Test Thuraya Satsleeve

Satellittmobil med dekningstrøbbel

Vi har testet dekselet som gjør iPhone til satellitt-mobil.

Satsleeve er et tilbehør som skal gjøre iPhone til en satellitt-mobil. Det lykkes for så vidt greit, men løsningen har sine klare begrensninger.

Skulle mobilnettet gå ned, eller befinner du deg i et område der det ikke er ordinær mobildekning, ja da kan dette dekselet være løsningen du trenger. Thuraya Satsleeve trenger nemlig verken mobilnett eller Wi-Fi for å gi deg kontakt med omverdenen. Men den trenger tilnærmet fri sikt til Thurayas kommunikasjonssatellitter, noe som skulle vise seg ikke alltid å være like enkelt å få til.

Symbiose med iPhone

Satsleeve er en litt pussig satellitmobil, ettersom den er avhengig av en iPhone for å fungere. Telefonen har ikke kontaktliste, skjerm eller tastatur. Istedet låner den dette fra en iPhone som klemmes fast i en holder på fronten av Satsleeve.

Satsleeve har eget SIM-kort og eget batteri, i tillegg til en antenne du kan trekke ut. Batteriet på Satsleeve kan lade batteriet på iPhone, og det fungerer greit. Den har også egen hodetelefonutgang, og en knapp som lar deg ringe et selvvalgt nødnummer. Denne knappen sitter bak iPhone-holderen, så for å ringe nødnummeret må du ta av hoderen. Knappen er praktisk dersom din iPhone av en eller annen grunn skulle dø mens du er ute i marka. Ved å programmere tasten til å ringe Apple Support kan du umiddelbart reklamere på feilen.

Men mer nyttig er det dog å legge inn et nummer som setter deg i kontakt med noen som kan hjelpe deg i en reell nødsituasjon.

Blåtann

Satsleeve kan plukkes i tre deler - iPhone, holder og hovedenhet. Batteriet er utskiftbart.
Satsleeve kan plukkes i tre deler - iPhone, holder og hovedenhet. Batteriet er utskiftbart.

iPhone snakker med Satsleeve via Bluetooth. Det kan kanskje virke underlig, når de to enhetene er fysisk koblet til hverandre, og det sitter en iPhonekontakt i bunnen av holderen på Satsleeve. Men løsningen er faktisk ganske smart. Den gjør det nemlig mulig å plassere Satsleeve et lite stykke unna telefonen. Satt på spissen kan vi si at du har mulighet til å plassere antennen der dekningen er best, mens du selv står friere til å bevege deg uten å miste kontakten med satellittene.

Thuraya er et arabisk selskap som eier to satellitter. Disse er plassert over Midtøsten og Sørøst-Asia. Det betyr i praksis at du ikke har mobildekning i områder som ligger på motsatt side av kloden, som for eksempel i USA. De to satellittene gir likevel overaskende stort fotavtrykk, og du kan ringe med Thuraya Satsleeve fra hele Norge med tilhørende havområder, også Svalbard og Jan Mayen.

Se opp for høye fjell

Vi har testet Satsleeve, og merker oss at det slett ikke alltid er dekning, selv om vi befinner oss innenfor området som er avmerket på dekningskartet. Det er særlig når vi befinner oss på områder med omkringliggende fjell, at vi sliter med å finne dekning. Ikke trenger fjellene å være så høye heller. Ligger fjellene øst eller sørøst for oss, skal det ikke mye til før de skjermer mot satellittene og hindrer oss i å ringe.

Problemet forsterkes av at jordkloden er krum, og vil naturlig nok avta jo lenger inn under satellittene du kommer. Alternativt kan du bevege deg opp på fjellene eller lenger unna, for å komme ut av satellittskyggen.

Før du kan ringe trenger du en app på mobiltelefonen. Så må mobilen finne satellitt-nettet. Fra appen får du tilgang til kontaktlisten i mobilen, så du kan ringe ut via satellitt.

Grei nok lydkvalitet

Husk at du i Norge vil komme betydelig rimeligere fra det ved å ringe uten appen, altså via vanlig mobiltelefoni. Det er bare når du ikke har mobildekning, Wi-Fi eller befinner deg i et land med skyhøye ringepriser, at det vil være hensiktsmessig å bruke Satsleeve.

Lydkvaliteten under samtale er dårligere enn det du får når du snakker i det vanlige mobilnettet, og selvsagt betydelig dårligere enn hva du får i den nye nettene med HD-Voice.

Vi hadde imidlertid ingen problemer med å høre hva som ble sagt under testsamtalene. Forsinkelsen i lyden er heller ikke så stor at det byr på vesentlige problemer. Ved stor forsinkelse har man lett for å snakke i munnen på hverandre, fordi man ikke hører at den andre har begynt å snakke før en stund etter at det faktisk har skjedd. Men det er altså ikke noe stort problem her.

Batterikapasitet

Her i fjellheimen ved Stryn fikk vi ikke forbindelse. .
Her er vi i et dalføre ved Stryn, ett av mange steder hvor vi ikke fikk satellittforbindelse.

Batterikapasiteten på Satsleeve har vi av økonomiske grunner ikke testet til fulle. Å ringe batteriet tomt for å måle taletid ville by på uforholdsmessig høye kostnader. Standbytiden er imidlertid god.

Det vil uansett være lurt å skru av Satsleeve når du ikke skal ringe. Det er bare om du venter en viktig innkommende samtale at det har noen hensikt å la telefonen være tilkoblet satellittnettet over tid.

Å ringe til en Thuraya-abonnent fra en Telenor-abonnent koster 30 kroner minuttet, og inviterer ikke til langvarige slabberaser. Du kan ikke overføre data via Thuraya Satsleeve.

Priser

Dekselet passer til iPhone 4 og iPhone 4S, og koster 5 499 kroner inklusive moms. En versjon som også passer iPhone 5 skal være på vei. Å bruke telefonen krever et abonnement med en månedspris på 337,50 kroner, mens ringeprisen er fra 11,20 kroner per minutt. SMS koster 4,05 per melding. Å motta samtaler på satellittmobilen er gratis.

SIM-kortet fra Thuraya er gratis, men det koster 300 kroner å aktivere det. 

Mest for spesielt interesserte

Thuraya Satsleeve er ikke den dyreste løsningen for deg som må ha satellitt-mobil. Men så er det heller ikke den mest driftssikre løsningen. Apparatet er ikke vanntett, og med begrenset geografisk nedslagsfelt for Thurayas satellitter, blir dette et apparat for spesielt interesserte. Manglende mulighet for dataoverføring trekker også ned, og vi kan heller ikke gi plusspoeng for at du må ha en iPhone for at det skal virke.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen