TEST: ZTE Grand Era LTE

Test ZTE Grand Era LTE

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Dyrt og halvferdig fra ZTE

Slik skal ikke en toppmodell være.

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 13,5 x 6,6 x 1,16 cm (målt på tykkeste del)
Vekt: 130 gram
Skjerm: LCD, 4,5 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, av/på/skjermlås
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, inntil 64 GB
Menysystem: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwhich
Pris: Fra 3100 kroner

Kort sagt:
God skjerm
Raske menyer

Middels byggekvalitet
Litt rotete menyer
Grand Era LTE er tykkere øverst enn nederst. Dermed minner den mye om noen av telefonene som kom samme år som Samsung Galaxy S II.
Grand Era LTE er tykkere øverst enn nederst. Dermed minner den mye om noen av telefonene som kom samme år som Samsung Galaxy S II.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Forfra likner den litt på en gammel iPhone. Men den har ingen knapper eller snarveier rundt skjermen.
Forfra likner den litt på en gammel iPhone. Men den har ingen knapper eller snarveier rundt skjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Synlige og følbare støpekanter i plasten er ikke noe vi opplever veldig ofte for tiden. Trykk på bildet for å se full størrelse.
Synlige og følbare støpekanter i plasten er ikke noe vi opplever veldig ofte for tiden. Trykk på bildet for å se full størrelse.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
ZTE har gjort få endringer i Android-menyene.
ZTE har gjort få endringer i Android-menyene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
ZTE har flyttet automatiske oppdateringer ut av telefonmenyen. Her kan du bare oppdatere hvis du har filen på et minnekort. Hvem har det?
ZTE har flyttet automatiske oppdateringer ut av telefonmenyen. Her kan du bare oppdatere hvis du har filen på et minnekort. Hvem har det?Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Glimrende billigtelefoner har vært ZTEs hovedgesjeft i Norge. Nye Grand ERA LTE hever både prisen og ambisjonene et stykke for selskapet. Her er nemlig både pris og innmat på et nytt nivå, sammenliknet med eldre ZTE-modeller.

Grand Era LTE koster rett i overkant av 3000 kroner. For den summen får du både 4G, relativt kraftig innmat og en flott HD-skjerm.

Middels byggekvalitet

Telefonen skiller seg ut ved å være litt tykkere, men også lavere og smalere enn mange av sine konkurrenter. Byggematerialet her er for en stor del plast. Plasten er dekket med en litt glitrete lakk. Vi blir ikke helt kloke på om meningen er at sluttresultatet skal se ut som metall.

Grand Era LTE har en avrundet design, som ligger godt i hånden. Utseendemessig minner den mest om designen som var vanlig rundt tiden da Samsungs Galaxy S2 regjerte i mobilverdenen – telefonen er nemlig tynn og fin over det meste, men er betraktelig tykkere øverst, der kamera, minnekortplass og plass for SIM-kort sitter.

Vi deler ikke ut testkarakterer basert på design, men vi merker oss at det kanskje ikke er utseendet som er mest spennende med Grand Era LTE.

Byggekvaliteten virker ellers å være helt grei, men ikke noe mer. Hoveddelen av telefonen er i ett stykke, men vi merker oss at baksiden knirker litt og tilsynelatende berører innmaten om vi klemmer på den. Synlige støpekanter i chassiet er også noe vi sjelden ser hos konkurrentene.

God skjerm

Skjermen er forholdsvis lyssterk og fin. Innsynsvinkelen er ganske god, men fargene endres noe når du ser på telefonen fra spiss vinkel. Detaljene er skarpe, ettersom skjermen har HD-oppløsning på 1280 x 720 piksler.

Grand Era LTE har ingen knapper eller snarveisfelter på forsiden. De fleste snarveiene er flyttet inn på skjermen. Langs siden, øverst, på telefonen finner du imidlertid knapp for å skru av eller på telefonen. Volumknapper er plassert øverst på venstre side, mens en dedikert kameraknapp er plassert nederst til høyre.

Android med små endringer

På skjermen er det Android som kjører. ZTE har gjort noen små endringer på Googles operativsystem. Blant annet har ZTE lagt til hurtig tilgang på de viktigste funksjonene rett fra låseskjermen.

Låseskjermen her er litt utradisjonell. Hvis du bare skal låse opp telefonen, må du holde fingeren på skjermen en stund sammenhengende. Her er det ikke en dra-bevegelse som skal åpne telefonen, slik vi er vant til.

Trekker du fingeren fra låsesymbolet og ut, viser de mange ulike valgene seg – og du kan gå rett til kalender eller kamera-funksjonene, for å nevne noe. Du kan selv velge hvilke funksjoner som skal ligge i "låseblomsten".

Viktige innstillinger flyttet til apper

ZTE har flyttet en del funksjonalitet ut av selve telefonmenyene. For å sette opp låseskjermen må inn i en app i stedet.

Appen heter Mi-EasyAccess. Når du har låst opp telefonen kan appen Mi-Pop gjøre nesten det samme, ved å legge en knapp over det som foregår på skjermen.

Et kjapt trykk og sveip over knappen, gir deg hurtig tilgang på de funksjonene du måtte ønske. Du kan plassere knappen hvor du vil. Vi syntes egentlig den bare ble irriterende, samme hvor den lå, så vi deaktiverte den i testperioden.

ZTEs tilpasninger i Android handler aller mest om egne apper. Et eget tastatur, en egen backup-løsning og filbehandlere. Alt dette hører til. Selve menyopplevelsen er imidlertid forholdsvis lik den en telefon med helt ren Android kan gi.

Akkurat som låseskjermen er også de automatiske oppdateringene flyttet ut i egen app. Det fins fortsatt en funksjon under innstillinger som kan oppdatere telefonen – men den kan bare brukes hvis du har oppdateringen på et minnekort.

At ZTE har lagt viktige innstillinger utenfor selve innstillingsmenyen kan gjøre Grand Era LTE en smule forvirrende for nye brukere.

Raske menyer

Ellers er ZTE Grand Era LTE en grei telefon å bruke. Menyene er raske, og for det meste intuitive.

For deg som sliter litt med synet, er det mulig å stille på skriftstørrelsen som brukes i innstillingsmenyene. Det er imidlertid svært vekslende hvor funksjonen har effekt. Dermed vil det fortsatt være deler av menysystemet som kan være vanskelige å lese.

ZTE Grand Era LTE

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen