Redmi 5 Plus er en lekker telefon.

Test Xiaomi Redmi 5 Plus

Redmi 5 Plus er en lekker telefon. (Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

Xiaomi Redmi 5 Plus er en totalpakke av de sjeldne

Her får du alt du trenger for en billig penge – og til og med et ålreit kamera!

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sist gang vi testet en telefon fra Xiaomi var i mai, da vi hadde Mi Mix 2 på besøk – selskapets absolutte toppmodell. 

Før det, i november, var den fantastiske Xiaomi Mi A1 innom, som en del av Googles Android One-program. Disse telefonene får helt ren Android, og var altså blottet for Xiaomi-fakter. 

Men vi skal ganske mye lenger tilbake før vi finner en telefon fra Xiaomis Redmi-portefølje i testdatabasen vår. For snart to år siden testet vi Redmi Note 4X, en billig mobil med metalldesign og lite annet å skryte av.

I dag kan Redmi imidlertid få en revansje, i form av Xiaomi Redmi 5 Plus. Dette er en mobil i mellomsegmentet, med en prislapp fra godt under 2 000 kronasjer (før frakt). Slikt blir det fort anbefalinger av, men det forutsetter selvsagt at mobilen er ålreit å bruke og byr på noen kule eller unike funksjoner. 

  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Den kuleste funksjonen til Redmi 5 Plus er åpenbar helt fra det øyeblikket du plukker den opp: skjermen. Her finner du nemlig en såkalt «rammeløs» skjerm, der det tross alt er en del ramme både oppe og nede. Det er imidlertid mye mindre ramme enn i tidligere billigmobiler, og til dags dato er dette den desidert billigste mobilen vi har testet med en slik skjerm. Skjermpanelet er dessuten krummet i hjørnene, akkurat som på for eksempel Galaxy S9/S9+.

Dette er viktig. Det betyr nemlig at vi snakker om et relativt nytt panel, med bedre teknologi enn noe Xiaomi kunne plukket fra et restlager anno 2013 om de hadde valgt en 16:9-skjerm. Oppløsningen på 2160 x 1080 piksler er heller ingenting å klage over, og totalt sett er det en svært ålreit skjerm. For kun få år siden ville det vært helt utenkelig å få noe slikt for noe i nærheten av 2 000 kroner – for den saks skyld under 4 000.

I dag får du det imidlertid for 1 790 kroner – så hva har man egentlig kuttet i da?

Ytelse og programvare – Kurant innmat gir kurant ytelse

To SIM-kort eller ett SIM-kort og ett minnekort. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vel, på innsiden var vi nesten dønn sikre på at vi ville finne en MediaTek-prosessor. Hvorfor? Vel, billige mobiler har små marginer, og da er det viktig å finne billige deler. Men nei, her har Xiaomi gått for et langt tryggere valg: en Snapdragon 625 fra Qualcomm. Gitt prisen er dette nesten litt sjokkerende, fordi dette er en av Qualcomms mer moderne, åttekjernede brikker. Et mer naturlig valg ville vært en 400-serie-prosessor med fire kjerner.

Med Snapdragon 625 på innsiden – samme brikke som vi fant i eksempelvis Moto G5S Plus – er ytelsen svært kurant – ja, langt bedre enn vi hadde turt å håpe på. Det meste av navigering og åpning av apper går uten større forsinkelser, selv om det er en vei opp til telefonene med ren Android. 

Det skal dog bemerkes: denne veien har aldri vært kortere. Dette har nok mer å gjøre med at Android har blitt bedre optimalisert og maskinvaren sterkere enn at Xiaomi selv har tatt i et krafttak, men det er uansett gledelig å melde.

MIUI 9 er stort sett en fryd i bruk, gitt at du har riktig maskinvare på innsiden – og det er det jo heldigvis her. Selv om det ikke nødvendigvis gjenspeiles i de helt voldsomme ytelsestallene i de syntetiske testene våre:

Med dét sagt, så er det noen aber her. Grafikkbrikken er ikke den raffeste, så du vil måtte spille PUBG Mobile på laveste innstillinger og akseptere en god del «frame drops» i spill som «Asphalt 8: Airborne». Spillene kjører tålelig greit, men vi begynner å skrape bunnen av hva som kan betegnes som akseptable opplevelser. Det samme gjelder ved andre tunge oppgaver, eller ved svært utstrakt multitasking. Da vil Redmi 5 Plus trenge en pust i bakken innimellom.

Dog, gitt den lave prisen får undertegnede nesten dårlig samvittighet av å klage over slikt. For alle formål, og spesielt for mer dagligdagse formål som nyhetslesing, snapping og epostforfatting, er dette en svært brukbar opplevelse.

Apropos opplevelse, så har Xiaomi på en eller annen måte greid å skvise inn et batteri på hele 4 000 mAh i den syltynne kroppen. Kombinert med den ikke alt for strømtørste innmaten gir dette en batteritid det står respekt av. To dagers bruk er uten problemer innen rekkevidde, så lenge du ikke bruker telefonen fryktelig hardt.

For referanse er undertegnede en svært tung mobilbruker, og alt under 3 000 mAh pleier som regel å tømmes i løpet av én dag. Xiaomien har derimot holdt ut hver dag i hele testperioden – kudos!

Sagaen om MIUI

Som vi nevnte så vidt på førstesiden er det en helt egen opplevelse å bruke en Xiaomi – det er takket være det tunge MIUI-grensesnittet på toppen av den vanlige Android-en i bånn. Android-versjonen er forresten «bare» 7.1.2 (Nougat), så nei, det er ikke noen Oreo-kjeks dette. Litt skuffende, og om noen programvareoppdatering kommer dalene etterhvert vet bare fåglarna. Hett tips: ikke hold deg fast.

En gledelig nyhet er imidlertid at de rent merkbare forskjellene mellom 7 og 8 ikke er så veldig store. Heller ikke visuelt er det enkelt å se forskjell på de to – spesielt ikke med et annet grensesnitt på toppen.

I forlengelse av dette er det verdt å nevne at MIUI, vel, går sine egne veier. Grensesnittet er veldig minimalistisk og flatt, med ganske duse pastellfarger som et gjennomgående tema. Det nærmeste vi kan sammenligne med fra litt mer kjente produsenter må være LG, som er inne i et lignende spor. 

Xiaomi har i likhet med mange andre kastet appskuffen på dør, så alle appene dine havner rett på forsiden. Det fordrer litt ryddighet, men er i praksis det samme som enhver iOS-bruker hanskes med hver dag.

Apropos apper: det finnes et helt lite traktorlass med egne Xiaomi-apper her – og få kan slettes. Ikke at de tar så fryktelig mye plass, altså. De fleste er dessuten overraskende nyttige.

Eksempelvis kommer det pene og funksjonelle apper for både lydopptak, skjermopptak (!), fjernkontroll, kompass, kalkulator og QR-kodescanner som standard. Søppelspill fra Gameloft eller totalt irrelevante apper er det egentlig ikke her – og det er bra!

Vi liker også navigeringssystemet Xiaomi prøver seg på her. Bort med de virtuelle knappene, og frem med en sveipeløsning a là det Apple implementerte i iPhone X. Det er kanskje ikke like sofistikert, men de grunnleggende tingene er på plass og fungerer like godt som knapper. Om du ønsker, kan du selvsagt også skru på knappene igjen.

Design – Hvordan har de fått plass til et så stort batteri i en så tynn kropp?

Pen frem- og bakside. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det første som slo undertegnede da Redmi 5 Plus kom i hende, var hvor ekstremt tynn telefonen var. Fascinasjonen rakk imidlertid ikke å vare lenge, for den knallblå fargen på vårt eksemplar tok fort over rampelyset. I hvert fall undertegnede begynner å bli smålig lei av det gråfargede moteparadigmet samtiden preges av, i den grad at gråmaling av et helt nabolag i Trondheim havner i riksmediene i flere uker.

En liten fargeklatt her og der er dermed velkommen.

Redmi 5 Plus er en veldig blå telefon! Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Men, tilbake til dette med tykkelsen. 8,1 millimeter slår kanskje ingen rekorder, men med tanke på batteristørrelsen er det svært imponerende.

Det er forresten helt greit at batteriet er bra, for du må lade med den gammeldagse Micro-USB-kontakten her. Det er riktig nok støtte for hurtiglading (QuickCharge 3.0), så kritisk vil vi ikke si det er. Og gitt prisen kan vi nesten ikke klage, synes vi. Vi får jo til og med en minijack, noe få toppmodeller kan skryte av i dag.

Designet ellers minner mye om, vel, mange andre telefoner på markedet. Baksiden er utelukkende gjort i aluminium, med et avrundet unibodyskall. Fremsiden preges av 2,5D-glass med hvit ramme, og en 18:9-skjerm med avrundede hjørner. Baksiden har dessuten en rask og fin fingeravtrykksleser, og i toppen av telefonen er det en liten utskjæring for IR-dioden. Denne gjør at du kan bruke telefonen som fjernkontroll for alt fra TV-er til garasjeporter – og blir stadig sjeldnere i dagens telefoner. Du får altså en ganske unik funksjonalitet her.

Telefonen er dessuten lett, relativt håndterlig og har god byggekvalitet. Den hvite fronten og blå baksiden (det finnes andre farger også) er også en veldig unik «look».

Skjerm og lyd – Knallbra skjermpanel til prisen

  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Visa i testene av billigmobiler pleier å gå litt som følger:

«Skjermen er helt kurant, men lyden i bunnhøyttaleren kunne vært bedre».

Også her stemmer dette mer eller mindre på en prikk. Lyden fra den eksterne løsningen er, vel, dårlig. Derfor er det ekstra gledelig at minijacken ikke har avgått med døden helt enda, også har man jo alltids blåtann for de enda mer trådløse av oss.

Samtalehøyttaleren er det for øvrig ingenting galt med.

Til tross for at vi har snakket litt om skjermen før, vil vi gjerne vie den litt ekstra plass i denne seksjonen. Til prisen er det nesten ikke mulig å understreke hvor bra dette panelet er – ikke bare er det lyssterkt og godt oppløst, men også den jevne bildekvaliteten er helt kurant. Her er det viktig å påpeke to ting:

  1. Undertegnede bruker vanligvis absolutte toppmodeller i hverdagen
  2. Undertegnede har svært varierende erfaringer med skjermer i andre billigmobiler
  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Men noe har skjedd. Endelig ser det ut til at den rivende utviklingen av høyoppløste kvalitetspaneler over de siste årene har begynt å dryppe for alvor ned på billigmobilene. Der produsentene før så ut til å spare inn marginer ved å velge 720p-paneler med heller tvilsom lysstyrke og farger, er det knapt noen slike å finne i år.

Foruten manglende HDR-støtte og OLED er det egentlig ingen tungtveiende grunn til å velge en dyrere modell enn Redmi 5 Plus bare for skjermen. Selv for tredobbel pris er det slett ikke sikkert du finner noe vesentlig bedre.

I forbifarten er det imidlertid én hake her, og den gjelder nær sagt alle kinesiske produsenter (inkludert Huawei): den såkalte DRM-støtten er noe begrenset. Oversatt til norsk: en kryptering blant annet Netflix bruker for å sikre innholdet sitt mot skjermdumper og lignende, er ikke på plass. Dermed må du i enkelte tilfeller ta til takke med lavere oppløsning på strømmet innhold (les mer her). Dette varierer imidlertid stort, og HBO og YouTube har eksempelvis ingen slike begrensninger.

Kamera – Dual Pixel! ...men lav blenderåpning?

Mange produsenter er virkelig harde på sparekniven når det kommer til kameraet, spesielt i billigmobiler. I Redmi 5 Plus har Xiaomi imidlertid gått for en litt merkelig vri.

Kvelds- og innebelysning takler Redmien overraskende bra. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/kollasj

På den negative siden er optikken her kun utstyrt med en blenderåpning på f/2.2, noe som vanligvis vorder for en ganske stusselig opplevelse med mye støy og uskarpheter. 

Men på den positive siden finner vi relativt stor pikselstørrelse, Dual Pixel-teknologi (som Samsung startet med i Galaxy S7 og siden har hatt stor suksess med i alle sine toppmodeller) og fasedeteksjon. Oppløsningen på 12 megapiksler er hverken imponerende eller skuffende – helt midt i mellom.

Det er slik sett flere positive ting her enn negative – men vi har aldri før sett Dual Pixel-teknologi i et kamera med så lyssvak optikk. De er på sett og vis motsetninger av hverandre.

Heldigvis ser det ut til at Dual Pixel-teknologien trumfer gjennom, for stort sett er resultatet mye bedre enn ventet. Selv sett mot kamerakongen HTC U12+ greier Redmien å holde stand i direkte motlys, og får frem detaljer i mørke områder andre billigmobiler ville slitt sterkt med.

  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/kollasj

I samme bildekollasj ser vi imidlertid også at det dynamiske omfanget er en god del mindre. HTC-en får frem langt flere detaljer i sjøen og himmelen, men tross dette er vi fornøyde med XIaomi-bildene også. Spesielt at den velger såpas riktig eksponering i vanskelige forhold er noe mange andre billigmobiler ofte bommer på.

  Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/kollasj

Du slipper altså de verste støy- og uskarphetsspøkelsene her, men med dét sagt så er det heller ikke et toppmodellkamera dette. I de aller mørkeste omgivelsene sliter Redmi 5 Plus noe, og fargene er heller ikke alltid de mest korrekte. Til 1 800 kroner er det imidlertid ikke mye å klage på.

Frontkameraet er på sin side svært kurant, spesielt gitt at det finnes en egen blits i fronten her. Dette er en regelrett gudegave i dårlig lys; kroneksempelet er en selfie i en mørk krok på et vors eller lignende. Her gjør den underverker.

På videosiden kan kameraet stille med 4K-oppløsning om det skulle være ønskelig, men med tydelig mer støy og dårligere dynamikk enn vanlig 1080p-oppløsning. Sistnevnte skulle vi ønske kunne tas opp med 60 bilder per sekund, men her må du klare deg med 30. Ingen krise, men uten stabilisering synes hakking langt bedre her enn hos andre løsninger.

Se flere bilder i karusellen under!

Flere bilder fra Redmi 5 Plus

(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen