnittet er også litt ... uvanlig.

Z17S har to kameralinser bak - og to kameralinser foran. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men jeg fant saktens frem til portrettmodusen som er bygget inn likevel. Men igjen er det et par ting å sette fingeren på. Som for eksempel at når portrettmodusen brukes med de to selfiekameraene foran på telefonen - blir man fortalt at den funker best med telefonen to meter unna motivet.

Altså dersom jeg supplerer med selfie-stang eller enda en arm og litt vekslepenger utenpå den jeg allerede har. Og selfieportrettmodusen (puh!) ser ikke ut til å fungere så fryktelig godt heller, rett nok muligens på for kort avstand.

Portrettmodusen i hovedkameraet fungerer faktisk overraskende ålreit. Det skal sies at i sin iver på å skille motivet ditt fra bakgrunnen, tegner mobilen opp ganske tydelige streker i bildet, og motivet ditt ser tidvis nesten ut som et klistremerke oppå sine omgivelser.

Selv om dobbelt kamera og portrettmodus er nærmest obligatorisk i nye topptelefoner om dagen, hadde nok jeg foretrukket en kvalitetsmessig oppgradering både foran og bak på Z17S.

På den positive siden; her får du et traktorlass ulike kameramoduser, inkludert proffmodus der du kan lagre RAW-filer og mye mer. Scanning av QR- og strekkoder er også inkludert rett ut av esken.

Gå til side

8.5/10
Meget bra

ZTE Nubia Z17S 128GB

"Nubia Z17S viser at ZTE kan lage luksustelefon når de vil, men her gjenstår det finpuss."

Fordeler

 • Masse lagringsplass
 • Pen design
 • Ålreit skjerm
 • Rask og fin i bruk
 • Mulighet for to SIM-kort
 • Hurtiglader følger med
 • Haugevis av kamerafunksjoner
 • Ålreite bilder fra kameraet

Ting å tenke på

 • Ikke vanntett
 • Kamera kunne vært mer brukervennlig
 • Mangler minnekortstøtte
 • Ingen hodetelefonkontakt
 • Aldrende Android

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen