TomTom Spark Cardio har en skjerm som fungerer godt utendørs.

Test TomTom Spark Cardio + Music

TomTom Spark Cardio har en skjerm som fungerer godt utendørs. (Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

TomTom Spark lar deg spille musikk uten at du må ha med deg mobilen

Vi har testet TomToms nyeste treningsklokke.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nøyaktig pulsmåling

Pulsmålingen var ganske nøyaktig, og pulsgrafen fra TomTom Spark Cardio fulgte grafen fra vår referanseklokke Garmin Forerunner 920 XT med pulsbelte ganske tett. På slutten av treningsøkten mistet klokken pulsmålingen et kort øyeblikk – det kan skyldes at klokken ikke satt stramt nok på. I rettferdighetens navn skjer dette av og til også med pulsbelter, spesielt om du ikke har fuktet beltet godt nok. Alt i alt er vi veldig fornøyd med pulsmålingen – slik vi også var da vi testet TomTom Runner Cardio.

Det er mulig å koble til et pulsbelte, om du heller vil benytte det fremfor den optiske pulsmålingen. Sykler du, er det også støtte for sensorer for kadens, hastighet og pedalrytme. 

Pulsmålingen er ganske nøyaktig, og følger toppmodellen Garmin Forerunner 920 XT med pulsbelte ganske tett hele veien.
Pulsmålingen er ganske nøyaktig, og følger toppmodellen Garmin Forerunner 920 XT med pulsbelte ganske tett hele veien.

Dårlig app og nettjeneste

Klokken kan som nevnt synkroniseres direkte mot PC-en ved hjelp av den medfølgende kabelen, eller du kan laste ned appen TomTom MySports for Android eller iOS og pare telefonen din med klokken. 

I appen får du oversikt over alle treningsøktene dine, og du kan også se daglig aktivitetsnivå og søvn. 

Slik ser appen TomTom MySports ut på iPhone. Legg merke til at tekst overlapper andre elementer på skjermen, og at det brukes norsk og engelsk om hverandre.
Slik ser appen TomTom MySports ut på iPhone. Legg merke til at tekst overlapper andre elementer på skjermen, og at det brukes norsk og engelsk om hverandre.

Dessverre er appen ganske uoversiktlig og lite intuitiv, og den har ganske begrenset funksjonalitet sammenlignet med appene til for eksempel Polar, Garmin eller Fitbit. Det å finne frem til for eksempel oversikten over hvor mye søvn du har fått er ikke lett – du må først trykke på Aktiviteter, så må du trykke på en av sirklene som viser enten daglig eller ukentlig aktivitet. Deretter må du rulle ned på skjermen til en oversikt som viser blant annet avstand, skritt, kalorier og søvn. Trykker du så på Søvn, kan du bla i ukedagene for å se hvor mye du har sovet hver dag. Vil du heller se oversikt per uke eller måned må du rulle helt opp til toppen igjen og trykke på et annet ikon. Dette er mildt sagt ganske forvirrende.

Har du norsk språk på telefonen din (gjelder både iOS og Android), vil du få norsk språk i appen også – men bare deler av appen er oversatt, så du ender opp med et sammensurium av norsk og engelsk. I iOS-versjonen er også enkelte oversettelser gjort så dårlig at norsk tekst overlapper annen informasjon på skjermbildet. Her er oversettelsene antagelig gjort på en PC, uten at noen har sjekket hvordan det ser ut på mobilen. Android-appen er noe bedre, men på vår testtelefon responderte appen tregt. Appen virker rett og slett veldig amatørmessig – og den har da også fått elendig score av brukerne i både App Store og Google Play.

Slik ser nettsidene til TomTom MySports ut.
Slik ser nettsidene til TomTom MySports ut.

Da liker vi bedre nettsidene – selv om heller ikke disse er spesielt gode. På mysports.tomtom.com får du oversikt over treningen din, og du kan også velge å se aktiviteter og søvn. Nettsidene har ganske begrenset funksjonalitet i forhold til nettsidene til for eksempel Polar, Garmin og Fitbit – og vi mener TomTom har et godt stykke arbeid igjen før dette er bra.

Om du vil, kan du sette et daglig aktivitetsmål. Dette kan være enten skritt (10 000 skritt er standard), kalorier, tid eller distanse. Målene kan også settes automatisk, basert på forrige ukes resultater.

Synkroniserer mot andre tjenester

Til sist må vi nevne en nyttig funksjon som TomTom fortjener skryt for. Installerer du programmet MySports Connect på PC-en, kan du sette opp koblinger mot populære treningsapper, som Endomondo, RunKeeper, MapMyFitness og Strava. Det betyr at neste gang du gjennomfører en treningsøkt med TomTom Spark-klokken, så vil treningsøkten automatisk synkroniseres til alle de andre tjenestene du bruker. Praktisk!

Vi fant først ingen funksjon for å manuelt eksportere treningsøkter fra TomTom MySports, men hvis du går inn på Mysports.tomtom.com og deretter inn på Innstillinger og Apper og eksportering, kan du sette opp at treningsøktene automatisk skal eksporteres til for eksempel .gpx- eller .tcx-format når du synkroniserer klokken. Dette kan du også gjøre direkte fra MySports Connect-programmet på PC-en. Vi savner imidlertid mulighet til å eksportere enkelt-økter til .gpx- eller .tcx-format. 

Ellers har klokken som nevnt en funksjon for svømming, som vi ikke har testet. Denne er kun beregnet for bassengsvømming, og du må oppgi bassenglengde. Du har heller ikke pulsmåling fra den optiske sensoren når du svømmer.

Som aktivitetsmåler

Aktivitetsmåling med klokken fungerer greit. Blar du mot venstre fra klokkevisningen kommer du til skjermbilder som viser aktivitetsnivået ditt for i dag eller siste uke. Du kan også se hvor mange timer du har sovet, kaloriforbruk og tilbakelagt distanse. 

Blar du mot venstre med navigasjonstastene får du opp informasjon om aktivitetsnivået ditt i dag eller for siste sju dager.
Blar du mot venstre med navigasjonstastene får du opp informasjon om aktivitetsnivået ditt i dag eller for siste sju dager. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Blar du nedover fra hovedskjermen (klokkevisningen) får du opp innstillingsmenyen, hvor du blant annet kan endre personlige innstillinger, samt sette opp mål (for eksempel antall skritt du vil gå i løpet av en dag). 

Vi kunne kanskje ønsket oss mulighet til å se antall skritt direkte på hoved-klokkeskjermen, og som nevnt gir ikke appen og nettjenesten spesielt god oversikt. Det er heller ikke mulig å se om du har sovet lett eller tungt, slik mange andre aktivitetsmålere kan. Du får kun et totaltall for antall timer søvn.

Konklusjon og alternativer

TomTom Spark Cardio + Music er en god treningsklokke som kunne vært enda bedre hadde bare programvareløsningene vært på stell. Mobilappen er for dårlig og web-tjenesten har også mange mangler.

Vi setter pris på musikkfunksjonen, men har en mistanke om at veldig mange i dag antagelig ikke har særlig mye musikk liggende som filer – og heller baserer seg på strømmetjenester. Og strømmetjenester fungerer ikke med denne klokken. Men har du mange musikkfiler å overføre til klokken, er det veldig fint å slippe å ha med mobiltelefonen når man er ute og løper – og lyden i de medfølgende øreproppene er også god. 

Hvis du ikke trenger musikkfunksjonen, kan du spare 500 kroner på å kjøpe versjonen uten. 

I stedet for TomTom Spark, ville vi ha valgt den litt rimeligere Polar M400 HRM-modellen til rundt 1600 kroner. Dette er en veldig god treningsklokke, men som mangler pulsmåling på håndleddet (du må bruke pulsbelte). Fordelen er at Polars mobilapp og nettjeneste er langt bedre enn TomToms. 

Vil du gå litt opp i pris, får du Garmin Forerunner 920XT HRM til rundt 3 700 kroner. Dette er en av de aller beste treningsklokkene du får for øyeblikket.

Er pulsmåling uten pulsbelte viktig for deg, er Garmin Vivosmart HR et bra alternativ til rundt 1500 kroner. Dette er mer et aktivitetsarmbånd enn en treningsklokke, og den har ikke GPS. Den skiller heller ikke mellom ulike typer treningsøkter (er mest tilrettelagt for løping) – men for de aller fleste uten avanserte behov er Vivosmart HR et utmerket valg for å holde følge med aktivitetsnivået. 

Gå til side

6/10
Helt greit

Tomtom Spark Cardio + Music

"TomTom Spark Cardio er en god treningsklokke, men programvaren trekker ned"

Fordeler

  • Slank og lett GPS-klokke
  • Trenger ikke pulsbelte
  • Ganske enkel å bruke
  • Finner GPS-posisjon raskt
  • Vanntett

Ting å tenke på

  • Fungerer ikke skikkelig på tredemølle
  • Dårlig app og dårlig web-tjeneste

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen