TEST: Sony Xperia XZ1

Test Sony Xperia XZ1

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Vi har testet Xperia XZ1: Den første mobilen som leveres med Android 8

Trekker omtrent ikke strøm i hvilemodus og har en helt unik 3D-scanner.

Sonys nye Xperia XZ1 er selskapets toppmodell for folk flest. Den er passelig stor og har en oppdatert metalldesign som ser ganske lekker ut. Den har dog ikke en heldekkende skjerm, slik mange av flaggskipene i dag har.

Telefonen føles velbygget og fin i hånden, og er ikke fullt så gigantisk som det egentlige flaggskipet, Xperia XZ Premium. Som de andre påkostede Sony-modellene er også denne vanntett.

Samtidig har den svært mange av egenskapene derfra, inkludert maskinvare fra øverste hylle.

Sony Xperia XZ1

Størrelse: 14,8 x 7,3 x 0,74 cm
Vekt: 156 gram
Skjerm: 5,2 tommer, 1920 x 1080 piksler, Gorilla Glass 5
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 835, åtte kjerner, 4xKryo@2,45GHz + 4xKryo@1,9 GHz, Adreno 540, 4 GB RAM 
Lagringsplass: 64 GB, plass for Micro-SD
Operativsystem: Android 8 Oreo
Teknologi: Bluetooth 5.0, QC 3.0 (hurtiglading), Qnovo adaptiv lading
Kamera: 19 megapiksler, 1/2.3" sensor, f/2.0, 4K-video, 960 bilder per sekund/saktefilm, Selfie: 8 MP vidvinkelkamera
Batteri: 2700 mAh
Pris: 6800 kroner, forhåndssalg fra 15. september, salgsstart begynnelsen av oktober. MDR-900NC inkludert i forhåndssalget.

Og det merkes på telefonen. Det er knapt en forsinkelse å spore i menyer og apper her. Den er svært, svært rask.

Først ut med ny Android

En viktig faktor her kan også være det faktum at den er den så langt første av telefonene fra en større produsent som leveres med Android 8. Det betyr at mange av funksjonene her er kliss nye, og en funksjon som virkelig imponerer er måten den begrenser aktivitet mens mobilen er i dvale.

Baksiden av XZ1 er i metall. Her er mesteparten av telefonen i ett stykke, der XZs hadde flere metallpaneler satt sammen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I løpet av testperioden måtte XZ1 ligge i noen dager. Vi har i skrivende stund hatt den i en ukes tid, og i mellomtiden har den klart kunststykket å ikke bruke mer enn 78 prosent batteri på 77 timer - mer enn tre døgn. Den har ligget for det meste i ro i den perioden, med noe fotografering og nettsurfing innimellom. Men det er helt unormalt at en telefon som er satt opp med massevis av tjenester og innhold ikke bruker mer av batteriet når den ligger rolig.

Spesielt når vi tar i betraktning at batteriet her er forholdsvis lite sammenliknet med mange tilsvarende telefoner. Det må imidlertid sies at den kutter såpass ned på bakgrunnsaktiviteten man bør skru av begrensningen for apper man vil ha automatisk push-varsling fra.

Ved svært aktiv bruk, så som ytelsestesting, kan batteriprosenten synke svært fort. Men så er det uhyre sjelden at apper krever like mye av telefoner som det en ytelsestest gjør. I normal bruk synker ikke batteriprosenten like fort.

Det er likevel greit å få med seg at det finnes telefoner med vesentlig større batterier enn Xperia XZ1, og de vil nok også få Android 8. Men gitt tempoet for mobilprodusenter flest, er det ikke sikkert det skjer med det første.

Begrens varslingsmaset

Android 8 gjør at du blant annet kan slumre varslinger du får, og du kan også få ha apper aktive på skjermen etter at du har gått ut av dem, som bilde-i-bilde. Foreløpig fungerer det ikke for Youtube, selv om det ligger i listen. Navigasjon via Google Maps virker imidlertid upåklagelig. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men det er flere fordeler her. Du kan for eksempel bestemme hvilke type varslinger du vil ha fra apper. Dermed kan du be om å bare få de viktigste varslene fra en app som er i overkant aktiv  om ting som ikke er relevant for deg.

Den 5,2 tommer store HDR-skjermen fungerer sammen med Netflix' HDR-titler, slik at mobilen virkelig kan lyse opp rundt seg dersom noen for eksempel retter en lommelykt mot kamera. Dette er en svært stilig effekt som har kommet til i det siste. Sony har flere skjermmoduser som til en viss grad kan etterlikne effekten for innhold som ikke har det, men disse har en tendens til å tulle litt med fargene på skjermen, og effekten blir ikke like god som når Samsungs Galaxy S8 og Note gjør det med eldre innhold.

For nytt innhold med HDR bakt inn blir effekten ganske lik på de ulike mobilene som støtter det. Her får du forresten stereohøyttalere til lytting uten hodetelefoner, noe du ikke får fra Samsung.

3D-scann vennene dine

Du kan 3D-scanne vennene dine og sette dem inn i GIF-filer. Her har jeg scannet kollega Vegar. Ansvarsfraskrivelse: Jeg har ikke brukt denne funksjonen mye, så foreløpig blir ikke resultatene helt feilfrie. Vegar har normalt ikke horn. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet her er det samme som du finner i Xperia XZs og XZ Premium. Det er en ålreit pakke som tar veldig gode bilder på dagtid, men fortsatt ikke er helt på linje med de beste når mørket faller på. Skulle du ha behov for det kan du også filme korte snutter i supersakte film, altså 960 bilder per sekund.

En greie vi ikke har sett før er muligheten til å gjøre 3D-scanning med mobil. Du kan scanne inn hodene til vennene dine, og sette dem på GIF-animasjoner eller bruke dem som bevegelige, litt småskumle, bakgrunnsbilder på mobilen. Funksjonen er svært artig, men det er litt krevende å gjøre selve scanningen, så spørsmålet er om Sony og andre innholdetilbydere klarer å holde det interessant over tid.

Det du har lest inn kan også skrives ut på 3D-printer, men om kvaliteten blir god nok til at man faktisk ønsker det er jeg mer usikker på. Foreløpig er dette svært nye løsninger som er helt i startgropen.

Konklusjon

Alt i alt er Xperia XZ1 en veldig fin telefon, og først og fremst er den en lynkjapp måte å skaffe seg Android 8-funksjonene på uten å måtte kjøpe telefon med helt ren Android. Batteritiden er tidvis svært bra, men XZ1 vil nok tas igjen på dette punktet når telefoner med større batterier og samme type maskinvare får Android 8.

Det ble også lansert en kompaktversjon av denne telefonen. Test kommer, men sniktitten finner du her »

Det er greit å få med at du kan få et svært kostbart støykansellerende sett hodetelefoner med i prisen om du kjøper telefonen mens den er på forhåndssalg. Med en prislapp på 3300 kroner for hodetelefonene blir dette plutselig en ekstremt gunstig pakke. Mens bare telefonen fort blir litt anonym til normalpris. Så hvis du sikler på denne, er det fornuftig å kjøpe den nå fremfor senere.

Alternativer til Sony Xperia XZ1

Sony Xperia XZ Premium

Den heftigste Sonyen

Sony Xperia XZ Premium

Gjør det ikke noe om mobilen er stor? I så fall er XZ Premium et trivelig alternativ til XZ1. De to mobilene er omtrent like på mye, men her får du vesentlig større batteri, større skjerm og 4K-oppløsning i skjermen attpå. Telefonen er stadig vanntett, men med bakside av glass er XZ Premium noen hakk enklere å ødelegge enn XZ1 som har bakside i metall. Prismessig er det ikke mye som skiller disse.

Samsung Galaxy S8

Liker du ikke skjermrammer?

Samsung Galaxy S8

Samsungs Galaxy S8 er regjerende mester i mobilmarkedet om man ser på de fleste faktorer. Telefonen er dekket i glass foran og bak, svært rask å bruke og har et av de aller beste mobilkameraene du kan oppdrive. Den er dessuten vanntett. Men her må du nok vente litt på Android 8, og ikke alle liker buene langs kanten av skjermen.

Sony Xperia XZ1 Compact

Det kommer en kompakt XZ1

Sony Xperia XZ1 Compact

Om størrelsen og prisen på vanlige XZ1 blir for heftig, er det godt å vite at en XZ1 Compact-modell er på vei. Begge kommer samtidig rett over månedsskiftet, og deler de fleste viktige spesifikasjoner. Unntaket er først og fremst skjermstørrelse og oppløsning. Denne er fortsatt ikke kommet inn til test, men det er kanskje XZ1-modellen vi er aller mest spente på. Mobilbrukere med små hender har ikke hatt mange toppmodeller å velge i.

Gå til side

Sony Xperia XZ1

"XZ1 er en kjapp og god telefon som nesten ikke bruker strøm når den hviler."

Fordeler

 • Ekstrem batteritid i hvilemodus
 • Meget god skjerm
 • Flott byggekvalitet
 • Ålreit kamera
 • Plass for minnekort
 • Du kan styre varslingsmaset selv
 • ... og en rekke andre Android 8-forbedringer
 • Du kan 3D-scanne med den
 • Gode stereohøyttalere

Ting å tenke på

 • Store skjermrammer
 • Kunne hatt større batteri
 • Andre mobilkamera er bedre i mørket

Detaljer

 • Batteritid
 • Brukervennlighet
 • Design
 • Funksjonalitet
 • Kamera
 • Skjerm
 • Teknologi
 • Underholdning
 • Ytelse
 • Økosystem

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen