Toshibas Chromebook er liten, lett og fungerer også uten nett.

Test Toshiba CB30-102 Chromebook

Toshibas Chromebook er liten, lett og fungerer også uten nett. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no)

Få en bærbar til halve prisen av Windows-modellene

Men er Toshiba Chromebook verdt bryet?

Landgangen er ute, og i disse dager velter de første lassene med splitter nye Chromebooks inn over landets elektronikkjeder. Chromebooks er billige og små bærbare datamaskiner som kjører Googles egne Chrome OS, som i hovedsak samler alle kjente og kjære Google-tjenester inn under en og samme paraply.

Vi har fått kloa i Toshibas til nå eneste Chromebook, som er en relativt enkelt utrustet kamerat beregnet for studenter, små bedrifter eller dem som ikke har de aller strengeste kravene til verken kompatibilitet eller funksjonalitet. 

Toshiba er bare en i mengden av selskaper som lanserer en Chromebook, men har ifølge Per Jostein Ørslien, selskapets norgessjef for data, valgt å satse på en stor skjerm, god lyd og lave kostnader for sin modell. Sistnevnte er det i alle fall ikke noe å si på, for med en pris på snaue 3000 kroner er dette et kjøp de fleste som er i markedet for en ny bærbar maskin har råd til.

Chromebooks har vært i salg i lengre tid utenfor Norge, men nå som blant annet det særnorske Java-kravet for å logge inn i nettbanken snart er en saga blott, skal også vi endelig få sjansen til å bli kjent med maskinene som ikke støtter Java i det hele tatt.

Mens Chromebooks generelt kommer i varianter med 11- til 14-tommers skjermer, mener Toshiba at 13,3-tommer er den aller beste veien å gå om du vil ha en god opplevelse av Chrome OS.

For mange er imidlertid både Chromebooks og Chrome OS noe helt nytt, så før vi går i gang med selve testen av Toshibas nye soldat, er det på sin plass med en forklaring.

Googles nye storsatsning

Med en Chromebook og dens Chrome OS kan du ikke spille de nye storspillene, redigere film, prate med venner og kollegaer over Skype, eller synkronisere iPod-en din mot den. Selv det å skrive ut dokumenter blir faktisk ingen selvfølgelighet lenger.

Men før du fastslår at det blir vanskelig å forlate Windows-universet og all programvaren din; tenk igjennom hvor mange Windows-programer du faktisk har installert på maskinen din og som du bruker til daglig.

Faktum er at de fleste av oss allerede for mange år siden meldte flytting til web 2.0, med sine webapps og skylagringsløsninger. Mange bruker G-mail for å sjekke e-post, ikke et eget program, kommuniserer med venner over Facebook, ikke ikke en installert klient, og synkroniserer nettbrettet sitt til iCloud eller DropBox – ikke harddisken.

Alle Chromebooks leveres med Googles eget Chrome OS. Dette medfører både fordeler og ulemper. På den positive siden forsvinner kostnadene forbundet med den fordyrende Windows-lisensen som majoriteten av datamaskinprodusenter på en eller annen måte må tjene inn ved salg. Alle apper må dessuten være forhåndsgodkjent av Google før de havner på Chrome nettmarked – som er butikken all programvarenedlasting skjer gjennom. Dermed slipper du også unna slitsomme Antivirus-programmer.

Slik ser Chrome OS ut.
Slik ser Chrome OS ut.

En annen fordel med å bruke webapper fra Googles nettbutikk er dessuten at oppdateringen av disse skjer på serversiden og ikke krever manuell oppdatering. Plassbesparelse er en annen, da svært lite data lagres lokalt på maskinen din annet enn snarveier. Det eneste som krever oppdatering fra tid til annen er selve OS-et, noe som også fungerer eksemplarisk. Alle oppdateringer lastes nemlig ned i bakgrunnen og installeres raskt og effektivt neste gang du starter om maskinen – helt uten masende påminnelser.

Chrome OS er ikke på langt nær like innholdsrikt som Windows, men tar seg av overraskende mange av de hverdagslige gjøremålene vi utfører på en PC i 2014.

I bunn og grunn er Chrome OS kun et nettleserskall, for nesten alt du foretar deg skjer gjennom Googles nettleser, Chrome. Denne har i løpet av sine fem år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Hardware.no, blant annet grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som «bare fungerer». 

For nettjenester

Skal du se film er det Youtube, Netflix eller en annen strømmetjeneste som gjelder. Musikk nytes best gjennom Spotifys nettavspiller eller Googles egne Google Music, og all dokumentbehandling tar Googles kontorpakke i skyen seg av. Både Dokumenter, Regneark, Lysbilder og enkel bilderedigering gjennom Google+ byr stort sett på den funksjonaliteten de fleste basisbrukere trenger, dog ikke med særlig mange avanserte funksjoner.

Om du ønsker å tviholde på Microsofts kontorløsning har du dessuten alltids muligheten til å bruke deres Office365 for skyen, som i likhet med Googles egne applikasjoner både tar seg av sikkerhetskopiering og deling av dokumenter.

Samtlige av disse er kun tilgjengelige gjennom nettleseren, men enkelte applikasjoner nyter litt ekstra godt av å kjøre på Chrome OS. Kontorapplikasjonene og Gmail-appen kan nemlig brukes selv når du er utenfor rekkevidden av nettverkssignalene, da for eksempel nye meldinger sendes automatisk når du kobler deg til igjen.

Chrome OS har likevel et par applikasjoner som ikke kjører i nettleseren, som kalkulator og notatblokk – i tillegg til selve filbehandleren, som er svært enkel. Denne lar deg navigere rund i filene som ligger lagret lokalt på maskinens harddisk, som musikk og bilder, men integrerer også dokumentene fra kontorpakken som om de lå lokalt lagret.

Operativsystemet er én ting, hvordan selve maskinen er finner vi ut på neste side »

Gå til side

Toshiba Chromebook CB30-102

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen