TEST: Zotac Zbox Magnus EN970

Test Zotac Zbox Magnus EN970

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Liten og stillegående PC med mye spillytelse

Zotacs E-serieflaggskip er det nærmeste vi har kommet en Steam Machine.

Zotac Zbox Magnus EN970 koster nærmere ti tusen kroner – da uten disker og RAM –, noe som gjør at den stiller i en helt annen prisklasse enn de andre små stasjonære vi har testet.

Men det kan jo uansett være greit å se hva du får i forhold til en rimeligere PC, så vi har tatt med grunnmodellen av Apple Mac mini, Acer Revo One RL85 og MSI Cubi. I tillegg har vi tatt med alt-i-ett-modellen Asus Zen AiO Pro Z240IC. Sistnevnte har en langt kraftigere prosessor, men benytter seg i også av grafikkløsningen Nvidia GeForce GTX 960M.

Det kan være interessant å se hvordan denne «standardutgaven» står seg mot det spesielle GeForce GTX 960-kortet som altså sitter i Zotacen.

Vi har for øvrig ikke testet diskytelsen på denne datamaskinen, da det jo helt kommer an på hva slags SSD eller harddisk du utstyrer den med.

Zotac Zbox Magnus EN970 har altså Intel Core i5-5200U innabords, akkurat som den testede utgaven av Acer Revo One RL85. Denne tokjerneren ser vi har det ytelsesnivået som CPU-en vi finner i inngangsmodellen til Apple Mac Mini – som også koster det halve.

I Handbrake-testen, hvor prosessoren må jobbe for å konvertere en film, er det klart Asus Zen AiO-maskinen som er sjefen. Men så har den da også vitterlig en firekjernet Core i7 under panseret.

Den sterke prosessoren som sitter i Asusen gjør også sitt for den høye skåren i Cloud Gate, som ikke er så veldig belastende for grafikkløsningene. Men når vi knekker i gang den tyngre Fire Strike, og da spesielt når vi også får skrudd opp oppløsningen, er det i større grad grafikkortet som må ta støyten. Og da demonstrerer Zotacs lille spillboks tydelig at den har noe ekstra å by på.

 

Våre vante spilltester gir oss de samme resultatene. Her er det altså prosessorytelsen som «holder tilbake» Zotacen i forhold til Asus Zen AiO på lavere oppløsninger, men tingene snur når spillene blir mer krevende og oppløsningen øker.

Imponerende stillegående

Ankepunkter mot det å ha kraftige datamaskiner i stua har gjerne hatt med støy og størrelse å gjøre. Typiske «gamingmaskiner» trenger jo som regel god plass til komponenter og kjøleløsninger som holder temperaturen på et anstendig nivå.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Det er lenge siden størrelse var noe problem. Men det med støy og kjøling er intrikat – for der de fleste i dag klarer å snekre sammen en datamaskin som er ganske så stillegående når maskinen ikke trenger å gjøre noe særlig, har det vist seg adskillig mer utfordrende å lage en kjøleløsning som kan ta unna varmen uten å høres ut som en illsint veps på steroider.

Men dette har faktisk Zotac fått til veldig bra med Zbox Magnus EN970.

Her benyttes to separate vifteløsninger, som vi også kan se på selskapets Steam Machine. En annen ting er at Zotac snarere lar ting gå ganske varmt i stedet for å skru opp viftehastigheten på full pinne. Det betyr at datamaskinen kan bli varm, men dette er altså kalkulert fra Zotacs side.

Resultatet en liten spill-PC som knapt kan høres, selv under tunge belastninger. Joda, et visst viftesus er det jo, men du må ganske så nærme datamaskinen for å høre den – noe som gjør den spesielt godt egnet til bruk i stua eller andre steder hvor det er en stor fordel med lavt støynivå.

Men husk altså at den blir varm og krever anstendig lufting, så vi hadde vel ikke akkurat stappet den inn i en trang TV-benk og lukket døra.

Konklusjon

Zotac Zbox Magnus EN970 er en spill-PC på størrelse med en Apple Mac mini, den er dog halvannen centimeter høyere og har en noe mer rustikk stil. Men hva den mangler i ynde tar den igjen i grafikkrefter.

Innvendig sitter nemlig et grafikkort som tilsvarer et Nvidia GeForce GTX 960, noe som er godt nok til å kjøre selv de nyeste spilltitlene på høye oppløsninger og detaljnivåer. Og dette gjør denne datamaskinen med et usedvanlig lavt volum, takket være en svært god og stillegående kjøleløsning.

PC-en kan enkelt åpnes for installering eller oppgradering av minne og disker. Det er plass til to 2,5-tommere og en M.2-SSD.

Zotac Zbox Magnus EN970 kommer også i en Plus-utgave med SSD og RAM installert.
Zotac Zbox Magnus EN970 kommer også i en Plus-utgave med SSD og RAM installert. Foto: Zotac

HDMI 2.0 betyr at videosignalet kan dyttes ut i 4K-oppløsning med 60 Hz oppfriskningsrate, og Zbox Magnus EN970 er utstyrt med fire av disse. Det vil si at datamaskinen kan kobles til mye moderne TV- og steroutstyr – for det er ingen tvil om at dette er en PC som mer eller mindre er skapt for å ta plass i TV-benken din. Den er også enkel å ta med seg.

Men Zbox Magnus EN970 har ingen spesielt sterk prosessor. Faktisk finner du like god prosessorytelse i langt rimeligere datamaskiner – styrken ligger altså i grafikkløsningen som gir en spillytelse vi sjelden finner i datamaskiner på denne størrelsen.

Er ikke spill din greie, får du altså datamaskiner som den nevnte Mac mini med like sterk prosessor til under halve prisen.

Det er nemlig ingen tvil om at det nettopp er prisen som er den store innvendingen mot Zotacs kraftigste modell i E-serien. Du kan nemlig få ganske mye PC – eller flere konsoller – for ti høvdinger, og her snakker vi altså om en datamaskin som kommer uten RAM, disk og operativsystem.

Akkurat dette gjør det vanskelig å gi en generell anbefaling av Zotac Zbox Magnus EN970. Men den med både penger og behov for akkurat det denne modellen kan tilby, vil nok så avgjort bli fornøyd med den.

Ute etter noe rimeligere eller enda mindre?
TEST: MSI Cubi – beviset på at smått er godt >>>

Gå til side

Zotac Zbox Magnus EN970

"Mye spillytelse i en stille og beskjeden pakke"

Fordeler

  • God grafikkytelse
  • Meget stillegående
  • Plass til flere disker
  • Enkel å oppgradere
  • Fire HDMI 2.0-porter
  • Liten og lett å plassere

Ting å tenke på

  • Pris
  • Blir litt varm

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen