TEST: Sony Xperia XZ2

Test Sony Xperia XZ2

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Sony med totaloverhaling av Xperia-toppmodellen

Men den svikter litt der det er viktigst.

Sonys Xperia-modeller har vært ålreite, men trauste, i en årrekke. Store rammer og minimale designendringer har preget serien. Helt frem til nå.

Xperia XZ2 er nemlig noe helt nytt fra den japanske mobilprodusenten. Endelig blir skjermen så stor at den dekker nesten hele forsiden av telefonen, og endelig får vi en designendring som er stor nok til at du ikke trenger forstørrelsesglass for å skille modellene fra hverandre.

Dette er et sammendrag - les hele testen på side 2 »

Blank, buet og vibrerende

Xperia XZ2 er med sitt blanke og buede ytre en telefon som skiller seg klart fra resten av Sony-utvalget, og også fra de fleste andre modellene på markedet.

Den 5,7 tommer store skjermen dominerer på forsiden, og her er det masse lysreserver til Netflix-titting og liknende. Skjermen både støtter HDR og kan lage sin egen HDR hvis innholdet ikke er helt nytt. Funksjonen har vi også sett i det siste årets Samsung-flaggskip.

En ting som virker som en gimmick ved første øyekast er vibrasjonsløsningen i XZ2. Den kan nemlig vibrere i takt med musikken, eller eksplosjoner i TV-serier. Det er en uvanlig kraftig og stillegående vibrasjonsmotor som brukes til dette.

Gir større innlevelse

Sony Xperia XZ2

Størrelse: 15,3 x 7,2 x 1,11 cm
Vekt: 198 gram
Skjerm: 5,7 tommer, 2160 x 1080 piksler,
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 845, åtte kjerner (8 x Kryo 835), Adreno 630 GPU, 4 GB RAM
Lagringsplass: 64 gigabyte, plass for Micro-SD
Operativsystem: Android 8 Oreo
Teknologi: Bluetooth 5.0, USB-C,
Kamera: 19 MP, f/2.0, korte opptak i 960 fps
Selfie: 5 MP, f/2.2, vidvinkel
Batteri: 3180 mAh, QC 3.0 + Qnovo Adaptiv lading
Pris: 8000 kroner, 6. april

Løsningen er faktisk svært effektfull når man bruker telefonen til klassisk sengetitting, liggende på madrassen ved siden av. Når hele området rundt telefonen vibrerer i takt med eksplosjonen på skjermen føles unektelig bassen i hodetelefonene litt mer «ekte».

En irritasjon er imidlertid at telefonen er så usedvanlig glatt at å få den til å stå oppreist mot noe som helst uten lim eller MacGyver-tape er klin umulig. Hvis du planlegger å bruke XZ2 til å titte på film bør du vurdere et stativdeksel ved siden av.

Rammene rundt skjermen er mye mindre enn de pleide å være på eldre Xperia-modeller. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den glatte glassbaksiden gjør forresten at telefonen kan lade trådløst, slik toppmodeller fra Samsung og Apple og en rekke andre produsenter kan. Løsningen er praktisk, men ikke lenger så oppsiktsvekkende.

Batteritiden her er rimelig god, og du burde klare å knekke et par dagers bruk ut av XZ2 uten å se så altfor hardt på batterispareløsningen Stamina Mode. Hurtiglading er støttet og rask lader følger med i esken.

Ikke helt til topps på kamerapallen

Kameraet her tar ålreite bilder og gjør det ganske bra under mørke forhold. Det er ikke noen Galaxy S8- eller S9-killer dette, men Sonys programvare har blitt ganske god på å fjerne støy uten å legge til så altfor mye av sin egen. Resultatene blir dermed vesentlig bedre enn bare for et par generasjoner siden. De gamle problemene med komprimeringsstøy og overoppskarping er så godt som borte.

Xperia XZ2 tar gode bilder, men klarer ikke helt å matche de beste kameratelefonene når mørket faller på. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et irritasjonsmoment er at HDR-videoopptak som Sony skryter av i XZ2-modellene ikke fungerer særlig bra. Forhåndsvisningen under opptak går ofte tregt og følger ikke helt det du peker på, og opptakene blir av og til hakkete.

Det hører med at Sony mener man ikke skal kombinere videostabiliseringen Steadyshot med HDR-opptak, og at batterisparingen Stamina Mode påvirker ytelsen. Her burde kameraet selv fikse disse valgene, så det ikke ser verre ut enn det er.

Uten alle ekstrafunksjonene funker HDR en del bedre, men jeg foretrekker fortsatt vanlige full-HD eller 4K-opptak.

Se flere bilder tatt med Xperia XZ2 på side 2 »

Alt i alt

Xperia XZ2 koster 8000 kroner å kjøpe, og legger seg dermed omtrent midt i hopen av fete toppmodeller du kan kjøpe akkurat nå. Den er ikke en åpenbar vinner i dette selskapet, men den har sine gode argumenter. Spesielt nå før 6. april er den gunstig - i forhåndssalget kan du nemlig få helt trådløse ørepropper til en verdi av rundt 1500 kroner med på kjøpet.

Du som er opptatt av kjappe oppdateringer bør også kjenne din besøkelsestid her. Sony har vært kvikke på denne fronten de siste åra, og XZ2 er det eneste flaggskipet vi kjenner til som støtter sømløse oppdateringer så langt. Det betyr at når den får en oppdatering gjør den bare en kjapp omstart før du er i gang. Du slipper å vente på installasjon av oppdateringen - alt det skjer i bakgrunnen.

Som med Huaweis Mate 10 Pro aner vi konturene av en telefon som leverer jevnt over i større grad enn på noe enkeltpunkt. Men vi skulle så gjerne sett et virkelig stort batteri eller et enda bedre kamera for å trekke opp helheten litt til.

Se flere bilder av XZ2 og les hele testen på neste side »

Huawei Mate 10 Pro

Huaweis allrounder

Huawei Mate 10 Pro

Mate 10 Pro har vært det siste halvårets mobiljoker. Med et enormt batteri, flott design og Android 8 før mange av konkurrentene har den hatt sine spydspisser, men jevnt over er dette enkelt og greit en rask og god telefon å bruke. Kameraet er ikke aller best, men det er slett ikke så verst heller. Rund det hele av med et par litt uvanlige fargekombinasjoner og vanntett design, og du får en kanskje litt overraskende folkefavoritt ved navn Mate 10 Pro.

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB

Samsungs flaggskip

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB

Hvis du vil ha et kamera som fungerer bedre i mørket enn det Xperia XZ2 byr på, er Samsungs Galaxy S9, og for den saks skyld S8, gode valg. Begge briljerer i akkurat denne disiplinen. Du får også mer og litt bedre skjerm i samme størrelse telefon, og disse kan dessuten lage HDR ut av eldre videomateriale. Igjen er de vanntette, igjen støtter de trådløs lading og de er kjappe og gode å bruke. Samsungs satsing på mobilen som PC-erstatter eller som VR-dings er dessuten viktig for enkelte.

Apple iPhone X (10) 64 GB

Den med skjermleppen

Apple iPhone X (10) 64 GB

Vi kritiserer ofte ting for å være for dyre, og kritikken hører absolutt hjemme på Apples to tusen kroner dyrere iPhone X. Men det er ikke alltid så vanskelig å tilgi når pengene kjøper funksjoner vi vil ha. Face ID klarer å gjemme lås og sikkerhet på en sånn måte at vi ikke lenger tenker på det. Utover dette er iPhone X fortsatt en iPhone, om enn med mer sveipete menyer og betydelig kjappere innmat enn eldre generasjoner. Den er vanntett, har stereohøyttalere og støtter trådløs lading.

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Gå til side

8.5/10
Meget bra

Sony Xperia XZ2 Dual H8266

"XZ2 har blitt et flaggskip Sony kan være stolte av, tross noe forbedringspotensial."

Fordeler

 • Flott ny glassdesign
 • Kan lade trådløst
 • Lynende rask
 • Støtte for sømløse oppdateringer
 • Lager HDR av eldre videomateriale
 • Vanntett
 • Hurtiglader med i esken
 • Vibrerer i takt med eksplosjonene på skjermen

Ting å tenke på

 • Hodetelefonkontakten borte også her
 • Ikke like kvass som de beste på foto i mørket
 • Opptak av HDR-video fungerer dårlig
 • Noen bugs

Detaljer

 • Batteritid
 • Brukervennlighet
 • Design
 • Funksjonalitet
 • Kamera
 • Skjerm
 • Teknologi
 • Underholdning
 • Ytelse
 • Økosystem

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen