TEST: Sony Xperia Z3

Test Sony Xperia Z3

(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Xperia Z3 en mobiltelefon til å begjære

Sonys toppmobil er blitt enda heftigere.

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1700/1900/2100 MHz, LTE 700/800/850/900/1700/1800/1900/2100/2600 MHz
SIM-kort: Micro-SIM
Internetthastighet: LTE (4G) 150/50 Mbps, HSPA, EDGE, GPRS
Trådløs overføring: Bluetooth 4.0 + A2DP, ANT+
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi Hotspot
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Batteritid: Opp til 740 timer standby (3G), opp til 19 timer taletid (3G), inntil 120 timer musikkavspilling 3200 mAh batteri

Maskinvare: Quad Core @ 2,3 GHz Krait 400, Qualcomm Snapdragon 801 (8974AB), Adreno 330 GPU, 3 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB
Minnekort: Ja, inntil 128 GB
Nettleser: Google Chrome
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Notat-funksjon, NFC-funksjoner, Energisparing, nettleser, kart, navigasjon
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook

Kort sagt:
Det meste av teknologi
Meget god e-postleser
Mange små forbedringer i menyene
Smart Connect lar deg automatisere funksjoner
Super surfetelefon
Verktøy for sporing og fjernsletting
Bunnsolid stabilitet

Ingenting spesielt

Telefonen støtter alt av frekvenser, og kan brukes over det meste av verden, også med 4G. Unntaket er i rene CDMA-nett, som i Japan og Sør-Korea. I disse landene er det støtte for 4G LTE, men ikke for GSM. 

Maskinvaren i Xperia Z3 er den samme som i Xperia Z2, men prosessoren jobber med en litt høyere klokkefrekvens. Det betyr at den har en Snapdragon 801-brikke, med en firekjernet Krait 400 klokket til 2,5 GHz. Dette er en av de kraftigste prosessorene på markedet, og under kan du se flere detaljer om hvordan den hevder seg i forhold til konkurrentene.

Kinesisk satellittnavigasjon

Vi tar med at telefonen støtter minnekort, og at den har FM-radio. Som en kuriositet kan vi også ta med at den i tillegg til å finne sin posisjon med det amerikanske sattellittsystemet GPS og russiske GLONASS, også støtter det åpne kinesiske posisjonssystemet Beidou.

Hvor stor den praktiske nytten er skal være usagt. 

Bloatware

Sony har en lei uvane med å legge til «gratisprogrammer» som bare er gratis en liten stund. På Xperia Z3 finner vi både Garmin navigasjon, Officesuite Premium og AVG Antivirus Pro. Sistnevnte inneholder reklame, og kan brukes fritt i 180 dager. Deretter er det bare å betale, eller avinstallere.

Med støtte for både ANT+ og Bluetooth 4.0 Low Energy Mode, er telefonen klar for tilkobling av en rekke ulike tilbehør, som treningsklokker, pulsbelter og liknende. Ettersom telefonen også er vanntett, kan du bruke den som treningsmedhjelper uten å bekymre deg for at telefonen skal bli våt.

3DMark Ice Storm Unlimited.
3DMark Ice Storm Unlimited.
AnTuTu.
AnTuTu.
Geekbench 3 multicore.
Geekbench 3 multicore.

Smart Connect

Du kan bestemme hva telefonen skal gjøre når du kobler til ekstrautstyr.
Du kan bestemme hva telefonen skal gjøre når du kobler til ekstrautstyr.

Telefonen har noe som kalles Smart Connect. Det betyr at den kan utføre enkelte operasjoner automatisk. Den kan for eksempel begynne å spille fra Spoify hver gang du kobler til hodetelefoner, eller den kan skille mellom ulike trådløse headsett, og gjøre ulike oppgaver automatisk. Da kan du for eksempel ha musikk på ditt private hodesett, og en annen profil om du bruker telefonen i en sentalbordløsning med callcenter-hodetelefon.

Du kan også ha ulike aktiviteter knyttet til ulike tider på døgnet.

Logger livet ditt

Sony har også lagt til en «livslogg», der du kan følge med på alt fra trening og kaloriforbruk, til hvor mye du har lest. 

Batteriet er litt krympet, sammenliknet med forgjengeren. Nå er det 3100 mAh, mot tidligere 3200 mAh. Batteriet er likevel blant de største i denne klassen. Bedre strømstyring skal sørge for at brukstiden for Z3 er økt betydelig i forhold til Z2. Blant annet skal grafikkprosessoren slå seg av hver gang bildet på skjermen står i ro, for så å vekkes når det settes i bevegelse. Det gir besparelser når du leser statisk innhold på skjermen, men har liten betydning om du spiller spill eller ser på film. Det betyr også at du kan spare litt på batteriet ved å skru av animasjoner.

Vi får ikke to fulle dager ut av Z3, slik Sony antyder, men så har vi også brukt telefonen intenst i dagene vi har testet den. 

Kontorbruk

Premiumversjonen gir deg stavekontroll i OfficeSuite 7.
Premiumversjonen gir deg stavekontroll i OfficeSuite 7.

Vil du bruke mobilen som planleggingsverktøy, er kalenderen i Sony Xperia Z3 et godt utgangspunkt. Her kan du legge inn avtaler direkte fra Exchange-invitasjoner, og du får god oversikt via dag-, uke- eller månedsvisning. Til dette kommer agendavisning som henter kommende avtaler, og oppgavevisning. Oppgaver kan synkroniseres med Google, men ikke med Exchange.

Du kan legge til visning av ukenummer, og nasjonale helligdager for ett eller flere land. Kalenderen kan vise værvarsel, og du kan kombinere Exchange- og Google-kalendere i samme visning.

Officeløsningen er OfficeSuite 7, men premiumvarianten får du bare bruke i 30 dager. Deretter må du kjøpe lisens om du fremdeles vil ha tilgang til alle funksjonene i programmet. Ekstrafunksjonene du får med premium er stavekontroll, oppslag i Oxford Dictionary of English, QuickWrite med ordforslag og en PDF-skanner. Klarer du deg uten dette, kan du fremdeles åpne, lese, opprette og redigere dokumenter på telefonen.

E-postleseren er også svært god.

God lydkvalitet på samtaler

Kvaliteten på samtalelyden er god, men høyttalerspalten er ikke så stor. Hører du ikke hva som blir sagt, kan det være at du dekker spalten med øret. I så fall er det bare å flytte litt på telefonen.

I tiden vi har testet telefonen har vi ikke hatt problemer med radiofølsomheten, men vi merker oss at det noen ganger kan ta lang tid å komme igang med nettaktiviteter når telefonen er i Telenors 4G-nett.

Stabil telefon

De fleste nye telefoner har en og annen bug som blir fikset med programvare. Vi oppdaget at det automatiske oppsettet av Exchange på Z3 gav oss en IMAP-tilkobling, slik at kontaktene og kalenderen ikke ville la seg synkronisere. Dette løste vi ved å bytte port manuelt, men det er litt pussig at ikke Z3 fikset dette av seg selv, slik Z2 gjorde.

En gang har vi også opplevd at kameraet har frosset, slik at vi har vært nødt til å slå telefonen helt av og på igjen for å komme videre. Men ellers har telefonen vært både stødig og stabil.

Les om underholdningsfunksjonene på neste side »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen