TEST: Sony Xperia Z5 Premium

Test Sony Xperia Z5 Premium

(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Sony Xperia Z5 Premium sprenger grenser

Det finnes ingen bedre mobiltelefon på markedet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ut over størrelsen og den nye skjermen, er det fint lite som skiller Sony Xperia Z5 Premium fra den «vanlige» Xperia Z5-en. Det betyr blant annet at glasset på fronten er senket en anelse i rammen, slik at telefonen kan ligge opp ned uten å hvile på glasset. Det samme gjelder for øvrig for glasset bak på telefonen. Vi har ikke testet i hvilken utstrekning dette faktisk gir bedre beskyttelse for glasset, men det får telefonen til å føles litt skarpere i kantene når vi holder i den.

fingerleser.
Plasseringen av fingeravtrykksensoren er svært praktisk. Du tenner og låser opp telefonen i samme operasjon.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Veier en del ekstra

Noe annet som skiller Premium fra de andre Z5-modellene er vekten. Med en vekt på 180 gram er dette en temmelig tung mobiltelefon. Den veier faktisk 20 prosent mer enn Samsungs Galaxy Edge+, til tross for at Edge+ har noe større skjerm. Når Z5 Premium i tillegg er både blank og glatt, gjelder det å holde godt på den. 

fingermerker.
Den speilblanke baksiden er ikke like lekker etter at vi har fingret litt på telefonen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Designen er ellers enkel. Den runde knappen som har vært Xperias kjennemerke er borte, til fordel for en avlang knapp med fingeravtrykkleser i. Plasseringen av fingeravtrykkleseren føles veldig naturlig. Noen har påpekt at det kan være vanskelig å låse opp telefonen når den ligger på et bord, men det er i alle fall enklere med denne telefonen enn det er med modeller som har leseren på baksiden. Dessuten kan du fortsatt låse opp telefonen med en pin-kode eller med låsemønster. Vi har valgt å registrere også høyre pekefinger i telefonen, og har ikke hatt vansker med å låse opp telefonen med fingeravtrykk, heller ikke når telefonen ligger på bordet.  

Nederst på venstre side av telefonen finner du «Xperia» preget inn i rammen. 

Z5 Premium har glass både på front og bakside. Det har Z5 også, men på Z5 Premium er glasset ikke frostet.  Modellen finnes i de tre variantene sort, gull og krom. Vi har fått krom-versjonen til test, der baksiden rett og slett er et speil. Det er litt stilig, men mest av alt er det en fingermerkesamler av de sjeldne.  

vr.
Den høyoppløste skjermen gjør telefonen til den suverent beste på VR. Endelig slipper vi å ergre oss over pikselmønsteret, selv om vi fremdeles kan skimte det. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Felles sim- og minnekortholder

Xperia Z5 Premium har ellers lydutgang på toppen og ladekontakt uten lokk midt under. Øverst på venstre side er det en stor luke i rammen. Denne kan du fiske opp med fingrene, slik at du kommer til porten for simkort og minnekort uten å måtte bruke redskaper. 

Også på denne modellen har Sony valgt en løsning der du har en plastskuff du må sette simkortet og minnekortet inn i. Denne er enklere å bruke enn tilsvarende på kompaktmodellen, der plastholderen bare rommer simkortet, og i tillegg er mye mindre. Ulempen er at du ikke kan bytte minnekort uten samtidig å ta ut simkortet. Når du setter simkortet tilbake starter telefonen på nytt.

Telefonen støtter minnekort opp til 200 GB, og behovet for å kunne gjøre en «hot swap» av minnekort er kanskje ikke så stort. 

kart.
En lyssterk 5,5-tommer skjerm kommer godt med om du vil bruke Z5 Premium som navigasjonsverktøy i bilen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Batteriet holder i over to døgn

Ved middels bruk er det ikke noe problem å få telefonen til å holde i nesten tre hele dager. Det forutsetter riktig nok at du aktiverer staminamodus, og styrer unna de mest strømkrevende applikasjonene. Telefonen støtter også hurtiglading, men det krever en hurtiglader som er ekstrautstyr.

I praksis opplever vi batteritiden som svært god. Batteriet er på hele 3430 mAh. I tillegg er telefonen i stand til å koble ut grafikkprosessoren når innholdet på skjermen står stille. Telefonen vet også når den har behov for å kjøre 4K-oppløsning, og når den ikke trenger å gjøre det. Dermed brukes mindre systemressurser når du ser på «vanlig» innhold. Vi har brukt telefonen i nær tre døgn uten å lade den, men det er selvsagt også mulig å kjøre apper som tømmer batteriet på betydelig kortere tid.

Som på standardmodellen får du støtte for en mengde treningsutstyr og sensorer. Støtten for Bluetooth 4.0-tilbehør er på plass, men også ANT+ er støttet. Dette er en teknologi mange mobiltelefoner mangler, og som lar telefonen kommunisere med trådløse sensorer med svært lavt strømforbruk.

Gode ytelser

En kan stille spørsmål ved relevansen av ytelsestester, all den tid det er praktisk bruk som til syvende og sist er avgjørende for brukeropplevelsen. Ytelsestestene gir en indikasjon på  hvor kraftig maskinvaren er, men det kan grovt sorteres i svak, middels og kraftig. Alle toppmodellene har kraftig maskinvare, og Sony Xperia Z5 premium er lynrask, i tillegg til at den er stabil. 

Her er plansjen som viser Sony Xperia Z5 Premium yter sammenliknet med en del andre modeller vi har testet:

God som mobiltelefon

I dag er det nærmest en selvfølge at toppmodeller er raske og gode til relativt grunnleggende bruk. Det er Xperia Z5 premium også. Lyden under samtaler er svært bra, og telefonen har aktiv støykansellering som gjør at det er lettere for den du snakker med å høre hva du sier, også om det er en del omgivelsesstøy i din ende av linjen.

Volumet er også forholdsvis høyt under samtale, og Xperia Z5 premium kan om ønskelig settes til å fungere som teleslynge for høreapparat. 

Godt brukergrensesnitt

Tastaturet er som før, med mulighet for å velge ulike skall, som egentlig bare er et valg mellom lyse taster, mørke taster eller lyse taster med mørke valgtaster. Sistnevnte er standardvalget. Du kan også legge til snarveitast til smilefjes-ikoner, eller en tast som lar deg lese inn meldingen med stemmen din. Telefonen skjønner norsk, men det er litt vanskelig å få satt tegn i teksten når du dikterer.

I tastaturmenyen velger du også om du vil ha vibrasjoner, lyder eller ingen tilbakemelding fra tastene når du skriver, og du kan aktivere hurtigskriving med strøk fra bokstav til bokstav.

Den usedvanlig skarpe og gode skjermen, kombinert med all verdens nettforbindelser og en kraftig prosessor, gjør sitt til at dette en en underholdningsmobil som mangler sidestykke.

Automatiserte hendelser

En av Sonys nyttigste apper heter er Smart Connect. Funksjonen kan automatisere en rekke hendelser på mobilen din. Du må selv sette opp vilkårene. Dersom du for eksempel kobler til en lader etter klokken 23 på kvelden, kan Z5 Premium automatisk skru av varslingslyder og sette på en alarm til morgenen etter. 

Vi liker Smart Connect så godt at vi har lagt den inn på alle våre Android-telefoner, også telefoner fra andre produsenter. Appen er gratis, og du finner den på Google Play

bunny2.
Detaljer du ikke kan se med det blotte øye trer tydelig frem når vi forstørrer bildet vi tok mens telefonen spilte av 4K-videoen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Sonys endringer i menyene

Sonys egen programvare inkluderer en rekke smarte løsninger, som værvarsling i kalenderappen. Sony var ellers blant de første til å dempe bruken av et eget grensesnitt med mengder av fancy grafikk og spesielle menyer, til fordel for en mer fundamental Android-brukeropplevelse. 

Telefonen kommer også uten en drøss prøveversjoner av programmer du antakelig ikke vil ha, slik Sonys telefoner har hatt tidligere. 

Et tilleggsprogram på testmobilen er Xperia Lounge, der du som medlem kan få tilgang til en kanal med konkurranser og ulikt innhold til telefonen din. Du får også en løsning som lar deg kjøre avstandsspill mot en PS4 (spillkonsoll), men vi har ingen PS4 å teste dette med. I Teorien skal PS4 Remote Play la deg spille PS4-spill rett på mobilskjermen.

Googles egne standardapplikasjoner følger med, men her gjør Sony akkurat det samme som flere av konkurrentene. Appene er plassert i en egen gruppe, som kun bærer navnet Google. Hvis du bruker Googles musikktjeneste, og ikke Sonys egen, kan du enkelt flytte Google Play Music-appen til hjemmeskjermen.

avutgang.
Lydutgangen sitter på toppen av telefonen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Meget god musikkspiller

Musikk-appen, som før i tiden het Walkman, heter nå bare Musikk. Spilleren er den samme som i Xperia Z3+ og Xperia Z5, der Sony også kuttet ut sin egen abonnementstjeneste Music Unlimited og erstattet den med Spotify. Et godt valg for den som bruker Spotify, men du kan også legge til andre musikktjenester på telefonen.

Musikkspilleren er så god at det kan være verdt å bruke noen kroner på skikkelige hodetelefoner, om du ikke allerede har dette. Spilleren kan kan hente musikk fra enheter i lokalnettverket, lage visualiseringer for musikken du lytter til, og hvis den kobles opp mot Facebook kan du dele lyttehistorikk i appen.

Xperia Z5 Premium har også en bildefremviser og en filmfremviser fra Sony. Appene til Sony er vel så gode som Googles originaler, og det meste vi har sett fra konkurrentene. 

Men hurtigmenyen som du tidligere fant ved å navigere deg helt til venstre i appmenyene er borte, og den vil vi savne. Her fant du tidligere en god lokal søkefunksjon og en snarvei til Google Play, for å nevne noe.

Et svært godt mobilkamera  

(Testen fortsetter under bildet)

DSC_0028.
Klikk på bildet for å se det i full størrelse. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Sony er flinke på kamerateknologi, og kameraet som sitter i Xperia Z5 Premium er det samme som vi nylig testet i Sony Xperia Z5 Compact og Z5. Det betyr at du også her kan forvente svært gode bilder i normal til god belysning. Bildene blir ikke perfekte i dunkel innebelysning, men så er det knapt noen mobiltelefoner som leverer gode bilder under de dårligste fotoforholdene. Kameraet fokuserer på 0,03 sekunder, ved hjelp av såkalt hybrid autofokus, der fasedeteksjon kombineres med den vanlige kontrastteknologien.

Oppløsningen er på hele 23 megapiksler, og Sony hevder du kan zoome digitalt inntil fem ganger uten at det går ut over bildekvaliteten. 

Gøy med AR

Ellers har telefonen en rekke mer eller mindre nyttige kamerafunksjoner. To eksempler er «AR-moro» og «Live on Youtube». Her har vi filmet utenfor tinghuset i Oslo, med VR-funksjonen aktivert. Om du ikke bruker denne funksjonen kan du få videoopptak med betydelig bedre kvalitet: (artikkelen fortsetter under videoen)

Kameraet tar gjennomgående svært gode bilder, og det samme gjelder videokameraet. Bildestabilisteringen er også svært god. Det kommer godt med om du vil bruke mobilen som actionkamera, eller du bare er litt skjelven på hånden.

Eksempelbilder tatt med Xperia Z5 Premium:

(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)
Gå til side

Sony Xperia Z5 Premium

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen