TEST:  Canon PowerShot G7 X

Test Canon PowerShot G7 X

(Bilde: Canon)

Vi har testet Canons proffe kompaktkamera

Hvordan greier Canon seg når de tar opp konkuransen med Sonys RX100 III?

Artikkelen er oppdatert etter nye ytelsestester, og vi har valgt å gi kameraet en høyere karakter, fra 7/10 til 8/10. Konklusjonen er den samme.

De siste par årene har telefonkameraene blitt så gode at bildekvaliteten kan konkurrere med de ”vanlige” kompaktkameraene. Kombinert med stadig bedre mobilnett og økt bruk av bilder på sosiale medier, gjorde dette at mange spådde kompaktkameraenes død.

Det er fortsatt mange som av oss som ikke faller av stolen av mobilkameraene, og som heller sverger til dedikerte kameraer. Og med god grunn, bare les her. Men det er likevel én bra ting med mobilkameraene: De har presset de vanlige kameraprodusentene til å lage bedre kompaktkameraer.

Det skapte en ny kameragruppe mellom kompaktkameraene og systemkameraene, som ofte omtales som entusiastkameraer. Dette er kameraer som jevnt over har større sensor, bedre opptikk og bedre muligheter for manuell kontroll enn det vi har vært vant med fra tidligere kompaktkameraer. Det er særlig tre kameraer fra Canon som passer inn i denne kategorien: PowerShot G1X Mark II (heretter omtalt som G1 X II), PowerShot G16 (heretter omtalt som G16) og PowerShot S120 (heretter omtalt som S120, dere skjønner tegninga).

Canon PowerShot G7 X.

Canon PowerShot G7 X. (Foto: Canon)
Et bilde fra Canons pressesenter som bekrefter at lommevennlighet har vært en viktig designfaktor.
Et bilde fra Canons pressesenter som bekrefter at lommevennlighet har vært en viktig designfaktor.Foto: Canon

I Canon PowerShot G7 X møtes tilsynelatende det beste fra alle disse tre modellene. Kameraet er omentrent like stort som S120, men med mye mer imponerende spesifikasjoner. 24-100mm effektiv brennvidde, blender 1.8 ved 24mm, 2.8 fra 85mm, 20 megapikseler og en stor, 1” sensor. Av ytre kontroller kan det by på blant annet trinnvis kontrollhjul fremme ved objektivet, eget hjul for eksponeringskompensasjon, 3” flippbar berøringsskjerm og WiFi for å koble til smarttelefon eller nettbrett. Og alt dette i et kamera som får plass i lomma, og ikke veier mer enn en boks med brus. Veldig mange av disse spesifikasjonene er like eller tilsvarende Sonys CyberShot RX-100 III.

God bildekvalitet

Det er hyggelig å starte med noe positivt, så la oss ta bildekvaliteten: Den er overlegen det meste annet du kommer til å få fra et så lite kamera. 

Canon G7 X har et lyssterkt objektiv med blender 1.8-2.8, og en brennvidde som tilsvarer 24-100mm i fullformat.
Canon G7 X har et lyssterkt objektiv med blender 1.8-2.8, og en brennvidde som tilsvarer 24-100mm i fullformat.Foto: Canon

Optikken er god, men selvsagt ikke perfekt. Her merkes det at det er et lite kamera. På vidvinkel er det noe uskarpt ute i kantene, men dette oppleves ikke som noe problem. Resten av bildet er skarpt og fint, og det er sjeldent man plasserer viktige elementer i bildet langt ute i bildekanten uansett.

Kameraet prossesserer .jpeg filer veldig pent ved lav ISO, og du får du veldig skarpe bilder med veldig lite støy. Men allerede fra middels høy ISO og oppover er støyreduksjonen for hard etter vår mening, vi mister mange detaljer som vi heller ville byttet mot litt mer støy i bildet. Dette er ikke noe problem så lenge du bruker RAW-format, siden du da har kontroll over dette selv.

Den store sensoren (til kompaktkamera å være) og den store blenderåpningen gjør det mulig å ta bilder med veldig liten dybdeskarphet. Dette lar oss isolere motivet fra bakgrunnen når vi fotograferer, og er noe vi setter veldig pris på med kameraet.

Se flere eksempelbilder på siste side »

Den store sensoren gjør det mulig å ta bilder med lav dybdeskarphet. 1/50 - f/2.5 - ISO 250.
Den store sensoren gjør det mulig å ta bilder med liten dybdeskarphet. JPEG, 1/50 - f/2.5 - ISO 250. (Foto: Kristoffer Møllevik)

Mye tregere enn Sony

Hadde vi bare sammenlignet dette kameraet med Canons egne hadde vi vært veldig imponerte, men tingen er at når vi kommer til den praktiske bruken kommer G7 X til kort i forhold til Sonys RX100 III på nesten alle andre punkter enn pris.

Batteritiden er merkbart dårligere (210 bilder mot 320), kameraet har ikke elektronisk søker og manuell fokus er et mareritt å bruke. Canon gjør mye rett ved å gi oss muligheten til å endre innstillingene på en del av knappene, og å gi oss en hurtigmeny der vi kan legge inn de viktigste funksjonene vi endrer på, i vår prioriterte rekkefølge. Sony gjorde det samme, men med flere valg for alle knappene, og en hurtigere hurtigmeny.

Verst er det likevel at Canons G7 X er så tregt. I RAW format trenger kameraet ca.0,8 sekunder pr. bilde. Til sammenligning greide Sonys RX100 III rett i underkant av tre bilder per sekund ved vanlig fotografering, og enda flere i seriemodus.

Konklusjon: Prøv igjen neste år

Canon har gjort veldig mye bra med G7 X, og selv om bildekvaliteten er god, har de veldig mye å hente på å gjøre brukeropplevelsen bedre. Vi har troen på at neste versjon (hvis den kommer) blir bedre.

I mellomtiden anbefaler vi Sonys RX100 III. Hvis du er på jakt etter et kompaktkamera som gir deg profesjonell kontroll og maksimal bildekvalitet for størrelsen, er det helt klart verdt de 1500 kronene ekstra.

Det kan uansett være mye penger på å spare ved å sjekke Prisguiden vår før et eventuelt kjøp.

Gå til side

Canon PowerShot G7 X

Fordeler

  • Lommevennlig
  • God bildekvalitet
  • Stor bildebrikke
  • Berøringsskjerm

Ting å tenke på

  • Ingen søker
  • Dårlig manuell fokus
  • Tregt

Canon PowerShot G7 X

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen