TEST:  Apple OS X El Capitan (10.11)

Test Apple OS X El Capitan (10.11)

(Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Med El Capitan blir Macen din som ny igjen

Apple fokuserer på ytelse, men har også noen nye funksjoner i ermet...

I dag slipper Apple sitt splitter nye sjefsystem for Mac, nemlig OS X El Capitan, eller OS X 10.11, som det også kan kalles.

OS X El Capitan ble avduket under Apples utviklerkonferanse i juni, og vi har brukt systemet siden den gang. Denne testen er imidlertid fullt og helt basert på våre erfaringer fra den «butikkferdige» versjonen som du straks kan hente ned til din egen Mac fra App Store.

Les mer om ytelsesforbedringene på side 2 »

Bygger på Yosemite

Gratis for disse Macene

El Capitan er en gratis oppdatering som installeres via App Store og støttes av følgende Macer:
  • iMac fra sommeren 2007 eller nyere
  • MacBook Air fra høsten 2008 eller nyere
  • MacBook
  • Mac Mini fra vinter 2009 eller nyere
  • MacBook Pro fra sommer 2007 eller nyere
  • Mac Pro fra vinter 2008 eller nyere
Merk at kun Macer fra 2012 eller senere støtter Apples nye grafikk-API, Metal.

Apple gjør alltid et stort nummer ut av hvor de henter inspirasjon til sine operativsystem fra. Uten at vi denne gang skal gå for langt i å gjenfortelle skrytehistoriene deres, gir den oss en pekepinn på hvor Apple vil med El Capitan. Derfor oppsummerer vi navnevalget slik:

El Capitan er en bratt fjellformasjon inne i nasjonalparken Yosemite, som forrige operativsystem er oppkalt etter. Det er lett å tolke dette dit at det vi får servert denne gangen bygger videre på Yosemite, men at både funksjoner og ytelse skal tas videre til nye høyder.

Etter å ha brukt El Capitan en god stund kan vi bekrefte at denne tolkningen er helt rett.

Her henter Apple inspirasjon fra:
Bli med opp stupbratte El Capitan »

I etterkant av lanseringen høsten 2014 slet Yosemite lenge med ulike småfeil, luggete grensesnitt og svak batteritid. Derfor, med nye El Capitan, er blant annet snikksnakket om utformingen av søppelbøtta og de utallige timene Apple har brukt på å designe denne, historie. Nå er det i hovedsak én ting som gjelder, nemlig å få stabilitet og ytelse tilbake til et nivå millioner av kravstore Mac-brukere, med rette, forventer.

Fokuset på hastighet viser seg når vi ser på listen over nye funksjoner i El Capitan. Mens Yosemite kunne brife med tettere integrasjon mot iPhone, en egen mørkemodus, tett iCloud-integrering, utfylling av PDF-er og et helt nytt design, er El Capitans funksjonsliste et noe mindre imponerende skue.

Når det er sagt er det selvsagt ikke helt slunket med nyheter i El Capitan, og dette er noen av de største den nye gratisoppdateringen bringer med seg til din Mac: (Før pekeren over bildet for en oversikt over nye funksjoner i El Capitan)

Fullskjermapper

I Yosemite kunne du kjøre én app i fullskjermmodus. Dette så alltid litt corny ut på en 27-tommer iMac, og eiere av sistnevnte vil nok føle seg noe mer tjent med oppdateringen El Capitan bringer til bordet. Om du holder maksimerknappen inne i El Capitan får du nemlig nå opp Exposé-visningen med mulighet til å velge én side av skjermen du vil plassere appen på. Den ledige siden kan du fylle med en annen app, og du kan selv velge hvor mye horisontal plass hver av appene skal få med skillelinjen som deler dem. Apple kaller denne funksjonen Split View, og den er selvsagt inspirert av sammen funksjon fra iPad.

Vi synes det å la to apper dele på skjermarealet er bedre enn at én skal alt for seg selv, men vi mener fortsatt Windows 10s vindushåndterer er helt overlegen den vi finner i OS X. Micrsoft har gjort det superenkelt å organisere opptil fire vinduer på skjermen, noe som er spesielt hensiktsmessig for de av oss med høyoppløste eksterne skjermer.

Split View åpner for at du kan kjøre to apper i fullskjermmodus side ved side.
Split View åpner for at du kan kjøre to apper i fullskjermmodus side ved side.

Sveip gjennom E-posten

Sveip for å slette eller flagge E-post i Mail.
Sveip for å slette eller flagge E-post i Mail.

Apple er helt klart ute etter å få brukere av deres iPhone eller iPad til å føle seg hjemme også i OS X. El Capitan låner nemlig mer funksjonalitet enn Split View fra iOS. I Mail kan du nå endelig gjøre sveipebevegelser for å slette eller flagge E-post. Dette betyr uten tvil både spart tid og færre høyreklikk på mange av verdens spamutsatte kontorrotter.

Ellers kan Mail nå kjenne igjen invitasjoner og dytte disse over til kalenderen din, og foreslå å legge til kontaktinformasjon for personer du ikke har i listen din allerede.

Apples mobile operativsystem har også blitt oppgradert
Sjekk alle nyhetene i iOS 9

Skjult menylinje

I dagens OSX kan du skjule Docken når du ikke bruker den, men den avlange hvite eller sorte menylinjen i toppen av skjermen er stadig på plassen sin. I El Capitan tar Apple nok et steg i riktig retning for dem som liker å holde skrivebordet helt klinisk fritt for distraksjoner eller ønsker å utnytte den begrensedeskjermplassen til det maksimale. Et eget valg lar deg nå nemlig  skjule menylinjen som i all tid har ligget i toppen av skjermen og gitt raskt tilgang til menyer og valg for det aktive programmet.

Det første som slo oss da vi skjulte menylinjen første gang, etter at den med en elegant animasjon hadde trukket seg tilbake opp i skjermrammen, var hvor nakent skrivebordet vårt plutselig ble. Det føltes virkelig som om noe manglet, og etter mange år som fast inventar vil det nok ta en stund tid å venne seg til at den bare er der når du søker etter den med markøren. 

Fortsatt, hele tre måneder etter at vi skjulte menylinjen vår, liker vi ikke helt denne gjemselfunksjonen. Det kommer av at vi fortsatt ønsker å bruke valgene den gir oss tilgang til, og med det sekundet eller to ekstra for menylinjen å sprette frem fra skjulestedet sitt, rekker vi å bli litt rastløse og utålmodige. Denne funksjonen er dermed ikke for alle, spesielt ikke de mer avanserte brukerne, men om ikke annet er introduksjonen av den skjulte menylinjen enda et insentiv for å lære seg flere tastesnarveier i OS X. Den kan også være et velkomment alternativ for de av dere med den minste MacBook Air eller MacBook, hvor hver tilgjengelige piksel teller.

Ikke oppdatert til iOS 9 ennå? Bra!
Dette bør du gjøre før du oppgraderer til iOS 9

Nyttigere Safari

Demp lyd som spilles av i en bakgrunnsfane, uten å gå til fanen.
Demp lyd som spilles av i en bakgrunnsfane, uten å gå til fanen.

Nettleseren Safari er nok det aller mest brukte programmet på mange Mac-maskiner. Safari har denne gang fått to veldig kjekke ekstrafunksjoner hvorav spesielt én av dem er svært etterlengtet. Endelig kan du se hvilken av de titalls fanene dine som er ansvarlig for å spille av lyd.

Et høyttalersymbol i adresselinjen eller i den enkelte fanen gjør det nå enkelt å dempe autoavspilte videoer uten å måtte lete gjennom alle fanene dine etter synderen. Du kan også dempe alle lyder om du har flere sider oppe som spiller lyd.

Fest faner du bruker mye eller som er relevante for deg i perioder til fanelinjen. Da lastes de inn hver gang du starter Safari og holder seg oppdaterte..
Fest faner du bruker mye eller som er relevante for deg i perioder til fanelinjen. Da lastes de inn hver gang du starter Safari og holder seg oppdaterte..

Den andre store nyheten i Safari er muligheten til å feste ofte brukte nettsider, eller nettsider du følger mye med på, som klistrede faner i fanelinjen. Mange lurer kanskje på hvordan dette skiller seg fra bokmerker, men forskjellen er selvsagt den at festede sider automatisk laster inn sideinnholdet straks du åpner nettleseren og holder seg oppdatert hele tiden. Dermed er det langt smidigere å følge med på liveblogger, de store avisforsidene og ligndende. Endelig slipper vi å ha et eget vindu oppe med ofte besøkte sider i frykt for å blande dem med resten av rasket eller feilaktig krysse dem ut.

Slutt på gjemsel

Et element som ikke skal gjemme seg, men som vi ofte mistenker at gjør nettopp det bare på skøy, er musepekeren. I El Capitan innføres en ny og veldig hendig bevegelse for å finne igjen den lille pila i mylderet av vinduer og tekst på stadig større, flere og mer høyoppløste skjermer. Bare beveg en finger raskt rundt på pekeplaten og musepekeren avslører hvor den er ved å vokse til en gigantpeker et sekund eller to. Ikke undervurder betydningen av småting som dette, når du først har vent deg til å riste for å finne, er det kjedelig å gå tilbake til markører som ikke er like godt dressert.

Bedre notatapp

Notater er den enkeltappen som har fått størst overhaling.
Notater er den enkeltappen som har fått størst overhaling.

Den enkeltstående appen som har fått den største overhalingen i El Capitan, bade visuelt og funksjonsmessig, er uten tvil notatappen. Ofte overser programvaregigantene disse små kjekke og enkle – men ofte mye brukte – basisprogrammene for å fokusere på andre nyvinninger.

Dette er nok mye av grunnen til at App Store bugner over av notatapper som alle lover å gjøre en bedre jobb enn Apples innebygde når du skal på butikken for å kjøpe mat eller huske litt småtteri fra dag til dag. 

I El Capitan får imidlertid Notater støtte for en håndfull formateringsvalg som utvider bruksområdet dens kraftig. Du kan enkelt legge til såkalte avhukingsbokser, du kan legge inn bilder rett fra Bilder-appen og forhåndsvise informasjon fra internettsider du lenker til eller vise lokasjoner fra Kart-appen. Videre kan notatet ditt formateres med overskrifter, mellomoverskrifter og brødtekst, i tillegg til at du kan utheve eller understreke viktig informasjon og lage ulike punktlister.

Med de nye endringene kan Notater-appen for mange være tilstrekkelig til at de slipper å jakte på noe bedre i App Store-jungelen, og der appen tidligere hadde tendenser til å bli en uoversiktlig kilometerlang liste av handlelapper og notater om hvem som skylder hvem for middagen, kan du nå enkelt sortere notatene dine i egne mapper og selvsagt søke blant dem. Vi savner imidlertid muligheten til å dele enkelte notater, slik som handlelister, med andre.  

Blir Macen din raskere med El Capitan? »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen