TEST: Sony Xperia XZ3

Test Sony Xperia XZ3

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Sony har lansert to gode mobiler i stedet for én perfekt

Xperia XZ3 er god, men kunne vært så mye mer.

Sony har slitt med å utmerke seg på mobilfronten de siste årene. For hver ny telefon de har sluppet har konkurrentene vært akkurat heftige nok til at den japanske krigeren har havnet i skyggen.

Dessverre. For det står egentlig ikke på kvaliteten med Xperia-modellene. Det handler om millimetere når du skal skille deg ut i et tett og mettet toppmodellmarked.

Og jeg kan like greit si det med en gang; slik er det med Xperia XZ3 også.

Det som er litt uvanlig er at noe av det som står i veien for XZ3 er Sony selv, og deres XZ2 Premium-modell. Den har nemlig den andre halvdelen av det som burde gjort XZ3 til et supert regnestykke; et enda litt bedre kamera.

Men tilbake til Sonys nyeste modell. XZ3 er først ut av toppmodellene fra de store, tradisjonelle mobilprodusentene med Android 9 Pie. Det betyr at enkelte av menyene her er litt annerledes enn du kanskje er vant til. Samtidig er det ikke dramatiske endringer her; kan du bruke en Xperia fra før, er det ganske enkelt å lære seg XZ3 også.

Forskjellene

En av de første forskjellene du kanskje oppdager, er at nedtrekksmenyen er grafisk annerledes enn den var før. Store blå sirkler styrer hver av funksjonene. I den grad det er endringer å melde om her handler det om en litt annerledes organisering av snarveier ved oppstart, men dette kan du endre på etter egen lyst selv.

Det er mye fint med Xperia XZ3, inkludert at den kommer tidlig på markedet med Android 9. Men de fleste av de nye funksjonene fra Google er ikke med i Sonys variant av systemet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For å gå inn og ut av appmenyen trekker du fingeren oppover på hjemmeskjermen. Trekk ned igjen for å gå tilbake.

Det er ørlite grann forvirrende at du kommer til Sonys appsøker om du trekker fingeren nedover fra hjemmeskjermen. Her kan du nemlig ikke trekke deg ut igjen med et sveip, og dermed sitter du «fast» til du avbryter sveipeflyten ved å trykke på hjemfeltet nederst på skjermen.

Inkonsekvent bruk av skjermsveip er strengt tatt mest en skjønnhetsfeil, og ikke noe stort problem. Her er nemlig samtlige mobilprodusenter på markedet, Apple inkludert, litt skyldige. Sveipemenyer er ikke optimale før de er forutsigbare i alle situasjoner.

Menyene kamuflerer Android 9

Det er få ting her som faktisk minner deg på at XZ3 kjører Android 9. I stedet er det noen nyvinninger av litt varierende nytteverdi fra Sony som preger menyene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selv om Sony er forholdsvis tidlig med Android 9 Pie i XZ3-modellen sin, sitter menysystemet litt fast i Android 8. En del av de viktige forskjellene på nyeste og forrige Android-utgave er rett og slett ikke med. Noen fordi Sony har valgt slik, andre fordi Google ikke er helt ferdig med Android 9-lanseringen ennå.

Eksempelvis skal Android 9 ha støtte for sveiping mellom aktive apper ved hjelp av et felt nederst på skjermen. Det feltet er ingen steder å se på XZ3, og det kan tilsynelatende heller ikke velges i innstillingsmenyen.

En egen lærende strømstyringsfunksjon i Android 9 skal også være bedre enn det vi kjenner fra før - men hos Sony heter slike funksjoner fortsatt bare Stamina. Samtidig vet vi at Sony, i likhet med Samsung og Huawei, leverer funksjoner til Googles Android-prosjekt. Det kan altså fort hende at de viktigste nyhetene på denne fronten er nettopp de lærende strømstyringsfunksjonene fra Stamina-modusen som Sony lenge har snakket om.

At telefonen heller ikke har oversikt over bruksmønster, slik Android 9 kommer til å leveres med, er enda et irritasjonsmoment. Joda - telefonen identifiserer programvaren som Android 9, men det er jaggu ikke mange av Googles nye funksjoner som har funnet veien til den. Ennå.

Flott skjerm

Sony har vært relativt konservative på mobilfronten. Xperia XZ3 er faktisk deres første telefon med OLED-skjerm. Den er også først ut med buede kanter - et konsept som Samsung i praksis faset inn på vegne av resten av markedet. Om de buede skjermene har så mye mer for seg enn kosmetisk «nytte» er en debatt vi lar ligge til en gang vi har særdeles god tid.

Men det ser altså svært bra ut. Og OLED-skjermen ser særdeles bra ut - i alle typer lys. Én særdeles trivelig egenskap her er hvor vanvittig lavt i lysstyrke skjermen kan gå før lysbryteren slipper opp for plass.

Dette pleide å være en ting Samsung skrøt av, men de har snakket mindre om det i det siste. Og deres Galaxy S9+ kan for eksempel ikke bli like mørkt. Hvorfor er det viktig, tenker du kanskje; det er viktig om natten og i mørket. Nesten uansett hvor mørk en mobilskjerm kan bli vil den blende litt i mørket - selv Samsungs gjør det. Xperia XZ3 gjør ikke det.

Bare husk å skru opp lysstyrken igjen før du skrur på lyset om morgenen. Det er fort gjort å tro at XZ3 er avslått om du labber ut i verden med skjermen på minimum.

Side Sense er vanskelig å bli vant til

Der det kanskje mangler litt på reelle Android 9-nyheter i XZ3 får Side Sense æren av å være Sonys store nye funksjon i XZ3. Hvis du kjenner til Edge Sense i HTC- og Google-telefoner vet du allerede litt hva det handler om. For funksjonene er relativt like, selv om de også er forskjellige.

På HTC- og Google-telefoner kan du klemme på telefonen for å aktivere ulike funksjoner. Et par korte tapp på siden av telefonen kan også settes opp til å gi ulike reaksjoner. Men i disse telefonene er det en sensor i siden av telefonen som gjør alt arbeidet.

For Sonys del er dette funksjoner som er bakt inn i selve skjermen. Du klemmer ikke, men du kan sveipe opp og ned, eller tappe, langs siden av skjermen.

Det er ingen klemmesensor her. Og det ødelegger strengt tatt litt av opplevelsen. For dermed er heller ikke justeringene for å unngå uhellsaktiveringer like gode som de kan bli med en klemmesensor hos HTC.

Du kan justere hvor fort dobbel-tappingen må gå før telefonen skal registrere hendelsen og du kan også justere hvor langt du må sveipe langs siden av skjermen for å aktivere sveipefunksjonene.

Trenger vi enda en appmeny?

Å sveipe ned på skjermen for å komme tilbake ett hakk er ganske praktisk. Den adresserer et reelt behov, ettersom tilbakeknappene ofte er på toppen av det som for tiden er ganske langstrakte skjermer.

Mens tappefunksjonen på siden av telefonen henter frem en appmeny som popper opp langs siden av skjermen.

Xperia XZ3 har Android 9, men det er fint lite i menyene som viser at det er nyheter på gang her. Flere av Googles nyheter kommer først senere, mens andre ting virker å være utelatt av Sony. Og akkurat hva vi skal med en ekstra appmeny på siden av skjermen er ukjent. For ørtende gang kan vi nevne at det er litt merkelig å fremheve reklameinnhold i appsøkeren på en telefon til 8000 kroner. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ærlig talt er den appmenyen én av de lateste designvriene jeg har sett i det siste. De blåkopierer i praksis Samsungs kantmenyer. Det er greit nok, i hvert fall for oss, at mobilprodusentene lager egne vrier og avleggere av andres suksesser. Men akkurat sidemenyen fra Samsung-telefonene er det ikke så mange som bruker uansett.

Når alt kommer til alt; hva skal jeg med enda en appmeny på siden av en hjemmeskjerm? I noen tilfeller kan det være kjapt å komme seg til en annen app med sidemenyen over den appen du allerede er i. Men samtidig hadde det vært bedre og enklere løst om Sony bare hadde adoptert Android 9-appveksleren, som i bunn og grunn kopierer Apple.

Før du protesterer, Apple kopierte også denne funksjonen fra gamle Palm-telefoner, så jeg skal ikke påstå at Apple heller har vært geniale på området.

Fordi den ikke fungerer like godt og uavhengig av skjermen som HTCs Edge Sense gjør er den ikke det store, gode tillegget til en allerede ganske ålreit Xperia som jeg hadde håpet på da testen gikk i gang. Gi oss heller mer av Android 9-pakka.

Målt ytelse

Sony har etter hvert mange telefoner med Snapdragon 845-brikke i. Dermed er det ikke så himla spennende hvor godt maskinvaren yter her - men det er likevel et spørsmål hvor mye Android 9 kan påvirke regnestykket. Ikke så veldig, er fasiten. Ytelsen vi måler i XZ3 er såvidt over det vi er vant til å få fra andre 845-telefoner, men de helt store forskjellene uteblir.

Den legger seg i praksis midt mellom nevnte Snapdragon 845 og Samsungs Exynos 9810 i Note 9. I målt ytelse er begge modellene et greit stykke unna Apples iPhone Xs-modeller med A12 Bionic.

Underholdning

Ingen hodetelefonkontakt her. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sony har lenge hatt stereolyd i telefonene sine, og den har blitt gradvis bedre gjennom årene. Men ettersom både Samsung og Apple har hoppet inn i det som tradisjonelt var én av HTCs sterkeste disipliner, havner Sony et lite stykke under pallen. Lyden i XZ3 låter litt veikere enn vi er vant til fra de beste telefonene.

I Xperia XZ2 ble en vibrasjonsfunksjon introdusert. Den gjør at hele telefonen føles som en slags vibrerende basshøyttaler. Du får fortsatt løsningen i XZ3, men den egner seg nok best i kombinasjon med hodetelefoner.

Skjermen er flott og egner seg bra til video og strømmeinnhold. Men så snakker vi også om en telefon til 8000 kroner. Hvis den ikke var god på video til den prisen hadde den ikke hatt stort i norske mobilbutikker å gjøre.

Lydmessig er det greit å nevne at hodetelefonkontakt fortsatt ikke er med her. Du må via en USB-C-overgang hvis du skal ha lyd i kablede hodetelefoner. Eventuelt ha et sett hodetelefoner som støtter USB-C-kontakten.

Telefon og batteritid

Lyd fra både topp og bunn av telefonen får du, og i tillegg kan den riste i takt med musikk og eksplosjoner i film og serier. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Batteritiden i Xperia XZ3 er helt ålreit, men ikke oppsiktsvekkende god. Den klarer seg én til to dager, avhengig av hvor tungt du bruker den. Batteriet på 3300 mAh er ikke faretruende lite, men sammenlikner vi med andre telefoner i samme størrelse og prisklasse begynner de beste å vokse seg nærmere 4000 mAh, om de ikke alt er der.

Tastaturet som følger med er Swiftkey. Og igjen hadde det vært en bedre løsning om Sony heller gikk for Androids standardvare, nemlig Google-tastaturet. Det er enklere og mer effektivt på nær alle vis enn Swiftkey, med sine tidvis små taster som flytter på seg avhengig av sammenhengen.

Som telefon er det ellers lite å utsette på Xperia XZ3. Men så har det heller ikke vært noe særlig å klage på med de siste årenes Xperiaer på denne fronten. Den er enkel å bruke, og gir god lyd.

Kamera

På kamerafronten opplever jeg XZ3 som en nedgradering fra XZ2 Premium. Sony fikk til forholdsvis mye i sparsomt lys med 4K-mobilens doble kameralinser. Men her er vi tilbake på kameraet som grunnleggende sett kommer fra den vanlige XZ2-modellen, og resultatene er omtrent som dem vi fikk fra den. Gode - men ikke noe hverken Samsung eller Huawei burde føle seg truet av.

Bevegelsesuskarphet dukker raskt opp når skumringen faller på. Telefonen er god nok til å kamuflere det når bildene vises frem på skjermen, men de dukker gjerne tydelig opp når de samme bildene deles i sosiale medier og kanskje skal beskjæres eller vises på større skjermer.

Kameraet som er vesentlig oppgradert sammenliknet med tidligere er frontkameraet. Her har oppløsningen økt drastisk, men enda viktigere; linsen over har blitt mer lyssterk og brikkestørrelsen har økt kraftig. Resultatet er klare og gode selfier selv i ganske dårlig lys. Samtidig er heller ikke dette en disiplin Sony er alene om å få til ganske greit.

Fasit er altså greit nok, men ikke spektakulært for XZ3 på kamerafronten. XZ2 Premium er bedre, selv om heller ikke den kan slå Huaweis P20 Pro-kamera. Det kameraet hadde gjort XZ3 til et langt bedre alternativ enn den er med dagens kamerarigg på ryggen.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen