Hvilken gir best ytelse? En bærbar med ekstern grafikkløsning eller en tradisjonell skrivebordsrigg?

Test TEK-testbenken VS MSI Gaming Dock

Hvilken gir best ytelse? En bærbar med ekstern grafikkløsning eller en tradisjonell skrivebordsrigg? (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Så stor er forskjellen mellom ekstern og intern grafikkløsning

Vi ble litt overrasket over målingene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mange måtte nok klikke seg inn på både unboxingen samt selve testen vår av MSIs nye spillsatsning, bare for å se hva i huleste selskapet hadde kokt i hop denne gangen. For løsningen er ikke akkurat helt tradisjonell, og går rett og slett ut på å koble en ultrabærbar datamaskin til et eksternt kabinett som så fores med grafikk av ypperste kvalitet.

Inne i MSIs kvadratiske Gaming Dock kan du nemlig sette inn et fullblods grafikkort som du ellers bare finner i stasjonære spillrigger. 

Gaming Docken og den ultrabærbare datamaskinen GS30 Shadow kommuniserer med hverandre gjennom et tilpasset PCIe-spor, som MSI for anledningen har fiklet litt med – i all hovedsak for at det ikke skal være direkte skadelig for datamaskinen om du skulle komme til å løfte GS30 ut av Gaming Docken uten å slå den av først. Det ellers interne PCIe-sporet er nemlig langt fra laget for «HotSwap».

Testriggen vår skal få prøve seg mot en mobilprosessor og MSIs Gaming Dock.
Testriggen vår skal få prøve seg mot en mobilprosessor og MSIs Gaming Dock. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har allerede sammenlignet grafikkytelsen til et Nvidia GTX 970 i Gaming Docken med resultatet fra tidligere spillbærbartester. Vi lurte imidlertid minst like mye på hvor god ytelse vi kunne få ved å parre skrivebordskomponenter som Nvidias kraftige GeForce GTX 980, eller AMDs Radeon R9 280X, med den ultraportable maskinen og dens mobile Intel Core i7-prosessor. Hvor godt jobber en mobilprosessor egentlig sammen med et kraftig grafikkort, og kan det tenkes at noe av ytelsen går tapt gjennom MSIs tilpassede PCIe-spor som stasjonære maskiner ikke opplever? 

For å finne svaret lempet vi seks av de kraftigste grafikkortene på markedet fra henholdsvis AMD og Nvidia inn i MSIs Gaming Dock.

Etter tur fikk de bli mørnet skikkelig, akkurat på samme måte som når vi tester nye grafikkort i vår testrigg – i både 3DMark, Metro 2033 og Hitman Absolution.

3DMark, Hitman og Metro er tunge saker å dra rundt for ethvert grafikkort.
3DMark, Hitman og Metro er tunge saker å dra rundt for ethvert grafikkort. Foto: Futuremark, Eidos, Deep Silver

Først ut var den syntetiske testen 3DMark, og her taler straks resultatene for seg selv. MSIs Gaming Dock presterer så nært opp mot vår testbenk at ytelsforskjellen i praksis er lik null grafikkort mot grafikkort. 

I Metro 2033 blir vi omtrent like forbløffet. Det viser seg nemlig at grafikkortene i enkelte tilfeller yter litt bedre i MSIs Gaming Dock enn på vår testrigg. Dette skyldes nok til en viss grad at vi har testet Gaming Docken med nyere drivere enn hva som var tilgjengelig på tidspunktet hvert av grafikkortene først ble testet i vår testrigg, men Metro-målingen viser uansett hvor små forskjeller det er mellom løsningene.

I Hitman Absolution skiller det på det meste 2 FPS mellom samme type grafikkort kjørende fra henholdsvis MSIs Gaming Dock og vår testrigg. I snitt skiller bare 0,75 FPS totalt mellom de seks skjermkortene i Gaming Docken og de samme kortene målt i vår testrigg.

Som vi ser finnes det ikke spor av ytelsestap over MSIs PCIe-spor. Grafikkortene vi har testet yter like godt i MSIs Gaming Dock – hvor de samarbeider med mobilprosessoren i MSI GS30 Shadow – som grafikkort yter i vår mer tradisjonelle testrigg med en skrivebordsprosessor.

Vanvittig grafikk hjalp likevel lite:
MSIs nye spilløsning overbeviste over hodet ikke »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen