TEST: XTZ Divine

Test XTZ Divine

(Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Et spennende konsept fra svenskene

Vi har testet XTZ' Kickstarter-prosjekt – det som skal være verdens første trådløse hodetelefoner med DSP.

Trenger en egen app 

Appen i seg selv er enkel og får jobben gjort.
Appen i seg selv er enkel og får jobben gjort. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

For å kunne ta i bruk DSP til å endret lydbildet, er du avhengig av å bruke en dedikert app som XTZ har fått utviklet spesielt for blant annet dette hodesettet. Denne appen finnes i skrivende stund for både iOS og Android, og under vår testperiode fisket vi frem en iPhone for å gi klokkene toner å jobbe med. 

Applikasjonen i seg selv er nokså enkel å bruk, hvor du får en enkel meny nederst på skjermen, med oversikt over spillelister, artister, enkelt sanger eller artister. Dog er det valget helt til høyre i denne menyen som skiller seg ut. Her er nemlig valget Dirac, valget som lar deg slå på DSP og endre lydbildet i form av seks ulike modier. 

Appen er altså i seg selv helt enkel og oversiktlig, men den har en klar svakhet. For å få glede av DSP-funksjonen må nemlig alt du spiller av gå via appen, og problemet er at den kun spiller av musikk du har lagret lokalt på telefonen din. I vårt tilfelle kunne vi spille av musikken som var kjøpt og lastet ned via iTunes. 

Men, vi pleier oftest å bruke strømmetjenester som Spotify eller Wimp for å høre på musikk, mye på grunn at vi kan laste ned spillelister i offline-modus når vi er på reise. Og XTZ-appen har ikke støtte for å bruke noen av disse, noe vi synes er negativt. Med en slik støtte på plass ville hodesettet vært langt mer aktuelt å bruke for vår del. 

DSP vekker hodesettet til liv

Vil du ha det beste ut av XTZ Divine må du ty til appen. Uten DSP-funksjonen er nemlig lydkvaliteten ikke imponerende bra, hvor lydbildet er ganske så platt uten at hverken mellomtone eller diskant er med på å gi deg en god opplevelse. 

I appen kan du slå av eller på DSP-funksjonen.
I appen kan du slå av eller på DSP-funksjonen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Lydbildet ender seg mye om du tar i bruk appen og starter opp DSP-funksjonen. Da ender både mellomtonen og diskanten karakter nokså dramatisk, og lydbildet fremstår som langt mer luftig og åpent, samtidig som presisjonen i bassen blir et hakk hvassere. 

Appen lar deg som nevnt velge mellom seks ulike modier, hvor vi foretrekker å bruke referanse-modusen. Fire av de andre modiene legger gradvis til mer og mer bass, mens den siste har vokal som hovedfokus. 

Generelt er lydkvaliteten i XTZ Divine meget god med DSP aktivert, og kan sånn sett forsvare prislappen på omlag 1500 kroner. Dog er du som nevnt helt avhengig av å ta i bruk appen for at hodesettet skal vise seg fra sin beste side når du bruker de mot mobilen din.  

Konklusjon

Det opprettes daglig nye prosjekt på Kickstarter, og XTZ Divine fanget vår oppmerksomhet for noen måneder siden. Hodesettet skal etter vår erfaring koste rundt 1500 kroner her på berget. 

De nye klokkene fra den svenske produsenten har en god kvalitetsfølelse når du holder det i hånden, og designen er nokså nøytral og stilren. Klokkene i seg selv er nokså lette, selv om de er trådløse, og er behagelig å ha på seg. Samtidig lekker de heller ikke mye lyd til omverden, slik at du fint kan vri opp volumet uten å forstyrre noen. 

XTZ Divine.
XTZ Divine. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Bruker du hodesettet trådløst tar det omlag 12 timer med bruk før batteriene nærmer seg tomme, og hodesettet lades opp ved hjelp av en USB-kabel. XTZ Divine bruker Blåtann til å overføre signalene trådløst, og rekkevidden er god så lenge det ikke blir for mye vegger mellom deg og telefonen.  Du kan også enkelt parre klokkene mot telefonen din via NFC.

For å få det meste ut av hodesettet er du avhengig av en dedikert app som du laster ned til enten iOS eller Android. Ved hjelp av denne kan du aktivere DSP-løsningen som gjør dette hodesettet spesielt. 

Uten denne funksjonen er nemlig ikke lydkvaliteten så imponerende med XTZ Divine. Det er først når du bruker appen og DSP at klokkene virkelig våkner til liv. Da blir lydbildet mer romslig og både diskant og mellomtone blir langt bedre, samtidig som bassen strammes litt opp. 

Problemet med dette hodesettet slik vi ser det er nettopp appen. Du er nemlig avhengig av å ha musikk lokalt lagret på telefonen, og den støtter ikke offline-innhold fra for eksempel Spotify eller Wimp. Ergo må du hente over musikkfiler fra PC-en, eller spille av musikk du for eksempel har kjøpt via iTunes, noe vi føler er litt «gammeldags». Hadde appen hatt støtte for strømmetjenester ville dette hodesettet vært langt nærmere en anbefaling fra vår side. 

Er du heller mer sugen på noen skikkelige øreplugger?
Disse formstøpte variantene kan fort falle i smak »

Gå til side

6/10
Helt greit

XTZ Divine

"Begrenset støtte i appen begrenser hodesettets muligheter"

Fordeler

  • Gir god lyd med DSP
  • Kompakte
  • God batteritid
  • Komfortable å ha på seg
  • God rekkevidde på Blåtann
  • Passer godt til deg som har musikken lokalt lagret på telefonen

Ting å tenke på

  • Appen støtter ikke strømmetjenester som Spotify og Wimp
  • Lydkvaliteten er ikke imponerende uten DSP
  • Passer dårlig til deg som strømmer musikken

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen