TEST: Sony Xperia Z1

Test Sony Xperia Z1

(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Dette er markedets beste mobiltelefon

Vi var begeistret etter sniktitten på Sony Xperia Z1. Nå har vi testet, og er enda mer begeistret.

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Musikk-appen fra Sony er den velkjente Walkman-spilleren. Lyden er upåklagelig.
Musikk-appen fra Sony er den velkjente Walkman-spilleren. Lyden er upåklagelig.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Underholdning:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, spillelister
Medieformater: MP3, eAAC+, WMA, WAV, Flac, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4
FM-Radio: Ja
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Minijack 3,5 mm, MHL (HDMI) gjennom Micro-USB
Spill og underholdning: YouTube

Kameraoppløsning: 21 megapiksler, f/2.0, 1/2,3", G-linse,
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p, 30 fps), digital stabilisering, HDR


Kort sagt:
God lyd i musikkspiller
Over snittet formatstøtte
Svært god ytelse
Markedets beste mobilkamera
Mange lydinnstillinger


Ikke xenon-blits

Sony Xperia Z1 har et mobilkamera som går uten på det meste vi har sett. Med en blenderåpning på 2,0, og sensor på 1/2,3 tommer tar telefonen bilder som er på høyde med det du får fra relativt gode kompaktkameraer. Sensoren er på 20,7 megapiksler, mens bilder tatt med auto-innstillinger blir på 8 megapiksler. Årsaken er at kameraet legger sammen informasjon fra 7 og 7 piksler for å beregne riktig farge og lysmengde på pikselen  i det ferdige bildet.

Nye kameramenyer

Med denne funksjonen legges ulike elementer til på bildene du tar. Muligens artig første gang, men neppe en funksjon du vil forelske deg i.
Med denne funksjonen legges ulike elementer til på bildene du tar. Muligens artig første gang, men neppe en funksjon du vil forelske deg i.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kameraet har fått en ny meny, der hver innstilling er en egen app. Her kan du ha det moro med såkalt augmented reality, der du legger figurer av ulike slag inn bildene. Du kan for eksempel plassere deg selv blant dinosaurer, eller sette karnevalsmaske på den du tar bilde av.

Du kan også fotografere med "time shift". Det brukes når du ikke vet nøyaktig når det er best å ta bildet, for eksempel når noen skal sprette en champagne-kork. Bommer du, kan du bla frem eller tilbake i tid, til du finner akkurat det øyeblikket du ville forevige. I denne modusen er bildeoppløsningen riktig nok redusert til 2 megapiksler (Full HD).

Du får også tilgang til Bambuser, og kan enkelt sende live til Internett fra videokameraet på mobilen. Dette kalles Social Live. Andre nye funksjoner i kameraet er Info Eye. Pek kameraet mot en gjenstand, og få opp mer informasjon om objektet på skjermen.

Suveren i svakt lys

Ved svak belysning tar kameraet flere bilder tett etter hverandre, fremfor å øke lukkertiden. Bildene settes sammen til ett bilde, slik at støy og korn minimeres, og den samlede lysmengden får motivet til å tre frem. Her har vi tatt et par bilder i svakt lys med Xperia Z1, iPhone 5, HTC One og Nokia 808 PureView. Flere bilder tatt med Xperia Z1 kan du se i karusellen nederst på denne siden. (Testen fortsetter under bildene)

KLikk på bildet for å se detaljene i original størrelse.
Disse bildene er tatt innendørs i et nesten helt mørkt rom. Det er ikke brukt blits/fotolys, og alle bilder er tatt med auto-innstillinger. 
Klikk på bildet for å se detaljene i original størrelse.

 

Fremdeles innendørs i svak belysning, men her er forskjellene ikke like store som i svakere lys.
Fremdeles innendørs i dårlig belysning, men her er forskjellene ikke like store som i svakere lys.
Klikk på bildet for å se detaljene i original størrelse.
Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kraftig spillkonsoll

Du kan bruke PlayStation-kontrollene dine med spillene på Xperia Z. Du kan også overføre bildet til en TV, og bruke mobilen som spillkonsoll.
Du kan bruke PlayStation-kontrollene dine med spillene på Xperia Z. Du kan også overføre bildet til en TV, og bruke mobilen som spillkonsoll.

Spør ikke om telefonen er god nok for de mest avanserte mobilspillene - spør heller om de mest avanserte mobilspillene er gode nok til å utnytte kapasiteten i Sony Xperia Z1.

Er du glad i mobilspill er det bare å glede seg. Den kraftige prosessoren og grafikkbrikken sender deg ut på en spillopplevelse der alt fungerer perfekt. Telefonen kommer riktig nok uten spill, men slike kan du kjøpe eller hente gratis på Google Play.

Skjermen reagerer spontant på berøringer, og den høye oppløsningen sørger for at du får med deg alle detaljer. Om du vil kan du også koble til vanlige PS3 spillkontroller.

Bare synd at så få spillprodusenter ser det formålstjenlig å utnytte den høye oppløsningen til fulle. Enten du bruker gyrokontroller eller skjermberøringer er denne mobilen i særklasse når det gjelder spillopplevelse.

Spillopplevelsen får et løft med den gode skjermen og kraftige ytelsen Xperia Z1 kan skilte med.
Spillopplevelsen får et løft med den gode skjermen og kraftige ytelsen Xperia Z1 kan skilte med.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

God musikkspiller

Sony har lagt inn sin egen musikk-app på Xperia Z1. Det er ikke så rart, tatt i betraktning at Sony eier varemerket Walkman. Men det er ikke det eneste Sony kan slå i bordet med. Sony Entertainment kan by på enorme mengder innhold, enten det gjelder film, musikk eller spill. Dette prøver Sony å utnytte ved å tilby tjenesten Music Unlimited i musikkspilleren sin. Dette tilsvarer Spotify eller Wimp, som du selvfølgelig også kan kjøre på Xperia Z1.

Lydkvaliteten Sony kan by på står ikke noe tilbake for det konkurrentene tilbyr. Det er mulig HTC er hakket hvassere med sin forsterkerteknologi, men Z1 spiller så godt at vi med gode hodetelefoner knapt kan registrere forskjellen.

Men du får ikke tilgang til filmbiblioteket til Sony på en like enkel måte som du skaffer deg musikk. Det er synd, for telefonen er helt suveren til film- og TV-titting. Vi har lagt inn Netflix og Slingplayer på telefonen, og seeropplevelsen er så god at vi rett og slett ikke savner Amoled. På bildet under kjører vi NRK Nett-TV på Xperia Z1. Klikk på bildet for å se det i full størrelse.

Plasserer du telefonen 30 cm fra øynene blir det omtrent som å ha en 60-tommer på veggen 5 meter unna. Mobilen har antakelig det beste bildet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Film

Du kan ikke filme i 4K med Sony Xperia X, men du vil neppe savne muligheten. For at det skal være noen vits i trenger du jo en 4K-skjerm å spille resultatet av på. Slike er det foreløpig svært få som har.

Opptakene vi filmer med telefonen blir slett ikke så ille, tatt i betraktning at det er en mobil vi filmer med. Men det er fremdeles et stykke igjen før mobilen erstatter dedikerte videokameraer.

Å spille av filmer fra nett eller via nedlasting til telefonen fungerer svært bra, og telefonen har god formatstøtte.

(Bilde: Espen Irwing Swang)
(Bilde: Espen Irwing Swang)
(Bilde: Espen Irwing Swang)
(Bilde: Espen Irwing Swang)
(Bilde: Espen Irwing Swang)
(Bilde: Espen Irwing Swang)
(Bilde: Espen Irwing Swang)
(Bilde: Espen Irwing Swang)
(Bilde: Espen Irwing Swang)
(Bilde: Espen Irwing Swang)
(Bilde: Espen Irwing Swang)
(Bilde: Espen Irwing Swang)

Sony Xperia Z1

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen