Pocophone F1 er en knallbra telefon å bruke, men den har sine svakheter. Én av dem var det nær umulig å ikke få med på bildene; en ekstremt blank og reflekterende skjerm. De fleste konkurrentene reflekterer mindre lys og er vesentlig bedre å bruke i skarp sol.

Test Xiaomi Pocophone F1

Pocophone F1 er en knallbra telefon å bruke, men den har sine svakheter. Én av dem var det nær umulig å ikke få med på bildene; en ekstremt blank og reflekterende skjerm. De fleste konkurrentene reflekterer mindre lys og er vesentlig bedre å bruke i skarp sol. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Toppmodell på billigsalg

Xiaomi Pocophone F1 har vanvittige spesifikasjoner, men den er ikke for alle.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hvert år dukker det opp noen påfallende rimelige telefoner, med voldsomt heftig innmat. Pocophone F1 er årets råeste kombinasjon av spesifikasjoner og pris - på papiret, i hvert fall. Men hvor god er den å bruke?

Den er faktisk slett ikke så verst. Men det betyr ikke at den er for alle. Hvis du krever et kamera som kan hamle opp med de beste er kanskje det det viktigste du ikke får her.

Det nest viktigste er at Pocophone F1 ikke er vanntett. Ifølge enkelte nettsteder skal den være værsikret - men jeg så ikke noe til værsikring i for eksempel SIM-luken. Det kan altså være fornuftig å holde telefonen godt unna det fuktige element uansett.

Pocophone F1

Størrelse: 15,55 x 7,53 x 0,88 cm
Vekt: 180 gram
Skjerm: 6,18 tommer, LCD IPS, Gorilla Glass, 2280 x 1080 piksler
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 845, åtte kjerner (8 x Kryo 835), Adreno 630 GPU, 6 GB RAM
Lagringsplass: 64/128 GB, plass for SD-kort
Operativsystem: Android 8.1 + Oxygen OS
Teknologi: 
Kamera: 20 + 5 MP, Dual Pixel, f/1,9, 20 MP selfie-kamera
Batteri: 4000 mAh
Pris: Fra 3700 kroner (Oppdaterte priser hos Prisjakt.no)

At også menyopplevelsen noen ganger er litt middels og mer luggete enn i konkurrenter som Nokia 7 Plus og Moto G6 Plus er sin egen historie.

Dette er et sammendrag - les hele testen på neste side »

Mye for pengene

Samtidig er det knapt mulig å oppdrive spesifikasjoner som likner på dette i det hele tatt til prisen. Du får mye mobil for pengene, hvis det du er opptatt av er maskinvare.

Så la oss se litt på de positive aspektene ved Pocophone F1, som forresten egentlig er en Xiaomi-mobil under dekknavn. Den er først og fremst adressert voksende økonomier som India og Brasil, men på grunn av gode spesifikasjoner til lav pris har den også nådd oss fjellaper. 

Det store batteriet på 4000 mAh holder liv i telefonen lenge, og den lader fort med Quick Charge-støtte. Den burde fått litt mer ut av det store batteriet sitt, men den klarer fint å holde ut en hel dag i bruk. Kanskje er den litt uimponerende batteritiden relatert til samme programvarerusk som antakeligvis er skyld i de sporadiske treghetene? For maskinvaren her burde være både lynrask og strømsnill.

En hodetelefonkontakt har det blitt plass til i toppen av telefonen, og du får stereolyd ut av høyttalerne som er bygget inn. Den er flott å titte på Youtube med, siden du kan få høy kvalitet på video som ikke krever innholdskryptering. HD-kvalitet fra Netflix får du derimot ikke.

Sveip som på iPhone

En enklere design med mye plast er noe av årsaken til Pocophone F1s lave pris. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Programvaren på denne telefonen er smått aldrende. Her får du Android 8 med Xiaomis MIUI-menyer oppå. Sikkerheten er relativt fersk, og sist oppdatert i september, men nå begynner så smått Android 9-telefonene å treffe norske mobilbutikker. Og Xiaomi er ikke alltid de kjappeste til å oppdatere når de først har sluppet nye telefoner.

En ting du får her til tross for eldre Android, er sveipegrensesnittet som mange kanskje venter på nettopp i nye Android 9. Det fungerer akkurat som på Huawei Mate 20 Pro og Google Pixel 3, og det likner også veldig på det du finner i Apples iPhone X-modeller.

Det betyr at du sveiper oppover for å komme til hjemmeskjermene, og inn fra skjermkantene for å gå tilbake. Sveip oppover og hold for å vise appvelgeren. Dette er en svært intuitiv og kjapp måte å bruke telefonen på, men for deg som foretrekker skjermsnarveier kan du velge - snarveiene er standardvalget etter at du har startet telefonen.

Det hører med til historien at Xiaomi betatester MIUI 10 og Android 9 på Pocophone F1 for tiden. Men enn så lenge er versjon 9.6.2.5 den siste stabile globale programvaren for denne telefonen.

Svak kameraytelse

Uklar fugl: dessverre blir innebilder flest ganske like dette. Bevegelsesuskarpheter er normalen innendørs - flere bilder ser du på side 2 av testen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det mest irriterende for flest her er nok kameraet. Det blir for tregt og for dårlig. Selv i relativt godt lys blir bildene fulle av bevegelsesuskarpheter. Det er rett og slett hverken like godt eller like kjapt som i konkurrenter som koster omtrent det samme. Maskinvaren i kameraet ser imidlertid ut til å være omtrent som i Galaxy S8, og den burde klare å levere gode bilder hvis programvaren blir bedre.

Men samtidig får du heller ikke Snapdragon 845-brikker, masse lagringsplass og RAM i de telefonene. De er raske å bruke, men de har ikke den heftige maskinvaren du får her.

Etter noen dager med Pocophone F1 tegner det seg et bilde av et kompromiss som ikke handler om maskinvare, men mer om kvalitet på det ytre og på programvaren. Programvaren burde vært mer polert og kjappere gitt råskinnet av en maskinvare under dekslene, og vel ... dekslene er i plast og ser vesentlig enklere og mindre slitesterke ut enn konkurrenter i glass og metall.

Se flere bilder av og med Pocophone F1 på neste side »

Best for spesielt interesserte

Det hele koker ned til at Pocophone F1 byr på mye for pengene. Men det er nok først og fremst for deg som er litt mobilinteressert og ønsker deg den heftigste maskinvaren du kan få uten å betale for mye.

Med litt hjelp - kanskje en alternativ programvare fra internett, eller kanskje bare en annen såkalt «launcher» fra Google Play, kan du kanskje slipe bort Pocophone F1s smånykker. Men da er det en fordel å ha en viss oversikt over hva du driver med i utgangspunktet.

Du risikerer uansett å måtte leve med et kamera som er litt under pari for prislappen. De beste her tar rett og slett bedre bilder og sliter mindre med bevegelsesuskarpheter. Du får ikke den vanvittige prosessoren F1 har i produkter som Nokia 7 Plus eller Moto G6 Plus - men du får telefoner som er raskere i bruk og som er langt mer treffsikre på kamerafronten. Dermed klarer ikke Pocophone F1 helt å pådra seg de entusiastiske anbefalingene som de to nevnte konkurrentene.

Men hvis du allerede ser for deg topplogoen når jeg sier XDA-developers, og vet hva det vil si å bytte ROM på en telefon kan Pocophone F1 likevel være et feiende flott valg.

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Nokias comeback-telefon

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Nokia 7 Plus er strengt tatt ikke den første nye telefonen med Nokia-logo, men den er definitivt den beste og den som gir deg mest for pengene. Her får du en stor telefon bygget i metall, med flott skjerm og veldig godt kamera. I tillegg er telefonen utstyrt med ren Android rett fra Google. Den føles på nesten alle vis som en rimelig Pixel-telefon. Maskinvaren er ikke like rask som i Pocophone F1, men brukeropplevelsen er likevel kjappere.

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB

Du går aldri feil med Moto G

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB

Moto G-serien har fått gode skussmål fra en nær samlet teknopresse gjennom flere generasjoner telefoner. G6-serien er den så langt beste vi har vært ute for. Her har designen endelig fått et et skikkelig løft. Kameraet leverer varene, og menyopplevelsen er lynkjapp. Hvis vi skulle ønsket oss noe ekstra i G6 Plus er det kanskje en hakket kvassere skjerm.

Xiaomi Mi A2 32GB

En vesentlig bedre Xiaomi

Xiaomi Mi A2 32GB

Mi A2 er oppfølger til fjorårets fantastiske A1-modell. Telefonene får programvaren sin direkte fra Google, og har vanvittig ytelse og brukeropplevelse. Kameraytelsen er også særdeles god, og med priser fra rundt 2400 kroner slipper du unna enda billigere enn med Pocophone F1. Du får ikke den samme vanvittige maskinvaren som i F1, men du må uansett være innstilt på litt hjemmearbeid om du skal få maks ut av F1. Da er det like greit å gå for noe som er lynraskt og bra i utgangspunktet.

 

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Gå til side

Xiaomi Pocophone F1 64GB

"Maskinvaren i Pocophone F1 er som i toppmodellene, men prisen er en tredel."

Fordeler

  • Masse maskinvare for pengene
  • Rask lading
  • Stort batteri
  • Ålreit skjerm
  • Plass for minnekort
  • Hodetelefonkontakt
  • Sveipebaserte menyer

Ting å tenke på

  • Noen tregheter
  • Middels kamera
  • Litt mye refleks i skjermen

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen