TEST: Tesoro Kuven

Test Tesoro Kuven

(Bilde: Torstein Sørnes, Hardware.no)

Det er godt ingen andre lager firkantede spillhodesett

Designen er helt klart ikke for alle.

Det amerikanske selskapet Tesoro Technology er et relativt ukjent navn her til lands, og i knappe tre år har de prøvd å skvise seg inn i det populære spillsegmentet med mus, tastatur og hodesett til de spilleglade.

Her er det allerede stor konkurranse fra godt etablerte produsenter, men hodesettet vi har fått inn til test ligger i en spennende kategori hvor det er rom for mye forbedringspotensiale, nemlig middelklasselyd til spilleren. 

Tesoro Kuven.
Tesoro Kuven. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no
Mikrofonen er ikke avtagbar, men kan heldigvis vris opp langs hodebøylen.
Mikrofonen er ikke avtagbar, men kan heldigvis vris opp langs hodebøylen. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Noe firkantet

Tesoro Kuven er definitivt et hodesett i den større klassen, med tjukk hodebøyle og puter som legger seg rundt øret. Designet er rektangulært og noe utenom det vanlige, med skarpe kanter og metallplater på siden av hodeklokkene. Hele sulamitten er farget i matt sort, men Kuven er også tilgjengelig i hvitt. Hodeklokkene har puter i skinn, som det faktisk er mulig å demontere fra selve hodesettet. Dette gjør putene og elementbeskyttelsen enkle å rengjøre.

Hodesettet er utelukkende konstruert av plast, men byggekvaliteten virker allikevel solid. Vi kan vri og vrenge uten å være redd for at det skal knekke, noe som er greit å vite om hodesettet skal stappes ned i sekken. 

Du kan velge mellom enkel eller dobbel minijack eller bruke det medfølgende lydkortet. .
Du kan velge mellom enkel eller dobbel minijack eller bruke det medfølgende lydkortet. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Selve klokkene kan roteres 90 grader, slik at hodesettet ligger flatt om du har det på nakken. På venstre klokke er det en fastmontert, tjukk mikrofon, som kan vris til å ligge langs hodebøylen når den ikke er i bruk. 

På den 1,2 meter lange hovedkabelen er det kontroller for justering av volumet og deaktivering av mikrofonen, og om denne kabelen skulle være for kort følger det med forlengelseskabel på 2 meter.

I tillegg kan du velge å koble hodesettet til med USB-lydkort, to separate 3,5 mm jacker eller én kombinert 4-polt jack, for kompatibilitet med spillkonsoller og mobile enheter. 

Spesifikasjoner: Tesoro kuven
   
Type Lukket, rundt øret
Tilkobling 2 x 3,5 mm jack for mikrofon og lyd, 1 x 3,5 mm jack kombinert eller USB-lydkort
Frekvensrespons Ikke oppgitt
Kabellengde 1,2 meter + 2 meter forlengelseskabel
Lyd Stereo med 50 mm elementer
Vekt Ikke oppgitt
Ekstra Volumkontroll og mikrofonbryter på ledningen
USB-lydkort
Vendbar mikrofon
Tesoro Kuven Software.
Programvaren til Tesoro Kuven er helt generisk, og tilbyr bare grunnleggende funksjonalitet.

Generisk programvare

Hodesettet fungerer rett ut av boksen, selv med USB-lydkortet, men vi anbefaler sterkt å laste ned driveren da den hever lydkvaliteten betraktelig. Programvaren lastes ned fra en snegletreg server, og etter en kjapp installasjon må maskinen restartes før videre bruk. Omstart er en liten bagatell, men bør allikevel være unødvendig når de fleste andre produsenter klarer å lage programvare hvor dette ikke er nødvendig. 

Programvaren er helt generisk, og er antagelig laget for et hav med forskjellige hodesett. Her er det mulighet til å slå på virtuell surround og justere lyden ved hjelp av equalizer og en surroundkonfigurator, men ikke noe spennende utover dette. 

Bak de avtagbare putene er det elementer på 50 mm, som leverer grei lyd så lenge du ikke bruker USB-lydkortet.
Bak de avtagbare putene er det elementer på 50 mm, som leverer grei lyd så lenge du ikke bruker USB-lydkortet. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Vi skulle gjerne hatt muligheten til høre vår egen stemme i mikrofonen, aktivere støyreduksjon på mikrofonen og lignende, men programvaren tilbyr bare det mest grunnleggende.

Litt traust lydkvalitet

Vi koblet Tesoro Kuven til med det medfølgende USB-lydkortet, og satte i gang en rekke tester med musikk, film og spill. Lydsignaturen er nøytral og balansert, men lyden virker innelukket. Bassen er tynn og mangler dybde, mens mellomtonen mangler trøkk og klarhet. Vi klarte ikke helt å høre harmonien i noen av musikksjangrene vi prøvde oss på, og mangelen på dyp bass satte stopper for mye av filmdramatikken.

Klokken kan vris 90 grader, noe som er greit når hodesettet hviler på nakken.
Klokken kan vris 90 grader, noe som er greit når hodesettet hviler på nakken. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Derfor koblet vi hodesettet til med en ekstern DAC, og forskjellen var ganske åpenbar. Lydbildet åpnet seg dramatisk, bassen fikk mer dybde og mellomtonen fikk mye mer spillerom både dynamisk og i volum. Lydopplevelsen ble en helt annen, og Kuven viste seg omsider til å være helt potent lydmessig. Hodesettet virket veldig underernært med USB-lydkortet, og presterte bedre selv med det integrerte i hovedkortet. 

Vi opplevde det samme når vi tok noen runder i Battlefield og Dota. Lydkvaliteten er helt kurant til konkurransespilling og lignende, og den romlige følelsen er helt grei. Det var først med ekstern DAC vi fikk et representativt inntrykk av eksploderende granater og bygninger som falt i tusen knas, og det ble også enklere å skille lydene fra hverandre og høre hvor de kom fra. 

Surroundfunksjonen er noe av det bedre vi har testet, men vi er fortsatt ikke helt begeistret. Mye av dynamikken forsvinner når denne er slått på, og vi foretrekker å bruke standard modus til både spill, film og musikk, men muligheten er i hvert fall til stede. 

Grei komfort

De myke skinnputene ligger behagelig rundt øret, men puten i hodebøylen er av det litt hardere slaget. Komforten er likevel god etter mange timer, men du merker godt at du sitter med hodesettet på hodet, og det har ikke den samme luftige følelsen som konkurrenter fra eksempelvis SteelSeries. Kuven virker relativt lett kontra størrelsen, og med riktig justering av hodebøylen får du justert trykket jevnt mellom ørene og resten av hodet. 

I midten av mikrofonarmen er det et ledd for å knekke mikrofonen nærmere munnen, men den er fortsatt plassert 5 – 6 centimeter fra munnviken, som er litt i lengste laget. Lydkvaliteten er ganske tynn og ingen ting å skryte av, og mikrofonen filtrerer heller ikke bort nevneverdig med støy. Den er allikevel god nok til spilling og Internettelefoni, men her har Tesoro en del å gå på. 

Tesoro Kuven er et helt greit hodesett, men det er mange andre gode alternativer i samme prisklasse.

Tesoro Kuven er det aller første hodesettet fra produsenten, men det presterer allikevel godt nok til å sloss i samme ring som konkurrentene fra de mer kjente merkenavnene.

Det rettvinklede utseende skiller seg definitivt ut og er nok ikke for enhver smak. Det er bygget nesten utelukkende i plast, men gir grei kvalitetsfølelse og virker solid nok til noen år i tro tjeneste.

Lydmessig presterer det ganske tynt når det medfølgende lydkortet er i bruk, men med et eksternt lydkort ble lydkvaliteten akseptabel. Men selv da virket lyden noe innelukket, og hodesettet klarte ikke helt å levere på de dypeste tonene. 

Kuven koster rundt 700 kroner, noe som er en helt grei pris. Du får likevel konkurrenter med bedre lyd eller komfort i samme prisklasse, som etter vår mening er litt bedre kjøp enn hodesettet fra Tesoro.

Ta for eksempel en titt på SteelSeries 9H til 900 kroner, som har bedre lyd, bedre lydkort og som virker lettere på hodet og luftigere rundt ørene. Andre gode alternativer er Qpad QH-85 til 800 kroner og ikke minst det nylig testede Func HS-260 til 700 kroner som har en ganske livlig lydsignatur.


+ Grei komfort
+ God lyd når du bruker bra lydkort


- Dårlig lyd fra det medfølgende USB-lydkortet
- Mikrofonlyden er noe tynn 

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen