TEST: Western Digital My Cloud

Test Western Digital My Cloud

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Denne lagringsboksen er genialt enkel – og billig

WDs lille NAS gjør personlig skylagring både enkelt og rimelig.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Oppsummering og konklusjon

Western Digital My Cloud ser ved første øyekast ut som en av WDs eksterne harddisker i My Book-serien, men under det hvite plastskallet skjuler det seg litt ekstra maskinvare. Ved å ganske enkelt koble den til en hub, svitsj eller ruter på det lokale nettverket ditt, får du med My Cloud en fullverdig nettverksdisk.

Der WDs lille skyboks skiller seg fra de fleste andre NAS-er, er på størrelse og valgmuligheter – eller kanskje snarere mangelen på valgmuligheter. Det er en lukket enhet som du normalt sett ikke kan gjøre noe med selv, og det er kun plass til én harddisk. Det betyr at du må kjøpe den i akkurat den kapasiteten du har lyst på. Det er for så vidt ikke noe problem så lenge du ønsker deg en på 2, 3 eller 4 TB.

Ved å bruke USB 3.0-kontakten på NAS-ens bakside er det riktignok mulig å utvide plassen med en ekstern harddisk, men du vil ikke kunne sette opp et RAID for økt sikkerhet. Men med kløktig bruk av «Safepoints» – My Clouds innebygde sikkerhetskopiering – burde ikke dette være noe stort ankepunkt for en vanlig hjemmebruker.

Mobilappene støtter også andre skylagringstjenester som Dropbox og SkyDrive, kjekt for deg som ikke har absolutt alt på ett sted.
Mobilappene støtter også andre skylagringstjenester som Dropbox og SkyDrive, kjekt for deg som ikke har absolutt alt på ett sted.

Å sette opp backup, tilganger og andre ting på NAS-en gjøres over et webgrensesnitt eller «dashbord», som WD velger å kalle det. Ikke alt er like intuitivt sånn umiddelbart, men det går fort å bli kjent med mulighetene. Grensesnittet har dessuten hjelpetekst innbakt i designen, og vi liker at det også er støtte for norsk språk.

Men operativsystemet dekker bare de mest grunnleggende NAS-funksjoner og innstillinger for brukere, mapper, deling av filer og mediestrømming. Er du ute etter noe som kan ta laste ned BitTorrent-filer, fungere som printserver og overvåke huset med IP-kameraer, må du nok finne en annen modell.

Fra fabrikk er NAS-en satt opp med de fleste vanlige funksjoner påslått, men den er også vid åpen – alle brukere har tilgang til alles mapper. Heldigvis gir My Cloud oss muligheten til å skru av offentlig tilgang, slik at vi får full kontroll på brukere, mapper og rettigheter.

Rett på nett

Ved å bruke sine egne servere som «mellommann» har også Western Digital sørget for at My Cloud er enkel å komme i kontakt med fra Internett. Mens en vanlig NAS-eier gjerne må surre med portvideresending, IP-adresser og DDNS, trenger WD My Cloud ingen slik konfigurasjon. Du bare skriver inn en engangskode eller brukernavn og passord i appen du vil koble deg til med, og vips har du kontakt.

Ettersom du risikerer at trafikken vil gå gjennom WDs servere, er ikke nødvendigvis overføringshastighetene de aller beste, men dette vil variere fra nettverk til nettverk. I teorien skal forbindelsen kunne sjaltes over til en direkte linje mellom NAS og app, men dette ville ikke vår litt aldrende ruter være med på.

Western Digital har lagd mobile My Cloud-apper for Android og iOS, samt skrivebordsapplikasjoner for både OS X og Windows. Det er også mulig å få tilgang gjennom nettleseren, men det gir ikke en like god brukeropplevelse.

Den lille NAS-en har beskjedent med prosessorkraft, men holder likevel farten oppe når det kommer til skriving og lesing av store filer. Men det er såvisst ingen løsning for bedriftsmarkedet – My Cloud er ment for en relativ rolig hjemmetilværelse med ikke så altfor mange samtidige brukere.

Ved siden av at den faktisk er enkel å komme i gang med, er prisen en av de tingene som gjør My Cloud til et veldig attraktivt produkt. Sett mot det det koster for en vanlig, intern 3,5-tommers NAS-harddisk av samme kapasitet og kvalitet, er det faktisk ikke mange hundrelappene ekstra du må ut med for Western Digitals skyboks. Med tanke på det du da i tillegg ekstra av maskinvare, programvare og tjenester, virker det slett ikke som noen dum deal.

Hvis du leter litt, er det riktignok mulig å finne NAS-er med to brønner til lavere pris, men da må du jo fremdeles kjøpe harddisker i tillegg. Sånn sett kan det faktisk være rimeligere å skaffe seg to My Cloud-bokser og la den ene sikkerhetskopieres til den andre.

Men det finnes faktisk alternativer. Western Digitals hovedkonkurrent Seagate har et lignende produkt i samme prisklasse. Den heter Seagate Central og får sin egen test i snarlig fremtid.

I mellomtiden må vi si oss småimponert av Western Digital My Cloud, og vi gir den en solid anbefaling. Den behagelige prisen og det faktum at det nærmest er en «plug and play»-opplevelse å få den til å fungere som en personlig nettsky, er to salgsargument det er vanskelig å si nei til.

Den lille NAS-en er for øvrig ikke bare egnet som nettverkslagring for nybegynneren. For deg som har en hjemmeserver eller NAS fra før, vil en slik liten tass ha en misjon dersom du mangler en god løsning for sikkerhetskopiering eller ikke har orket bry deg med portvideresending og DDNS.

WD My Cloud vil med andre ord fint kunne finne seg en plass i de fleste hjem.


+ Ålreit lese-/skriveytelse
+ Lett å få på beina
+ Rett på nett
+ Vifteløs
+ USB 3.0 for utvidelser
+ Forklarende grensesnitt
+ Pris


- Operativsystemet (fastvaren) kan bli bedre
- Helt åpen som standard

Backup er faktisk ikke bare for pyser:
Sikkerhetskopiering er langt enklere enn du tror (Ekstra) >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen