TEST: Telme2 BT Headset med TOSLINK-adapter

Test Telme2 BT Headset med TOSLINK-adapter

(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Mobilhodesett med TV-lyd

Telme2 har lansert et trådløst hodesett til mobilen, og lagt til en ekstra finesse.

Spesifikasjoner

Form: Bøylehodesett - på øret
Størrelse: 162 x 154 x 32 mm
Vekt: 110 gram
BT-versjon: 2.1, EDR, aptX
Funksjoner: Volum opp og ned, neste/foregående spor
Inn-/utganger: Proprietær lader
Profiler: A2DP, AVRCP, HSP, HFP
Frekvensområde: 20-20 000 Hz
Rekkevidde: 10 meter
Batterikapasitet: 8-10 timer, 250 timer standby
Pris: Ca. 840 kroner inkludert TOSLINK-adapter

Kort sagt:
Enkel oppkobling
Komfortabelt i bruk
Lite tidsforsinkelse
Billig
Grei lyd for pengene

Litt simple øreputer
Lekker litt lyd til omgivelsene
Ingen effektiv støyreduksjon ved samtaler
 

Bluetooth-hodesett for mobiltelefoner finnes det en del av. Men løsningen fra det norske selskapet Telme2 klarer likevel å skille seg ut i mengden. Dette settet kan nemlig også brukes som trådløst hodesett for TV-en.

Telme2 har tidligere produsert trådløse oppladbare Bluetooth-høyttalere, kalt BlueBox. De har også levert en adapter for bruk på TV-en, kalt T2BC (TOSLINK to Bluetooth Converter). Denne testet vi høsten 2012.

Hodesett med TV-adapter

TOSBLUE X har inngang for strøm, fiberoptisk lydsignal og standard 3,5 millimeter minijack.
TOSBLUE X har inngang for strøm, fiberoptisk lydsignal og standard 3,5 millimeter minijack.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Produktet vi har sett på nå, er en videreutvikling av denne løsningen, og består av et hodesett kombinert med en adapter som kalles TOSBLUE X. Adapteren inneholder en Bluetooth-sender, og virker i prinsippet på samme måte som før. Ved å feste senderen bak på TV-en, kan du strømme lyden ut til Bluetooth-hodesettet ditt. Strøm henter adapteren fra en USB-utgang på TV-en.

Det betyr at hele enheten kan plasseres på baksiden av TV-en (borrelås følger med), slik at den ikke blir synlig.

Tidligere svakheter er borte

Da vi testet første generasjon av T2BC trakk vi for forsinkelser i lyden, og for at det ikke var andre lydinnganger på adapteren enn TOSLINK (fiberoptisk overføring). Begge disse utfordringene har produsenten nå løst. Forsinkelsene er tilnærmet borte som følge av at produsenten har fått på plass aptX, som også gir nær tapsfri lydoverføring. Samtidig er det som tidligere var en 3,5 millimeter lydutgang nå blitt til en kildeinngang.

Adapteren er enkel å skjule bak på TV-en.
Adapteren er enkel å skjule bak på TV-en.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det betyr at du kan bruke settet også med andre lydkilder, eller med TV-er uten TOSLINK. Du trenger ikke å ha USB på TV-en heller. Strømmen kan selvsagt hentes fra strømnettet via en vanlig USB-lader.

For at det hele skal virke optimalt, anbefaler Telme2 at du bruker TOSBLUE X sammen med et hodesett som hat støtte for aptX. Selskapets egen løsning heter Bluetooth Hi-Fi aptX Headsett, og det er dette vi har testet lydoverføringen med denne gangen.

Lave priser

Først av alt – hodesett med TOSBLUE X selges samlet for 850 kroner, mens hodesettet alene selges for 605 kroner. Prisene er hentet fra Telme2s egen nettbutikk. Vil du bruke et bluetooth-hodesett du har fra før, kan du kjøpe bare adapteren for 422 kroner. Selskapet opplyser på sine hjemmesider at frakt er inkludert i prisen.

Vi snakker med andre ord om en rimelig løsning. Vi har selvsagt ikke de samme forventningene til et hodesett i denne prisklassen, som det er naturlig å ha til hodesett som koster det dobbelte eller mer.

Det ser ikke så veldig eksklusivt ut.
Det ser ikke så veldig eksklusivt ut.

Selve hodesettet ser heller ikke videre eksklusivt ut. Det består av en bred bøyle med to skumgummiputer du legger mot ørene. På den høyre siden er det tydelig markerte kontrollknapper. På den venstre klokken er det tydelig markerte liksomkontrollknapper. Det gjør at settet får lik design på begge sider, men liksomknappene kan selvsagt ikke brukes til noe.

Disse "knappene" er bare til pynt.
Disse "knappene" er bare til pynt.

På høyre side er det inngang for lader (ikke standard Micro-USB-port), og en egen ladekabel følger med.

Hodesettet har fått designmerket «red dot», noe vi må medgi at vi stusser litt over. Settet ser greit nok ut, men skiller seg ikke nevneverdig fra hundrevis av liknende hodesett fra produsenter i Asia.  

Greie spesifikasjoner

Rekkevidden er standard 10 meter, batterikapasiteten er drøyt 8 timer med middels høyt volum, og det hele veier bare 110 gram. Frekvensområdet er oppgitt til 20 til 20 000 Hz.

Hodesettet er et nokså standard aptX-hodesett, der klokkene ligger utenpå ørene. Skumgummiputene er behagelige nok, i alle fall om du ikke skal bruke settet i flere timer sammenhengende. Men spiller du høyt vil relativt mye lyd lekke ut til omgivelsene.

Lydkvaliteten er grei, men ikke storartet. Navnet antyder at dette er Hi-Fi (High Fidelity), men vi tviler på at det er mange Hi-Fi-entusiaster som finner betegnelsen treffende. Men vi har også hørt dyrere hodesett som spiller betydelig dårligere.

Musikk, samtale eller TV-lyd

Du kan spille musikk fra mobilen, føre mobilsamtaler via den innbygde mikrofonen, eller høre TV-lyd fra TOSLINK-adapteren. Når du snakker i mobilen eller hører musikk fra mobilen, vil du ikke ense noen forsinkelse. Men ser du på TV vil du merke at lyden er noen millisekunder forsinket. Det vil si – du merker det neppe om du bare bruker hodesettet som lydavspiller. Å legge merke til noen millisekunders forsinkelse mellom lyd og bilde skal godt gjøres. Men spiller du lyd både på TV og på hodesett, vil forsinkelsen gi en svak romklang.

Forsinkelsen er imidlertid så liten at vi ikke lenger gir noe trekk for dette. Nå husker også TOSLINK-adapteren koblingen så du slipper å pare på nytt hver gang.

Det meste er bra

Lav pris, enkel oppkobling, grei lyd og brukbar komfort trekker opp, mens vi nok ikke har noen designutmerkelse å dele ut til Telme2 for dette produktet. Vi ønsker oss også standard Micro-USB-lader til både hodesett og adapter. Førstnevnte bruker en proprietær 2,5 mm plugg, mens sistnevnte bruker den «gamle» mini-USB-pluggen.

Hodesettet alene står seg til en femmer eller sekser på 1-10-karakterskalaen vår, godt hjulpet av en gunstig pris. Pakken bestående av mobilhodesett med TV-adapter (kan også brukes med andre lydkilder) gir deg såpass mye for pengene at vi strekker oss til gi en sjuer.

Les også: Denne gir bedre lyd i mobilen din


Telme2 BH-X BT Hi-Fi headsett

"Hodesettet har lav pris, enkel oppkobling, grei lyd og brukbar komfort"

Telme2 BH-X BT Hi-Fi headsett

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen