TEST: Western Digital My Cloud

Test Western Digital My Cloud

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Denne lagringsboksen er genialt enkel – og billig

WDs lille NAS gjør personlig skylagring både enkelt og rimelig.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De siste par årene har den gode, gamle harddisken fått en liten renessanse. Riktignok strømmes det mer film og musikk fra nettet, men det er også slik at vi stadig produserer mer data i form av bilder og video – og det hele skal lagres ett sted. På den nye bærbare er det ikke plass, for den har bare en liten SSD. Da må vi frem med vår eksterne harddisk.

Problemet med den eksterne snurredisken er at innholdet ikke er tilgjengelig når vi er på tur. Den er nemlig ikke å få tilgang på fra Internett, og i dagens påloggede samfunn begynner det å bli noe vi alltid tar for gitt. Mange sverger derfor til skylagring – altså å la en tredjepart passe på filene sine.

Ulempen med en slik skyløsning er at du får begrenset med lagringsplass – om du da ikke velger å betale for herligheten. Og kan du egentlig være sikker på at filene dine er godt tatt vare på?

For deg som liker å ha kontrollen selv, finnes det heldigvis alternativer. Du kan for eksempel sette opp en hjemmeserver eller bruke en NAS, men for noen kan nok selv sistnevnte virke som en smule overkill.

Foto: Western Digital

Så hva hvis du bare trenger noe veldig, veldig enkelt – en slags «harddisk på nett»?

En enkel sky i huset

Akkurat dette har blant annet harddiskprodusenten Western Digital tenkt litt på, og mener svaret ligger i sitt produkt My Cloud. Dette er en enkelt harddisk i et romslig diskkabinett med nettverksport. Den ser ut som en vanlig ekstern harddisk, men i ordets rette betydning snakker vi altså om en NAS (Network-Attached Storage).

Western Digital er dog ikke spesielt gira på å bruke NAS-ordet. For selv om brukervennligheten har kommet seg en del hakk de siste årene, har nok NAS-ene fremdeles et rykte på seg for å være litt vanskelige å ha med å gjøre.

I stedet legger WD vekt på fraser som «personal cloud», «anywhere access» og «shared storage», og ikke minst at det hele skal være veldig enkelt å få opp og gå. Slikt må selvsagt testes, og vi har derfor kjørt en god runde med den lille My Cloud-boksen.

Spesifikasjoner
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor
ARM Cortex-A9 (650 MHz, to kjerner)
Minne
256 MB DDR3
Nettverk
Gigabit Ethernet
Enhetstilkobling
1 x USB 3.0
Display
Ett statuslys
Annet
N/A
Størrelse
Vekt: 0,96 kg (2 TB-utgaven)
Størrelse: 17,1 x 4,9 x 14,0 cm (H x B x D)
Utstikkende ledninger kommer i tillegg
Pris
Veiledende priser:
2 TB kroner 1299,-
3 TB kroner 1490,-
4 TB kroner 1850,-

Sammenlignet med NAS-ene vi vanligvis tester, er My Cloud en langt enklere og mindre fleksibel løsning – du kan for eksempel ikke velge hva slags harddisk du skal ha i den, og det er uansett kun snakk om plass til én disk.

Redundans i form av RAID er det da bare å glemme, så her er du pent nødt til å fikse sikkerhetskopiering på ett eller annet vis – om da ikke planen er å bruke My Cloud til nettopp sikkerhetskopiering.

Men at NAS-en mangler redundans plager oss egentlig ikke så veldig mye. RAID ikke er noe reelt alternativ til sikkerhetkopiering uansett, og som vi senere skal se har WD også tenkt på det å implementere en enkel backupløsning i My Cloud-grensesnittet.

Men litt valgfrihet har du da, ettersom My Cloud kommer i versjoner med kapasitet på 2, 3 og 4 terabyte. Med unntak av harddisken innvendig er det dog ingen annen forskjell på disse.

Som du kan se av tabellen over, er My Cloud ganske aggressivt priset. Harddisken som benyttes er en WD Red, altså en disk spesielt ment for NAS-bruk. My Cloud-utgavene koster ikke mer enn omtrent 400 kroner mer enn en «løs» 3,5-tommers Red-disk av samme størrelse, og det er slett ingen ublu pris for maskinvaren, programvaren og mulighetene du da får med på kjøpet.

Når det er sagt, er det ikke meningen at disse My Cloud-boksene skal åpnes og tukles med, men i teorien kunne det altså være mulig å gjøre det.

Fysisk sett

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Utvendig har den lille boksen den umiskjennelige «bok»-designen vi finner hos My Book-produktene til Western Digital. Toppen, bunnen og baksiden er perforert for å gi litt lufting, for det er en passivt kjølt enhet vi snakker om.

Resten av skallet er ett hvitt plaststykke, ja faktisk er alle overflatene av plast, og hele sulamitten hviler på fire små gummiknotter – den er altså ment å stå oppreist som en bok i hylla. Fra et sikkerhetsperspektiv hadde det dog vært bedre å kunne legge den ned, spesielt om du har unger eller dyr i huset. En veltet harddisk kan nemlig fort bety et diskkrasj.

På baksiden røper nettverkskontakten at det er en NAS vi har med å gjøre. Her finner vi også strøminntaket, en USB 3.0-port og plass for kensingtonlås.

Til USB-porten bak kan du koble til en ekstern harddisk eller annen USB-enhet, enten for sikkerhetskopiering eller bare for å øke kapasiteten.

På neste side ser vi på hvordan My Cloud er i bruk

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen