Test SteelSeries Apex

(Bilde: Torstein Sørnes, Hardware.no)

Spilltastaturet som virkelig går mot strømmen

SteelSeries har som én av få droppet mekaniske taster.

I jungelen av spillutstyr er SteelSeries et kjent merkenavn, og de er spesielt godt kjent for sine mus, tastatur, hodesett og musmatter. Det er ikke uvanlig å se utstyret brukt i spillturneringer og av proffer, men selv om et sterkt navn er godt nok til å få god omsetning i butikken, gjenstår det å se om produktene holder mål i test.

SteelSeries Apex er et nytt spilltastatur litt utenom den vanlige standarden. Det er rimelig voksent i størrelse, og skiller seg enda mer ut ved å være et membrantastatur.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

La oss først gå igjennom spesifikasjonene før vi tar en fysisk gjennomgang:

Spesifikasjoner: SteelSeries Apex
   
Mekaniske brytere Nei, membran-taster
N Key Rollover 20 key Anti-Ghosting, opp til 6 key Rollover på de mest brukte tastene
Livslengde 5 millioner tastetrykk
Baklys Alle regnbuens farger med 7 forskjellige styrkenivå. Egen LED for hver tast.
Lysfunksjoner 5 forskjellige lyssoner som kan lyse i forskjellige farge og intensitet
Tilkobling Bruker to USB 2.0 og har to utganger bak
Kabel 2 meters flettet USB-kabel
Tillegg Mediataster, volumjustering, låsing av Windows-knapp
4 lys- og makroprofiler
22 makrotaster
Ikke-avtagbar håndleddsstøtte
Ekstra store Esc- og mellomromsknapp
Piltaster skrått opp venstre og skrått opp høyre

Membranbeistet

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

SteelSeries går i mot strømmen med Apex, og har valgt å gå for membranteknologien. Slik vi ser det er det hovedsakelig to grunner til dette. Den første er for å kunne lage et billigere alternativ til de som ikke har lyst til å svi av tusenlappen, eller mer, på et mekanisk tastatur med tilsvarende funksjoner.

Et annet viktig punkt er at membrantastaturer, og gjerne spesielt dette, bråker mindre enn sine mekaniske brødre. I tillegg er det også noen få som fortsatt foretrekker bruksfølelsen til membrantastatur, så alt i alt er det bra at tastaturmarkedet ikke utelukkende består av mekaniske modeller. 

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Apex måler heftige 56 x 22 centimeter på skrivebordspulten, takket være makroknapper, medieknapper og fastmontert håndledsstøtte. Konstruksjonen er utelukkende i plast, men kvaliteten er akseptabel. Det knirker og er ikke spesielt stivt, men selv om kvalitetsfølelsen ikke er den beste, er den tilstrekkelig.

Tastaturet er en del tjukkere på toppen enn nederst, og får en helning på 7° der det ligger. På siden er det en designdetalj med baklys, og herfra legger vi ekstra godt merke til den blanke delen av tastaturet som gledelig tiltrekker seg fett- og fingermerker.

22 makroknapper

Massevis med makroknapper.
Massevis med makroknapper.

Til venstre for de vanlige knappene ligger to kolonner med til sammen ti makroknapper. Disse, i lag med de tolv forhøyede makroknappene over F-raden, kan konfigureres til å utføre en rekke kommandoer, som innliming av tekst, åpning av programmer eller trykke en serie med taster.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Tastaturet støtter fire profiler som lagrer makroknapper og lysinnstillinger. Du kan kjapt bytte mellom disse ved hjelp av de fire L-knappene øverst i venstre hjørne, men tastaturet har uheldigvis ikke innebygd minne til å lagre profilene.

Helt på høyresiden av tastaturet finner vi seks medieknapper til demping og justering av volum, frem, tilbake og spill av/pause. 

Uvanlige modifikasjoner

Apex har et noe uvanlig oppsett. Den høyre Windows-knappen er byttet ut med en knapp med SteelSeries-logoen,  som tilsvarer en FN-knapp. Med denne og volumknappene kan du justere lysstyrken, og i kombinasjon med Windows-knappen kan du deaktivere sistnevnte for å unngå at du havner ut i skrivebordet når du spiller og trykker feil. 

Videre legger vi godt merke til at både Escape- og mellomromstasten er ekstra store. I tillegg har SteelSeries lagt til to ekstra piltaster som går skrått oppover. Alle tastene har stor og tjukk skrift, og vekker assosiasjoner til Doro-telefoner

USB 2.0-utganger.
USB 2.0-utganger. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Under tastene finner vi membranteknologi og baklys som kan lyse i nesten 17 millioner farger, og justeres til syv forskjellige styrkenivå. Tastaturet er inndelt i fem forskjellige lyssoner, hvor hver sone kan ha forskjellig farge og lysintensitet. 

Tar vi en titt på baksiden av tastaturet, ser vi at det er mulig å koble  to enheter til USB 2.0-portene, som begge antageligvis deler på strømmen fra én av de to USB-kablene som kobles til maskinen. Det er kun nødvendig å bruke en av disse om du ikke ønsker USB-hubben, men vi skulle gjerne ønske at portene var av nyeste USB-versjon.

Trykk deg videre, så ser vi om alle ekstrafunksjonene utgjør en forskjell i bruk »

SteelSeries sendte tastaturet til test

SteelSeries Apex 300   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen