TP-Link Archer C3200.

Test TP-Link Archer C3200

TP-Link Archer C3200. (Bilde: Kurt Lekanger)

Den raskeste AC3200-ruteren er også en av de billigste

TP-Link Archer C3200 har det meste på stell, men ikke alt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ryddige og oversiktlige menyer

Ved første gangs oppstart blir du bedt om å opprette en ny bruker og et passord, og du blir så tatt gjennom en enkel og grei veiviser som hjelper deg med å komme på nett. TP-Link skryter av at oppsettet bare skal ta 15 sekunder – og særlig mer tok det vel heller ikke. Du blir blant annet spurt om å sette opp SSID (nettverksnavn) og passord for 2,4 GHz-nettet og de to 5 GHz-nettene. Her burde vi kanskje fått mulighet til å sette opp Smart Connect også med en gang, siden det da ikke vil være nødvendig å sette opp tre ulike SSID-er på de ulike frekvensbåndene. Smart Connect fordeler automatisk de trådløse klientene på de ulike frekvensbåndene, slik at belastningen fordeles i nettet ditt.

For å sette opp Smart Connect må du inn på Advanced-fanen etter at du er ferdig med den innledende veiviseren. Det er Smart Connect på alle tre frekvensbåndene, det vil si at du får kun én SSID.

Brukergrensesnittet er blant de mest ryddige og oversiktlige vi har sett. Du har en Basic-fane og en Advanced-fane, og det meste du trenger er tilgjengelig via Basic-fanen. 

Med mobilappen TP-Link Tether kan du få oversikt over alle enhetene i nettet ditt, samt utføre de mest vanlige administrasjonsoppgavene direkte fra telefonen din. Du kan for eksempel endre trådløsinnstillinger og skru av og på gjestenett.

Fint nettverkskart

Brukergrensesnittet er ryddig og oversiktlig. Trykker du på de ulike symbolene, får du opp tilleggsinformasjon.
Brukergrensesnittet er ryddig og oversiktlig. Trykker du på de ulike symbolene, får du opp tilleggsinformasjon.

På startskjermen i web-grensesnittet vises et forenklet nettverkskart, og du kan klikke på de ulike symbolene for å få mer informasjon. Klikker du for eksempel på jordkloden merket «Internet» vil du få informasjon om blant annet tilkoblingsstatus, ekstern IP-adresse og DNS-servere, mens du ved å trykke på «Router» får informasjon om de trådløse nettverkene. Trykker du på «Wireless Clients» eller «Wired Clients» får du en liste med alle tilkoblede enheter, med IP-adresser og MAC-adresser.

På statusbildet får du også informasjon om eventuelle tilkoblede skrivere og USB-lagringsenheter.

Flere smarte funksjoner

Archer C3200 har alle funksjonene de fleste trenger. Du kan reservere IP-adresser til bestemte enheter, sette opp egne rutingtabeller, samt definere videresending av porter. Sistnevnte funksjon er kjekk å ha om du for eksempel har tenkt å sette opp din egen web-server eller annet hjemme, og vil at den skal være tilgjengelig for andre på Internett. Har du slike planer, vil du antagelig også sette pris på den innebygde støtten for DynDNS og No-IP, som løser problemet med at hjemmenettverkets eksterne IP-adresse kan endre seg. 

Det er selvfølgelig mulig å sette opp gjestenett, ett for hvert frekvensbånd. Nettet kan enten være åpent eller benytte WPA/WPA2-passord, og du kan velge om gjestene skal ha tilgang til lokalnettet ditt eller ikke.

IPv6-støtte er selvfølgelig på plass, og ruteren er utstyrt med brannmur og beskyttelse mot DoS-angrep. Ellers nevner vi innebygget støtte for VPN-server, basert på IPsec. OpenVPN er det imidlertid ikke støtte for (både Netgear og Asus har det på sine modeller). 

Under Advanced-fanen finner de fleste det de trenger av avanserte innstillingsmuligheter.
Under Advanced-fanen finner de fleste det de trenger av avanserte innstillingsmuligheter.

I tillegg til at du kan bruke en knapp foran på ruteren for å skru av LED-lysene, kan du også via web-grensesnittet definere når på døgnet lysene skal slå seg av – såkalt Night mode. En ganske kjekk funksjon om du liker blinkende lys, men helst vil ha dem skrudd av når du skal sove. For øvrig er det også mulig å få wifi-nettet til å skru seg av og på til bestemte tider på døgnet. 

Med foreldrekontrollfunksjonen kan du velge at bestemte enheter i nettet kun skal ha tilgang til Internett på bestemte tider av døgnet. Via Tether-appen kan du også velge hvilke enheter i nettet som skal omfattes av foreldrekontrollen, eller skru av foreldrekontrollen om du ønsker å gi ungene midlertidig tilgang til nettet.

Del disker og skrivere i nettet

Ruteren har, i likhet med de fleste andre, en funksjon for å dele USB-disker du kobler til. Du kan enten dele hele disken, eller bare enkeltkataloger – og du kan velge om alt skal være åpent tilgjengelig for alle med tilgang til nettet, eller om du vil ha passordkontroll.

Deler du en disk kan du velge om den kun skal være en delt nettverksdisk eller om den også skal dukke opp som en mediaserver i nettet. Disker kan også nås som en FTP-server fra utsiden av lokalnettet.

Har du en skriver uten wifi-tilkobling, kan du dele den med andre brukere i nettet ved å koble den til en av USB-portene. For at det skal fungere må du også installere en spesiell styringsprogramvare på hver av PC-ene som skal ha tilgang til skriveren (programvaren finnes for både Windows og OS X). 

Mangler innebygget sjekk for ny firmware

Ruterprogramvaren er ganske komplett, men det er én ting vi savner: en enklere måte å oppdatere ruteren på. Slik det er nå må du inn på TP-Links nettsider og laste ned ny programvare, og så må du laste opp programvaren til ruteren via web-grensesnittet. I stedet burde det vært en knapp for å automatisk sjekke for nye versjoner, og oppdatere om nødvendig. 

Selv om Archer C3200 har mange avanserte funksjoner, er den ikke helt på høyde med Asus RT-AC3200, som er i omtrent samme klasse som Archer C3200. Asus har for eksempel støtte for at du kan koble til to Internett-leverandører, for lastbalansering eller feiltoleranse. Riktignok en funksjon de færreste antagelig har bruk for.

En funksjon vi imidlertid selv har bruk for er mulighet for å sette en trådløs ruter i aksesspunktmodus – altså koble ut ruterfunksjonaliteten for å kun bruke den som trådløst aksesspunkt. Dette er ikke mulig med Archer C3200, noe vi synes er litt rart. Aksesspunktmodus finner du hos mange av konkurrentene. 

Veldig god ytelse sammenlignet med andre AC3200-rutere

TP-Link Archer C3200.
TP-Link Archer C3200. Foto: Kurt Lekanger

I likhet med Asus-RT-AC3200, Netgear Nighthawk X6 og D-Link DIR-890L bruker også TP-Link Archer C3200 en 1 GHz tokjerneprosessor, i tillegg til tre avlastningsprosessorer. Spesifikasjonene er altså gode – men ikke spesielt oppsiktsvekkende, og ganske standard i trådløse rutere i denne prisklassen. 

Med støtte for beamforming vil det trådløse signalet fokuseres mot de trådløse enhetene i nettet, noe som skal gi sterkere og mer pålitelige tilkoblinger. 

Ruteren har ikke like avanserte muligheter for QoS – Quality of Service – som det blant annet Asus, Netgear og D-Link har. Du har et bortgjemt valg som aktiverer WMM – Wireless Multimedia Extensions – som gir grunnleggende prioritering av nettverkstrafikken, men ruteren mangler helt muligheter til å kunne definere hva slags applikasjoner som skal ha prioritet i nettet – for eksempel om spilltrafikk og video skal ha fortrinn foran for eksempel nedlastinger og web-surfing. Mange trådløse rutere har også mulighet for å gi enheter i nettverket ulik prioritet, dette mangler også på Archer C3200. 

Når det er sagt, så er ytelsen til Archer C3200 upåklagelig. I grafen under har vi sammenlignet med to andre AC3200-rutere – Netgear Nighthawk X6 og Asus RT-AC3200 – og TP-Link er overlegent raskest i nesten alle tilfeller. Den blir kun slått av Asus på kort avstand (TV-stue i 2. etasje – der ruterne sto under testingen). Ytelsen er ikke like god som på Asus RT-AC5300, Netgear Nighthawk X8 eller X4s – men dette er rutere som koster det dobbelte.

På 2,4 GHz var også ytelsen god, men ikke like imponerende som på 5 GHz. Her legger Archer AC3200 seg omtrent midt på treet ytelsesmessig:

I tillegg til å måle ytelsen, sjekket vi også hvordan rekkevidden var på ulike steder i huset. Til det brukte vi programmet Netspot, som lar deg lage et «varmekart» som viser hvor god signalstyrken er på ulike steder.

I 1. etasje (etasjen under der ruteren står) har både TP-Link Archer C3200 og den dyrere Netgear Nighthawk X8 god dekning i alle rom, men signalet var noe bedre for X8 i boden lengst ned til høyre på illustrasjonen. Blått er dårligst, grønt er bedre, gult og rødt er best.
I 1. etasje (etasjen under der ruteren står) har både TP-Link Archer C3200 og den dyrere Netgear Nighthawk X8 god dekning i alle rom, men signalet var noe bedre for X8 i boden lengst ned til høyre på illustrasjonen. Blått er dårligst, grønt er bedre, gult og rødt er best.

I målingene har vi lagt mest vekt på det som kalles signal/støyforhold, som sier noe om signalstyrken sammenlignet med støy fra omgivelsene (for eksempel fra andre aksesspunkter i nærheten). 

Våre målinger viser at signalene fra Archer C3200 rekker fint rundt i de fleste kriker og kroker i undertegnedes 136 kvadratmeter store bolig, med god signalstyrke både i første og andre etasje.

Konklusjon og alternativer

TP-Link Archer C3200 er med en prislapp på 2500 kroner rundt 500 kroner billigere enn Asus RT-AC3200, og en hundrelapp rimeligere enn Netgear Nighthawk X6. Det er etter vår mening en veldig hyggelig pris for en brukervennlig ruter med topp ytelse og god rekkevidde.

TP-Link Archer C3200.
TP-Link Archer C3200. Foto: Kurt Lekanger

Går du opp rundt 500 kroner i pris, får du Netgears råeste tobåndsruter, Netgear Nighthawk X4S (R7800). Den har ett frekvensbånd mindre, men til gjengjeld har den vesentlig bedre ytelse enn de andre AC3200-ruterne vi har nevnt i denne testen. På 5 GHz-målingene våre er faktisk ytelsen til X4S fra 15-55 prosent bedre enn Archer C3200 – selv om Archer C3200 er den raskeste AC3200-ruteren vi har testet. 

Asus RT-AC3200 er også et godt alternativ til deg som vil ha en ruter med litt mer avanserte muligheter enn Archer C3200, for eksempel mer avanserte QoS-funksjoner, trafikkananalyse, overvåking av nettet for å forhindre skadevare, og så videre. Den er riktignok ikke fullt så rask på 5 GHz som Archer C3200, men til gjengjeld yter den bedre på 2,4 GHz. 

Her finner du vår toppliste med de beste ruterne på markedet akkurat nå »

Gå til side

8/10
Meget bra

Topp 10

#6 av 10

Se hele Topp 10 »

TP-Link Archer C3200

"Archer C3200 er mye for pengene, og har god ytelse og god rekkevidde"

Fordeler

 • Rask på 5 GHz
 • God rekkevidde
 • Hyggelig pris
 • Veldig enkel å bruke og sette opp
 • Deling av disker og skrivere

Ting å tenke på

 • Middels ytelse på 2,4 GHz
 • Ikke automatisk sjekk for programvareoppdateringer
 • Mangler avanserte funksjoner for trafikkprioritering (QoS)

Detaljer

 • Brukervennlighet
 • Design og kvalitetsfølelse
 • Ekstra funksjonalitet
 • Ytelse og stabilitet

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen