TEST: ZTE Blade V6

Test ZTE Blade V6

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

ZTE Blade V6 er bygget i aluminium og danker ut dyre toppmodeller på pris

For rundt 2500 kroner får du en lekker, syltynn og rask telefon.

Hvor god kan egentlig en Android-telefon til rundt 2500 kroner være? Strengt tatt har vi fått svaret ved et par anledninger allerede. Både Sony og ZTE har tidligere sluppet påfallende gode kompromiss som har vært rimelige å kjøpe.

Blade V6 er imidlertid den første telefonen i denne prisklassen der byggematerialene er så påkostet.

Så da kan man spørre seg om det har blitt nok penger igjen til å lage en telefon som er frisk i responsen og god å bruke også?

Rask og smidig i bruk

Denne telefonen har åpenbare likheter med Blade S6 som vi testet tidligere i år, men noen endringer har produsenten gjort. Der Blade S6 hadde billigere materialer, og formodentlig en dyrere Qualcomm-brikke på innsiden, er brikken skiftet ut med en variant fra kinesiske MediaTek i Blade V6. Den er dermed ett av relativt få  MediaTek-utstyrte produkter på det norske markedet.

Før har vi enkelte ganger støtt på litt svak responsivitet i telefoner med maskinvare fra alternative produsenter. Det merker vi ingenting til her. Blade V6 oppfører seg ryddig og pent, og våkner fra dvale uten irriterende pauser. Også menynavigasjonen er smidig og rask, selv om dette ikke er den raskeste maskinvaren som tenkes kan.

Den lekre HD-skjermen gjør også at menysystemet tar seg ut fra sin beste side. Her ligger ZTEs egen programvare over Android, slik at det rent visuelt ser litt annerledes ut enn ordinær Android. At du bare har hjemmeskjermer å spre appene dine ut over er også noe vi stadig ser fra kinesiske mobilprodusenter. Ellers er telefonen relativt lik de fleste andre Android-dingser i bruk.

Ikke så veldig nyttige apper

Ved siden av ZTEs eget menysystem er det lagt ved programvare fra en rekke av ZTEs partnere her. Det er ikke av det gode i alle telefoner, ettersom noen produsenter tradisjonelt har lagt ved prøveprogramvare som egentlig bare er menyspam. Det er imidlertid ikke tilfellet for ZTE.

Joda, du kan betale for flere funksjoner i noen av appene som følger med, men ingen av dem krever betaling for å gjøre sin grunnleggende jobb. Dermed kan de ha en nytteverdi uansett om du åpner lommeboken din etter mobilkjøpet eller ei.

En av de mer fremtredende appene som følger med heter Clean Master. Den skal hjelpe deg med å få maksimal ytelse ut av telefonen din. I utgangspunktet høres det ut som en fin ting, spesielt for en telefon som ikke er fra aller øverste hylle utstyrsmessig. Og det er mulig Clean Master gjør jobben sin, eller blir mer nyttig gjennom lang tids bruk, men vi opplever funksjonen som relativt masete.

 

Clean Master fra Cheetah Mobile følger med på telefonen. Det er muligens den mest paranoide sikkerhets- og ytelsespakken vi har vært ute for. Ikke merker vi noe særlig bedre ytelse ved bruk av den, og der den sier fra om andre appers sikkerhetstrusler må du langt inn i menyene for å finne ut at den selv sender data hjem til utviklerne. Denne er heldigvis mulig å fjerne.
Clean Master fra Cheetah Mobile følger med på telefonen. Det er muligens den mest paranoide sikkerhets- og ytelsespakken vi har vært ute for. Ikke merker vi noe særlig bedre ytelse ved bruk av den, og der den sier fra om andre appers sikkerhetstrusler må du langt inn i menyene for å finne ut at den selv sender data hjem til utviklerne. Denne er heldigvis mulig å fjerne. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

 

Clean Master kan heldigvis fjernes

Det skal veldig lite bruk til før appens malerpensellogo dukker opp i varslingsfeltet for å fortelle deg at du har midlertidige filer som bør fjernes, eller RAM som bør tømmes. Vi fant ikke innstillinger som lot oss stille detaljert på kriteriene for disse varslene, men appen lar oss skru av og på varslinger for hver kategori hvis vi vil.

Det er dessuten en hel armada med andre innstillinger her, og tilsynelatende et økosystem utenfor av apper som hører til. Det er for eksempel en knapp her som leder til en antivirusfunksjon. Såvidt vi kan se gjør den en sikkerhetsjobb i utgangspunktet, men den vil veldig gjerne at vi skal installere enda en sikkerhetspakke.

I det hele tatt virker appen en smule paranoid både med tanke på ytelsen og med tanke på sikkerheten. At vi har vært innom noen nettsider i testperioden gjør at appen melder om personvernrisiko. Den har nemlig veldig lyst til å fjerne den lille historikken vi har opparbeidet oss.

Dypt i appens menyer finner vi imidlertid ut at den selv sender data hjem til utviklerne. Det er den ikke like påpasselig med å fortelle om.

God å bruke til SMS og ringing

Et eget tastatur ved navn Touch Pal følger med, og er hovedtastaturet på telefonen. Det fungerer helt greit, til tross for en litt håpløs ordliste som vi raskt slo av under bruk av telefonen. Ellers er ikke ZTE alene om å ha ordlister som går mer i veien enn de hjelper, og det er uansett vanskelig å få testet disse fullverdig, siden de tilpasser seg brukeren underveis. De krever rett og slett en del bruk før de begynner å oppføre seg.

Med ordlisten deaktivert fungerer tastaturet utmerket. Her har vi dessuten en sveipeløsning som lar deg gli fingrene over tastene for å tegne et ord heller enn å trykke flere ganger. Løsningen er kjent og kjær for mange mobilbrukere, kanskje først og fremst gjennom det nedlastbare tastaturet Swype.

Som vanlig telefon fungerer Blade V6 helt ålreit. Den har normalt god kvalitet under samtaler, uten at vi reagerer på noe hverken i spesielt positiv eller negativ retning. Om noe er samtalevolumet ganske høyt, noe som er nyttig dersom du har nedsatt hørsel eller må bruke telefonen i bråkete omgivelser.

Telefonen er syltynn, og har kun én luke. Her kan du putte inn to SIM-kort, eller ett SIM-kort og ett minnekort.
Telefonen er syltynn, og har kun én luke. Her kan du putte inn to SIM-kort, eller ett SIM-kort og ett minnekort. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dobbel SIM-plass

En egenskap som ikke deles av så mange konkurrenter er muligheten for to samtidige SIM-kort. Men velger du å bruke Blade V6 slik, må du forsake minnekortplassen den ellers har. Med rundt 11 gigabyte tilgjengelig lagringsplass i telefonen kan det bli litt lite om du ønsker å ta med deg litt musikk og film rundt samtidig som du er koblet til to mobilnettverk.

Apropos SIM-kort. Det er trangt om plassen inni mobiltelefoner, spesielt i telefoner som er så tynne som denne. Dermed velges det stadig mer kreative løsninger for å få plass til SIM-kortene. ZTEs siste variant er av en slik art at du neppe kommer til å ville bytte kort særlig ofte.

Du må velge mellom kortene

Dette er nemlig en skuff der de to kortene plasseres over hverandre. På den ene siden har du et par små spor som skal holde Micro-SIM-kortet fast, mens du snur den for å sette inn enten et SD-kort eller et Nano-SIM. Løsningen er overhodet ikke laget for store pølsefingre og er særdeles pirkete å ha med å gjøre.

Har du først fått kortene på plass fungerer løsningen fint, og ZTE har sørget for at menyene fungerer godt når du bruker telefonen med to samtidige nummer. Bruker du bare ett SIM-kort sammen med minnekort merker du ikke noe særlig til disse endringene.

En ulempe her er imidlertid at 4G ikke er støttet for SIM-kort nummer to. Kortet som gir deg de største datakvotene bør altså være hoved-SIM i telefonen, med et attåtkort som først og fremst er for samtaler. Telefonen kan imidlertid koble opp 2G-data for kort nummer to, slik at MMS og slike ting ikke bråstopper.

Du kan velge mellom støtte for ett SIM-kort og ett minnekort, eller støtte for to samtidige SIM. Dette er løst på en god måte i Blade V6.
Du kan velge mellom støtte for ett SIM-kort og ett minnekort, eller støtte for to samtidige SIM. Dette er løst på en god måte i Blade V6. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Smarte innstillinger

I tillegg til appene som ZTE har lagt ved har de også gjort mye i innstillingsmenyen. Her finner du for eksempel mulighet til å justere bildeprofilen på skjermen. Du kan sette opp egne tidspunkt telefonen skal skru seg av og på, slik at den ikke behøver å stå på gjennom hele natten. Det er også en egen lydforbedrer gjemt i ringetonemenyen.

Alt her har sitt formål og oppleves som nyttig. Lydforbedreren gir en voldsom bassøkning i lyden, noe som ikke er gunstig om du har et ålreit sett hodetelefoner fra før. Men det kan være svært gunstig om du bruker et sett rimelige ørepropper. En del av dem holder seg for det meste i lydområdet med mellomtone og diskant, og krever litt overtaling før du får særlig bass ut av dem.

Pepring av menysystemet med slike smarte innstillinger er noe de kinesiske mobilprodusentene har hatt for vane gjennom mange generasjoner telefoner. Det er også noe av det vi liker best ved en del av disse modellene.

Det finnes mange svært nyttige funksjoner i innstillingsmenyene.
Det finnes mange svært nyttige funksjoner i innstillingsmenyene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Batteritid på det jevne

I daglig bruk oppleves batteritiden som litt svak til helt grei. Den har heller ikke det største batteriet i en telefon av denne størrelsen, med 2200 mAh. En egen innstilling lar deg sette telefonen i en slags dvaletilstand når den ikke er i bruk. Denne ser ut til å fungere litt slik som Sonys Stamina Mode kan gjøre, der det omtrent kun er tilkoblingen til mobilnettet som er aktiv når skjermen er av. Så fort vi vekker telefonen igjen synkroniserer den opp tjenestene dine.

Dette kan være svært nyttig for deg som ikke trenger å vite akkurat når e-posten kommer inn, men heller låser opp skjermen fra tid til annen for å sjekke.

Uten funksjonen aktivert vil telefonen holde til rundt en dags forholdsvis tung bruk. I dag har det blitt ganske vanlig at telefoner holder i halvannen dag, med de beste modellene opp mot to og tre døgns bruk. Det får vi ikke ut av denne, men lader du telefonen din hver natt er batteriet her tilstrekkelig.

Ytelse på linje med litt eldre toppmodeller

Det aller viktigste for at en telefon skal være god å bruke er at den er kvikk i menyresponsen, så man slipper å vente på helt enkle ting. Det er Blade V6, og i dag er de fleste mobiltelefoner der. Selv de med aller svakeste maskinvare begynner å bli helt greie å bruke. Men den rene ytelsen fra systembrikken og prosessorene som sitter inni kan fortsatt være interessant. Det handler om hva telefonen vil være i stand til å kjøre av programvare fremover.

For noen år siden var mobilspillene stort sett svært enkle greier, for folk som bare ville slå ihjel litt tid. Den typen spill er fortsatt med oss, i varianter som Candy Crush, Cut The Rope og Angry Birds-serien. Disse kjører på nær sagt alle telefoner, uavhengig av innmat. Men utviklerne har i økende grad fått ytelsen til å lage virkelig krevende spill som på noen områder rivaliserer fullstørrelsespillene for PC og konsoll.

ZTEs Blade V6 har ikke så fryktelig mye futt å by på i ytelsestestene våre. Samtidig har tiden gått fort på dette området, så den legger seg omtrent der enkelte av toppmodellene lå for et par år siden. Det er tilstrekkelig til det meste du kan installere i dag, men det er litt magert med tanke på at innhold raskt blir mer krevende.

Takler det meste av spill

Vi installerte tre av de mer krevende spillene vi fant i Google Play på telefonen. Actionspillene Modern Combat 5 og Epoch 2 kjørte begge helt problemfritt på telefonen. Det samme kan vi si om A Wolf Among Us, som er en slags mellomting mellom eventyrspill og action, der man må utforske og etterforske, avbrutt av en og annen actionsekvens.

Høyttaleren spiller HØYT!
Høyttaleren spiller HØYT! Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ingen av de tre spillene har kvalitetsinnstillinger du kan skru på selv, så her må vi ta høyde for at spillene kan ha justert ned grafikkdetaljene en del i forhold til det maksimale. Noe enklere blir de uansett å drive på en telefon som ikke krever full-HD-oppløsning eller høyere.

Uansett virker det som om telefonen har mer enn tilstrekkelig med hestekrefter til å drive det som er på markedet i dag, og sannsynligvis også en del av det som er på vei. Vi merket ingenting til sjenerende hakking eller pauser. Foruten Gamelofts obligatoriske evighetsopplæring før vi faktisk fikk spille selv, eller se etter kvalitetsinnstillinger, var gjennomgangen av innholdet en god opplevelse på denne telefonen.

Blade V6 overrasket oss dessuten med solid lyd fra høyttaleren som er montert på baksiden. Det er ikke stereolyd vi får ut av den, men den kan bråke såpass mye at vi likevel måtte skru ned volumet en del da vi prøvekjørte spillene. Nyttig om man ikke har hodetelefoner med seg og er et sted det ikke gjør noe om man bråker litt.

Den kraftige høyttaleren bidrar også til svært høyt ringevolum.

Middels godt kamera

Etter å ha tatt et knippe bilder med Blade V6 må vi konkludere med at kameraet ikke er telefonens sterkeste punkt. Den knipser bilder i 13 megapikslers størrelse, men blåser vi opp bildene til full størrelse  blir de forholdsvis grøtete. Vi noterer oss også at gode lysforhold ikke virker å påvirke denne ergerlige bildestøyen.

Telefonen virker også å ha litt trøbbel med å fokusere skikkelig, i godt lys skal det dessuten lite til før vi får bevegelsesuskarphet i bildene.

På sitt beste kan imidlertid kameraet i Blade V6 ta helt ålreite bilder, og i mange tilfeller kan du berge et litt uskarpt bilde ved å skru ned størrelsen i etterkant.

Vi merker oss dessuten at bildene ofte ser vesentlig bedre ut på mobilskjerm enn på storskjerm, og gitt at det ofte er der de blir vist frem kan det være godt nok for mange.

Det er dessuten viktig å få med at kameraet er et vanskelig punkt for svært mange telefoner i denne prisklassen. Både Sonys Xperia M4 Aqua og ZTEs tidligere Blade S6 ga liknende resultater. Men så koster også hele bunten mellom en tredel og halvparten av det en vaskeekte toppmodell koster, og når de yter såpass godt som de gjør på andre områder er det likevel snakk om gode kompromiss.

Håndholdt testbilde, full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde, full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde fra ZTE Blade V6, HDR aktivert. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde, full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra stativ, selvutløser og HDR aktivert. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra stativ. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde, full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde, full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde, full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde, full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde, full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde, full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Tåken er for ordens skyld ikke noe vi kan laste Blade V6 for. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde, full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde, full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde, full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde, full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Håndholdt testbilde, full auto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen