TEST: Western Digital My Cloud

Test Western Digital My Cloud

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Denne lagringsboksen er genialt enkel – og billig

WDs lille NAS gjør personlig skylagring både enkelt og rimelig.

De siste par årene har den gode, gamle harddisken fått en liten renessanse. Riktignok strømmes det mer film og musikk fra nettet, men det er også slik at vi stadig produserer mer data i form av bilder og video – og det hele skal lagres ett sted. På den nye bærbare er det ikke plass, for den har bare en liten SSD. Da må vi frem med vår eksterne harddisk.

Problemet med den eksterne snurredisken er at innholdet ikke er tilgjengelig når vi er på tur. Den er nemlig ikke å få tilgang på fra Internett, og i dagens påloggede samfunn begynner det å bli noe vi alltid tar for gitt. Mange sverger derfor til skylagring – altså å la en tredjepart passe på filene sine.

Ulempen med en slik skyløsning er at du får begrenset med lagringsplass – om du da ikke velger å betale for herligheten. Og kan du egentlig være sikker på at filene dine er godt tatt vare på?

For deg som liker å ha kontrollen selv, finnes det heldigvis alternativer. Du kan for eksempel sette opp en hjemmeserver eller bruke en NAS, men for noen kan nok selv sistnevnte virke som en smule overkill.

Foto: Western Digital

Så hva hvis du bare trenger noe veldig, veldig enkelt – en slags «harddisk på nett»?

En enkel sky i huset

Akkurat dette har blant annet harddiskprodusenten Western Digital tenkt litt på, og mener svaret ligger i sitt produkt My Cloud. Dette er en enkelt harddisk i et romslig diskkabinett med nettverksport. Den ser ut som en vanlig ekstern harddisk, men i ordets rette betydning snakker vi altså om en NAS (Network-Attached Storage).

Western Digital er dog ikke spesielt gira på å bruke NAS-ordet. For selv om brukervennligheten har kommet seg en del hakk de siste årene, har nok NAS-ene fremdeles et rykte på seg for å være litt vanskelige å ha med å gjøre.

I stedet legger WD vekt på fraser som «personal cloud», «anywhere access» og «shared storage», og ikke minst at det hele skal være veldig enkelt å få opp og gå. Slikt må selvsagt testes, og vi har derfor kjørt en god runde med den lille My Cloud-boksen.

Spesifikasjoner
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor
ARM Cortex-A9 (650 MHz, to kjerner)
Minne
256 MB DDR3
Nettverk
Gigabit Ethernet
Enhetstilkobling
1 x USB 3.0
Display
Ett statuslys
Annet
N/A
Størrelse
Vekt: 0,96 kg (2 TB-utgaven)
Størrelse: 17,1 x 4,9 x 14,0 cm (H x B x D)
Utstikkende ledninger kommer i tillegg
Pris
Veiledende priser:
2 TB kroner 1299,-
3 TB kroner 1490,-
4 TB kroner 1850,-

Sammenlignet med NAS-ene vi vanligvis tester, er My Cloud en langt enklere og mindre fleksibel løsning – du kan for eksempel ikke velge hva slags harddisk du skal ha i den, og det er uansett kun snakk om plass til én disk.

Redundans i form av RAID er det da bare å glemme, så her er du pent nødt til å fikse sikkerhetskopiering på ett eller annet vis – om da ikke planen er å bruke My Cloud til nettopp sikkerhetskopiering.

Men at NAS-en mangler redundans plager oss egentlig ikke så veldig mye. RAID ikke er noe reelt alternativ til sikkerhetkopiering uansett, og som vi senere skal se har WD også tenkt på det å implementere en enkel backupløsning i My Cloud-grensesnittet.

Men litt valgfrihet har du da, ettersom My Cloud kommer i versjoner med kapasitet på 2, 3 og 4 terabyte. Med unntak av harddisken innvendig er det dog ingen annen forskjell på disse.

Som du kan se av tabellen over, er My Cloud ganske aggressivt priset. Harddisken som benyttes er en WD Red, altså en disk spesielt ment for NAS-bruk. My Cloud-utgavene koster ikke mer enn omtrent 400 kroner mer enn en «løs» 3,5-tommers Red-disk av samme størrelse, og det er slett ingen ublu pris for maskinvaren, programvaren og mulighetene du da får med på kjøpet.

Når det er sagt, er det ikke meningen at disse My Cloud-boksene skal åpnes og tukles med, men i teorien kunne det altså være mulig å gjøre det.

Fysisk sett

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Utvendig har den lille boksen den umiskjennelige «bok»-designen vi finner hos My Book-produktene til Western Digital. Toppen, bunnen og baksiden er perforert for å gi litt lufting, for det er en passivt kjølt enhet vi snakker om.

Resten av skallet er ett hvitt plaststykke, ja faktisk er alle overflatene av plast, og hele sulamitten hviler på fire små gummiknotter – den er altså ment å stå oppreist som en bok i hylla. Fra et sikkerhetsperspektiv hadde det dog vært bedre å kunne legge den ned, spesielt om du har unger eller dyr i huset. En veltet harddisk kan nemlig fort bety et diskkrasj.

På baksiden røper nettverkskontakten at det er en NAS vi har med å gjøre. Her finner vi også strøminntaket, en USB 3.0-port og plass for kensingtonlås.

Til USB-porten bak kan du koble til en ekstern harddisk eller annen USB-enhet, enten for sikkerhetskopiering eller bare for å øke kapasiteten.

I bruk

Western Digital My Cloud kommer med det du trenger for å komme i gang, altså selve enheten, strømforsyning og en kort nettverkskabel. Dokumentasjonen som følger med er sparsommelig, men det er egentlig greit siden ingen orker å lese bruksanvisninger likevel. Her blir du bare fortalt at My Cloud-en skal kobles til nettverksruteren din med kabel, og hvor du kan laste ned Setup-programvaren som hjelper deg sette opp din nyervervelse.

Ved å kjøre denne programvaren, som finnes for både Mac og Windows-klienter, skal i teorien datamaskinen din finne NAS-en. Du blir så bedt om å opprette en bruker, som da blir administratoren. Og det er egentlig alt du trenger gjøre i første omgang.

Setup-programvaren hjelper deg i gang.
Setup-programvaren hjelper deg i gang.

Alternativt kan du hoppe over hele klientprogramvaren, hvis du da vet hvordan du finner NAS-en på nettverket. Du får tilgang til brukergrensesnittet eller «Dashbordet» ved å skrive inn IP-adressen eller nettverksnavnet i et nettleservindu, og kan sette opp hele sulamitten derfra.

Hvis ikke, sørger den nevnte progamvaren for at det opprettes en snarvei på skrivebordet til dette brukergrensesnittet, som ved første øyekast ser litt kaotisk ut:

NAS-ens fastvare lot seg fornye med et par klikk, og kan settes til å se etter oppdateringer automatisk.
NAS-ens fastvare lot seg fornye med et par klikk, og kan settes til å se etter oppdateringer automatisk.

En liten ulempe ved å være avhengig av denne snarveien er at den peker til NAS-ens IP-adresse, og den er ikke fast med mindre du setter den til å være statisk. Så en vakker dag virker ikke den snarveien, noe vi ser for oss kan lage litt hodebry for de aller grønneste brukerne.

Til å være en veldig enkel NAS, er My Cloud også litt avansert – den har full styring med brukere, mapper og rettigheter, har støtte for mediestrømming, iTunes-server og lar deg sikkerhetskopiere både til og fra. Du kan til og med få FTP- og SSH-tilgang på den. Og så har den, som navnet hinter til, en smart løsning som gjør at den kan fungere som din personlige nettsky – enten du sitter på en PC eller ønsker å vise bildene dine på en mobiltelefon.

Vi liker også at den settes til norsk språkdrakt og til å sende ut varsler via e-post dersom den skulle få problemer. For sistnevnte trenger du for øvrig kun å oppgi de e-postadressene du ønsker å bli varslet på – My Cloud-boksen tar seg av resten.

Og det som vi nå har nevnt, vil nok langt på vei dekke behovet til både «mannen i gata» og naboene hans.

Åpen som en låvedør

Enhver som har prøvd å sette opp en NAS med forskjellige mapper og brukere vet at det før eller siden blir noe kluss med rettigheter. Så selv om alt ser bra ut, får du ganske enkelt ikke tilgang når du forsøker gå inn på din mappe fra en annen PC.

Western Digital har løst dette problemet ved å la den lille My Cloud-boksen være åpen for det aller meste som standard – det eneste som egentlig er slått av er tilgang via FTP og SSH. Det betyr at alle brukere har tilgang til både fellesmappene og alle andres egen mappe – uansett om du satt opp de forskjellige brukerne med passord eller ikke.

De forskjellige fanene gir deg ikke bare muligheter til å sette opp My Cloud slik du vil ha den, men gir deg også hjelp underveis.
De forskjellige fanene gir deg ikke bare muligheter til å sette opp My Cloud slik du vil ha den, men gir deg også hjelp underveis.

Nå er ikke dette noe stort problem. Under mapper, eller «delte ressurser» som dette går under i My Clouds grensesnitt, er det fullt mulig å slå av offentlig tilgang for de enkelte mappene. Videre har du da mulighet til å sette forskjellige rettigheter for brukerne.

En annen ting er at det ikke er påkrevd med passord for brukergrensesnittet. Det kan spare deg for bryet med å faktisk måtte huske et passord, men betyr også at hvem som helst på nettverket som kjenner IP-adressen til NAS-en står fritt til å skaffe seg selv tilgang – eller sperre for andres.

Måten å løse dette på, er å opprette et passord for administratoren.

Etter å ha lagt inn bruker nummer to, merket vi for øvrig at fastvaren kunne trenge en liten puss:

Dette var heldigvis ikke noe vedvarende problem. Etter å ha startet den lille NAS-en på nytt, var igjen alt som det skulle. Vi oppdaget heller ingen lignende feil under resten av testperioden.

Enkel tilgang uansett hvor du er

Sett opp mot mange andre NAS-er, ligger My Clouds store styrke i skyen – eller rettere sagt i hvordan Western Digital har løst trikset med å åpne My Cloud ut mot Internett. For en typisk NAS-eier krever dette minimumskunnskaper innen nettverksterminologier som NAT, ruting, «port forwarding» og DDNS – og dette krever jo en hel guide i seg selv.

Brukere får fjerntilgang med registrert e-post og passord eller en generert engangskode.
Brukere får fjerntilgang med registrert e-post og passord eller en generert engangskode.

For en My Cloud-bruker er det langt enklere. Han eller hun trenger kun å koble NAS-en til hjemmenettverket og vente til statuslyset går over til blå farge. Verre er det faktisk ikke. Nå vil det være mulig å bruke Western Digitals apper for mobil, nettbrett eller vanlig datamaskin til å hente eller sende filer fra og til NAS-en.

Grunnen til at det kan gjøres såpass enkelt for brukeren, ligger i det at My Cloud-boksen får god hjelp fra Western Digitals egne servere og WDMyCloud.com-tjeneste.

My Cloud Desktop-app for Windows med «dra og slipp»-funksjonalitet.
My Cloud Desktop-app for Windows med «dra og slipp»-funksjonalitet.

I det øyeblikket My Cloud-boksen oppdager at den er på et lokalnett med tilgang til Internett, sier den nemlig fra til WDs servere om hvor den befinner seg. Og når du da forsøker få kontakt med den med en datamaskin eller mobil enhet over Internett, går også den forespørselen via Western Digitals tjenester. WD fungerer da som en slags sentral, og vet således nøyaktig hvilke IP-adresser datatrafikken skal gå til og fra.

Etter at en klient har blitt satt i kontakt med NAS-en, skal forbindelsen ideelt sett gå direkte dersom aksesspunktet har UPnP-støtte. Det fungerte dog ikke på vår noe eldre ruter. Det betydde at all nettverkstrafikken i stedet gikk via WDs servere.

For noen vil det ikke klinge godt at dataene går via en tredjepart på denne måten. For oss er det slik at vi ikke tror Western Digital er spesielt interessert i å rappe filmene eller MP3-filene våre. Ei heller bildene fra onkel Pers 50-årslag. Vi tenker mer på overføringshastigheten, som gjerne ikke blir optimal når den må gjennom flere ledd.

Musikk på farten med Android og My Cloud-appen.
Musikk på farten med Android og My Cloud-appen.

Før du kan bruke WD My Cloud som din personlige nettsky, er du nødt til å knytte NAS-ens brukere opp mot appene du har tenkt å bruke for å få tilgang. Det er to måter å gjøre dette på: Enten opprette en WDMyCloud-bruker eller benytte en engangskode som du kan opprette i webgrensesnittet.

Umiddelbart er det aller enkleste å bruke disse engangskodene. Etter å ha lastet ned appen trenger du bare å skrive inn sifferne, altså ikke noe stress med å huske passord eller noe slikt. Men du må altså generere kodene i Dashbordet, og disse er kun gyldige i et par dagers tid. Er du da på ferie og er nødt til å ha tilgang på en ny enhet, får du ikke gjort dette.

Sånn sett er en registrert bruker mer praktisk, og det gir deg i tillegg nettleserbasert tilgang – noe som ikke lar seg gjøre med en kode. Når det er sagt, foretrekker vi på langt nær å bruke en av appene. Nettlesertilgangen er nemlig Java-avhengig, noe som fort betyr at du må bruke mye tid på å installere og oppdatere dette. Men muligheten er altså der.

Under testperioden har vi for øvrig fått testet My Cloud-appen både for vanlig Windows og Android. Her får du kontroll på det meste, både med tanke på opp- og nedlasting. Strømmemuligheter er der også, men det er naturligvis i stor grad avhengig av hvor god fart du får. Mobilappene har også muligheter for å laste ned og lagre innholdet lokalt – det kan jo være veldig kjekt å tanke opp med film og musikk dersom du skal et sted uten nettilgang.

Utdrag av egenskaper

Programvare og funksjonalitet
Operativsystem
WDMyCloud Firmware v03
Filsystem
ikke oppgitt
Klientstøtte
Mac OS X 10.6 eller nyere
Windows XP eller nyere
RAID-muligheter
N/A
Multimediastøtte
iTunes Server
DLNA-medieserver (Twonky)
Andre servere
FTP
Sikkerhet og backup
WD SmartWare Pro (Fra Windows)
Time Machine-kompatibel (Fra OS X)
«Safepoints» – backup til lokal USB-enhet eller lokalt nettverk
Apps
Apper for Android, iOS, OS X og/eller Windows:
WD My Cloud Desktop
WD My Cloud Mobile
WD Photos

Ytelse

Western Digital My Cloud er ikke akkurat den typen NAS du kjøper dersom du er veldig opptatt av at ting skal gå så innmari kjapt unna hele tiden. My Cloud-boksen har verken mye minne eller spesielt rask prosessor, noe som vanligvis betyr at den trives best med få brukere og aktive oppgaver av gangen.

Men selv om kanskje ikke forventningene er så veldig store, er det alltids interessant å se hva den tokjernede ARM-prosessoren kan klare, i hvert fall når det kommer til lese- og skrivehastigheter.

Konfigurasjon
Klient
Hovedkort
Gigabyte GA-P55M-UD4
Prosessor
Intel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner)
RAM
2 GB OCZ DDR3 1333 MHz
Nettverkskort
Intel Pro/1000CT PCIe
Harddisk
SanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB
Programvare
Microsoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit

Intel NAS Performance Toolkit 1.71
NAS performance tester 1.4
ATTO Disk Benchmark 2.47
NAS
Harddisker
1 x Western Digital Red 2 TB, 64 MB cache
Filsystem
ukjent
Fastvare
v03.03.01-156

Som sammenligningsgrunnlag har vi vært nødt til å plukke de rimeligste tobrønnsmodellene vi har testet i det siste, som da blir Shuttle OmniNAS KD21 og Synology Disk Station DS212j. Sistnevnte ble riktignok testet med et litt eldre klientoppsett enn vi bruker i dagens NAS-tester, men det skal ikke ha mye å si her.

Mer betydningsfullt er det nok at vi vanligvis tester våre tobrønnere med RAID 1, mens WD My Cloud jo kun har én disk.

I våre øyne er det lesehastigheten som er den aller viktigste med NAS-er til denne typen hjemmebruk. Da er det jo gjerne slik at dataene de blir fylt opp med kun skal skrives dit én gang, for så å bli lest veldig mange ganger.

Intel NAS Performance Toolkit

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk – her altså med harddiskene satt opp i RAID 1. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

Western Digital My Cloud holder tydeligvis kreftene litt tilbake når den kun jobber med én videostrøm, men setter opp dampen når den får mer belastning. Når det kommer til de mer krevende testene, som kombinert lesing og skriving eller jobbing med mange små filer, legger den seg bak de to sterkere NAS-ene. Men for andre oppgaver ser den ut til å klare seg helt greit.

NAS Performance Tester

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB (400 MB for Synology-modellen). For lesing og skriving av store filer holder den lille NAS-en overraskende god hastighet i forhold til størrelse og pris.

Ekstern disk over USB

I denne testen kobler vi til en SSD over NAS-ens USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer. Igjen noterer vi hastigheten for lesing og skriving av filer av størrelsesorden 1 gigabyte.

Her er det gledelig å se såpass god lesehastighet. Det er altså ikke noe problem å bruke My Clouds USB 3.0-port til å få enda bedre plass.

Denne testen ble aldri kjørt på Synology DS212j, så vi har ingen tall å sammenlige med derfra.

Oppsummering og konklusjon

Western Digital My Cloud ser ved første øyekast ut som en av WDs eksterne harddisker i My Book-serien, men under det hvite plastskallet skjuler det seg litt ekstra maskinvare. Ved å ganske enkelt koble den til en hub, svitsj eller ruter på det lokale nettverket ditt, får du med My Cloud en fullverdig nettverksdisk.

Der WDs lille skyboks skiller seg fra de fleste andre NAS-er, er på størrelse og valgmuligheter – eller kanskje snarere mangelen på valgmuligheter. Det er en lukket enhet som du normalt sett ikke kan gjøre noe med selv, og det er kun plass til én harddisk. Det betyr at du må kjøpe den i akkurat den kapasiteten du har lyst på. Det er for så vidt ikke noe problem så lenge du ønsker deg en på 2, 3 eller 4 TB.

Ved å bruke USB 3.0-kontakten på NAS-ens bakside er det riktignok mulig å utvide plassen med en ekstern harddisk, men du vil ikke kunne sette opp et RAID for økt sikkerhet. Men med kløktig bruk av «Safepoints» – My Clouds innebygde sikkerhetskopiering – burde ikke dette være noe stort ankepunkt for en vanlig hjemmebruker.

Mobilappene støtter også andre skylagringstjenester som Dropbox og SkyDrive, kjekt for deg som ikke har absolutt alt på ett sted.
Mobilappene støtter også andre skylagringstjenester som Dropbox og SkyDrive, kjekt for deg som ikke har absolutt alt på ett sted.

Å sette opp backup, tilganger og andre ting på NAS-en gjøres over et webgrensesnitt eller «dashbord», som WD velger å kalle det. Ikke alt er like intuitivt sånn umiddelbart, men det går fort å bli kjent med mulighetene. Grensesnittet har dessuten hjelpetekst innbakt i designen, og vi liker at det også er støtte for norsk språk.

Men operativsystemet dekker bare de mest grunnleggende NAS-funksjoner og innstillinger for brukere, mapper, deling av filer og mediestrømming. Er du ute etter noe som kan ta laste ned BitTorrent-filer, fungere som printserver og overvåke huset med IP-kameraer, må du nok finne en annen modell.

Fra fabrikk er NAS-en satt opp med de fleste vanlige funksjoner påslått, men den er også vid åpen – alle brukere har tilgang til alles mapper. Heldigvis gir My Cloud oss muligheten til å skru av offentlig tilgang, slik at vi får full kontroll på brukere, mapper og rettigheter.

Rett på nett

Ved å bruke sine egne servere som «mellommann» har også Western Digital sørget for at My Cloud er enkel å komme i kontakt med fra Internett. Mens en vanlig NAS-eier gjerne må surre med portvideresending, IP-adresser og DDNS, trenger WD My Cloud ingen slik konfigurasjon. Du bare skriver inn en engangskode eller brukernavn og passord i appen du vil koble deg til med, og vips har du kontakt.

Ettersom du risikerer at trafikken vil gå gjennom WDs servere, er ikke nødvendigvis overføringshastighetene de aller beste, men dette vil variere fra nettverk til nettverk. I teorien skal forbindelsen kunne sjaltes over til en direkte linje mellom NAS og app, men dette ville ikke vår litt aldrende ruter være med på.

Western Digital har lagd mobile My Cloud-apper for Android og iOS, samt skrivebordsapplikasjoner for både OS X og Windows. Det er også mulig å få tilgang gjennom nettleseren, men det gir ikke en like god brukeropplevelse.

Den lille NAS-en har beskjedent med prosessorkraft, men holder likevel farten oppe når det kommer til skriving og lesing av store filer. Men det er såvisst ingen løsning for bedriftsmarkedet – My Cloud er ment for en relativ rolig hjemmetilværelse med ikke så altfor mange samtidige brukere.

Ved siden av at den faktisk er enkel å komme i gang med, er prisen en av de tingene som gjør My Cloud til et veldig attraktivt produkt. Sett mot det det koster for en vanlig, intern 3,5-tommers NAS-harddisk av samme kapasitet og kvalitet, er det faktisk ikke mange hundrelappene ekstra du må ut med for Western Digitals skyboks. Med tanke på det du da i tillegg ekstra av maskinvare, programvare og tjenester, virker det slett ikke som noen dum deal.

Hvis du leter litt, er det riktignok mulig å finne NAS-er med to brønner til lavere pris, men da må du jo fremdeles kjøpe harddisker i tillegg. Sånn sett kan det faktisk være rimeligere å skaffe seg to My Cloud-bokser og la den ene sikkerhetskopieres til den andre.

Men det finnes faktisk alternativer. Western Digitals hovedkonkurrent Seagate har et lignende produkt i samme prisklasse. Den heter Seagate Central og får sin egen test i snarlig fremtid.

I mellomtiden må vi si oss småimponert av Western Digital My Cloud, og vi gir den en solid anbefaling. Den behagelige prisen og det faktum at det nærmest er en «plug and play»-opplevelse å få den til å fungere som en personlig nettsky, er to salgsargument det er vanskelig å si nei til.

Den lille NAS-en er for øvrig ikke bare egnet som nettverkslagring for nybegynneren. For deg som har en hjemmeserver eller NAS fra før, vil en slik liten tass ha en misjon dersom du mangler en god løsning for sikkerhetskopiering eller ikke har orket bry deg med portvideresending og DDNS.

WD My Cloud vil med andre ord fint kunne finne seg en plass i de fleste hjem.


+ Ålreit lese-/skriveytelse
+ Lett å få på beina
+ Rett på nett
+ Vifteløs
+ USB 3.0 for utvidelser
+ Forklarende grensesnitt
+ Pris


- Operativsystemet (fastvaren) kan bli bedre
- Helt åpen som standard

Backup er faktisk ikke bare for pyser:
Sikkerhetskopiering er langt enklere enn du tror (Ekstra) >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen