Wanhao Duplicator i3 V2

Test Wanhao Duplicator i3 V2.1

Wanhao Duplicator i3 V2 (Bilde: Aksel I. Edgar-Lund)

Vi har testet en allsidig 3D-skriver til bare 4000 kroner

En rimelig 3D-skriver med avanserte muligheter du vil vokse med.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Duplicator i bruk

Wanhao Duplicator i3 V2.1 har oppvarmet skriverplate, som gjør at objektene fester seg godt til underlaget uten å måtte bruke lim. Du unngår også at plasten vrir og slår seg når den avkjøles. Størrelsen på skrivperplata er 200 X 200 X 180 mm. Temperaturen på både dyse (ofte kalt ekstruder) og skriverplate justerer du i Cura, og dette bakes inn i Gcode-fila. 

I betjeningspanelet på kontrollboksen kan du også justere temperatur og skriverhastighet manuelt, mens utskriften pågår. Det betyr at du kan øke farten gradvis, mens du observerer visuelt om det oppstår feil. 

For å sammenligne skrive-ytelsen til Duplicator i3 V2.1 har vi tenkt å skrive ut flere av de samme objektene som vi skrev ut forrige gang vi testet en 3D-skriver: 

  • En modell av vår kollega Odd Richard 
  • En tannhjul-aktig modell kalt Planetary Gears
  • 3DBenchy – en 3D-modell som er laget nettopp for å sjekke hvor god en 3D-skriver er 

3DBenchy skal normalt kunne skrives ut på litt over en times tid, for at man skal ha et sammenligningsgrunnlag å vise til. Det var imidlertid ikke tilfelle for Wanhao Duplicator i3 V2.1, som brukte mye lengre tid på et brukbart resultat. 

 

Blå feilfri jolle med Finder, rød jolle med Duplicator, flere feil, og rød jolle med Duplicator, feilfri. Øvelse gjør mester, vi har en del joller vi ikke har tatt bilder av liggende...

 

I det medfølgende programmet Cura er det tre forhåndsinnstillinger som vi hadde planer om å belage oss på: Fast Print, Normal og High. Problemet var at selv på Normal-innstilling mente programmet at det ville ta tre og en halv time å skrive ut 3DBency-jolla, mens High-innstillingen krevde nesten det dobbelte. For å ikke bruke hele dagen på å skrive en bitteliten plastbåt, brukte vi Fast Print (0,16 mm eller 160 mikron oppløsning), hvor det «bare» tok én time og tre kvarter for å skrive ut jolla. Det skulle vi ikke ha gjort. Resultatet ble ganske dårlig, med feil og unøyaktigheter på flere steder.

Løsningen ble å finne brukbare innstillinger på YouTube, og bruke disse som utgangspunkt. Med disse innstillingene, fortsatt med 160 mikron oppløsning og omlag like lang tid, en time og 40 minutter, ble resultatet adskillig bedre. Det er likevel et stykke opp til FlashForge Finder-skriveren, som med Standard-innstilling (180 mikron) skrev ut ei helt feilfri og flott jolle på bare en time og åtte minutter. 

 

Vi har prøvd ørten utgaver av Odd Richard på Duplicator-en, men greide aldri å stille inn Cura slik at han ble like bra som med FlashForge Finder. Noe av årsaken er at Cura ikke er like fleksibelt når det gjelder å justere støttestrukturer.

 

 

Odd Richard er det verre med. Selv med de samme innstillingene som fungerte bra for jolla, blir modellen av vår kollega Odd Richard aldri helt perfekt. Vi har forsøkt å justere både her og der, men resultatet blir likevel ikke helt bra. Bare se på Odd Richards venstre arm, så skjønner du hva vi mener.

 

Blå Planetary Gears med FlashForge Finder, og rød Planetary Gears med Wanhao Duplicator.

 

Planetary Gears fungerte bra. Vi klarte å trimme utskriftstiden ned til fire timer i Cura, med et brukbart resultat. Tannhjulene spinner fint rundt, men innsiden av objektet er ikke like glatt og fint som resultatet vi oppnådde med FlashForge Finder. Finder greide også jobben på en halv time mindre enn Duplicator-en. 

Karbonfiber, hardplast, magnetisk jern, treverk og fleksi

Karabinkroker med fungerende hengsel. Rød i ABS, blå i PETG (ble supersterk og er svakt tøyelig slik at den ikke knekker), svart i karbonfiber og rødbrun i vanlig PLA.
Karabinkroker med fungerende hengsel. Rød i ABS, blå i PETG (ble supersterk og er svakt tøyelig slik at den ikke knekker), svart i karbonfiber og rødbrun i vanlig PLA. Foto: Aksel I. Edgar-Lund

Den store fordelen til Duplicator er at den støtter en rekke forskjellige plasttyper. Derfor prøvde vi ut hele sju forskjellige filamenttyper for å se hvordan den taklet de forskjellige materialene.

Når du skal skrive ut med andre materialer enn PLA, anbefales det å bytte ut dysen med en dyse som egner seg for det materialet man skal bruke. Komposittmaterialer sliter nemlig mer på dysen enn PLA, og messingdysen som maskinen leveres med vil etterhvert bli spist opp fra innsiden hvis man skal skrive ut mye med noe annet enn PLA. Vi byttet derfor originaldysen (0,4 mm) med en Micro Swiss ståldyse (0,4 mm) for å skrive ut en karabinkrok, i karbonfiber og hardplast. 

Å bytte dyse var en enkel jobb, takket være litt veiledning fra 3D printing Nerd på YouTube. 

HTPLA-CF (High Temp Carbon Fiber PLA) er sterkere og tåler høyere temperaturer enn PLA, opp mot 120 grader når det er herdet, det vil si bakt i ovn en times tid på 110 grader etter at du har skrevet ut objektet. Som navnet røper er dette et PLA-komposittmateriale, og det er like enkelt å bruke som vanlig PLA.

Vi måtte imidlertid øke dysetemperaturen fra 200 grader til 215 grader for at materialet skulle flyte skikkelig ut av dysen. HTPLA-CF er lite utsatt for vridning, slik at man kan skrive ut solide, lette og nøyaktige deler, til bruk i droner eller radiostyrte biler, for eksempel. En halv kilo HTPLA-CF koster rundt 500 kroner.

Karabinkroken i ABS-materiale er i ferd med å løsne fra støtteplata nede til venstre, men det gikk bra.
Karabinkroken i ABS-materiale er i ferd med å løsne fra støtteplata nede til venstre, men det gikk bra. Foto: Aksel I. Edgar-Lund

ABS (Acrylonitrile-Butadiene Styrene) er en oljebasert plast. Det er sterkere og mer fleksibelt enn PLA, og tåler høyere temperaturer. ABS avgir ganske mye lukt når det smelter, så ventilasjon er påkrevd. ABS koster omtrent det samme som PLA. ABS er litt mer krevende å jobbe med enn PLA, fordi det har en tendens til å trekke seg sammen og det kan oppstå vridninger.

EPIC FAIL: På grunn av sammentrekning har øretelefon-holderen i ABS-filament vridd seg løs fra støtteplata, som fortsatt sitter godt fast i skriverplata. 
EPIC FAIL: På grunn av sammentrekning har øretelefon-holderen i ABS-filament vridd seg løs fra støtteplata, som fortsatt sitter godt fast i skriverplata.  Foto: Aksel I. Edgar-Lund

Oppvarmet skriverplate er nødvendig, og aller helst bør skriveren lukkes inn i kabinett, særlig hvis det er litt størrelse på objektet. Vi brukte en pappeske som kabinett for å redusere vridning. Karabin-kroken var likevel på vei til å løsne, men det gikk bra og kroken ble veldig fin. Det gikk ikke like fint da vi prøvde å lage en øretelefon-holder. Den vridde seg løs fra støtteunderlaget sitt like før den var ferdig. Forbannet!

PETG (PolyEthylene Terephthalate Glycol) er semitransparent, altså delvis gjennomsiktig plast. Veldig sterkt, sømmen mellom lagene blir ekstremt solid, nesten som støpt plast. Tåler høye temperaturer opp mot hundre grader. Lite utsatt for vridning og sitter godt fast på skriverplata. Må skrives ut litt saktere enn PLA og ABS. PETG er veldig enkelt å jobbe med, og delene blir både nøyaktige og svært sterke. Materialet omtales som en «game-changer» for 3D-skriving, og koster bare rundt en hundrelapp mer enn PLA. 

Hjerter med spinnende tannhjul og skalle i Magnetic Iron, liten eske i Wood.
Hjerter med spinnende tannhjul og skalle i Magnetic Iron, liten eske i Wood. Foto: Aksel I. Edgar-Lund

Magnetic Iron PLA er et eksotisk filament som inneholder jern. Det betyr blant annet at du kan la objektet ditt ruste, som gir en kul patina på overflaten. Objektene kjennes litt ut som metall, med noe høyere egenvekt enn bare plast. Den matte, sorte finishen ser veldig bra ut. I navnet ligger det også at materialet er magnetisk. En magnet vil feste seg til et objekt skrevet ut i Magnetic Iron, men objektet fester seg ikke av seg selv til kjøleskapdøren. Magnetic Iron koster fra rundt 600 kroner per halvkilo. 

Wood PLA er en plast iblandet 30 prosent trepulver, som gjør at det du skriver ut både skal se ut, føles og lukte som ekte treverk. For å skrive ut med dette materialet anbefales det å skifte til en dyse med litt større åpning. Vi har brukt en Micro Swiss ståldyse med 0,6 mm åpning. Esken med lokk som vi skrev ut ser ikke veldig treaktig ut, og lukter ikke særlig som tre heller. Det kan angivelig pusses med sandpapir for å oppnå mer «treaktig» utseende. Wood koster rundt dobbelt så mye som vanlig PLA. 

Sko med «hurtigsnøring», dvs. dobbelthempe skrevet ut i det fleksible og tøyelige materialet SemiFlex.
Sko med «hurtigsnøring», dvs. dobbelthempe skrevet ut i det fleksible og tøyelige materialet SemiFlex. Foto: Aksel I. Edgar-Lund

SemiFlex er et fleksibelt og tøyelig plastmateriale. Vi har skrevet ut et par Klöts, det vil si to gummistrips som du trer på skolissene dine, så slipper du å knyte dem. De fungerer utmerket! Det er relativt krevende å skrive ut med SemiFlex, og vi hadde litt problemer i starten. Men ved å øke temperaturen på dysa til 240 grader, samt justere ned hastigheten på skriverhodet betraktelig, fikk vi det til etter litt prøving og feiling. Som for Wood har vi også med SemiFlex brukt dysa med 0,6 mm åpning. Det tar lengre tid å skrive ut med dette materialet enn med de fleste andre materialer vi har prøvd, men resultatet ble aldeles supert. Klötsene er solide og tøyelige. SemiFlex koster over 600 kroner for en halvkilo. 

På nettsidene til SD3D.com finner du en glimrende oversikt over de ulike egenskapene til forskjellige utskriftsmaterialer. Her finner du også Profiler (.ini) for både PLA og ABS, tilpasset for Cura, som gir et godt utgangspunkt for å få til gode utskrifter. 

Les vårt totalinntrykk og konklusjon!

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen