Fra Youtube er det en smal sak å få innhold som passer perfekt for 4K-skjermen i XZ2 Premium, men fra strømmetjenestene er stort sett HDR-innhold det beste du kan håpe på.

Test Sony Xperia XZ2 Premium

Fra Youtube er det en smal sak å få innhold som passer perfekt for 4K-skjermen i XZ2 Premium, men fra strømmetjenestene er stort sett HDR-innhold det beste du kan håpe på.

Nå begynner det å svinge av Sonys mobilkamera

Men holder det mot den sterke konkurransen?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sony slipper mobiltelefoner i et voldsomt tempo. Så langt har de slitt litt med å finne formen, foruten i de små og knallgode Compact-versjonene. I motsatt ende finner vi Premium-modellene, der Sony har for vane å bygge inn 4K-skjermer og lett oppdatert teknologi sammenliknet med de vanlige utgavene.

Xperia XZ2 Premium er en slik telefon. Den ser aller mest ut som en litt lubben Xperia XZ2 med to øyne på baksiden og annet skjermaspekt. Her er det nemlig fortsatt 16:10-skjerm som gjelder, selv om vanlig XZ2 og nye XZ3 har fått 18:9-skjermer.

En oppgradert Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 Premium

Størrelse: 158 x 80 x 11,9 mm
Vekt: 236 g
Skjerm: 5,8 tommer, 3840 x 2150 piksler (UHD), HDR
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 845, åtte kjerner (8 x Kryo 835), Adreno 630 GPU, 6 GB RAM
Lagringsplass: 64 gigabyte, plass for Micro-SD
Operativsystem: Android 8 Oreo
Teknologi: Bluetooth 5.0, USB-C,
Kamera: Motian Eye Dual – 19MP og svart/hvitt 12MP
Selfie: 13 MP
Batteri: 3540 mAh, QC 3.0 + Qnovo Adaptiv lading
Pris: Omtrent 9000 kroner

Kort fortalt er menysystem og opplevd ytelse her kliss likt som i nevnte XZ2, og dette blir derfor en kortere test enn vanlig, selv om XZ2 Premium har vært i bruk i en god og lang testperiode.

Hvis du vil vite mer om spesifikke funksjoner og menysystemet her kan det være lurt å titte innom Xperia XZ2-testen »

Ved siden av kameraet og skjermen er det ikke voldsomt store forskjeller i det fysiske heller på XZ2 og XZ2 Premium. Et større batteri er på plass, og det samme er litt mer RAM enn i den vanlige XZ2-modellen som selges i Norge. En vanlig XZ2-modell med 6 gigabyte RAM er mulig å få kjøpt i andre markeder, men i vårt er det altså Premium-Xperiaen du må kjøpe for å få det. Slik ser de tre aktuelle modellene ut satt opp mot hverandre:

  Xperia XZ2 Xperia XZ2 Premium Xperia XZ3
Grunnleggende      
Type LCD IPS LCD IPS P-OLED
Størrelse 5,7 tommer 5,8 tommer 6 tommer
Oppløsning 2160 x 1080 piksler 3840 x 2160 piksler 2880 x 1440 piksler
Vekt 198 gram 236 gram 193 gram
Dimensjoner 15,3 x 7,2 x 1,11 cm 15,8 x 8 x 1,19 cm 15,8 x 7,3 x 0,99 cm
       
Maskinvare      
Prosessor Snapdragon 845 Snapdragon 845 Snapdragon 845
Kjerner 8 8 8
GPU Adreno 630 Adreno 630 Adreno 630
RAM 4 GB 6 GB 4 GB
Lagring 64 GB 64 GB 64 GB
       
Kamera      
Oppløsning 19 MP 19 MP + 12 MP S/H 19 MP
Glass f/2.0 f/1.8 + f/1.6 f/2.0
OIS Nei Nei Nei
Selfie 5 MP, f/2.2 13 MP, f/2.0 13 MP, f/1.9
       
Batteri 3180 mAh 3450 mAh 3300 mAh
Trådløs lading Ja Ja Ja
Pris 6500 kroner 9000 kroner 8000 kroner
       
Testet Ja, her er testen   Se sniktitten

Som du ser av feltene over er alle tre modeller svært like. Hvis du bare trenger en mobil som yter bra til en ikke voldsomt høy pris er med andre ord XZ2 stadig vekk et fabelaktig valg.

For skjermen har XZ3 teknologien som typisk gir de beste bildene, mens XZ2 Premium har høyest oppløsning. Spørsmålet er da; er 4K-oppløsningen merkbar?

Det korte svaret er; ikke egentlig.

Når trenger vi egentlig 4K?

Den blanke baksiden ser rett og slett meget lekker ut. Selv i konservativ svart farge er den ganske tiltalende. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En ting som har blitt stadig vanligere er høyoppløste skjermer som sjelden viser sin faktiske oppløsning. Vi trenger ikke gå opp til Sonys 4K-mobil engang. Avhengig av om du velger høyytelsesmodus eller ei på en Samsung, veksler mobilen mellom den fulle oppløsningen på 2960 x 1440 piksler og en lavere, ekstra bred full-HD-oppløsning i vanlig bruksmodus.

Selv med lavere oppløsning enn Sony opererer med er det både ytelse og batteritid å tjene på å ikke makse det tilgjengelige pikselantallet. Og det samme gjør Sonys Premium-modeller. Som regel viser de en full-HD-oppløsning, men ved behov aktiverer de alle sine piksler.

Slik er det eksempelvis når du viser bilder, video eller enkelte spill på skjermen. Men samtidig har du få andre kilder til godt 4K-innhold enn selve mobilkameraet og Youtube.

Strømmetjenester flest serverer ikke 4K til mobiler uansett.

Netflix gir HDR-bilde på Xperia XZ2 Premium, men 4K må vi til Youtube for å få fatt i. Dermed blir det aller meste telefonen viser frem enten oppskalert, eller vist i vanlig 1080p-modus på skjermen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

La det være sagt; få mobilskjermer presterer det Xperia XZ2 Premium gjør om du graver deg ned i 4K-videoer på Youtube. Resultatet er særdeles lekkert. Men det er altså ganske lite som krever denne oppløsningen, og i en mobil ... er jeg slett ikke sikker på om en «blindtest» mellom Xperia XZ2 Premium og Galaxy S9 vil gi tydelige resultater. Vi snakker om skillet mellom 765 punkter per tomme og 570 piksler per tomme. Begge oppløsninger er skyhøyt over de 326 pikslene per tomme som Apple i sin tid kalte for «Retina Display», hvor pikslene skulle være umulige å skille fra hverandre for det menneskelige øye. 

XZ2 Premium-skjermen gjør ellers en god jobb på å oppskalere innhold med lavere oppløsning, og en jukse-HDR-kvalitet legges også til for innhold som ikke har det.

At denne har den så langt beste stereolyden vi har hørt fra Sonys innebygde mobilhøyttalere er forøvrig også et pluss i boka.

Dette er altså en fabelaktig telefon å se video på, men det er også flere av de rimeligere konkurrentene.

Bedre kamera i mørket?

Slik ser det ut når XZ2 Premium tar bilde utover Hackescher Markt i Berlin. Klokken er rundt midnatt og lyset du ser i bygninger og på gaten er lyset som var tilgjengelig. Se flere sammenlikningsbilder med XZ2 Premium, iPhone X, Huawei P20 Pro og Samsungs toppmodeller i galleriet under testen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den andre store forbedringen her skal være kameraet. Det er et dobbelt kamera på denne telefonen. Enkelt forklart skal en svart-hvitt-del ta seg av gjenkjenning av kanter og kontraster, mens fargekameraet fargelegger bildet. Dette er grunnleggende slik Huawei og andre har gjort det noen år.

Sony skryter i tillegg av at ISO-verdiene, eller kameraets lysfølsomhet, kan stilles til himmels. I sin markedsføring virker det nesten som om alt avhenger av ISO-verdiene. Nå hører det med at det sjelden er maksimums-ISO-en som avgjør om bildet blir bra, men snarere hvor høyt man kan stille den før støyen blir påtrengende. Derfor låt det kanskje mer som god PR enn reklame for et faktisk godt kamera i markedsføringen.

Men jeg må gi Sony rett i at XZ2 Premium har et fabelaktig bra kamera. Støyen blir sjelden påtrengende, selv om den fortsatt dukker opp. Japanerne ser nå ut til å være oppe på siden av Samsung - men dessverre fortsatt noen knepp bak Huaweis P20 Pro.

Der Samsung gjerne kan dra på med ganske kunstige farger for å skape kontraster i utfordrende bilder lar Sony den vrien ligge. I stedet ser vi oftere at XZ2 Premium overeksponerer de lyse delene av bildet. Det kommer helt an på situasjonen hvilken teknikk som gir det beste bildet. Og i dårlig lys virker det som om Galaxy Note 9 og S9, som den deler kamera med, kommer ut på uavgjort med Sonys nye flaggskip. I dagslys er alle tre så gode at det egentlig ikke spiller noen rolle hva du velger.

Men årets store overraskelse, Huawei P20 Pro, fortsetter å ta rotta på omtrent det som kan krype og gå av kameramobiler. Den fantastiske nattmodusen gir flere sekunder lange eksponeringer, der til og med bilder av ting i bevegelse ender opp som relativt gode. Og den gjør også meget god figur for vanlige raske eksponeringer i mørket.

Menyene er kjappe og gode. Innsigelsene jeg har er de vanlige for Sonys telefoner; en egen appforslagsside som inneholder reklame er unødvendig i en dyr toppmodell, og den chattete hjelpefunksjonen er ikke så smart at det gjør noe. Swiftkey er heller ikke det beste tastaturvalget. Men ting som Xperia Actions og innstillingsmenyen som er snytt ut av ren Android er solide plusspoeng.

Konklusjon

 

Sony Xperia XZ2 Premium er en merkelig tass. Den har den heftigste skjermoppløsningen du kommer til å finne i en mobiltelefon med det første. Akkurat nå er den, med mindre vi har gått glipp av noe, alene om 4K-skjermen sin. Men det er fryktelig sjelden du ser noe særlig til denne fordelen.

Den har også et langt kvassere kamera i mørket enn andre Xperia-modeller. Men samtidig får du den samme bildekvaliteten ut av Samsungs toppmodeller, og Huawei P20 Pro er utenfor rekkevidde for XZ2 Premium-kameraet.

Med en vekt på hele 236 gram er ikke dette den letteste telefonen du kan kjøpe. Den føles litt tung både i hånden og i lommen, med rundt 50 gram ekstra vekt sammenliknet med mange av sine konkurrenter. Og med en prislapp på hele 9000 kroner kan du få både lettere telefon, større batteri og bedre kamera uten å betale mer.

Xperia XZ2 Premium er en svært flott telefon. Faktisk er det ikke mange som er bedre. Spesielt ikke hvis en ekstremt høyoppløst skjerm uten kantkurver er viktig for deg. Men begynner du å se litt på pris har den fryktelig mange gode konkurrenter som er nesten like gode, eller like gode.

Alternativ til XZ2 Premium

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB

Samsungs folkeflaggskip

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB

Galaxy S9 har en fantastisk skjerm, om enn med noe lavere oppløsning enn XZ2 Premium. Den blir voldsomt lyssterk, og den kan lage HDR-innhold av vanlig innhold slik at selv eldre titler fra Netflix og andre steder virkelig lyser opp. En kjapp mobil som er lett, tett og med et kamera som fortsatt er hakket kvassere enn det i XZ2 Premium.

Huawei P20 Pro Dual SIM

Bildemesteren

Huawei P20 Pro Dual SIM

Huaweis fabelaktige AI-stabilisering i trippelkameraet på P20 Pro gjør at du kan holde telefonen i hånden og eksponere bilder i inntil fem sekunder. Normalt ville det blitt grøtete og uklare bilder av slikt, men resultatene fra P20 Pro taler for seg selv. Oppå det hele har den et enda større batteri enn XZ2 Premium har, og upåklagelig ytelse.

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Fabelaktig finne

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Nokia 7 Plus imponerer på alle punkter vi ser etter for XZ2 Premium, bare til nær en tredel av prisen. Ikke misforstå - den er ikke bedre enn XZ2 Premium, men for de fleste vil det ikke være så enkelt å merke forskjell. Ytelsen, med helt ren Android fra Google, er helt prima. Den er utstyrt med et ålreit kamera og Zeiss-optikk på baksiden, og den har i tillegg et stort batteri. Vanntett er den imidlertid ikke, og det er nok den største forskjellen fra den til Sonys flaggskip.

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Testbilder fra Xperia XZ2 Premium

Fernsehturm i Berlin midt om natten. Et noenlunde skarpt bilde, men telefonen sliter litt med dynamikken og det som er av lys blir utbrent. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Innendørs har den naturligvis ikke noe problem. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Yoshi er med på notene. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Ikke stort å si på egenskapene i dagslys. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Takk for sist. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Tomater på nært hold. XZ2 Premium gjør makrobilder helt greit. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Slik ser det ut når XZ2 Premium tar bilde utover Hackescher Markt i Berlin. Klokken er rundt midnatt og lyset du ser i bygninger og på gaten er lyset som var tilgjengelig. Se flere sammenlikningsbilder med XZ2 Premium, iPhone X, Huawei P20 Pro og Samsungs toppmodeller i galleriet under testen. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Omtrent samme utsnitt og motiv som forrige bilde tatt med Samsung Galaxy S9. (Foto: Vegar Jansen, Tek.no)
Bilde av Berlins TV-tårn tatt med Galaxy S9. (Foto: Vegar Jansen, Tek.no)
Da mørkeegenskapene skulle testes ytterligere passet det bra med gratisfestival i «bakgården». (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Xperia XZ2 Premium gjør det rimelig bra også når det er ganske mørkt. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Men dette er omtrent det verste du kan utsette et mobilkamera for. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Huawei P20 Pro ble også med, og slik ser en vanlig korteksponering ut fra den. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Selv en fire sekunder lang eksponering av en konsert blir ikke langt unna brukbar med P20 Pro. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Oversiktsbilde over Lillomarka Arena - 4 sekunder eksponering, P20 Pro. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Apples iPhone X har lite å stille opp med mot både Sony og Huawei. Det blir brukbart, men heller ikke mer. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Nok et oversiktsbilde over festivalområdet, denne gang fra iPhone X. Her er det mye strølys fra omkringliggende lyskastere som lager støy i bildet. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Tilbake til Sony Xperia XZ2 Premium igjen - her fra skumring. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Sony gjorde det helt ålreit, men Huaweis AI-stabilisering kupper også skumringsforsøket. Fire sekunder eksponering og knivskarpt bilde med god dynamikk. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Galaxy Note 9 likte virkelig ikke kombinasjonen av skyer og fargen på himmelen. Legg merke til den overdrevne hvite kontrastfargen. Note 9 har samme kamera som S9, som gjorde det meget godt om natten i Berlin. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

9/10
Imponerende

Sony Xperia XZ2 Premium

"Nå er Sony og Xperia-serien virkelig inne på noe!"

Fordeler

 • På sitt beste er skjermen fabelaktig
 • Ålreit batteritid
 • Særdeles gode stereohøyttalere
 • Støtter trådløs lading
 • Raske og gode menyer
 • Meget bra kamera
 • ... som leverer bra i mørket
 • Kan vibrere i takt med musikk eller film

Ting å tenke på

 • Tung (236 gram)
 • Du ser sjelden skjermen på sitt aller beste
 • Kresen på plassering ved trådløs lading
 • Har ikke kantfunksjonene fra Xperia XZ3

Detaljer

 • Batteritid
 • Brukervennlighet
 • Design
 • Funksjonalitet
 • Kamera
 • Skjerm
 • Teknologi
 • Underholdning
 • Ytelse
 • Økosystem

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen