TEST: Ukens utvalgte apper

Test Ukens utvalgte apper

(Bilde: Shutterstock.com / Goodluz)

Ukens utvalgte apper

Lær ungene om sosiale medier med Kuddle, eller skyt ned fienden på alle plattformer.

Vi i Amobil-redaksjonen tester hver eneste uke et stort antall ulike apper. Ikke alt er like bra. For at du skal slippe å lete gjennom store mengder "søppel" plukker vi hver uke ut både godbitene og appene du bør styre unna. I tillegg finner vi frem en app av den sjeldne sorten.

Her er ukens app-anbefalinger:

Ukens anbefalte:

Kuddle

Format: iPhone og Android
Pris: Gratis

Snapchat og Instagram har sine målgrupper, men husets minste nysgjerrigperer er ikke blant dem, iallfall hvis de befinner seg et godt stykke under tenåringsstadiet. Det føles for utrygt å opprette en konto for dem i en nettjungel av mer eller mindre anonyme tullebukker, troll og hetsere som deler hva det skal være til langt flere enn de bør.

Bamsebilder

Fins det en type bildedeling som er like trygg som de støvete fotoalbumene som ligger nederst i skapet i en stabel, og der stadig flere av albumsidene ser ut til å ha planer om å emigrere til de evige kartongstablene på loftet? Noen har iallfall prøvd å lage et alternativ, og det er nordmenn som står bak. Kuddle skal være et trygt sted å knipse, lagre og dele bilder, noe som understrekes av logoen – en bamse som tar bilder. Man kan tegne digitalt på bildene man har tatt, før de deles. Samtidig får barna opplæring i nettikette. Fullt navn er påbudt, og oppdager barn eller foreldre støtende bilder, kan de rapportere dem. Moderatorer skal sørge for at upassende innhold fjernes. Barna blir også stilt spørsmålet om de synes mobbing på nett er like ille som vanlig mobbing (I tilfelle barna spør deg – svar ja). For å motarbeide hetsing, får man ikke kommentere delte bilder. Tagging av bilder er også fy-fy. Man kan like bilder, men for å hindre popularitetskonkurranser, er denne funksjonen anonymisert. Foreldre kan overvåke aktiviteten, og kun godkjente venner har tilgang til barnets profil.

Last ned til iPhone » 
Last ned til Android » 

Interlude

Format: iPhone og Android
Pris: Gratis

Det vi vet om amerikanske filmer, er at de fleste lages med ulike avslutninger for et testpublikum, før filmsjefene bestemmer seg for hvordan de skal slutte. I Hollywood skjer det få overraskelser, der ender de godt og/eller rettferdig hver gang.

Ny vri på «Dexter»?

Synes du at avslutningen på Dexter, der han ble drept og reinkarnert som Terminator 4, var litt langt ute? (Nei da, den sluttet ikke sånn.) Er du lei av filmer som aldri slutter slik du vil? Eller at a-has ”Take On Me”, forøvrig en glitrende video, har samme handling hver gang? Det er flere enn deg som er lei, og noen av dem har sagt at nok er nok. De har laget den interaktive appen Interlude, som gir seeren mulighet til å styre innholdet i kortfilmer, reklamesnutter og musikkvideoer. Forutsetningen er at innholdet på forhånd er laget i ulike versjoner som seeren får tilgang til. Under avspillingen dukker det opp ulike valgmuligheter for seeren, som kan styre innholdet i ønsket retning ved å klikke på alternativene. Foreløpig er verken «Dexter» eller a-ha å finne på Interlude, men vi kan jo håpe.

Hittil er det mest ukjente artister som har valgt å publisere interaktive musikkvideoer på Interlude, men selveste Bob Dylan har lagt ut klassikeren «Like a Rolling Stone», der man stadig får mulighet til å zappe mellom ulike «tv-programmer» der alle programledere, publikum og intervjuobjekter ser ut til å synge med på sangen. Samt den flygende katten du ser på bildet. Jeg var på konsert med Dylan i sommer, og der var det tydeligvis en swing-entusiast som på mystisk vis fjernstyrte en stråhattpyntet Dylan, slik at han sang swing-versjoner av alle låtene sine. Men det må ha vært en annen app. 

Last ned til iPhone » Last ned til Android »

Ukens kuriøse:

Lights of Cali

Format: Windows Phone
Pris: Gratis

Digger du bilder der det lekker inn lys - såkalt strølys? "Hva?" sier du. "Se på app-bildene til høyre i artikkelen," sier jeg. Strølys var et kjent fenomen i gamle dager, da man brukte film i stedet for minnekort, og Kodak-styret var lykkelig uvitende om konkursen som lurte et par tiår inn i framtida.

Spray og be

Spesielt billige kameraer var utsatt for strølys. Var du skikkelig uheldig, kunne halvparten av de 36 bildene som du fikk tilbake fra fotobutikken, være ødelagt. Var du heldig, var det kun noen få som havnet i søppelbøtta få sekunder etter henting og betaling. Spenningen i fotobutikken er borte nå, men også den høye prisen man betalte for den. Vanligvis tok man ett bilde av hvert motiv før i tida, i den naive tro at de «sikkert ble bra». Det stemte svært sjelden. Selv tok jeg to-tre gode bilder med filmkamera. Totalt. Med digitalkamera bruker man jo taktikken «spray and pray», så om ikke prosentandelen vellykkede bilder har økt, så tar man iallfall litt flere gode bilder. Synd at de er gjemt blant ti tusen ubrukelige bilder på den eksterne harddisken. Nok om det! Strølys er inn som bare det, appen Lights of Cali har mer enn 230 lyseffekter, du kan regulere graden av dem, bildene dine kan lagres og deles på nettet, og du kan bla gjennom enorme mengder lysbefengte bilder. Du kan også delta i strølys-fotokonkurranser, og hver dag dukker det opp et nytt "dagens bilde" - som regel med kopiøse mengder strølys.

For alle dere som savner strølys på bildene deres, er Lights of Cali gudesendt. Alle andre kan trygt styre unna.

Last ned til Windows Phone »

Ukens spill:

Modern Combat 5: Blackout

Format: Android, iPhone, iPad, Windows Phone
Pris: 41 - 49 kroner

Pang pang!
Pang pang!

Modern Combat 5: Blackout er et solid skytespill som på ingen måter tester ut nye ideer. Utviklerne vet hva de har å bygge på, hva de tidligere spillene har vært, og finjusterer og polerer seg fram til et godt mobilt skytespill.

Ikke forvent nytenkning som sjangeren kanskje hadde trengt, eller nye og forfriskende ideer som gir en liten variasjon i spillet. Her er det rett på sak skyt fienden før han skyter deg. Du spiller som Caydan Phoenix, en hardhaus som tilsynelatende er flinkest i verden til å befinne seg på plasser der det blir skytekamper.

Gjennom mange ulike nivåer og plasser skal du ta livet av fiender som står i veien for deg og målet ditt. Grafikken er flott, og ytelsen er god både på mobil og nettbrett. Det er imidlertid flerspillerdelen som virkelig er bra og underholdende. På mange måter kjennes enspillerdelen ut som en slags trening for flerspilleren.

Her finner du store, flotte kart med masse variasjon, og kampene er hektiske og morsomme. Kontrollene er som alltid litt klønete når det kommer til skytespill og berøringsskjerm, men med litt trening så fungerer det greit.

Modern Combat 5: Blackout er hverken nytskapende eller revolusjonerende. Det er imidlertid meget bra laget, har en underholdende flerspiller og er rett og slett et godt skytespill.

Last ned Modern Combat 5: Blackout for iOS »
Last ned Modern Combat 5: Blackout for Android »
Last ned Modern Combat 5: Blackout for Windows Phone »

Ukens spill er levert av Gamer.no.
Her finner du ytterligere ni spillanbefalinger.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen