TEST: Synology DiskStation DS216j

Test Synology DiskStation DS216j

Synology har lagd NAS-er lenge, og det merkes

Oppskriftsmessig godsak for heimen.

Krasjtest

Med fadesen til Qnap TS-228 friskt i minne gjorde vi klar Synology DiskStation DS216j til å gå gjennom vår vante krasjtest. Det vil si at NAS-en får i oppgave å varsle oss på e-post dersom den får problemer.

For dersom en disk i et RAID skulle ryke, vil du jo gjerne vite om det så fort som mulig.

Konfigurasjon
Klient
Hovedkort
Gigabyte GA-P55M-UD4
Prosessor
Intel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner)
RAM
2 GB OCZ DDR3 1333 MHz
Nettverkskort
Intel Pro/1000CT PCIe
Harddisk
SanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB
Programvare
Microsoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit

Intel NAS Performance Toolkit 1.71
NAS performance tester 1.4
ATTO Disk Benchmark 2.47
NAS
Harddisker
2 x Western Digital Red 1 TB 3,5", 64 MB cache
Filsystem
ext4
Fastvare
DSM 6.0.2
Pris: Rundt 1800 kroner, ifølge Prisguide (kommersiell partner)

Selve krasjtesten er ikke noe mer komplisert enn at vi napper ut en harddisk mens vi skriver til RAID-et vi har satt opp. Med kun to harddisker innabords betyr det RAID 1 for DS216j.

I DSM satt vi opp NAS-en til å sende oss e-post via Gmail, men det er også støtte for andre kontotyper.

Da Synology DS216j oppdaget at den ene harddisken var borte tok det ikke mange sekundene før e-postene begynte å tikke inn. Samtidig begynte NAS-en å pipe taktfast, noe som er veldig kjekt (men også litt kleint ettersom undertegnede aldri klarer å huske hvor i administrasjonsgrensesnittet det skal slås av).

Etter å ha blitt kvitt piping og fått gjort ferdig filoverføringen, sjekket vi at alt hadde kommet seg over og at NAS-en fungerte som normalt – med unntak av at den da kun hadde én fungerende harddisk.

Så satt vi inn en tom harddisk slik at NAS-en kunne speile over innholdet. Hos Synology er det ingen automatikk her, så vi måtte sette dette i gang i DSM. Selve gjenoppbyggingen av RAID-et tok to timer og tyve minutter, som da er på linje med de raskeste konkurrentene.

Synology DS216j bestod med andre ord vår krasjtest med glans.

Ytelse

Med en tokjernet ARM-prosessor på 1,0 GHz innabords er det vanskelig å si så mye om forventet ytelse på forhånd – bortsett fra at vi naturligvis forventer at den er kjappere enn rimeligere og eldre modeller.

For å ha noe å sammenligne Synology DS216j med har vi spadd opp testresultatene fra fire andre tobrønns NAS-er. Av disse er det nok Western Digital My Cloud EX2 og Qnap TS-228 som ligger nærmest i pris, mens du får arvtageren til Synology DiskStation DS214se for omtrent en femhundrelapp mindre. Asustor AS-202TE er på sin side noen hundrelapper dyrere enn DS216j, men da får du også en NAS med HDMI-port og lydutgang.

Merk at flere av disse ikke er spesielt nye – men så er det jo heller ikke slik at en NAS er utdatert etter et par år. Derfor er de også stadig i salg.

Intel NAS Performance Toolkit 1.71

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

Her ser vi at Synology DS216j utmerker seg som en relativt kjapp NAS, og kniver i de fleste testene med den dyrere Asustoren. Vel, kniver og kniver – i de fleste tilfellene er den da godt foran.

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB. Her legger DS216j seg på topp når vi snakker skriveytelse og har like god leseytelse som de beste konkurrentene.

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og ser omtrent det samme som vi fikk med NAS Performance Tester.

Her kobler vi til en SSD over NAS-ens raskeste USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer.

I denne testen gjør ikke Synology DS216j det like skarpt, men nesten 60 MB/s under skriving er da helt godkjent. Av leseytelse ser vi igjen en topplassering. Den eldre og rimeligere DS214se henger ikke med her ettersom den kun er utstyrt med USB 2.0.

Anstendig ytelse ved mappekryptering

Vi pleier også å måle skrive- og leseytelsen mot en kryptert mappe, men det er litt vanskelig å sammenligne da hverken WD eller Qnap lar deg kryptere mapper, kun volum.

Vi kan likevel nevne resultatet, som takket være maskinvarestøtte er 32 MB/s under skriving og 45 MB/s under lesing for DS216j – altså ikke så galt. De samme tallene for Asustoren er på 25 MB/s og 14 MB/s.

Trenger du en større modell?
Vår gamle «favoritt-NAS» har fått en oppfølger >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen