TEST: WD Blue PC SSD

Test WD Blue PC SSD

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Rett og slett et veldig godt valg hvis du trenger rask lagring

Western Digital leverer varene.

Ytelse

Det er viktig å ikke se seg blind på kun én type testresultater. Vi har derfor testet SSD-en med både vanlige SSD-testprogrammer – som ofte presser SSD-ene unormalt hardt og gir overdrevne forskjeller, samt PCMark 8 Storage Test. Sistnevnte prøver å simulere SSD-ytelsen under «vanlig» bruk.

Som sammenligningsgrunnlag har vi tatt med SSD-ene fra vinterens samletest, med unntak av Samsung 750 Evo og SanDisk Plus, da disse åpenbart har utgått fra nettbutikkenes sortiment.

Det blir ingen egen test av WD Green, men ytelsestallene kan du få. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

I tillegg har vi tatt med resultater fra WD Blue PC SSDs lillebror WD Green på 120 GB, selv om den ikke er direkte sammenlignbar – da måtte vi hatt utgaven med 240 GB kapasitet. Derfor gir vi heller ingen karakter eller lager en egen test av WD Green.

Foruten disse tar vi med PCIe-verstingen Samsung 960 Pro, bare for å se litt på hva du kan få dersom du legger nok penger på bordet.

Testingen ble gjennomført på en PC bestående av en Intel Core i7-6700, 2 x 4 GB DDR4-minne i form av Corsair Vengeance LPX @ 2133 MHz og hovedkortet Asus ROG Maximus IX Formula.

Den spesielt oppmerksomme leser vil merke seg at nettopp hovedkortet er byttet ut siden sist vi testet en SSD. Grunnen til dette er at vårt forrige hovedkort vandret heden. Men ettersom vi benytter oss av den samme prosessoren og minnet, skal ikke dette ha noen praktisk betydning med tanke på sammenlignbare resultater.

Vi begynner med testprogrammet ATTO, hvor vi får en god pekepinn på maksimal overføringsytelse. Her ser vi ganske jevn leseytelse, mens det for skriving er et litt større spenn, der den mindre WD Green-disken havner på en klar jumboplass.

WD Blue holder seg godt over sin lovte hastighet på 540 MB/s ved lesing og 500 MB/s ved skriving.

I denne og neste graf har vi for øvrig ikke tatt med Samsung 960 Pro, ettersom den er i en helt annen klasse. I ATTO får vi 3422 MB/s ved lesing og 2146 MB/s ved skriving med denne disken.

Anvil's Storage Utilities gjør flere målinger og serverer en totalsum basert på lesing og skriving av forskjellige typer og størrelser data.

Ønsker du å se de nøyaktige resultatene med IOPS og responstider finner du disse her for: WD Blue 250 GB og WD Green 120 GB.

PCMark 8s Storage Test følger et lese- og skrivemønster som er typisk for kjøring av et par spill, kontorprogrammer fra Microsoft og kreative programmer fra Adobe. Således kan vi også få et inntrykk av hva slags forskjeller vi kan forvente under kjøring av «vanlige» applikasjoner.

Resultatene er oppgitt i sekunder, og lavere resultat er bedre. Altså, jo kjappere SSD, jo fortere blir den ferdig med jobben. Som du kan se må vi kjøre ganske tunge jobber over lang tid for å kunne snakke om merkbare forskjeller.

Mer om PCMark 8 og Storage-testen finner du via FutureMarks hjemmesider.

Den totale poengsummen er beregnet ut av resultatet av de enkelte testene. Det gjenspeiles altså at det er ganske liten forskjell mellom de fleste av disse SSD-ene under vanlig, praktisk PC-bruk.

PCMark 8 Storage Test kalkulerer også båndbredden, og her ser vi større forskjeller – for ikke å snakke om at den brutale Samsung 960 Pro nærmest sprenger skalaen.

Båndbreddetallet blir kalkulert ut av hvor mange byte som blir lest og skrevet delt på hvor mye tid kontrolleren har minst én oppgave i køen. Med andre ord vil båndbredderesultatet bli høyere når disken er mer effektiv med å få unna lese-/skriveoppgaver som køer seg opp.

I denne forholdsvis primitive testen lager vi en kopi av en mappe med ti ISO-filer på til sammen 30,9 GB. Dette skjer internt på disken som testes, og vil si disse 30,9 gigabytene skal leses fra og skrives til testobjektet samtidig. Her får vi 50/50 prosent lesing og skriving.

Denne operasjonen vil vi naturligvis ha unna så fort som mulig, og her ser vi store forskjeller med tanke på at dette – med unntak av Samsung 960 Pro – er SSD-er som stort sett ligger i samme prisleie. Grunnen til de store forskjellene er i hovedsak at TLC-minnets ytelse varierer såpass når skrivebufferen er fylt opp.

WD Blue legger seg her midt på treet med et helt akseptabelt resultat.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen