TEST: Swiftpoint GT

Test Swiftpoint GT

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Liten mus med store ambisjoner

Vi trodde vi skulle teste en liten reisemus, men der tok vi feil.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I bruk

Vi mennesker liker forskjellige ting. Nøyaktig hva vi foretrekker av input-enheter som mus og tastatur er er derfor en individuell greie – noen vil ha store og tunge, andre vil ha små og lette. Visse personer sverger til mekaniske tastaturer med taktil tilbakemelding, 55 grams nedtrykk og 2 millimeters vandring.

Samtidig er det slik at vi venner oss til det meste.

Får du nye støvler, et nytt tastatur eller en mye mindre og annerledes datamus trenger du ganske enkelt en tilvenningsperiode før ting går eller «glir» som normalt. Det er derfor ikke så merkelig at vi begynte som en ekte kløne idet vi plukket opp Swiftpoint GT for første gang, men det tok ikke mange sekundene før vi fant et grep som føltes naturlig og riktig.

Ikke rart det er uvant. Swiftpoint GT ved siden av en vanlig mus fra Logitech.
Ikke rart det er uvant. Swiftpoint GT ved siden av en vanlig mus fra Logitech. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Her må vi for øvrig kunne skyte inn at «grep» i dette tilfellet er å ta i litt, ettersom denne musa er så lett at du omtrent flytter den med tankene. Rene ouija-effekten altså, som førte til at vår konvensjonelle modell kjentes både tung og klumpete ut da vi prøvde den igjen etter noen dager.

Grunnleggende bruk og plassering av musetaster på Swiftpoint GT satt hos oss i fingrene etter noen minutter. Å ha høyre musetast rett bak venstre var bare merkelig til hjernen forstod at den både satt høyere opp og hadde en litt annen overflate enn tasten foran. Nå vet den forskjellen. Rullehjulet har godt grep og fungerer utmerket, men har litt mer motstand enn vi er vant til fra de fleste konvensjonelle mus.

Men så er det jo ikke sikkert at du trenger å bruke rullehjulet i det hele tatt, dersom du har tenkt å bruke stylusen som Swiftpoint har sett for seg.

Bare to musetaster?

Men først dette med kun to taster – det første undertegnede begynte å savne på Swiftpoint GT var midtre (tredje) musetast – den brukes nemlig iherdig under nettsurfing. Deretter kom savnet av en «tilbake»-tast, som på mange mus sitter ved tommelgrepet.

Swiftpoint har prøvd å løse disse problemene ved at du kan bruke en kombinasjon av de to vanlige musetastene. Å holde inne fremre (venstre) musetast mens du trykker inn den bakre (høyre) skal fungere som midtre musetast. Å holde inne bakre og trykke på den fremre skal være det samme som å klikke på tilbaketasten.

På denne måten fungerer for så vidt tilbaketasten som den skal. Men selv om komboen som skal gi oss den midtre tasten gjør jobben sin i mange tilfeller, har den en svakhet når den brukes i nettlesere til å åpne lenker i en ny fane. Vi endte nemlig også med å samtidig venstreklikke på lenken i fanen vi var inne i, slik at vi havnet på den siden i den originale fanen i tillegg til å åpne den i en ny fane.

Ingen direkte katastrofe, men irriterende nok. Heldigvis er som nevnt Swiftpoint GT høyt konfigurerbar, så det kan fikses på. Vi byttet ganske enkelt om på rekkefølgen, slik at bakre + fremre musetast er midtre musetast. For øvrig står du fritt til å konfigurere disse kombinasjonene og tastene generelt til helt andre ting dersom du heller vil at den skal fungere på en annen måte.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Snedig stylus

Så har vi denne stylusen da, som du altså aktiverer ved å tilte musa litt til høyre. Da er det som å bruke en finger eller stylus direkte på skjermen – og det spiller absolutt ingen rolle om du faktisk har en berøringsfølsom skjerm eller ikke.

Bruken krever litt tilvenning i starten, men etter noen timer sitter det ganske greit. Som standard er stylusfunksjonen satt opp slik at du kan bruke denne som et alternativ til å bruke rullehjulet. Både vertikal og horisontal navigering er støttet, og når du først får dreisen på det går det virkelig unna – langt bedre enn å bruke hjulet. Farten kan du for øvrig stille på.

Stylusen kan også brukes i kombinasjon med å holde inne bakre musknapp, der eksempelvis opp og ned brukes til å zoome inn og zoome ut. Igjen er dette noe du kan sette opp og skreddersy etter behov når du konfigurerer musa.

Du trenger altså ikke ekstra programvare for noe av dette, og det skal for øvrig fungere like godt i OS X som i Windows eller Linux – selv om det skal innrømmes at vi ikke har testet ut det siste. Men dersom du har Windows 8 eller nyere kan du laste ned «Gesture Technology»-driveren, som skal gi musa utvidet «touch»-funksjonalitet.

I visse programmer og for visse mennesker vil sikkert dette ha noe for seg, men for oss &ndahs; hovedsakelig arbeidende i et skrivebordsmiljø – ble det egentlig ganske forvirrende å hoppe frem og tilbake mellom musemodus og touchmodus når vi tross alt bruker ett og samme redskap. Etter en stund endte vi opp med å avinstallere driveren, det føltes mer naturlig i vårt tilfelle. For andre kan det Swiftpoint GT og utvidede «gestures» være en gave – det fine med dette produktet er at vi kan velge.

Konklusjon

Lille Swiftpoint GT ser ikke ut som noen vanlig mus, den kjennes ikke ut som noen vanlig mus og den oppfører seg ikke helt som en vanlig mus. Mindre størrelse gjør den enklere å behandle og ta med seg, den spesielle utformingen gir et mer avslappet grep og stylusen på undersiden gir oss alternative måter å bruke den på.

Når du først blir vant til den, er Swiftpoint GT på flere måter en overlegen datamus. Altså som en mus du bruker ofte, både når du sitter på toget med en MacBook og når du har plassert deg foran din stasjonære PC.

Swiftpoint GT kommer i en liten eske med stor prislapp.
Swiftpoint GT kommer i en liten eske med stor prislapp. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Men som vi startet med innledningsvis, vi mennesker er forskjellige og har vidt forskjellige behov. Visse preferanser og behov vil ikke Swiftpoint GT fylle – for noen vil den føles feil, for andre vil den ikke være kjapp nok, tung nok, stor nok eller ha mange nok knapper. Hvis du dog liker det lite, lett og ledig, for ikke å glemme konfigurerbart etter dine ønsker, er dette så avgjort en modell å se nærmere på.

Det største ankepunktet mot å løpe og kjøpe Swiftpoint GT er prislappen. De færreste som bare er ute etter en liten mus for reise av og til er villige til å bla opp femten hundre kroner for et eksemplar.

Først når du slår fra deg tanken om dette som en ren reisemus, kalkulerer inn god kvalitet, ekstrautsyr, konfigurabilitet, allsidighet og fiffige løsninger begynner prisen å bli spiselig – men det er fremdeles et dyrt pekeredskap.

Men ettersom mus gjerne er noe vi har i årevis, og vi tar med det faktum at Swiftpoint GT er et ekstra hendig og portabelt eksemplar, vil nok det kanskje være overkommelig likevel.

På jakt etter noe større?
Test: Logitech MX Master lever virkelig opp til navnet sitt >>>

Gå til side

Swiftpoint Mouse GT

"Når du først blir vant til den, er Swiftpoint GT på flere måter en overlegen datamus."

Fordeler

 • Liten og lett
 • Ikke typisk «musegrep»
 • God kvalitetfølelse
 • Stylus-funksjonalitet
 • Svært konfigurerbar
 • Trenger ikke spesiell programvare
 • Fungerer på alle OS
 • Lader seg opp kjapt
 • Kobles til med dongel eller Bluetooth
 • Kommer med god dokumentasjon og ekstrautstyr

Ting å tenke på

 • Liten og lett
 • Ikke typisk «musegrep»
 • Pris

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen