TEST: Synology DiskStation DS414

Test Synology DiskStation DS414

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Liten, lett og lur NAS

Synologys lille firebrønner er lett å sette opp hjemme.

Av alle NAS-produsentene er nok Taiwanske Synology en av de mer populære. Produktporteføljen spenner fra store lagringsracker for bedrifter til enkle men funksjonsrike bokser for hjemmebruk, mens operativsystet er velutprøvd og har et moderne brukergrensesnitt.

For snart to år siden kikket vi på den kjekke DiskStation DS411, og nå er det en direkte etterkommer vi har hatt på testbenken, nemlig DS414.

Av modellbetegnelsen kan vi se at DiskStation DS414 kan settes opp med inntil fire interne harddisker – det er dette det første 4-tallet står for – og at det er en 2014-modell. Nå er det riktignok et par måneder igjen av 2013, men Synology gir alle NAS-er som kommer i årets siste halvdel neste års modellnummer.

Videre er det ingen bokstaver eller tegn bak tallene, noe som tilsier at dette er en modell der Synology har prøvd å finne en viss balanse mellom ytelse og pris. Fra før har vi jo pluss-modellene som har en kjappere prosessor, mens junior-NAS-ene som er merket med en «j» har mer fokus på å være lavt priset.

Spesifikasjoner
Maskinvare og tilkoblinger
Prosessor
Marvell Armada XP på 1,33 (2 kjerner, 1 MB cache)
Minne
1 GB DDR3 RAM
Nettverk
2 x gigabit Ethernet, Teaming
Enhetstilkobling
4 x SATA intern (for 3,5" eller 2,5")
1 x USB 2.0 (i front)
2 x USB 3.0 (bak)
Display
Indikatorer for diskaktivitet/-feil
Indikator for generell status
Annet
N/A
Størrelse
Vekt: 2,04 kg (uten harddisker)
Størrelse: 16,5 x 20,1 x 23,4 cm (H x B x D)
Utstikkende ledninger bak kommer i tillegg
Pris
Ca. 4000 kr

I det relativt lette plastskallet som utgjør NAS-ens karosseri har Synology puttet inn en tokjernet ARM-prosessor og én gigabyte RAM. For prosessoren holder det fint med passiv kjøling, noe som betyr at den eneste støyen fra DS414 kommer fra de to viftene i bakkant – samt harddiskene selvfølgelig. De to viftene er av størrelsesorden 92 millimeter og stillegående ved normal drift.

Selve kabinettet er litt usymmetrisk, med runde kanter på høyre side (venstre sett bakfra).
Selve kabinettet er litt usymmetrisk, med runde kanter på høyre side (venstre sett bakfra).Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Av kontakter er ikke DS414 av de best utstyrte, men de to bakre USB-kontaktene holder i det minste til en skriver og en ekstern USB-disk for backup eller noe annet. Vi savner eSATA-kontakten forgjengerne har, men at det er USB 3.0 hjelper jo mye på. Av den lille strømkontakten ser vi at denne NAS-en har ekstern strømforsyning.

Overraskende nok har Synology valgt å gå for to LAN-kontakter på 2014-modellen. Disse kan operere separat eller jobbe sammen for høyere hastighet – også kjent som teaming eller link aggregation. De to portene kan også settes opp redundant for å gi ekstra beskyttelse mot nettverksproblemer (failover).

Med unntak av bakplaten i metall er som nevnt eksteriøret av sort plast, og NAS-en står stødig på fire myke gummiføtter. Gummi brukes også for å holde det pianolakkglinsende frontparti på plass – her er det altså ingen dør å åpne eller skruer å løsne for å komme til harddiskene. Skruer slipper du også dersom du holder deg til 3,5-tommers harddisker, ettersom diskbrønnene har avtagbare plastfester nettopp for å holde grepet på diskene. Men for 2,5-tommere må du frem med stjernetrekkeren.

Vi tar boksen i bruk >>>

Testeksemplaret er utlånt fra Synology.

Gå til side

Synology DiskStation DS414

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen